Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

madalena20 napisał(a):
lydziaa84 napisał(a):
powiedzcie mi ile taki miesięczny maluch powinien zjeść- wczoraj z ciekawości odciągnęłam 100ml pokarmu i dałam mu- wciągnął to w niecałe 10 minut i pewnie gdyby było więcej nie pogardził by. No i spał po takim jedzonku trzy godziny, a przeważnie w nocy wstaje co dwie

http://www.doz.pl/czytelnia/a407-Prawidlowe__zywienie_niemowlat
to sobie poczytaj 🙂

Ło rany, to ja już wiem czemu moja córcia tak przybiera na wadze 🙂
Bo wsuwa jednorazowo ok. 150 ml mleka. Tzn przypuszczam, że tyle wciąga bo mniej więcej tyle jestem w stanie odciągnąć laktatorem.
Ja od czasu do czasu odciągam mleko żeby przyzwyczajać małą do butelki. No i wtedy mogę spokojnie wybrać się na zakupy albo plotki z przyjaciółką 🙂
Madalena, fajny ten artykuł. Klaskam tobie za niego 🙂

• Odpowiedzi 18,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ann5353_m

1287

• Kornelka7_m

1085

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Dzieki dziewczyny za slowa otuchy 😘 😘 😘
Daniela ja tez wlasnie zawsze mialam kontakt z dziewczynkami i nie mam pojecia jak to jest u chlopcow 😞 z tym siusiakiem juz cuduje przekladam we wszystkie strony i nic to nie daje.
Jola uzywalam Pampersow i tez tak bylo wiec stwierdzilam ze bede kupowac tansze skoro i tak bedzie przy tym tyle roboty.Teraz mamy Gaga.
Maly tez wydaje takie charczenie meza to niepokoilo (jak wszystko zreszta 😜 ) ale pamietam wlasnie jak polozna w szpitalu mowila ze takie dzieciaczki maja krtan nie wyksztalcona dobrze.
Crazzzyyy dziekuje za rade 😘 juz mnie kilka razy tak zalatwil 😜 teraz klade go na podkladach porodowych.Nigdy nie laczylam tego z podnoszacym sie siusiakiem 😆
u mnie krwawienie zalezy od tego co robie,zauwazylam ze np. kiedy odkurzam albo cokolwiek robi to krwawienie jest wieksze a tak to tylko plamienie.Kikut Norbertowi tez juz odpadl we wtorek ale jeszcze cos mu sie tam saczy,podobno to normalne.I tez uwielbia tylko prawy bok,jak go klade na lewy to zaczyna kombinowac i sie przekrecac.
Co do wit D3 pediatra kazala mi podawac kropelke dziennie przed jedzeniem (Devikap)
A ty kochana tez karmisz tylko butla?
Karmi jeszcze ktoras tylko mieszankami?
Dziewczynki kochane powiedzcie mi kiedy dzieciaczki zaczynaja przesypiac noce? wiem ze to duzo od dziecka zalezy ale tak wiekowo...? juz dostaje gesiej skorki jak pomysle co mnie czeka w nocy 😞

Justyna891 napisał(a):

Dziewczynki kochane powiedzcie mi kiedy dzieciaczki zaczynaja przesypiac noce? wiem ze to duzo od dziecka zalezy ale tak wiekowo...? juz dostaje gesiej skorki jak pomysle co mnie czeka w nocy 😞

Hi, hi Justyna, ale trudne pytania zadajesz. Tak gdzieś między 1 miesiącem a 3 rokiem życia.
Skoro karmisz butelką to masz spore szanse, że Norbert zbliży się do tej pierwszej daty, ale gwarancji że tak będzie nikt ci nie da 😁

jo-aneczka napisał(a):
Justyna891 napisał(a):

Hi, hi Justyna, ale trudne pytania zadajesz. Tak gdzieś między 1 miesiącem a 3 rokiem życia.
Skoro karmisz butelką to masz spore szanse, że Norbert zbliży się do tej pierwszej daty, ale gwarancji że tak będzie nikt ci nie da 😁

☺️ ☺️ ☺️ ☺️ tylko was moge zapytac o takie rzeczy 😜

Jej, Daniela u nas zaczęło się ok 18stej, wrzask i nadal od wczoraj kupki brak... nie widzę poprawy po podaniu tych kropelek, ale mała już przez płacz raz zwymiotowała a drugi dosłownie chlusnęła jak trzymałam ją do odbicia.. mam nadzieję że to nic złego... teraz śpi na cycu a ja boję się ruszać by znowu się nie zaczł płacz... a jak tu ją wykąpać??? hmm zasatanawiam się nad tym termometrem w pupkę... ale jakoś się boję...
Crazzy - dziewczyny już na większość pytań odpowiedziały.. a ja mogę o krwawieniu coś powiedzieć... otóż dopiero od 3 dni mnie mi leci.. a do tej pory leciało jak z kranu.. więc to zależy od organizmu..tylko kochana zbadaj krew, bo przy obfitych spada żelazo.... ja niestety muszę brać....

Ja już mówię Wam Dobranoc
Szymek coś mocno nie spokojny, chyba boli go brzuszek, podałam kropelki ale coś nie widać działania. Może ten brzuszek boli go po tych szczepionkach, jedną miał na rotawirusy a ona była doustna ehhh 😞 Czuję, że czeka mnie ciężka nocka. Co go odłożę bo przyśnie to za chwilę się budzi i jest płacz. Trzymajcie się.

halo mamusie 🙂
najpierw zdam wieści z dzisiejszej wizyty u lekarza, a pozniej nadrobie zaległości...
no więc z dobrych wieści to Ksawier waży juz - uwaga - 5425 🤪 został zaszczepiony (szczepienia bezpłatne - niekojarzone) i w sumie nawet nie płakał bardzo - po każdym ukłuciu (a było ich 3) zrobił małe "aaa", ale jak tylko wziełam go na ręce, uspokajał się 🙂 po szczepieniu cały dzień był bardzo spokojny, spał, budził sie tylko na szybkie jedzenie i spał dalej...
a teraz złe wieści 😞
no więc co do wysypki to pani doktor nie stwierdziła na 100% ze to skaza białkowa, ale powiedziała, że wyglada to na poczatek skazy 🥴 w każdym razie kazała do zera wyeliminować białko i obserwować małego...
do tego okazało się że Ksawier ma przepukline pępkową 😞 nie wiem skąd to się wzieło 😞 ale pani doktor mówiła, że to jeszcze może się wchłonąć i że do 2 roku życia musimy czekać na rozwój akcji 😞
noi na koniec najgorsza wiadomosć - podczas osłuchiwania serduszka okazało się, że mały ma nierówny pierwszy ton serca 😞 nie wiem co to znaczy i jakie może mieć skutki, bo doktorowa nic nie powiedziała, mimo że pytałam. Kazała tylko zrobić USG serduszka... Mam tylko nadzieje, że to nic strasznego i że będzie wszystko ok... kurcze, na ostatnim badaniu wszystko było ok, a dziś...? do kardiologa juz umówilismy się do Wrocławia, ale dopiero na 27.września... chyba zwariuje do tego czasu 😲 i oczywiscie wizyta prywatna - koszt 150zł - bo na kase chorych w tym roku nie ma juz miejsc 😮
tak więc dzisiaj juz się napłakałam... a teraz cierpliwie musze czekać do 27.

siehankowa- nie denerwuj się na zapas- na badaniu wszystko się wyjaśni. A nawet jeśli coś by miało być na rzeczy to na pewno nic groźnego, jak by było podejrzenie, że może to być coś poważnego to nie pozwolili by ci czekać tak długo.
Będę trzymała kciuki żeby wszystko dobrze się skończyło

a to fotka mojego kokołajka- ciekawe z czego on się tak chichrał

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/841/11dw.jpg/][IMG]http://img841.imageshack.us/img841/7035/11dw.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

Lydziaa fotki prześwietne 🙂
Siehankowa nie martw się na zapas. Trzymam kciuki za Was 🙂 Na pewno będzie dobrze
Madalena życzę przespanej nocki, wszystkim mamusiom tego życzę, sobie też 😉
Moja Tosia też dzisiaj wyjątkowo niespokojna może to faktycznie przez pogodę?! 🤢

DOBRANOC

marta, no własnie nie ma 😞 raz w miesiącu przyjezdża do ośrodka zdrowia, ale niestety jak pytałam to pani recepcjonistka nie była w stanie powiedzieć kiedy dokładnie będzie - i czy jeszcze w tym miesiącu czy dopiero w następnym 😮 w każdym razie będę co dziennie tam dzwonic i pytać - moze akurat uda się, że będzie wczesniej niż 27.
Najgorsze jest to że, żeby zrobić USG serduszka dziecko musi być baaardzo spokojne... w przeciwnym razie USG się nie uda i trzeba będzie skierowac do szpitala i robić pod narkozą 😮 😞

marta-lion napisał(a):
No to lipa 😞 Pieprzona służba zdrowia 😠 😠 😠

Moja Julka miała robione USG serduszka w szpitalu. Wtedy łatwiej bo taki noworodek śpi prawie cały czas. W szpitalu gdzie rodziłam robia to standardowo. USG bioder, serca i narządów wewnętrznych oraz główki.

mi lekarka mówiła, że możemy do szpitala do Wałbrzycha jechać, ale to nie jest tak że zadzwonie umówie się i nas przyjmą... trzeba jechac, oni "obejrza" dziecko a nastepnie wyznacza termin 😮 więc juz wole jechac do Wrocka prywatnie ... a nie orientujesz się czy gdzieś w okolicy Kłodzka jest kardiolog dziecięcy? ja szukam po necie, ale mało informacji w tym temacie... 🥴

moniq1984 napisał(a):
MARTA mam pytanie bo małej przy kapieli zaczęła się lać ropa z tego bąbla po szczepiące ma coś z tym robić czy zostawić w spokoju?? 🤨 🤨

moniq, Ksawierowi tez wyleciała ropka podczas kąpieli z tej szpitalnej szczepionki... ja nic z tym nie robiłam... Madalena chyba pisała kiedyś, że to tak ma byc - po prostu jest to oznaka gojenia.

• Mamusie
siehankowa napisał(a):
moniq1984 napisał(a):
MARTA mam pytanie bo małej przy kapieli zaczęła się lać ropa z tego bąbla po szczepiące ma coś z tym robić czy zostawić w spokoju?? 🤨 🤨

moniq, Ksawierowi tez wyleciała ropka podczas kąpieli z tej szpitalnej szczepionki... ja nic z tym nie robiłam... Madalena chyba pisała kiedyś, że to tak ma byc - po prostu jest to oznaka gojenia.

DZIĘKI 🙂

• Mamusie
Moniq ja bym to zostawiła w spokoju. Możesz lekko osuszyć, ale to się pewnie i tak stało. Nie traktuj tego też żadnym spirytusem, bo to w końcu rana, będzie piekło. Możesz przemywać zwykłą czystą wodą. Żeby nie doprowadzić do "paprania" przez zanieczyszczenia. Powinna się sama zasuszyc i zagoić. Ja nie miałam problemów z tą blizną, ale takie moje rady.

• Mamusie
marta-lion napisał(a):
Moniq ja bym to zostawiła w spokoju. Możesz lekko osuszyć, ale to się pewnie i tak stało. Nie traktuj tego też żadnym spirytusem, bo to w końcu rana, będzie piekło. Możesz przemywać zwykłą czystą wodą. Żeby nie doprowadzić do "paprania" przez zanieczyszczenia. Powinna się sama zasuszyc i zagoić. Ja nie miałam problemów z tą blizną, ale takie moje rady.

DZIĘKUJĘ 🙂