Skocz do zawartości

badanie cukru we krwi.. | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 58
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Rzeczywiście badanie na obciążenie glukozą jest niezbyt przyjemne. Najlepiej mieć ze sobą miętową gumę do żucia - zmniejsza nieprzyjemne uczucie które często prowadzi do zwrócenia całej zawartości kubeczka z glukozą. Pilnujcie żeby woda w której rozpuszczają glukozę nie była ciepła - to potęguje odruch wymiotny. Mnie też to czeka, ok.23-24 tygodnia zawsze kierują na takie badanie. Powodzenia 🙂

• Mamusia
zero słodkich napojów, białego chleba, słodyczy, ciast, bananów, kukurydzy, grochu, makaronów, naleśników.

jedz więcej warzyw niż owoców. pij dużo wody. chude mięso i szyneczki. jak możesz, to poćwicz 1h po posiłku (spacer), to poziom cukru też się zmniejszy.

pozdrówki! 🙂

• Mamusia
dziewczyny ja juz jestem po badaniu, nie bylo zle, fakt duzo tego bylo do wypicia ale ja sobie pol cytryny wcislam do kubka i bylo to dosc w miare, nie zwymiotowalam.Pamietejcie jedno ze to badanie wykonuje sie na czczo, rano niewolno przed badaniem wypic nawet wody, nic a nic.Miedzy nastepnym pobraniem tzn tak jak u mnie( 2 godziny) tez nic ani jesc ani pic. to jest bardzo wazne. z tego wynika ze nie mam cukrzycy, tak mi powiedziala pielegniarka. Wyniki mam takie: glukoza na czczo 4.5 mmol/l i glukoza po 120 minutach 5.8 mmol/l, wiem jedno ze jezeli glukoza po 2 godzinach przekracza 11,1mmol/l ma sie cukrzyce ciazowa. Pozdrawiam