Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Coq w tym roku lipy nie nazbierałam więc daję zwykłą kupiona w aptece 😉 Za to soki domowe: z sosny, czarnej porzeczki, malinowy - jako dodatek do herbatki lub woda z sokiem ale to rzadko
Co do warzyw to ja teraz na mrożonkach jadę...kalafior, brokuły, marchewka, brukselka, fasolka szparagowa. Cebula, ziemniaki, buraki, kapusta świeże. Dzis patrzyłam w sklepie na cukinię ale to była juz jej trzecia mlodośc chyba więc spasowałam 😜
Aaagaaa skrzydełka dla Maćka? Nie mów że obgryza 😁

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
marika321 napisał(a):
czytam ten poradnik o żywieniu 😉
i pytanie do Was jakie teraz w zimie warzywa dajecie maluszkom??? pomijając te w zupach....

Mala uwielbia ogorki . wiadomo, ze nie maja teraz takie go smaku, ale jej daje i ona go pochlania wrecz. czekam na lato, bo bedziemy mieli wlasne ze szklarni. czasami pomidor na kanapce. no i to na tyle. reszta w zupach

ale zaszalalam na allegro!!!! 😁 kupilam sobie wode, rowerek dla chrzesniaka, 2 kubki dla kaliny (jeden niekapek i jeden ze slomka- moze ktorys jej przypasi).ciagle sie czaje jeszcze na ten rowerek dla Kaliny 😉
Aga, o kurde...dobrze ze mackowi nic sie nie stalo...odrazu przypomnial mi sie moj mlodszy brat, mial 2 latka, jak usiadl na garnek z gotujacymi sie buraczkami...caly tylek ma oparzony. byl 2 tygodnie w szpitaku, taki malutki sam, bo 20 lat temu nie mogly matki zostawac z dziecmi. moja mama jezdzila codziennie karmic go piersia.pamietam do dzis, jak plakal niemilosiernie jak mama odjezdzala. Matko, jakie to bylo bezduszne, ze z takimi maluchami matki nawet nie mogly zostac w szpitalu. dobre ze chociaz to sie teraz zmienilo.

Jakies wypadki chodza po forum...Jasmina ządzi z żyletkami, Kubus wpada do wody, Maciek o malo sie nie oparzyl.....brrrrrrrrrrrrrrrr

• Mamusie
marika321 napisał(a):
czytam ten poradnik o żywieniu 😉
i pytanie do Was jakie teraz w zimie warzywa dajecie maluszkom??? pomijając te w zupach....

Pomidory, oberżyna, kabaczek - zapiekane w piekarniku.

Jej, same wypadki 🤢 Agami Aga na szczęście nic się nie stało!! Trzeba ochłonąć i nadal trzymać się na baczności. Ja wczoraj też miałam stracha i wyrzuty.

• Mamusie
wanilia napisał(a):
Coq w tym roku lipy nie nazbierałam więc daję zwykłą kupiona w aptece 😉 Za to soki domowe: z sosny, czarnej porzeczki, malinowy - jako dodatek do herbatki lub woda z sokiem ale to rzadko
Co do warzyw to ja teraz na mrożonkach jadę...kalafior, brokuły, marchewka, brukselka, fasolka szparagowa. Cebula, ziemniaki, buraki, kapusta świeże. Dzis patrzyłam w sklepie na cukinię ale to była juz jej trzecia mlodośc chyba więc spasowałam 😜

no to ja też na takich jadę 😉 chociaż szczerze to się nie odważyłam jeszcze ani brukselki 🤔nie mówiąc już o kapuście 😮 ....żeby młodemu dać.... a może powinnam 🤔

• Mamusie
no masakra ....faktycznie oczy dookoła głowy to mało.... 😮

u nas też dziś mały wypadek i najmniej groźny z Waszych....młody z bujaczka zrobił sobie "pchacza" albo wózek nie wiem poprostu jeździł nim po pokoju... i w końcu się wywrócił trochę zapłakał lecz zaraz dalej to samo ale po chwili zobaczyłam 😮 😮 😮 cała buzia we krwi, 😮 ręce 😮 masakra jaki zakrwawiony jak by wszystkie zęby wybił..... 🥴
wiedziałam ze to nic strasznego bo tylko zapłakał a za chwilkę ten mały mądrala dalej się bawił..... 🥴 coś tam sobie przygryzł wargę albo język 🤔 ale ta buźka cała we krwi ...i ręce ..no straszny widok 😞

• Mamusie
coquelicot napisał(a):
To ja muszę chyba ogórka również wypróbować.
Wanilia a Ty tą kapuchę jak? Bo jeszcze nie dawałam żadnej.

Kapusta do zupki, brukselka też - nic się po nich nie dzieje. Myślę że kapuste moznaby też spróbować dać ugotowaną. Ja ogórkom i pomidorom o tej porze roku mówię nie 😉

• Mamusie
Ni wyrzuty ciągle mam;( nigdy nie zostawiłam go samego i sekundy i nieszczęście gotowe;/ eh a patelnie też próbował ściągnąć alew porę złapałam a tu nie zdazylam.
Aga dobrE ze ok też u was
A warzywa ja tylko w zupie. Ogórka i pomidora się boję ze utknie lub się zadlawi o kapuście nie wspomne;/// taki cykor

• Mamusie
Dobry wieczór 😉
Asia moc uścisków 😘
I czemu ten przepis na bananowy chlebek pojawił się dopiero dziś?... rano wyrzuciłam 4 przejrzałe banany... no nie cierpię takich... dla mnie muszą być odrobinę zielone 😜
Marika całe jajo... a dziś dodatkowo wylądował w nim szczypiorek 😉 z warzyw podobnie jak Wanilia... chociaż dziś mi się do obiadu dorwała i sama dziubała sobie sałaty... lodowa, rucola
Coq u nas właściwie nie pije się herbatek... tych rozpuszczalnych nie daję... apropo czarnej czytałam gdzieś, że takie małe dzieci nie powinny pić czarnej, ale myślę, że takie owocowe lub ziołowe jak najbardziej... kupiłam nawet kiedyś takie w saszetkach z hippa, ale u nas to szału nie robi... rządzi woda w każdej postaci... na zimno na ciepło 😜 I ładny masz widoczek z okna 🙂... które to piętro?
Aniqa u nas też tak mniej więcej taki słoiczek. A rowerek wypas... to mi teraz dałaś do myślenia 😁
Brrr... dziewczyny przestańcie już o tych wypadkach 😞 niestety nie zawsze jesteśmy w stanie dopilnować 😞... na szczęście wszystko się dobrze kończy 🙂... jak już wczoraj pisałam... oczy w tyłku...

• Mamusie
Aaagaaa dziecko które jest u siebie zazwyczaj wydaje się byc bardziej rozgarnięte niż to które przychodzi w gościnę - Werka w obcym miejscu tez zapomina języka w gębie 😉
Coq jak dla mnie mieszkanie na parterze = firanki 😉
Aniqa woda na allegro? Ja wylicytowałam dziś tuniczkę dla Weroniki 🙃
Asiu wszystkiego najlepszego!!! Żeby Ci w kolejnym roku życia nie brakowało za bardzo ani czasu ani pieniędzy, żeby mąż się dzielnie trzymał a Ciebie nie opuszczał młodzieńczy wigor Ty nasza klaczko 😁 Kochamy Twoje posty więc proszę sie poprawić i zaglądać częściej 🙂
Agami oby jutrzejszy dzień był lepszy 😘
I jeszcze wracając do herbatek : dentyści na tych gotowych produktach dla dzieci nie zostawiają suchej nitki, to słodzone gówno niszczy zęby....Sama widziałam trzylatka z BRĄZOWYMI zębami taką miał próchnicę. Ale non stop z herbatką chodził....Problem pojawia się jak dziecko nie chce pić nic innego 🤔 U nas całe szczęscie woda idzie ... jak woda 😉

• Mamusie
ja oprócz warzyw w zupie daję jako surówkę:
kalafiora, brokuła , surówkę z surowej marchewki z jabłuszkiem, buraczki tzn. ćwikłę,marchewkę ugotowaną z groszkiem zielonym, i chyba tyle....
a w zupie oprócz włoszczyzny jeszcze szparagową fasolkę,buraki w barszczyku, ogórki kiszone w zupce ogórkowej..,

• Mamusie
marika321 napisał(a):
coquelicot napisał(a):
Marika radochy jakiejś specjalnej nie było 😜 na początku pchała do buzi, a potem przestała jeść więc dokarmiłam widelcem.Czy dużo? Jak na jej możliwości ok.

A Michał to zdolniacha, powtarzam się? 😉
U mnie niby też się za kolędę nie płaci...ale gdzieś z boku jest koperta z ofiarą ową, którą daje się na koniec. A co miałaś na myśli pisząc płaci.?

no o tym piszę że nic kompletnie się księdzu nie daje żadnej koperty z boku 😉ksiądz nic nie przyjmuje od ludzi w domach(ale to tylko w naszej parafii 😜 tak jest ) ofiarę możesz dać w kościele na tacę i to już tylko Twoja indywidualna sprawa (a płaci miałam na myśli-ksiądz wychodzi a ja mu płacę 😜 😜 😜 za to że przyszedł 😜)

Hej,

My dzis tez mielismy kolende 🙂
zaczynaja u Nas chodzic w soboty od 14 i o 15 bylo juz po 🙂
U Nas w parafii jest tak ze ministranci chodza z wlasna puszka, gdzie mozesz dac jak chcesz, a po kolendzie zawsze zbieraja na jakis cel (np. w tym roku na remont wiezy koscielnej) Wyglada to w ten sposob ze mozna ksiedzu dac na kolendzie jak sie chce albo potem jest msza na ktorej wszystkie skladki ida na ten remont.
U mnie tez sie nie placi za to ze ksiadz przyszedl i w zadnej parafii, w ktorej bylam nie bylo czegos takiego zebysmy placic ksiedzu za to zeby przyszedl 🙂

Po kolendzie udalo nam sie jeszcze na godzine wyjsc na sanki 🙂 Florek zjezdzal z gorki na sankach i bardzo mu sie podobalo 😁

• Mamusie
marika321 napisał(a):
herbatki z bobovity 😉tj.owocowe, normalną słabą herbatkę z sokiem z cytryny, lub z sokiem malinowym przez pewien czas pił jeszcze z herbatkę z melisą ale już jej nie lubi.... 🤔

U Nas to samo herbata z bobovity owocowa badz dzika roza z malina, do tego jeszcze zwykle moja herbate podpija wiec zwykla albo zwykla z miodem i sokiem malinowym albo owocowa 🙂

• Mamusie
agami napisał(a):
Co za dzien;( pokłóciłam się z mężem auto znowu się popsuło do tego zostawiłam młodego na 5 sek oodwróciłam się po ręcznik a młody leży głową w dol w brodziku q ciuchach;( on się mógł utopić;( wrZucił tam zabawkę i sięgał i wpadł;((((
Co za dzień;( dobrże ze już koniec ;(
Herbaty kuba z hip i zwykła z cytryna lub sokiem milionowym

Na szczescie nic sie nie stalo 🙂
Dzien sie juz konczy jutro bedzie lepiej.
nie wiem czy Cie to posieszy ale moj M wlasnie pojechacl na ratunek swojej kuzynowej... zadzwonila ze samochod sie jej zepsul pod sklepem. Jak to okreslila oderwalo sie podwozie 😮 jeszcze nie wrocil, ale dzwonil ze zdjecia porobil wiec bede przynajmniej wiedziala jak to wyglada... Tego samochodu racej odratowac sie nie bedzie juz dalo...

• Mamusie
wanilia napisał(a):
Aaagaaa dziecko które jest u siebie zazwyczaj wydaje się byc bardziej rozgarnięte niż to które przychodzi w gościnę - Werka w obcym miejscu tez zapomina języka w gębie 😉
Coq jak dla mnie mieszkanie na parterze = firanki 😉
Aniqa woda na allegro? Ja wylicytowałam dziś tuniczkę dla Weroniki 🙃
Asiu wszystkiego najlepszego!!! Żeby Ci w kolejnym roku życia nie brakowało za bardzo ani czasu ani pieniędzy, żeby mąż się dzielnie trzymał a Ciebie nie opuszczał młodzieńczy wigor Ty nasza klaczko 😁 Kochamy Twoje posty więc proszę sie poprawić i zaglądać częściej 🙂
Agami oby jutrzejszy dzień był lepszy 😘
I jeszcze wracając do herbatek : dentyści na tych gotowych produktach dla dzieci nie zostawiają suchej nitki, to słodzone gówno niszczy zęby....Sama widziałam trzylatka z BRĄZOWYMI zębami taką miał próchnicę. Ale non stop z herbatką chodził....Problem pojawia się jak dziecko nie chce pić nic innego 🤔 U nas całe szczęscie woda idzie ... jak woda 😉

wodę toaletową znaczy się 🙂 gucci rush 2....mmmmm uwielbiam
kurde, a mi do glowy nie przyszlo, ze zupki na mrozonkach można robic 😮 zawsze kupuje normalna wloszczyzne, no ale moze zaczne, jak wy wszystkie tak 😜
a co do picia wody...przyznam, ze herbatki jednak czesciej...herbatki wypije przez dzien ok. 250ml, a jak daje wode to ok.150ml. musze sie poprawic 😉

• Mamusie
wanilia napisał(a):

Pewnie smiesznie to zabrzmi ale jak Florek widzi nozke z kurczaka to az sie trzesie... ja mu daje mieso a jak sie konczy to on krzyczy ze chce kosc... raz mi dalam i .., obgryzl wszystkie chrzastki 🙂 bardzo mu to smakowalo 🤪
Co do warzyw Florek uwielbia kiszone ogorki... zjada je na potege 🙂

• Mamusie
marika321 napisał(a):
meliska napisał(a):
aaagaaa napisał(a):
to niech wybierze 2-3 czy 9-10 no lub 16-17 😜

dziewczyny mi by chyba najbardziej pasował ten 16-17 🙂 i może do tego czasu zima trochę odpuści, bo Aga pisze, że u nich sypie i sypie 😲

mi tam pasuje 😉 i już spadam 😜

Mi nie pasuje tylko 2-3 pozostale sa dla mnie ok 🙂

• Mamusie
Oki nadrobilam wszystko...
klade sie tez spac mam nadzieje ze M za chwile wroci z ratunku 🙂 denerwuje sie troche bo wziol mi sluzbowe autko a na drogach teraz dosc slisko i do tego Kuzynowa mieszka na "zadupiu".

Asia wszystkiego Najlepszego. Duzo zdrowka, szczescia i pomyslnosci. Samych radosnych dni i spelnienia marzen 🙂

Kolorowych snow 😘