Skocz do zawarto艣ci

Mamy pa藕dziernikowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 96
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

• Mamusie
witam i ja. Cho膰 urodzi艂am we wrze艣niu ale jestem ca艂ym sercem z pa藕dziernikowymi mamami z brzuszka (mia艂am termin na pa藕dziernik)

alinam my w艂a艣nie te偶 si臋 zastanawiamy czy szczepi膰 na pneumokoki. Na pocz膮tku by艂am pewna na 100% 偶e zrobimy to ju偶 po 6 tyg. 偶ycia. Ale czym d艂u偶ej o tym my艣l臋 i pytam znajomych rodzic贸w to mam wi臋cej w膮tpliwo艣ci....i ju偶 nie chodzi o kas臋, tylko o to czy warto i jakie s膮 tego konsekwencje...naprawd臋 nie wiem co zrobimy
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusie
bylismy juz u pediatry na pierwszej wizycie - Julek ladnie przybral na wadze 馃檪
i chyba odpuscimy sobie rotawirusy i pneumokoki... jeszcze troche czasu jest na podjecie decyzji.

Dziewczyny, a Wam maluszki przesypiaja caly dzien i noc? Maly co prawda w nocy spi jak susel i to ja go wybudzam na karmienia, ale w w ciagu dnia zazwyczaj pol dnia marudzi i placze. Jak to jest u Was?

pozdrowionka
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
koyotka napisa艂(a):
witam i ja. Cho膰 urodzi艂am we wrze艣niu ale jestem ca艂ym sercem z pa藕dziernikowymi mamami z brzuszka (mia艂am termin na pa藕dziernik)

alinam my w艂a艣nie te偶 si臋 zastanawiamy czy szczepi膰 na pneumokoki. Na pocz膮tku by艂am pewna na 100% 偶e zrobimy to ju偶 po 6 tyg. 偶ycia. Ale czym d艂u偶ej o tym my艣l臋 i pytam znajomych rodzic贸w to mam wi臋cej w膮tpliwo艣ci....i ju偶 nie chodzi o kas臋, tylko o to czy warto i jakie s膮 tego konsekwencje...naprawd臋 nie wiem co zrobimy

dziewczyny jestem mama rocznego bobaska i chcia艂abym wam dac rad臋 tak膮 jak膮 ja dosta艂am od pediatry: szczepienia na pne艂mokoki i meningokoki chroni膮 dziecko przed kilkoma rodzajami wirus贸w i tak naprawde wirusy by艂y te od zawsze od jakigos czasu istnija szczepionki kt贸re s膮 szczeg贸lnie zalecane w mom臋cie posy艂ania dziecka do przedszkoli, 偶艂obk贸w, a tak偶e je艣li zamierzacie przebywac z dziecmi w miejscach charakteryzuj膮cych si臋 du偶ym skupiskiem ludzi b膮dz zamierzacie wyjechac za granice (ja swojego jeszcze nie szczepi艂am zamierzam to zrobic w mom臋cie jak pojdzie dp przedszkola albo z艂obka bo 1. wczesniej nie mia艂am potrzeby, 2. po skonczeniu roczku wychodzi zakup tylko 2 dawek, po 2 latach- jedna), szczepienie na rotawirusy dzia艂a tylko na jeden szczep tego wirusa kt贸ry powoduje biegunk臋 na inne nie ale to wy jestescie mamami wiec przeanalizujcie za i przeciw bo najwa偶niejsze zdrowie malucha 馃檪 Pozdrawiam
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Jula wielkie dzi臋ki za podpowied藕. my z m臋偶em w艂a艣nie jeste艣my raczej za tym 偶eby nie szczepi膰 na rotawirusy, a na pneumokoki ewentualnie jak ma艂y b臋dzie mia艂 2 latka, bo nie wysy艂amy go do 偶艂obka... jeszcze troch臋 czasu na podj臋cie decyzji mamy, ale raczej zaszczepimy tylko pakietem podstawowym.

Dziewczyny, a wasze maluchy w ci膮gu dnia 艣pi膮? Ile godzin 艣rednio?
pozdrowionka 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
jula dzi臋ki 馃檪 za odpowied藕. Ja w艂a艣nie jestem bardziej za tym, 偶eby teraz nie szczepi膰 ma艂ej. M膮偶 uwa偶a inaczej, wi臋c musimy znale藕膰 jakie艣 porozumienie 馃槈
alinam jako艣 przyznam si臋, 偶e nie liczy艂am ile godzin ma艂a 艣pi w dzie艅. Jednak jak si臋 tak zastanowi膰 to ju偶 sporo sobie robi przerw na obserwacj臋 艣wiata. My艣l臋, 偶e w sumie wyjdzie min. 6 h w ci膮gu dnia. ale tak dok艂adnie to nie powiem.Bywa tak 偶e po艣pi z 30min. i p贸藕niej le偶y.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Witam
po porz膮dkach w szafie Anastazji robi臋 ma艂膮 wyprzeda偶
na moich aukcjach mo偶na znale藕膰 zimowe kombinezony, dresiki, pajace, bodziaki, rajstopki, skarpetki, 艣piworki i wiele innych od 2,90 bez cen minimalnych
zapraszam do obejrzenia i licytacji
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=6008355
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
馃檪 witam kobietki
alinam m贸j ma艂y z tego co pami臋tam przez pierwsze 5 miesi臋cy jad艂 i spa艂, jad艂 i spa艂, od czasu do czasu lubi艂 poobserwowac sobie 艣wiat ale to takie max godzinne przerwy mi臋dzy spaniem i jedzeniem w nocy budzi艂 si臋 tylko raz p贸藕niej ju偶 si臋 zmieni艂o im starszy tym d艂u偶ej wytrzymywa艂 bez spania, karmi艂am go piersi膮 do oko艂o 9 miesi膮ca 偶ycia bo taki cycuch ma艂y z niego by艂 plus od 5 miesi膮ca mleczko modyfikowane i teraz chodzi 艣rednio 2-3 razy dziennie spa膰 od 30 min do 1 h 艣pi, za to w nocy budzi si臋 kilka razy..

oczywi艣cie wsze dzieci膮tka maj膮 sw贸j indywidualny tryb snu, tak偶e to ile 艣pi膮 zale偶y wy艂膮cznie od zapotrzebowania ich organizmu 馃檪 zdr贸wka 偶ycze wam bo teraz zimnuchno ju偶 coraz bardziej wiec trzymajcie si臋 cieplutko 馃檪

je艣li si臋 nie obrazicie zn贸w male艅ka rada 馃檪 malucha op艂aca si臋 bra膰 na spacerki tak do plus jednego stopnia je艣li by艂o zimniej nie zaleca艂a mi, warto wtedy go hartowa膰 w domku. Cieplutko ubra膰, wsadzi膰 do w贸zeczka otworzy膰 okno i niech sobie pole偶y nie przy bezpo艣rednim ch艂odzie ale tak oko艂o metr od okna z 15-20 minut, mo偶esz poradzi膰 si臋 tez swojego pediatry na pewno doradzi 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Wiecie co zaczynam sie naprawde martwic ze Igor robi kupke raz na 3-4 dni. Je normalnie i brzuszek miekki ale jak za kazdym razem komus to mowie ( np. mamie,kuzynce , cioci itp) to robia wielkie oczy i mowia ze to dziwne bo dziecko powinno robic kupke okolo 2 na dobe... Juz sama nie wiem czy cos jest z nim nie tak? Dzis jest jakis marudny , a to wlasnie 3 dzien bez kupki 馃ゴ
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Jestem i ja 馃檪
Joane ja te偶 s艂ysza艂am , 偶e przy karmieniu cycem kupka mo偶e pojawia膰 si臋 rzadko , ale jak masz w膮tpliwo艣ci to zapytaj swojego pediatry , b臋dziesz spokojniejsza 馃檪
Mam nadziej臋 , ze tutaj nikt nie b臋dzie wpada艂 nam w parad臋 i robi艂 niepotrzebny szum 馃檪
Aaaa minona normalnie uwielbiam Ci臋 za te s艂owa na brzuszku 馃檪 馃檪
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Dodaj now膮 pozycj臋...