Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór wszystkim,
normalnie padam dziś na twarz 😞
Wczoraj szczepiliśmy młodą i dziś masakra - cały dzień na rączkach, a próba odłożenia choć na chwilkę kończyła się rykiem. A na dodatek małż musiał wyjechać na służbową "imprezkę".
Noż niech go..... 😉
Ale jakoś przetrwałam, teraz Hanuśka śpi a ja mam nadzieję na lepsze jutro 🙂
Przyznaję się bez bicia, że przeczytałam to co nadrukowałyście od wczoraj bardzo pobieżnie i nie za bardzo jestem na czasie.
Ale widziałam, że Foga robi dobroczynną zbiórkę - buziaki dla ciebie - w takim razie też dołożę coś do torebki 🙂
No i wdziałam Gabi - aż się rozpłynęłam z zachwytu, cudo 😘 😘 😘
No i rzeczywiście Gabi z Tosią różnią się tylko kolorem włosków 😉
Inez, super, że przetrwaliście podróż. Dzielny mini- Tymini 🙂 A, i jeszcze jedno - fajną masz torbę. To z nexta?
Dziś już pewnie większość śpi, więc i ja się ewakuuję. Buziaki dla was i do jutra.

P.S. A wiecie, że mi dziś cały czas wyskakuje na mamusiach reklama ekspresów do kawy 😁 😁 😁 (to tak a propos tego, że któraś z was dziś pisała o mojej miłości do kawy 😉 Widocznie nie tylko wam się kojarzę z kawą 😮 😮:blink 🙂

• Odpowiedzi 18,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ann5353_m

1287

• Kornelka7_m

1085

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Inez napisał(a):
mapa napisał(a):
Kornelka 😘
Maciuś oparty jest o nogi mojego T - tak na potrzebę zdjęcia 😉

Ja muszę kupić właśnie rajtki na zimę...gdzie najlepiej???

Mam pytanie, czy na zdjęciu jest taki niebieski koc w delfiny?
A my tak często sadzamy Tymka i z nim gadamy. Nie wolno tak trzymać?

Inez, my tak tez "sadzamy" Ksawiego, z tym ze podobnie jak mapa tak bardziej leżąco, mozna powiedziec na wpół leząco-siedząco 😜

Pati, jestes najlepszą mamą dla swojej nadii 😘 kazdy ma czasem gorsze chwile... jezeli czujesz, ze "puszczają ci nerwy", odejdz na chwile od małej - nawet jak płacze (nic jej nie będzie) - idz wykrzycz się, policz do 10, wez kilka głębokich wdechów, wróć do małej i od razu będzie ci lepiej 😘

A i jeszcze jedną rzecz dopiszę a propos ciemieniuchy.
Daniela - moja H też ma, niewielką, ale jednak. I będąc wczoraj u pediatry zapytałam jak ją zwalczyć.
Powiedziała mi, że lżejsze postacie ciemieniuchy powinny zejść po olejuszce. Należy nasmarować, kilka godzin odczekac aż nasiąknie a potem zetrzeć pieluszką, albo delikatnie zdrapać np. paznokciem (trzeba tylko uważać, żeby nie za mocno).
Gdyby po olejuszce nie zeszło to można myć dziecku włosy nizoralem (4 krople na mycie).
Podobno olejuszka+nizoral to dobre i skuteczne połączenie.
Ja na razie będę smarować tylko olejuszką, ale skoro ty już ją wypróbowałaś i nic to może wytocz cięższe działo 😉

No i zaczynam H podawać jabłuszko, marchewkę a potem zupki 🙂 Kaszek na razie nie bo Hania waży prawie 7,4 kg 😮 😮 😮
No, teraz to już naprawdę dobranoc

Jo-aneczka olejuszki nie próbowałam....tylko parafinę.... kupię ją i mam nadzieję że pomoże....bo okropnie mnie to dziadostwo denerwuje....

A tu Gabi jak miała 4mce 🙂 Mój mąż i Gabi się pomylili bo powiedzieli że to Tosia 😁 😁 😁

Aha Pati głowa do góry....mnie też czasami nerwy biorą, zresztą kogo nie? A mamą jesteś dobrą, ja w ciebie wierze 🙂 teraz takie pogody że nas chandry dopadają ale to minie oby do wiosny 😁 😁 🙂 🙂 🙃

Widzę że już śpicie więc gaszę

DOBRANOC

• Mamusie
To ja jeszcze na chwilę zapalę to światło 🤪
Siehankowa w moim przypadku jednak opcja takiego noszenia jak Ty to robisz odpada, łapki za krótkie 😉 🙂 Ale dziekuję, fajnie to opisałaś 🙂 🙂
mapa nie do końca chyba rozumiem jak na nóżki kłaśc maluszka a jak patrzę na zdjęcie to jakoś albo ja ślepa albo nie wiem co 🙃 😮 Maciuś leży oparty o bok nóg (ud,łydek) czy leży na no powiedzmy piszczelach? 🙂
pati nie stresuj się, zrób jak dziewczyny piszą gdy masz jakąś złóśc, bedzie dobrze 🙂
Daniela ja też tak pomyślałam a nawet kurde 😉 pewna byłam że to Tosia 🙂 To Ci się panny udały, jak bliżniaczki 🙂
Magda jak u Szymusia z bezdechem? zdarza mu sie to jeszcze? pytam bo od kilku dni po kilka razy Rysiowi się tak robi. Dziś w nocy o 1 potem w dzień, potem jak go na noc usypiałam i jeszcze przed chwilą jak pisałam. A już było ok w sensie, że dawno tak nie miał. Kiedyś jak go karmiłam, załączył się alarm ale wtedy oddychał, myślałam ze może za długo na wdechu był bo nawet zadnego ,,piania" nie zrobił i chyba tak było albo to był fałszywy alarm. Dziś natomiast słychac to ,,pianie" ale zanim alarm się załączy, już otwiera oczy a ja przy nim w mig jestem i łapie oddech sam. Juz sie zastanawiam czy to nie przez ślinę bo ślini się jak łapki pcha do buzi, W sumie śliny bardzo dużo nie produkuje ale może to przez ślinę.
I dziś zauważyłam jak sam łapie grzechotkę przyczepioną do wózka, ma nowe zajęcie 🙂
To gaszę, ale małą lampeczkę nocną zostawię zaświeconą na wszelki wypadek gdyby ktoś jeszcze zajrzał 🙂
Dobranoc ( bo się skasowało 😉)

• Mamusie
No nie Daniela znowu przez Ciebie muszę pisać po ciemku 😜

jo-aneczka tak to torba z nexta, prezent od siostry. Fajna jest bo miała od razu termoopakowanie, kosmetyczkę, takie coś na czym można położyć bobasa i przebrać oraz dużo kieszonek 🙂 Jestem bardzo zadowolona, no i super, że jest taka kolorowa.

siehankowa ja też tak bardziej w pozycji półleżącej tak kładę małego 🙂 A mogę zapytać, bo chciałam już z milion razy skąd wziął się Twój nick?

To ja mówię też DOBRANOC 😘

I mam pytanko dotyczące chrzcin. Ja będę robiła w lokalu i nie wiem jakie wybrać menu. Tzn. czy oprócz obiadu (zupa+drugie danie+deser) powinnam mieć też zimne zakąski? Dzięki z góry za odpowiedź 🙂

Hehe to ja piszę z lampką nocną Kornelki 😁 😁

Inez my, jak załatwialiśmy lokal na chrzciny to babka w restauracji nam powiedziała, że obiad dwudaniowy i deser wystarczą w zupełności (tylko, że my mieliśmy na 16.30 w kościele - to 20 min chrzciny i na salę), oczywiście teściowa chciała przedobrzyć i zrobiliśmy tak, że na 14 obiad (chodziło o to żeby goście nie jedli w domu, a również żeby nie trzeba było w domu dla przyjezdnych gotować), potem zimna płyta, ciasta, krokiety itp. Bardzo dużo jedzenia zostało - wszystkich podzieliliśmy. Więc nawet jeśli masz wcześniej te chrzciny to z autopsji uważam, że spokojnie starczy, nie ma co przedobrzać. A goście na chrzcinach siedzą max do 19 (u nas tak było bynajmniej), bo wiadomo, że na kąpanie trzeba uciekać.

No to teraz dobranoc 🙂 😜

• Mamusie
a ja dzisiaj pierwsza!

Lilka moja kochana dzielnie znosi katar ( a ten jest paskudny) juz nie marudzi ( tzn.od 17 do teraz spi z przerwami na jedzonko i przebieranie... nawet jej wczoraj nie kapalismy bo mi szkoda bylo taka zmeczona byla...caly tydzien praktycznie w dzien nie chciala spac to teraz chyba odsypia...

a dzisiaj mamy jechac 80km w jedna strone po auto...Lila z tesciowa zostaje...a jak pomysle ze pojedziemy tyle i m. sie rozmysli to ga zabije chyba 😉 😉 😉 😉

• Mamusie
Witam 🙂
Diviana jak długo czekałaś na krpelki? Zamówiłąm i nie wiem kiedy mogę się ich spodziewać 🙂
Marta dziekuje bardzo ale to bardzo że chciałaś mi przesłać sab ale nie chce cię fatygować więc sobie zamówiłam.
Powiecie mi jeszcze jak stoswać sab simplex i jak długo? Bo koleżanka mi pożyczyła i chciałąbym zacząć podawać michałowi ale nie wiem jak 😞
Miłego dnia mamusie ja uciekam bo mały stęka 😞

• Mamusie
Dzień dobry 🙂
Anya ja podawałam co 4 godz po 15 kropli. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba jo-aneczka pisała, że można do 120 kropli na dobę jeśli dolegliwości są znaczne, czyli co 3 godz po 15 kropelek ale jeśli w nocy ładnie śpi to nie trzeba. Ja w nocy nie podawałam. W miarę ustępowania bóli zmniejszamy liczbę kropelek. Reasumując- podajemy co 3-4 godz po 15 kropelek, pomijając noce, jeśli dziecko ładnie śpi 🙂
Miłego dnia 🙂

Ja też się tylko przywitam, bo zaraz moja teściówka zapodaje nam obiad.
A co do kropelek sab s. to dokładnie tak jak pisała Kornelka - maź 120 kropli na dobę, najlepiej przed jedzeniem.
A z tej stronki sabsimplex.pl to przesyłają bardzo szybko - na drugi albo trzeci dzień przesyłka powinna już być 🙂

• Mamusie
Anya napisał(a):
dziękuję wam bardzo za informacje 🙂
dziś podałam pierwszy raz i skutkuje 🙃
a można to mieszać z mlekiem i podać przez strzykawke przed karmieniem? czy lepsze działanie ma jak się podaje bezpiśrednio? JA to zawsze znajde sobie jakiś problem 🤢

Anya na plastikową łyżeczkę odmierz 15 kropelek przed jedzeniem i podaj Michałkowi. Tak będzie łatwiej, czy można mieszac, nie wiem, ale może i można skoro podaje się przed jedzeniem tylko to będzie utrudnienie według mnie. A przysyłają faktycznie szybko, w poniedziałek powinnaś miec. Ja zamawiałam właśnie z tej stronki co podaję jo-aneczka i ss miałam na drugi dzień 🙂
P.S. Ja wczoraj raz podałam Rysiowi ss i dzisiaj też dostał bo jakiś się znów marudny zrobił, przy jedzeniu się wierci i wygina, beczy i jakoś się złości przy tym jedzeniu.

Dziewczyny ja też się przywitam. Ale nie jest mi do śmiechu. 😞 Dzisiejszy ranek był straszny. Mąż wylądował w szpitalu na pogotowiu. 😲 🥴 Na szczęście czarny scenariusz się nie sprawdził. Myślałam, że zawałem skończę. Życzę Wam spokojnej reszty dnia 🥴