Skocz do zawartości

listopadóweczki 2013 | Forum o ciąży

existence

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Znalazłam coś takiego:
Do głównych objawów wewnątrzwątrobowej cholestazy ciężarnych należą:

intensywny świąd skóry, obejmujący najpierw stopy i dłonie,
trudności z zasypianiem i bezsenność, wynikające z ciągłego odczuwania świądu,
zmiany na skórze, tzw. przeczosy, powstałe na skutek drapania swędzących miejsc,
żółtaczka, występująca w okresie 1-4 tygodni od ustąpienia swędzenia ciała,
mdłości, wymioty, utrata apetytu,
powiększona wątroba.

• Mamusia
gestoza związana jest z puchnięciem..
Gestoza późna pojawia się w ostatnim trymestrze ciąży. Do jej głównych objawów zalicza się obrzęki twarzy i kończyn spowodowane złą gospodarką wodną organizmu, zwiększone wydalanie białka z moczem (powyżej 0,3 g/l lub powyżej 0,5 g na dobę) oraz nadciśnienie tętnicze (powyżej 140/90 mmHg). Ciężkie formy późnej gestozy to stan przedrzucawkowy oraz rzucawka ciążowa.

• Mamusia
Ja miesiąc temu byłam u rodzinnego ze swędzeniem stóp to najpierw stwierdziła uczulenie niby na proszek. a kilka dni póżniej byłam u niej z przeziębienie to stwierdziła ze to grypa bostońska- głównie dotyka dzieci i objawia sie przez chrostki na stopach i rękach. ale dla spokoju zrobiłam sobie badania na cholestozę cięzową( koszt badania ok 30 zł) w labolatorium, na szczęście wyszedł w normie. Na swędzenie miałam zapisane maści, ale jak sie po czasie okazało ich skutkiem ubocznym w moim przypadku było schodzenie skóry na stopach. juz i tak jest lepiej bo po czestym kremowaniu stóp wszystko dochodzi do normy.

• Mamusia
u mnie wstawanie o 7 to dzien normalny bo musze malego do przedszkola zaprowadzac 🙂 czasem i o 6 wstaje 🙂 ale dzieki Bogu nie mam problemow ze snem w nocy 🙂 raczej calutkie noce przesypiam nawet ze wstawaniem na siku 🙂
zaraz do lekarza lece
u nas taki wiatr ze malo glowy nie urwie 🙃

• Mamusia
Czesc dziewczyny
matko ja dzisiaj wyjątkowo pospałam i tylko 2 razy wstałam do łazienki
Zeberko ja tez swojemu maluszkowi podkradłam oliwkę bo mi się skończyła już 😁
ja na szczęście nie puchnę
e j dziewczyny wam tez jest tak ciężko sie ogolić i założyć buty i skarpetki bo ja to robie z takim trudem że szok 😁

• Mamusia
Agatka ja wykorzystuje uprzejmość męża jak jest 😁 skarpetki, buty itd 😁 tzn buty to już mi się nie mieszczą na nogi bo takie mam spuchnięte 😁
Byłam w szpitalu na ktg dziś 🙂 Jula tak kopała w te czujniki, ze pierwszy raz jak hukło to aż z mężem podskoczyliśmy do góry 😁
ale wszystko jest w normie, ciśnienie mam dobre, opuchlizna podobno mam w normie mimo, że nie schodzi nawet po odpoczynku.

• Mamusia
Ja to nawet mam problem z założeniem gaci ;-) Mam lustrzycę stopień 5 ;-)
"Lustrzyca - choroba męska, jak facet na stojąco nie widzi swojego ptaszka, przez swój duży brzuch" 😜 😜 😜 😜 😜
Golenie tylko z lusterkiem, skarpetki wkładam na siedząco, a buty kupiłam takie wciągane, ale i tak jest problem z zakładaniem.

• Mamusia
Ja muszę się przyznać do czynu zabronionego...czyli, że trochę wstaje chodzę, bo już nie mogę..
męza strasznie mi szkoda..nie ogarnia tego wszystkiego...za dużo ma na głowie..
dzisiaj w nocy znowu bolało..sprawdzam tylko czy wody nie lecą..
wstałam niedawno i pomalowałam u nog paznokcie..może nie są ładnie pomalowane, ale zawsze są..
trochę się nagimnastykowałam, ale co tam..szczerze to mam już dość i trochę mi wszystko jedno!!
Mnie tez jest ciężko z butami, kąpielą itd. dlatego mam już bardzoooo dosc

• Mamusia
Zeberko nie martw się. Mnie tez wyszło w gbs, ze mam bakterie..,ale lekarz w ogole się nie zdziwił i kazał nieprzejmowac. Powiedział, ze przy porodzie dostane antybiotyk i będzie dobrze. Teraz nie ma sensu,bo powiedział, ze to wróci..,a po co dwa razy się truc..
mnie buty zakłada mąż. Do golenia trzyma mi lusterko i jakos daje radę, choć ciężko,,,umęcze się jak dzika swinia..., a mąż raz mnie golił. Mówi, ze woli trzymać mi lusterko, bo się lęka, ze mnie zatnie

• Mamusia
To jest paciorkowiec. Wynik odebrałam 2h temu, pytałam babki w tym instytucie co mam zrobić ona mi tylko powiedziała, że zabrać na najbliższą wizytę do ginekologa lub do szpitala w razie porodu. Z tego co czytam, to tą bakterię ma co 3 człowiek i że przy porodzie dają antybiotyk jakiś ale trzeba zdążyć z nim 4h przed urodzeniem się dziecka.