Skocz do zawarto艣ci

Wyprawka dla Maluszka | Forum o ci膮偶y

henimedes

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Powoli trzeba zacz膮膰 kompletowa膰 wyprawk臋 dla naszego Szkraba. Tutaj mo偶emy podzieli膰 si臋 naszymi opiniami dotycz膮cymi konkretnych produkt贸w, ile czego dobrze jest mie膰. Co jest zb臋dne a co si臋 przyda p贸藕niej... Taki misz masz ale jaki pomocny- zw艂aszcza nam, pierwor贸dkom 馃槈
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Odpowiedzi 106
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

• Mamusia
W nowym wydaniu M jak Mama napisali, 偶e b臋d膮 potrzebne: body z kr贸tkimi i d艂ugimi rekawkami po 5 sztuk, 艣pioszki 5-6 sztuk, pajacyki i kaftaniki po 5 sztuk, skarpetki 3-4 pary, czapeczki 3 sztuki, sweterki lub bluzy z polaru 2 sztuki i 艂apki niedrapki 2 sztuki.
Ale my艣l臋, 偶e to za ma艂o.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Mo偶e to chodzi艂o o wyprawke do szpitala? Bo wg mnie to bardzo ma艂o. Dziecku si臋 uleje to trzeba przebra膰. Spoci si臋- to samo. Ja jestem zachwycona spioszkami z zakrywanymi raczkami. Mam ju偶 ich kilka sztuk. Teraz rozgl膮dam si臋 za pieluszkami. Dziewczyny z lipca poleca艂y nawet 20 szt tetrowych.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
tez mi sie wydaje ze chodzi o wyprawke do szpitala dziecko przebiera sie conajmniej 2-3razy dziennie bo woadomu niespodzianki sie zdarzaja a co do pieluszek to ich nigdy nie zawiele ja tez z nikala mialam duzo saczerze to moja nikola ma 3lata i ciagle zasypie z pieluszka inaczej nie usnie ja znow jak zamawialam te ubranka z allegro to niezrwocilam uwagi ze az tam tyle pajacow jest ok 13szt bodow sporo lacznie z dlugim i krutkiem rekawem ok20szt a jeszcze mam po swojej nikoli duzo wiec sczerze narazie nic niekupuje na wyjscie i do lekarza po nowym kaplecie i wystarczy najwyzehj bede kupywac w wiekszym rozmarze ale doszlam do tego ze wole odlozyc kase i kupic jak mi bedzie potrzevne bo tez miec rzeczy i nieuywac a dziecko roznie szybko z nikola mialam sporo nieuzywanych bo niezdazylam zalozyc zrobilam sobie juz liste czego mi brakuje i jej sie bede trzymac zastanawiamsie tylko czy kupywac wanienke czy kapac w wannie na wkladzie ale slyszalam ze ten wklad to siedlisko bakteri lekarka tam mi mowiala a wy jak zamierzacie kapac maluchy????????
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
j mialam bardzo duzo pieluch tetrowych wiadomo ulewa , poci sie tuli pieluche m贸j dominik do dzisiaj bez piluchy nie zasnie ......
a co do wanienki to ja mia艂am wanienke a wnim ten g膮bkowy wk艂ad i k膮pa艂am Dominika, co dwa miesiace wymienia艂am , poprostu porzadnie trzeba wycisn膮c po kapieli i wysuszy膰
teraz tylko dokupie stojak do wanienki i bedzie wyodniej mi k膮pa膰 bo te plastikowe sa strasznie nie wygodne.... przede wszystkim dla dziecka moim zdaniem
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ja te偶 kupuj臋 wanienk臋, z wk艂adem do 艣rodka jeszcze si臋 nie zastanawia艂am. Jednak ma艂a wanienka wg mnie bardziej funkcyjna jest. Zawsze mo偶na si臋 skusi膰 na zakup kt贸ry proponowa艂a Justyna z lipc贸wek: wiaderko tummy tub 馃槈 Chocia偶 ja przy pierwszym ba艂abym si臋 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
W gazecie napisali tylko co naprawd臋 bedzie potrzebne no i wypisali te ubranka. Nie ma tu nic wspomnianego, 偶e to do szpitala. Ja ju偶 te偶 mam sporo bod贸w, z 2 spioszki, z 6 pajacyk贸w, 4 rampersy i z 2 kaftaniki. Wszystko w rozmiarze 56-62.
Kupie jeszcze troch臋 rzeczy nowych, zeby by艂o na wyj艣cia do lekarza np.
Od maja zaczynam chodzic do szko艂y rodzenia, tam na pewno b臋d膮 m贸wic jak k膮p膮c dziecko. Wiem od kole偶anki, 偶e teraz bardzo dobrym rozwi膮zaniem jest k膮panie w wiadereczku. http://allegro.pl/tummy-tub-wiaderko-do-kapieli-przezroczyste-i3118489915.html
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
W艂a艣nie o tym wiaderku m贸wi艂am 馃檪 Ja si臋 go boj臋, tym bardziej 偶e nie znam jeszcze cia艂ka i mo偶liwo艣ci maluszka bo to moje pierworodne 馃檪
Ubrankami akurat si臋 nie przejmuj臋 bo mam tego mas臋 i pewnie i tak wszystkiego nie zd膮偶臋 za艂o偶y膰. Gorzej z dodatkami... W tej kwestii jestem zielona i licz臋 na rady innych.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
my mieli艣my zwyk艂膮 wanienk臋, teraz ta wanienka 3 dziecko nasze b臋dzie k膮pa膰 馃槈 馃槈 Co do g膮bek to w og贸le przekonania nie mam , siedlisko bakterii.moje dwie kole偶anki po艂o偶ne m贸wi艂y, 偶e lepiej pieluszk臋 tetrow膮 po艂o偶y膰 pod sp贸d i ja p贸藕niej do prania i ok jest 馃檪

co do wyprawki za pierwszym razem mialam straszie duzo rzeczy ale nie by艂y mi od razu potrezebne a nawet w og贸le , mo偶e p贸藕niej napisz臋.

Ubranka pra膰 dopiero zaczn臋 2-3 tygodnie do porodu. Ja nie wypowiem si臋 ile czego warto mie膰, bo ja zawsze mia艂am za du偶o tego wszystkiego i cz臋sto nie by艂o szans tego za艂o偶y膰 choc raz. Dla mnie podstaw膮 ubra艅 by艂y: body+pajac. P贸艂艣pioch贸w nie lubi臋( mi臋dzy innymi przez wygl膮 te偶) 偶adnych kaftanik贸w nie mia艂am. a latem jak gor膮co to same bodziaki i ju偶 馃檪 wszystko zale偶y od pogody
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Co do pieluszek tetrowych polecam je mie膰 sporo, naprawd臋, nie ma co za艂o偶y膰. Ja zachwycona jestem pieluszkami flanelowymi i tetrowymi z firmy motherhood czy jakos tak. S膮 艣wietne. Ja mia艂am ze 20 tetrowych + 7 mia艂am flanelowych 馃檪 a p贸偶niej posz艂o wszystko na mycie okien, na szmaty 馃檪 i tak jakos sie rozesz艂o, zposta艂o mi mo偶e kilkateraz. Wi臋c kupie teraz z tego motherhooda zn贸w. Od kole偶anki dosta艂am bia艂e pieluszki tetrowe, fiirmy nie znam , po praniu do wywalenia sie nadawa艂y... takie do dupy by艂y.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
wanienke mamy profilowan膮 pod plecki, moze pozniej pokaze jakies foto. na to pieluszki i tyle. g膮bki na szkole rodzenia odradzali.

z wanienki korzystalismy tylko 2 miesiace, no moze 2,5 miesiace - nie wiecej. pozniej mielismy wk艂adk臋 do wanny. i do dzis kapiel codziennie w wannie
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Witam 馃檪 Jestem styczni贸wk膮 2013 i tak sobie teraz was podczyta艂am 馃檪
Ju偶 wam m贸wi臋 co b臋dzie wam potrzebne 馃檪 Ubranek ma艂ych nie ma co du偶o kupowa膰 bo w moim przypadku kupi艂am du偶o ubranek 56 a m贸j bobo urodzi艂 si臋 57 i wszystko by艂o ju偶 kuse...jak kupowa膰 to na 62 馃檪 Co do wanienki to na pocz膮tku kupi艂am ma艂膮...ale k膮pa艂am w niej zaledwie 1,5 msc bo by艂a za ma艂a i synek si臋 o ni膮 zacz膮 zapiera膰...I musia艂am kupi膰 now膮. Du偶膮. Co do wk艂adu z g膮bki to te偶 na pocz膮tku tego nie chcia艂am..A偶 wko艅cu si臋 skusi艂am i nie 偶a艂uje tego do dzi艣.. 馃榿 Stojak - ja mam i naprawd臋 polecam 馃榿 馃檪 馃檪 Co do pieluch to mam 15 tetrowych i 2 flanolowe...Tetrowych mam chyba z 6 szt nawet razu nie u偶ywanych (Bo wku艂ko si臋 pierze wk艂ada do szawki i wyci膮ga(tak to wygl膮da w praktyce a te偶 si臋 ba艂am 偶e b臋de mia艂a ma艂o)) no i flanolowe...ale tych to musz臋 sobie jeszcze dokupi膰 ze 3.... 馃檪

A co do szpitala to ja zabra艂am po 4 szt (kaftanik贸w+pajac贸w+czapeczek+艂apki nie drapki) Bo to jednak mimo tego 偶e lato to noworodek jest nie przystosowany do takich temperatur a kto wie mo偶e akurat b臋dzie zimno...u mnie w szpitalu kosmetyki mieli swoje po k膮pieli r臋czniki r贸wnie偶..a do szpitala wzie艂am jeszcze oczywi艣cie pampersy+ chusteczki nawil偶. Smoczek.I 2 pieluszki tetrowe. 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Fajna ta wanienka profilowana- przyznam 偶e nie widzia艂am takiej jeszcze. Mi wanienka b臋dzie potrzebna bo w 艂azience na g贸rze nie mamy wanny. Co do koloru to mi oboj臋tne i chyba nie b臋d臋 patrzy艂a na p艂e膰, jaki kolor b臋dzie danego dnia u mnie na topie, taka b臋dzie 馃檪 Czyli podk艂ad z g膮bki odpada, dobrze wiedzie膰, dzi臋ki 馃檪

Marinka, powiem ci 偶e sama si臋 ostatnio przekonuj臋 do tej firmy motherhood i na pewno przemy艣l臋 zakup tych pieluszek, a przynajmniej cho膰 par臋 sztuk bo nie s膮 tanie (5 szt kosztuje 39 z艂). Nie wyobra偶am sobie teraz spania bez mojej fasolki z motherhooda.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Pieluch tetrowych mam 40 i wacle to du偶o nie jest bo na pocz膮tku nie u偶ywa艂am pampers贸w tylko pieluchy tetrowe je偶eli nie b臋dziecie ich u偶ywa膰 do przewijania to nie trzeba a偶 tyle 馃檪
Wanienk臋 mam r贸偶ow膮 ale tylko dlatego 偶e j膮 dosta艂am i nie mam zamiaru kupowa膰 innej ze wzgl臋du na kolor 馃檪 U nas do szpitala trzeba tylko chusteczki nawil偶aj膮ce reszt臋 daj膮 tylko do wypisu ju偶 trzeba mie膰 swoje... Co do ubranej w rozmiarze 56 wstrzyma艂a bym si臋 bo moja Kinia jak si臋 urodzi艂a mia艂a 56cm i tych ubranej mia艂am tylko kilka szt tak na start lepiej kipi膰 troszk臋 wi臋ksze a jak dziecko urodzi si臋 mniejsze zawsze malutkie mo偶na dokupi膰...
A co do kosmetyk贸w ka偶dy sam zdecyduje co b臋dzie u偶ywa艂 w szpitalu dostaniecie sporo pr贸bek to mo偶na zobaczy膰 co jak pachnie i czy nie uczula male艅stwa bo nie ma sensu kupowa膰 jak by mia艂o zaraz uczuli膰... Na odparzenia jak dla mnie najlepszy jest sudocrem... 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Co do kolru to nie przywiazuje uwagi, jakos mi to zwisa.

A g膮bki dla mnie s膮 obrzydliwe, zawsze jak u kogos widze, to ciary mnie przechodza mimo wszystko po tym co mowily polozne. Ja od poczatku kosmetyk贸w bede uzywa膰 musteli. Ze starszymi ca艂y czas uzywamy i jestesmy bardzo zadowoleni. Jezeli codzi o chusteczki, to ja bardzo polecam i musteli i HiPPa oraz z lidla. S膮 艣wietne! reszt膮 kosmetyki HiPPa s膮 godne polecenia, naprawde. Jako mama 2 dzieci tych kosmetyk贸w mia艂膮m juz chyba nie zlicz臋 nawet ile. Ale to te偶 kwestia ka偶dego z osobna, bo ka偶de dziecko jest inne.

ja bym wzie艂a choc jeden smoczek. mia艂am z aventu ale c贸rka ssa艂a a syn w og贸le nie chcia艂a

Co do butelek : ja polecam TT, DR. Brown czy jakos tak i avent. Te nap pasowa艂y. ale tez zalezy od dziecka

jedyn膮 rzecz膮 jako odradzam bo Nam si臋 nie sprawdzi艂y w og贸le to kupowanie kaftanik贸w, Ale ka偶dy inaczej powie 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ja kaftanik贸w u偶ywa艂am na pocz膮tku sporo a body prawie wcale a p贸藕niej tylko body 馃檪 Kwestia gustu albo przyzwyczajenia...
Co do kosmetyk贸w te z HiPP te偶 mia艂am i by艂y ok... Bytelki mia艂am oboj臋tnie jakie ale z AVENTu by艂am zadowolona bo jako ostatni膮 mia艂am tylko smoczki s膮 okropnie drogie do niej w stosunku do tych zwyk艂ych...
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
a ja kupilam smoczka nuka a mala niechciala ssac w paczce ze szpitala mialam smoczka wventa i co sie okazalo mala ssala jak talala wiec to chyba zalezy od dziecka co bedzie dla niego lepsze i samo dokona wyboru co do kosmetykow ja mialam bambino johanson zreszta duzo ich bylo zalwazylam tylko ze moja mala miala uczul;enie na chusteczki z nnivea na poczatku uzywalamtylko pampersa a potem to roznie czasem biedronkowe tez bylyly ok a duzo probek wlasnie tak jak gosia powiedziala dostaniemy w szpitalu wiec bedziemy mogly wyprobowac na odparzenia polecam masc tormentiol u nas sie rewelacyjnie sprawdzila bo inne kremy typu bepanthem sudocrem niedzialalay a bedzie lato wiec lepiej sie zaopatrzec
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Dodaj now膮 pozycj臋...