Skocz do zawartości

Stycznióweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

To moja sie niejadek zrobila - rano 150ml kaszki na gesto, maly obiadek, maly deserek owocowy, mleko do spania 180ml i dwa razy w nocy po 150 albo po 120. oprocz tego jakies paluszki dla dzieci albo chrupasy. czasami kolo 18 zazyczy sobie kasze na gesto albo jeszcze jedne owocki. a no i pije herbatke albo soczki przez caly dzien

• Odpowiedzi 25,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kasia_m

2553

• kolo177_m

2993

• HONORATKA_m

2177

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Każda znas karmi swojego maluszka wg jego potrzeb 🙂przecież każde dziecko jest inne i nikt mu jedzenia nie zabierze 😁ani na siłe nie nakarmi 😁 moja np.je co 2 godziny no czasem co 3 😉wiem że to często ale jest głodna to jej daje 🙂ale je małe porcje 🙂więcej niż np.150ml kaszki nie zje więcej zaciśnie buzie i moge sobie sama zjeść 😉

• Mamusie
JUSTYNA napisał(a):
Kasia napisał(a):
JUSTYNA napisał(a):
To uważacie, że teraz (od 3 dni co prawda dopiero) za mało jej daję jeść (szczególnie właśnie mleka)?
mój Patryk to dopiero mało mleka i kaszy dostaje 🤪
przed snem kaszę na gęsto 150 i w nocy 150-180 mleka i czasami co parę dni na śniadanie kaszę na gęsto ale nie zawsze
to co Ty mu dajesz pzez cały dzień?
rano o 8 je biszkopty z herbatką, w ciągu dnia je herbatniki, jakiś owoc lubi też skórki od chleba potem o12 obiadek jakąś zupkę potem o 14 ode mnie jakieś ziemniaczki z mięskiem o 17 jakiś jogurcik czasami owoc o 20 dostaje kaszę już na noc. raz tylko w nocy pije mleko a jak się więcej razy obudzi to dostanie cycka ale już nie bardzo chce. i w dzień pałaszuje chrupki kukurydziane, czasami jakieś ciasteczko

• Mamusie
promyczek1981 napisał(a):
Kasia napisał(a):
JUSTYNA napisał(a):
To uważacie, że teraz (od 3 dni co prawda dopiero) za mało jej daję jeść (szczególnie właśnie mleka)?
mój Patryk to dopiero mało mleka i kaszy dostaje 🤪
przed snem kaszę na gęsto 150 i w nocy 150-180 mleka i czasami co parę dni na śniadanie kaszę na gęsto ale nie zawsze

Kasiu, ale Patryk wciąż na piersi tak??
już nie, czasami dostanie w nocy ale już żadko bo nie chce i się nie dopomina

• Mamusie
Asia napisał(a):
cześć 🙂
pierwsza 🙂u nas po krostkach nie ma śladu 🙂za to gile po pas 😠Ola no kurcze tak to jest z alergią niestey wraca czasem zanika i cholera wie o co chodzi 🤨a astme Karolekma ma od dawna?dobrze że Tosia zdrowa 🙂oklaskd la Was 😘
Asiu mój Patryk też ma takie 3 krostki na twarzy i teraz zrobiły się takie jakby z ropą w środku

Kamila ja ostatnio kupiłam biszkopty LU dla dzieci, one nie mają konserwantów i barwników, mają pozytywną opinię instytutu matki i dziecka, ale nie są dla niemowląt raczej. Za to są bardzo smaczne i tak jak Nusiak pisze są z glutenem.

A Laura je tak: rano 150ml mleka, 1 deserek mleczny, trochę kaszki, 2 obiady i wieczór mleko 150 🥴 chyba znowu się odchudza z mleka 😁

• Mamusie
Blue napisał(a):
A tak wyglądają: http://www.lupolska.pl/30347.dhtml
ja właśnie te daje 🙂w poradnikach piszą że dziewięciomiesięczne dziecko powinno umieć zjeść samodzielnie biszkopta 🙂mojej średnio to wychodzi 😉wpakuje całego do buzi i sie dławi 😉ale czasem potrafi zjeść sama 🙂 nauczy się 😉

• Mamusie
hej hej
nie ma nikogo??????????????//

my wczoraj mielismy gosci a dzis odpoczywamy
niunia spi, jak wstanie jedziemy na zakupy, musze dzis kupic koniecznie kozaki i plaszcz lub kurtke bo zimno sie juz zrobilo

moja misia tez zupek z grudkami nienawidzi, tak jak Anastazja od razu ma odruchy wymiotne i zupa do kosza, a w ogole osatanio niejadek sie z niej zrobil, je malo kaszki i zupek, desery za to wcina

na gluten tez poki co ma uczulenie wiec biszkopcikow nie dostaje, jedynie chrupeczki

Jeny, ale tu cisza zapanowała 🙃
Moja też wszystko zje co się je da jeśli chodzi o samodzielne jedzenie, chociaż ostatnio prawie bułką się zadławiła, bo urwała za duży kęs. Nie lubię takich sytuacji. A tak poza tym to jeszcze nigdy nie wzgardziła obiadem słoikowym czy zupką. Wszystko zje do końca. Gorzej z jedzeniem samorobnym 😁

Za kotami jest szalona, gada do nich i jak się mówi i pokazuje palcem tam jest kotek to od razu odwraca głowę w kierunku ręki i szuka kota. Jest w amoku 😁 tylko czemu te zabawki uciekają 😁

Kasiu kumpeli synek ważył podobnie co Patryk 🙂 ok. 4250g nie pamiętam dokładnie i 57cm, a co najlepsze ona jest chuda jak patyk i takiego grubaska urodziła normalnie jestem w szoku 🙃

• Mamusie
cześć dziewczyny
ale porażka Anastazja przez tamten tydzień nie była w żłobku bo wiadomo - biegunka w piątek poszłyśmy na kontrolę dał zaświadczenie że jest ok
a od soboty ma tak duszący suchy kaszel a wczoraj pojawił się jeszcze katar że dziś znowu idziemy do lekarza

• Mamusie
hej 🙂jejku biedna Anastazja kurcze to teraz tak będzie 😞 zimno dzieci chorują jedno od drugiego łapie 😞Sonia też ma katar ale nie kaszle póki co 🙂robimy inhalacje, wapno ,wit c. i kropelki nasivin soft może jej przejdzie 🙂no i wychodzimy na dwór zupelnie inaczej po spacerku oddycha bo w domu to ciągle nos zawalony 😠a wlaśnie jakie buty ubieracie dzieciom na dwór teraz jak już tak zimno?...

• Mamusie
zadzwoniłam do szefa i powiedziałam że muszę zostać dalej w domu bo męża nie ma (ma służbę z dziś na jutro)
a ten do mnie z tekstem "no to mamy problem - tak nie może być"
rany jak mnie to denerwuje - sami mają dzieci i pewnie też nie raz byli w takiej sytuacji ale żeby zrozumieć drugą osobę to już nie mam mowy

• Mamusie
Asia napisał(a):
hej 🙂jejku biedna Anastazja kurcze to teraz tak będzie 😞 zimno dzieci chorują jedno od drugiego łapie 😞Sonia też ma katar ale nie kaszle póki co 🙂robimy inhalacje, wapno ,wit c. i kropelki nasivin soft może jej przejdzie 🙂no i wychodzimy na dwór zupelnie inaczej po spacerku oddycha bo w domu to ciągle nos zawalony 😠a wlaśnie jakie buty ubieracie dzieciom na dwór teraz jak już tak zimno?...

jak zakładam Anastazji kombinezon ten nowy to zakładam tylko grube skarpety dodatkowo bo i tak kombinezon jest dłuższy i nogi nie wystają a poza tym ma jeszcze śpiwór do wózka ciepły i gruby
ale np dziś jedziemy taxi do lekarza to pewnie kozaczki jej założe mam z zeszłego roku takie fajne zimowe - tylko że spadają

• Mamusie
HONORATKA napisał(a):
Asia napisał(a):

jak zakładam Anastazji kombinezon ten nowy to zakładam tylko grube skarpety dodatkowo bo i tak kombinezon jest dłuższy i nogi nie wystają a poza tym ma jeszcze śpiwór do wózka ciepły i gruby
ale np dziś jedziemy taxi do lekarza to pewnie kozaczki jej założe mam z zeszłego roku takie fajne zimowe - tylko że spadają
no właśnie mojej też wszystkie spadają 😠

• Mamusie
dziewzyny czy waszym zdaniem jak dziecko ma kaszel to powinno wychodzić na dwór przy takich temperaturach czy właśnie nie
bo wiem że przy katarze chłodne i suche powietrze działa idealnie
ale gdy chodzi o kaszel to chyba zimne powietrze może jeszcze zaszkodzić

pytam bo zastanawiam się czy iść spacerem do lekarza czy jechać taxi

• Mamusie
Mamusie chcę wam doradzić sadzanie maluchów na nocnik
naprawdę rewelacja
Anastazja jeszcze mówić nie umie, siusiu nie zawoła ale gdy się ją posadzi bez pieluchy na nocnik to od razu robi swoje i czeka na brawo 😜
myślę że gdy tylko zacznie świadomie mówić to zacznie wołać żeby ją posadzić

To ja mam jeszcze inaczej niż wy, jak widzę, że coś może być to na dwór wcale nie wychodzę, uważam, że małe dziecko powinno siedzieć w domu i się wygrzewać. Jak Laura miała zaczątek hmm kataru w sumie to nie był katar, bo nic z niej nie leciało, ale jak przytykałam palcem dziurkę jedną od nosa to miała mokrą to nigdzie przez kilka dni z nią nie wychodziłam tylko dostawała właśnie to co piszecie i nos się wysuszył. Katar się nie rozwinął. A kto wie co by było jakbym wyszła na dwór w tej pogodzie. Ogólnie teraz robi się zimno i nieprzyjemnie na dworze to lepiej nie ryzykować, katar latem to inna sprawa. No, ale Asia mówiła też, że lekarz pozwolił to chyba wie co robi - chociaż my mamuśki wiemy najlepiej co dobre dla dziecka 🙂 więc jedne niech wychodzą inne nie.
Honoratka jeśli masz blisko do przychodni to się przejdź normalnie na spacer tylko małą dobrze opatul kocykiem itd. a jak bardzo daleko to weź taxe. Chociaż ja pewnie bym poszła i tak z wózkiem, bo szkoda pieniędzy, to już nie są bardzo malutkie niemowlęta no i chyba nie ma gorączki?