Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc 🙂 Emiliaeem prenalen taki syrop dobry jest ja i w ciazy go pilam i teraz kiedy karmie 🙂
My po szczepieniu 3 szczepionki....bardzo plakala 1 w jedna nozke 2 w 2ga 😞 bolalo ja i pozniej dlugo na mnie krzyczala po tem jeszcze na doktora bo poszlysmy jeszcze zeby sprawdzil jej gardelko bo pokasluje ale na szczescie czysciutko ,a kaszle od piszczenia- zdziera sobie gardlo i podraznia i od slinienia, dlawi sie slinka heheh, moje dzielne malenstwo.....a wazenie za tydzien w pn bedzie 🙂 to tyle u nas 🙂 i zrobilam jej zapas sloiczkow marchewkowych, probowalam dzis podac bananka ale nie smakuje......ale mi za to smakowal 😁

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
witam wieczorkiem

aniu_1988 to dobrze że apetyt ma daj znać co lekarz powiedział, a na forum ostatnio rzeczywiście mały ruch pewnie dzieciaczki absorbują mamusie 😉

Dziewczyny moja dzisiaj była okropna strasznie płakała jak ją chciałam karmić za każdym razem to samo płacz i nie chce jeść, płacze na rękach w wózku nawet jak smoczek ma, jak ją już uspokoiłam to daję butle a ona znowu płacz a raczej w ryk że uszy bolą i tak przez 10 minut aż w końcu jakoś uda mi się ją uspokoić i zjada butle ( w trakcie jedzenia też trochę płacze) a ja nie wiem co jest grane, czy któraś spotkała się z czymś takim??? a co najdziwniejsze że jak ją uspokoję to nawet się uśmiecha a za chwile znowu płacze. Pomocy!!!

Hej dziewczyny

Gosiaczek a wykluczyłaś pleśniawki w buziaku, bo z tego co mówisz problem się zaczyna przy podawaniu jedzonka? być może coś ją boli i to jest problem ? albo właśnie skok rozwojowy ..

Hej Asiula, Megan miło że zajrzałyście 😉 bo zaczęłyśmy pustkami świecić ;]

My szczepimy jutro dopiero 2gą dawką, zobaczymy jak to będzie, no i ważenie, jak zwykle jestem wielce ciekawa 🙂 a byłyście już u okulisty ? Maksior ma termin na 8 listopada, niby po 3cim miesiącu, ale 5 to też po trzecim 🙃

• Mamusie
🙂 Hey mamuśki - ja z doskoku 🙂 nocka miła- ani razu nie wstałam , nuna śpi w dobre , obudziłyśmy się jak zwykle o 7 potem tulonko, przebieranie dupci, jedzonko , tulonko i zjazd na biała salę hihihihi. Pewnie do 10 pośpi nuna i czas na zabawę , jedzonko i wizytacja u pradziadków 🙂
Życzymy z Wiktorynką wam wszystkim -miłego , uśmiechajnego dnia 😜

• Mamusie
HEY KOBITKI 🙂

Noc minęła całkiem spokojnie pobudka dopiero o 5 🤪 jedzonko a raczej pól jedzonka 🤨 i spanie do 8 😁 jedzonko a raczej znów pól jedzonka dopiła resztę po 30 min i teraz leży w leżaczku 🙂...........Ale za to wczorajszy wieczór tragedia mała padła przed 20tą i pospała tylko 40 min później do 23 było łóżeczko-wózek-wersalka-ręce i tak na przemian nie wiem czy to skutek szczepienia czy skok rozwojowy 🤔Ogólnie to nie płakała, ona bardzo rzadko płacze od urodzenia to może z 4 razy płakała ciągiem 5min 😉 tylko marudzi tak jakby udawała ,że płacze bo za moment banan a za chwilę podkówka i strasznie się przy tym wierci jak by nie mogła zasnąć 🤢

monia668775 no witaj i zaglądaj częściej 😉 jutro jesteśmy umówione na spacerek oki 😉 No widzę ,że twoja Wikusia nocki już przesypia , a o której idzie spać ?

• Mamusie
Hej Kobietki 🙂

MajaCh
dzięki za podpowiedź. Narazie biorę Paracetamol i Cerutin. Ale z Małym już lepiej. 🙂

Gosiaczek mój Olek miał takie fazy przy cycu,ale wyhaczyłam u Niego pleśniawkę. To może być powód tak jak sugeruje Kinia. Dodatkowo Oli wyżywa się na cycku, gryzie Go a ssać nie chce. Wczoraj pediatra stwierdził rozpulchnione dziąsła, niewykluczone,że Lence też mogą dokuczać. Albo najgorszy scenariusz to ból gardełka przy połykaniu pokarmu... 🤨

Asiula, Megan w końcu 😜 Piszta! 😁 😉

• Mamusie
Hej Mamusie 🙂

U nas akcja ząbki 🙂 małej idą ząbki...nawet dobrze to znosi, i domyślam się że na razie nie boli tylko ją to swędzi bo cały czas wkłada sobie paluszki i dotyka się po dolnych dziąsłach...ale nie jest marudna, śpi dobrze i w ciągu dnia też nawet ucina sobie drzemki 🙂

Najgorsze u nas jest to, że Michalinka zasypia ok 19 i budzi się ok 6/7 rano, a ja zamiast iść spać z nią to sobie urzęduje do północy a rano masakra !!! Mała jak się obudzi to od razu zbiera jej się na śmiechy i gadki a ja pół przytomna czasami ledwo co mam siłę się z nią bawić...
Niby powinnam być wyspana bo mała w nocy śpi, ale ja mam taki uraz, że słyszę w nocy jej każdy ruch, każdego bąki i wstaję kilka razy i kontroluję czy śpi na boczku i czy wszystko w porządku...

Mam pytanko do doświadczonych mam...czy wasze dzieci dźwigają się ? Ostatnio martwię się trochę, bo po odbiciu nie wkładam małej do łóżeczka tylko opieram ją na poduszce na wersalce pod kątem i w tym czasie się bawimy i gadamy, ale mała od wczoraj z tej pozycji zaczęła mi się dźwigać sama do pozycji już prawie siedzącej...to chyba zdecydowanie za wcześnie i boję się o jej kręgosłup. Kiedy widzę jak to robi poprawiam ją do pozycji leżącej, ale ona robi nadal to samo robiąc się jednocześnie czerwona jak burak z wysiłku....wiecie coś może na ten temat, czy pozwalać jej na to ?

• Mamusie
Majaaa ja od trzech dni to mam, jak jest w leżaczku albo na poduszce to dżwiga główkę jakby chciała wstać 🙂 też cała czerwona i fajne minki robi 🙂 ale pleców nie ma siły oderwać, tylko głowę naciaga.... czytałam wczoraj o tym na necie i pisali że dziecko sobie wtedy ładnie mięśnie pleców ćwiczy, ale żeby nie pomagać mu w tym bo to wcześnie.... tylko tyle na ile samo się dźwignie.... a i pisały tam różne kobietki, że ich dzieci też tak od 3 m-ca robiły a siedziały same dopiero ok 7 🙂

hej,
Ja ostatnio tez w ogóle nie mogę znaleźć czasu, żeby coś poczytać, nawet nie jestem w stanie nadrobić zaległości 😞(.

u nas też mała jak trzymam ją na kolanach ( w takiej pozycji półleżącej) to próbuje "dzwigać" główkę jakby chciała usiąść albo wstać 🙂) a w ogóle to zaczyna interesować się swoimi stópkami i wkłada je do buzi 🙂)

majaaa dzieciątko jak jest na coś gotowe to samo nam o tym "mówi", tak samo z gotowością do posiłków bardziej stałych, nagłe budzenie się w nocy na jedzenie, zdecydowanie zwiększony apetyt w ciągu dnia, no i oczywiście wielkie zainteresowanie gdy dorośli coś jedzą.. w tej sytuacji jak się podciąga do siadu,niech to robi Ty tylko obserwuj i asekuruj by krzywdy sobie nie zrobiła no i co? ciesz się, masz przymiarki do kolejnego etapu 😉
Jej jak mnie nostalgia łapie jak te dzieciaczki tak szybko rosną , z każdym dniem do przodu a poprzednie etapy już nie wrócą ,eh 🙂

monia stópki są super, pamiętam, że córka to zbyt nie bawiła się swoimi, jakoś szybko wzięła się za raczkowanie, tak cichutko liczę, że Maksio się zainteresuje swoimi, bo to tak pocieszny widok 🙃

• Mamusie
Lenka nie ma pleśniawki teraz zjadła spokojnie wiec może to jakiś jednodniowy wybryk no ale nie chwali się dnia przed zachodem słońca 🤢 więc zobaczymy jak będzie jadła pozostałe posiłki 😉

majaaa ja nie jestem doświadczoną mamą ale wiem że dzieciaczki tak główkę dźwigają trzeba je wtedy obserwować i nie wolno ciągnąć je za rączki 🙂
Moja z kolei dopiero dzisiaj dźwignęła główkę jak ją położyłam na poduszce, a poza tym zajada się rączkami i tak głośno je ciumka, nóżki narazie ją nie interesują 😜

Dziewczyny artykuły podpatrzone od dziewczyn z forum,ale poszłam za ciosem i przebrnęłam przez aferę z Gerberem o której w sumie nie wiedziałam, jeszcze bardziej upewniłam się ,że dobrze robię nie kupując tej firmy,choć całe to zamieszanie rzuciło cień na wszystkie słoiczki dla dzieci.... proszę
http://dziecisawazne.pl/miesopodobne-produkty-w-sloiczkach-gerber/
http://mamowanie.pl/gerber-naga-prawda/

dodam jeszcze tutaj, lepiej ujęte:
http://dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/

• Mamusie
witam 🙂

u mnie cisza więc ja się relaksuję 🙂 no i mam chwilkę żeby poczytać co u Was a to niestety ostatnio nie często mi się zdarza, bo jak jedna się budzi to druga zasypia
Paulinkę dzisiaj wcześniej zmogło ale to dobrze bo straszna maruda była, nie wiem czy to przez tą pogodę bo spała ładnie do 7:30

ja dzisiaj śpię na stojąco i mam nadzieję że kawa postawi mnie na nogi 🙂

u nas nóżki jeszcze nie zostały odnalezione za to łapki są pyszne i bardzo interesujące 🙂 co do dźwigania to jak ją położę na sobie to bardzo dźwiga główkę

Gosiaczek super że lepiej z jedzeniem, może Lenka miała wczoraj po prostu gorszy dzień. Oby już to nie powróciło.

Kinia ja już jakiś czas temu słyszałam o tych słoiczkach z Gerbera i jestem do nich bardzo zrażona i na pewno nigdy więcej nie kupię.
Generalnie jestem zwolenniczką samodzielnego gotowania 🙂

• Mamusie
Czytałam Kiniek linki: masakra. Qrwa to są jakieś jaja, nawet dzieciom chcą przemycić syf !
Jak człowiek nie pojedzie specjalnie po składniki z sprawdzonego źródła, nie zapłaci za nie nie mało i sam nie ugotuje to nie może mieć pewności, że nie robi swojemu dziecku krzywdy...

A te reklamy z zajebistymi rekomendacjami są gówno warte...

Wiecie co ale z artykułu ,tego który dopiero teraz dodałam do poprzedniego wpisu, wynika że Gerber nie ma słoiczków "Bio" tego w sumie nie wiem, a ja używam BIO z Hippa... podobno to gwarantuje brak pestycydów, środków chemicznych,metali ciężkich w produkcie... bo nie przeczę ,że zamierzam używać słoiczków od czasu do czasu, jestem zwolennikiem gotowania samemu,ale też nie mam gwarancji co kupuje w sklepie,nawet jak sprzedawca zapewnia że to produkt ekologiczny ... więc robię miesięczną obsuwę według tabeli żywienia, jeśli chodzi o gotowanie samemu ... ale z jednym się zgodzę, tabel żywieniowych nie trzymają się żadne firmy i tak "kaszka na dobranoc od 4 miecha" Hipp.... skład :50% mleko ..... pozostawię to bez komentarza ... czytajcie etykiety nim cokolwiek podacie, w sumie owo mleko jest tak przetworzone,że pewnie zminimalizowali wpływ alergiczny ale nadal odpowiedzialność jest na nas ...

• Mamusie
Emiliaeem to co udało mi się znaleźć w tym temacie:

Jeśli masz wynik IgG ujemny (negatywny) wówczas oznacza to, że nigdy nie miałaś styczności z toksoplazmozą. Jeśli planujesz zostać mamą i starasz się o dziecko koniecznie podejmij wszelkie kroki, aby uniknąć zakażenia. Musisz być bardzo ostrożna aż do momentu urodzenia dziecka. Wskazane jest, abyś co jakiś czas wykonywała badania kontrolne Toxoplazma IgM, które mogą ujawnić Twoje późniejsze zarażenie pierwotniakiem.

Jeśli masz wynik IgM dodatni (pozytywny) to oznacza, że możesz być chora na toksoplazmozę. Wówczas nie jest wskazane, abyś w tym momencie starała się o dziecko. Jeśli jesteś już w ciąży to jak najszybciej skontaktuj się ze swoim lekarzem!
W obu przypadkach lekarz zleci powtórzenie badania za jakiś czas.