Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Cześć Dziewczynki 🙂

Powolutku gospodaruję sobie więcej czasu na poczytanie i popisanie na forum 🙂
Chociaż dzisiaj jeszcze czeka na mnie sterta prania do prasowanka 🥴

Emilia mój Olek lubi poćmulać sobie cycucha i strasznie się złości,bo leci z nich jak z kranu 🙂 A Jemu ewidentnie nie chce się nawet połykać tego pokarmu, nazbiera w buzi i wypuszcza bokiem 🙃 Cwaniaczek... Takie marnotrawstwo 😉 😁
No i co zauważyłam---> cóż za czerwona kokarda przy Natalce 🙂 U Was też tak zaboboniasto? 🙂

Co do wózka, my mamy gondolkę wysoko... Ogólnie cały wózek jest wysoki, dopasowany do naszego wzrostu 🙂 Sąsiadka z dołu ma Maxi Cosi i gondola w nim jest okropnie nisko 🤢 Szczerze- ogólna beznadzieja a koszty konkretne. 😮

Ania wiesz co, dałaś mi do myślenia z tymi krostkami Martynki 🤨
Mój Mały ma podobne objawy, a te krostki uwidaczniają się gdy się spoci 🥴 I dalej tkwią na czółku, na ciałku ani śladu... Na szczęście 16 idziemy do pediatry.

Od picia wody w nocy zaczyna boleć mnie gardło... Fuck 😠

Miłej sobotki Kochaniutkie 😘

• Mamusie
Hej Mamuśki

U nas z dnia na dzień jest coraz gorzej...mała mimo mleka dla dzieci ulewających coraz więcej ulewa a niby przecież powinno być lepiej bo układ pokarmowy powinien dojrzewać...jestem załamana bo bidulka przez to nie chce w ogóle spać...ciągnie ją i podejrzewam że pali ją w przełyku od tego ulewania...dzisiaj w nocy spałam tylko 1 h MASAKRA jestem na skraju wyczerpania...ponadto coraz dłużej płacze i coraz ciężej ją uspokoić 😞

Piszecie o skokach rozwojowych...u mojej koleżanki się to sprawdza...my jeszcze nie jesteśmy na przełomie 4/5 tyg a już nie daję rady...fakt czasami czytam na baby on line o etapach rozwojowych maluszka i moja córa wyprzedza tak średnio o 2 tyg i może rzeczywiście to skok...ale pewnie nie 😞 Wczoraj po raz pierwszy pojawiły się u nas łzy...i jeszcze bardziej mi smutno bo bidulka ma oczka takie zapłakane...już nie mówiąc o tym, że się strasznie zanosi...

Kiedyś planowałam 2 dzieci i to rok po roku...Poddaję się...Michasia będzie jedynaczką...od 2 dni w ciągu dnia mam dla siebie może ze 2 h a dzisiejszej nocy spałam 1 h...

Z zazdrością ( oczywiście pozytywną ) czytam o waszych grzecznych dzieciaczkach...i oby Wam nie zaczęły dokuczać, bo nie ma nic gorszego jak płacz dziecka cały dzień...

Miłego weekendu

• Mamusie
No to ja szczeciara chyba, bo nie narzekam na core nic a nic, taki anioł z niej , zakwili tylko jak jest głodna, ale nie żeby się darła, bardziej nerwowo się rusza , wsadza na gwałt raczki do buski i z wielkim zaangażowaniem ssie może ma nadzieje ze coś z nich poleci 😉 😉 😉 i to bardziej w nocy bo jak się obudzi to jeszcze poleży się poprzeciąga, ja jej nie słyszę to wtedy krzaczek, taki znak dla mnie ¨matka wstawaj , butle dawaj¨ 😁 bo inaczej bym się nie obudziła, przebiorę ja ,nakarmię i położę do kołyski a ona leży aż zaśnie.
Eee co wy macie do nisko położonej gondoli , ja mam nisko i nie narzekam .Znajomi tez mówili ze niski ze będę musiała na chylka do malej , ale jak dałam im go poprowadzić szybko zmienili zdanie, Moj BUGABOO to najbardziej wygodny wózek jaki sprawdzałam, skrętny ,stabilny, lekki, łatwo się składa . NIE ma PROBLEMU z wtachaniem go na 3 piętro, do tego gondolka ma fajna rączkę ,tak wiec spokojnie bez przekładania mala można w jednej reku zanieść w niej do domu. Świetny na miasto, super sobie tez radzi z brukowymi chodnikami mimo przednich małych kulek. Jedynie co może być wada to to ze ta gondola jest niska i utrudnia dostęp do kosza , ale i tak na zakupy autem jeżdżę, a akcesoria dla malej mam w dodatkowej torbie,wiec dla mnie to nie problem

majaaa nigdy nie mow nigdy,jeszcze zmienisz zdanie 😉 tak jak ja, moze po 10 latach ale zmienisz 😉 zechce się jeszcze z tym balonem z przodu chodzić, znosić nieprzesypianie noce zmieniając tylko cycka lub pampersy 😉

• Mamusie
Hej Mamusie

Wczoraj mieliśmy wyprawę do kliniki okulistycznej, czekania trochę było
Najbardziej przeraziło Nas zakładanie klamry na oczka do badania 😞 okropnie bidul wyglądał

Potem pojechaliśmy nakleić nowy plaster na pępol - jak na razie się trzyma

Mały nie jadł 5 godzin - niby nie można dawać w czasie badan okulistycznych.
Potem był taki wygłodzony że jadł i jadł i po powrocie do domu też szybko zgłodniał.

U Nas skok rozwojowy przerobiony - z tego co czytam, łezki już lecą od ok 2-3 tyg., potem jak płacze to buzia cała mokra i smarki w nosku niepotrzebne 😞

Mały był grzeczny wieczorem a noc - masakra, dobrze że mi maż trochę pomógł - od 1 do 3.30, potem po następnym karmieniu, a rano od 8.30 do 11 prawie marudził
majaaa
- ja planowałam 3-kę dzieci ale jak na razie nie chcę więcej i to z wielu różnych względów...

• Mamusie
Witajcie mamusie

Ja dziś od samego rana padam na twarz ze zmęczenia i niewyspania, goście wyszli o 24.30 a mała się obudziła i usnęła dopiero o 3 😞 z tatusia nie był żadnego pożytku bo popił i był strasznie zmęczony, ale się wkurzyłam a ja to niby wypoczęta 😠

Dziś mała zasnęła dopiero o 15 i mam nadzieję że pośpi do 18 bo o 19 przychodzą rodzice i muszę co nieco naszykować, wykapać małą i nakarmić.

darka9118 moja wczoraj zrobiła kupkę trochę taką zieloną ale położna powiedziała że to może być wynikiem zmiany mleka i mam obserwować.

Dziewczyny cudne te wasze szkraby 😆

ania_1988 a jaką herbatkę dajesz?

Co do wózków my mamy wysoki no i oczywiście kokardka jest żeby nikt małej nie zauroczył 😉

emiliaeem ja po porodzie wypróżniłam się dopiero 4 bądź 5 dnia potem co 2-3 dzień a teraz codziennie 😜

No to zmykam miłej soboty i zajrzę jutro 😘

• Mamusie
Witam mamusie

He wkoncu jestem szczesliwa moj maly zrobil sam kupke bez zadnego wysiku najwidoczniej szczepionka na niego tak podzialala

Dzisiaj jest w miare grzeczny o 5 rano dalam go mojej mamusi ona z nim spala i spal z nia do 8:30 a mama sie troche wyspala

Gosiaczek Oskar raz zrobil zielona kupke a ze ja karmie piersia to moja mama powiedziala ze to sa kolki jak dziecko ma kolki to robi zielona kupke ale bogu dzieki zrobil tylko raz taka a jak narazie to ten INFACOL dziala bo maly juz nie odstawia takich szopek popoludniu jak to zwykle u niego bywalo

Dzisiaj znow byli goscie kolezanka mojej mamy z dwojka 6 latkow i maly znowu dostal komplecik dresowy to juz 2 a ze 3 mialam od cioci to mam ich 5 ciekawe kiedy on w tym wyjdzie czy w ogole wyjdzie wprawdzie takie dresiki to sie przydaja bo jak zimniejsza pogoda to jest przynajmniej bluza

Mojemu szkrabowi 125 ml juz nie wystracza wyobrazacie to sobie moja mama dzis kuopila mu wieksza butelke trafila akurat na zlota z aventu 250 ml z jakims tam korkiem ktory zamiast do buzi dziecka wypuszcza powietrze do butelki w zestawie byly dwa smoczki do butelki ale z 4 dziurkami to zostana na pozniej

Aaa i maly wazy 4100g a ile mierzy nie wiem musiala bym go sama zmierzyc

witam po przerwie,
widzę, że nie tylko u nas nieprzespane noce. Było super a teraz to budzi się kilka razy, pije cyca a potem chwię zaśnie i zaczyna się wiercić i nie wiem o co chodzi.

byliśmy na ważeniu, mała waży już 4560 kg. także pediatra powiedział, że dobrze przybiera. mi się wydawało, że za mało a ona mówi, że max. dziennie 30 gr.
Myślałm też , że ma pleśniawki a to resztki mleczka na języku 🙂) oj durna baba ze mnie

• Mamusie
witam wieczorkiem 🙂

dziś byliśmy w gościach u babci 🙂 mała była spokojna 🙂 teraz po kąpieli słodko śpi 🙂

monia321 moja mała tez tak ma 🙂 pije cyca chwilkę zasypia ja próbuję ją obudzić ale nie da rady a jak ja odłożę do łóżeczka to za 5 min od nowa karmienie ,a gdy pije 15 min to spi 2-3 godz. 🙂

darka super ,że mały zrobił sam kupkę 😆

emilia ja rodziłam dzień przed toba i mam te same objawy co wypróżniam się raz na jakiś czas ☺️ a co do wagi to tez dużo zjechałam ciesze się bo ważę mniej niż przed ciążą 🙂 chodź nie żałuje sobie biszkoptów i herbatników a i wafelki też skubnę 🙂 bo do inki coś słodkiego trzeba zjeść 🙂 jem też sporo bułek 🙂 i mam nadzieję że efektu jojo nie będzie bo w czwartek kupiłam sobie spodnie rurki i są na mnie akurat 😆

Któraś tam pisała ,że więcej dzieci nie będzie już chciała 🤪 nigdy nie mów nigdy 🙂 ja po 12 latach się zdecydowałam , poród trwał u mnie 2,5 godz ale to dla mnie była wieczność tak się darłam ☺️, ale po tylu latach doczekać się takiej gwiazdeczki ahhhhhhhhhhhh coś wspaniałego 🙂

maju piszesz o tym ulewaniu, a robiłaś usg układu pokarmowego? być może to reflux ? koniecznie poinformuj pediatrę !

wercia pytanko jak Twój maluch radzi sobie z utrzymywaniem główki w pionie? jak z czasem aktywności, widzisz może już jakąś różnice, potrzebę pobawienia się, pogadania po swojemu? bo w sumie mój synuś już głowę z zapałem podnosi i rozgląda się ciekawie, nauczył się trafiać piąstką do buzi i ssie z zapałem piąstkę, ale nie wiem czy powinnam robić mu jakieś dłuższe przerwy na zabawę czy nadal odkładać regularnie pół godziny po karmieniu do spania 🤔

Co do kolek, nadal nam doskwierają gazy i bóle brzuszka, ale zdecydowanie sprawę poprawił delicol choć to jest laktaza w kropelkach- enzym rozkładający laktozę z mleka na lepiej przyswajalną formę, także lekki oddech złapaliśmy. Choć to nadal nie to.
Pozdrawiam mamusie. 🙂

• Mamusie
witam wieczorkiem 🙂

u nas dzień bardzo udany, byli moi rodzice więc Paulinka się wyszalała i padła zaraz jak tylko położyła się w łóżeczku, Weronika też śpi więc my odpoczywamy 🙂 oczywiście była bardzo grzeczna
jutro wybieramy się na wycieczkę ale jeszcze myślimy gdzie

Emiliaeem śliczne fotki Olusia 🙂
taki duży chłopak z niego 🙂
co do wypróżniania to ja pierwszy raz w zasadzie od razu po porodzie i teraz też regularnie przynajmniej raz dziennie

Majaaa myślę że kiedyś zapragniesz drugiego Maleństwa 🙂 pamiętaj o tym że każde dziecko inne.
Ja mimo tego że pierwszy poród miałam straszny jeszcze na porodówce powiedziałam że drugie dziecko i to szybko 🙂 no i się udało!
a może mleko powinniście zmienić na jeszcze inne, w zasadzie każda firma ma jakieś na ulewanie, moja znajoma dopiero za trzecim razem trafiła na dobre mleko

Darka gratulacje samodzielnej kupki 🙂
czy myślałyście wcześniej że kupka dziecka może tek ucieszyć 🙂 🙂 🙂

Emilia
ja nie szłam na morfologię.

• Mamusie
Witam wieczorkiem 🙂

Asiulka
Wy do spania,a my za niedługo kąpiel dopiero 🙃 Taki mamy dziwny rytm dnia 🙂
Dziękujemy za komplement 🙂 Oluś rośnie jak po dobrym koksie 😉 A jakie bączki puszcza... 😁
I z dnia na dzień się zmienia... Czasami mam ochotę Go zjeść 🙂 😜

My też dziś po gościach, Mały oczywiście wizytę przespał 🙃

Od karmienia cycem dostaję garba 🤪

• Mamusie
zrobiłam takie małe podsumowanie 🙂

Mamy 14 brzuszkowych córeczek i 11 brzuszkowych syneczków 🙂
Ośmioro naszych pociech przyszło na świat przez cięcie cesarskie a reszta Maluszków siłami natury.
Najwcześniej na świecie pojawił się Patryk bo już 18 czerwca chociaż Mamusia termin miała na 27 lipca 🙂 a najdłużej czekaliśmy na Olusia 🙂
Niektórym Maluszkom nie spieszyło się na świat i przyszły po terminie czyli po 40 tygodniu a było ich w sumie sześcioro.
Jako jedyni w swoim terminie urodzili się Lenka (andzia0304) i Dawidek (amelka85).
Pozostałe 17 Maluszków urodziło się miedzy 38 a 40 tygodniem ciąży.
Najmniejszy wagowo urodził się Oskar a największy był Kacper!
Natomiast najkrótszych Maluszków mamy aż 3 🙂 Oskar i dwie Lenki (Justa2 i marcyska87) a najdłużsi byli Maksymilian i Kacper.
Średnia waga naszych Maluszków wynosi 3317 g a wzrost 54cm!

• Mamusie
ja tak na szybko
asiula oklask za wspaniałe podsumowanie 🙂, no tak Patryczek najstarszy mimo mego terminu, jak ten czas szybko leci 🙂

Kiniek
główkę trzyma coraz częściej w pionie i to tak porządnie i ogólnie jakiś taki mocny chyba jest bo aż się ostatnio dziwiły pielęgniarka z pediatrą jak mu ten plaster zakładały na ten jego pępol biedny...
tą główką to sobie tak rusza czasem energicznie że aż go muszę trzymać, bo wiadomo że za jakiś czas się męczy i mu opada
z czasem aktywności- już widać że więcej czasu jest "aktywny" oczka otwarte szeroko, główka w górze, ogląda sobie ale jeszcze jeśli chodzi o zabawę to nie za bardzo
gadać powoli sobie zaczyna po swojemu,
jak nie dojedzony jest to się zasysa najczęściej w swoje rączki - aż sobie kiedyś malinkę strzelił na rączce 🙃
na razie to nasze "zabawy" ograniczają się do chodzenia po mieszkaniu - wtedy się rozgląda i jak mu grzechotką taką welurową pomacham przed oczkami to się śmieje, poza tym to często jak go trzymam na piersiach to właśnie główkę trzyma i rusza nią na wszystkie strony.
A od wczoraj robi akrobacje w wanience - jak go odwrócę i myję plecki to prostuje nóżki i to tak że prawie na nich stoi
Ogólnie jest już bardziej "obecny"

To na razie tyle, idę troszkę pobyc z mężulem - w końcu długi weekend

p.s. Ja ma za to pytanko do Mam po połogu - jak u Was z sexem po porodzie??? Jakie zmiany zauważyłyście, czy boli no i ochota...
Kto się wstydzi nie odpowiadac 😜 😜 😜

• Mamusie
Witam wieczorkiem 🙂

ehh...padam na twarz....nie wiedziałam, że przygotowanie chrzcin w domu to taki wysiłek ;/ ehh
Mam nadzieje, że moja kruszynka wytrzyma jutro ładnie w kościółku i nie będzie płakać mamusi.

emiliaeem zadbaj o te krostki Olusia, bo u nas też najpierw było ich troche...i ja głupia przemywałam rumiankiem, który je wysuszał i powstało ich więcej i potem na ciałku też....mam nadzieje, że ten oilatum pomoże .. 🙃

gosiaczek my używamy herbatek hipa ...mamy dwie...jedna wspomagająca trawienie a druga uspokajająca ... raz dajemy małej jedną a raz drugą... dzisiaj dodatkowo wypiła jeszcze 100ml czystej przegotowanej wody...bo strasznie chciała coś pociumkać a niedawno jadła i nie chciałam jej przekarmiać.

kiniek moja dziewczynka też już robi takie postępy jak Twój Maksiu 🙂 wkłada piąstki do buzi i ssie... lubi leżeć i sluchać jak się do niej mówi i tez tak troszke jakby coś gaworzyła..mruczała 🙂 główke mocno dźwiga do góry i ogólnie już taka duża, silna dziewczynka 🙂

asilua widze, że z Ciebie to taka dusza matematyczna 😉 podsumowanie godne podziwu 🙂 skąd Ty na to bierzesz tyle czasu przy dwójce dzieci 😉 podziwiam 🙂 😎

Idę sobie jeszcze wymalować pazurki i czekam aż Martynka obudzi się na karmienie...dopiero wtedy pójde spać 🙂

buziaki :* dobranoc :*:*

Asiula super podsumowanko ;D

Wercia, Ania dziękuje za odpowiedź w kwestii postępów maluchów 😁 czyli wszystko gra u nas 😉

Wercia kwestia sexu 😁 ja tam nawet nie doczekałam do końca połogu i już się czułam wystarczająco na siłach , boleć nic nie bolało, być może tylko czułam w niektórych pozycjach niemiłe napięcie krocza, takie naciąganie,ale przeszło z czasem, z ochotą u mnie tragedia, w sensie zamęczyłabym męża xD ale wiesz, ja miałam sporą abstynencje w ciąży, bo mężulek miał jakieś wewnętrzne opory coby "nam krzywdy nie zrobić" 🥴 także nadrabiam z nawiązką ☺️ ☺️ poza tym wyszłam z założenia,że nie chce mi się dupska ruszyć na basen żeby te ostatnie 5 kg zrzucić to przynajmniej tak się rozruszam 🤪

Zauważyłyście, że suwaczki i te liczniki jakoś się rozjeżdżają ? mój malec urodził się w czwartek, a więc w każdy czwartek stuka kolejny tydzień, a tu wskoczyło, że niby w sobotę ? ? 🤔 w najbliższy czwartek młody kończy pełne 2 miesiące, a według forum i suwaka dopiero w sobote następną ...bez sensu 🤨

• Mamusie
to ja jeszcze dopisze
ja tez przemywam potówki rumiankiem ale od niedawna
tez na początku było ich mniej...
herbatki z hippa mamy - ułatwiającą trawienie, uspakajającą, z koprem włoskim, rumiankową i jeszcze jakieś tam - zobaczę bo kupowałam na Allegro hurtem - po 6,5 zł jakoś wychodziły

ania - udanych chrzcin - oby mała jak najmniej marudziła w Kościele

• Mamusie
to ja jeszcze dopisze
ja tez przemywam potówki rumiankiem ale od niedawna
tez na początku było ich mniej...
herbatki z hippa mamy - ułatwiającą trawienie, uspakajającą, z koprem włoskim, rumiankową i jeszcze jakieś tam jeszcze - zobaczę bo kupowałam na Allegro hurtem - po 6,5 zł jakoś wychodziły

ania - udanych chrzcin - oby mała jak najmniej marudziła w Kościele

• Mamusie
cieszę się że podsumowanie Wam się podoba 🙂

ania_1988 powodzenia na chrzcinach i czekamy na fotki 🙂
a skąd biorę czas? póki co sprawdza się dobra organizacja 🙂 🙂 🙂)

wercia co do seksu........nie wiem czy się przyznawać, ale długo nie czekaliśmy....nic nie bolało, a było super, a mi się cały czas chce i chce i chce 🙂
przemywanie rumiankiem? to jakieś zalecenie lekarza? bo ja słyszałam że rumianek bardzo często uczula więc żeby z tych potówek nie zrobiło się uczulenie!

• Mamusie
Witam wieczorkiem

Wizyta rodziców się udała choć Lenka dała taki pokaz kapryszenia jak nigdy jak wstała o 18 tak poszła spać koło 23 znowu nie może zrobić kupki i się meczy, już mi ręce opadają i nie mogę na to patrzeć 😞 może powinnam mleko zmienić, idę z nią we wtorek do lekarza mam nadzieję że coś poradzi 🤢 Jej dobrze że była moja siostra to zajęła się Lenką 🙂

ania_1988 dzięki za odpowiedz 🙂 muszę zakupić te herbatki 🙃

asilua super podsumowanie 🙃 wow że Ci się chciało 😮

Dziewczyny moja też robi duże postępy co mnie bardzo cieszy, dziś ją zważyłam i mała waży 3440g 😁

Pewnie już śpicie więc i ja idę oby Lenka dała mamie pospać 😉