Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Kalendarz bardzo ładny 🙂 🙂 🙂

Oskar bosskie ma zdjęcie. Ja taka miotełkę mam w szafie moge pożyczyć. 😁 😁 😁

No Oli wyszedł dziś ze szpitala> Badanie na rotawirusy UJEMNE. Diagnoza - grypa jelitowa 😮 😮 😮 To teraz już zupełnie zgupiałam ile czasu mam się wstrzymywać ze spotkaniami.... 😲

Ostatnio tez oświadczyłam Męzowi że jesli będziemy miec córkę to nie będę jej ubierać na różowo. Chociaż ostatnio nawet waniliowa Ania która sama na początku była przeciwna temu kolorowi sugerowała mi, że po prostu się nie da.... Niestety nasz konsupcjonizm w przypadku odzieży dziecięcej dziewczynek jest nastawiony tylko na róż! 🤔 🥴

Yen fajnie że wizyta się udała.
Lala89 jestem pełna podziwu dla Twojego talentu!!!! Kiedyś próbowałam opanowac photoshopa ale mi to nie wyszło 🙂
Co do ubranek to w szafie Emiki są wszystkei kolory tęczy. Nie mam jakiegoś ciśnienia że to nie może być różowe i kupując ubranka patrzę żeby było wygodne i ładne, dobrej jakości i Emilce było w nich ładnie. Często też dobieram ubranka na zasadzie że pasuje do czegoś co Emi już ma i tak oto teraz szukam rajstopek w kolorze amarantowym i czekoladowym. Bodziaków prawie wcale nie używamy a śpiochy ostatnie meliśmy chyba w rozmiarze 68 albo 74. Od dłuższego czasu Emilka nosi rajstopki i bluzeczki a w nocy spi w piżamkach.

• Mamusie
Taaak masz Cherry racje nasz konsupcionizm uwielbia róż jeśli chodzi o dziewczynki. Czasem jak kupuję Majusi ubranka to akurat rozmiar który chce jest tylko w różu 🙂 Inną sprawą jest że kiedy ide do lumpka wcale mi nie przeszkadza jak coś znajde na Maje i to jest różowe - bo tam liczy się szczęście 😁 Ale podobnie jak u Marinel w szafie Majusi tęcza 🙂 Ma nawet czarne bluzeczki 😁

No i Wisieńko przy jelitówce chyba nie musisz czekać miesiąca z wizytą.. Chciaż może zapytaj Sandry jak to u nich było bo oni wszyscy przechodzili..

Moja ''szwagierka'' chyba w ciąży bo wczoraj była jej córka u nas na rocznicy i zagadywała że mama poszła do lekarza się dowiedziec czy tak czy nie. Co jak co, możemy się nienawidzieć ale gratuluje (jeśli jest) bo dziecko to najwspanialsza ''rzecz'' na świecie!

Ja ostatnio jak obserwuję Maje i widze jaka jest samodzielna już (wiecie o co chodzi takie pierdoły jak trzymanie butelki, że sama porafi już jeść) to sama myślę o rodzeństwie dla Majusi. Z jednej strony fajnie jeśli różnica wieku nie jest duża, ale z drugiej chciałabym poświęcić się Mai teraz w 100% Wiem na pewno , że Maja nie będzie jedynaczką 🙂 Jeśli Bóg da oczywiście..
Pocichu na przyszłość marze o Kubusiu, ale opcja dwóch dziewczynek tez podoba mi się w 100%

a jak to u Was wygląda? Planujecie gdzieś tam za kilka lat??

• Mamusie
dziendobry:

marinel zaczen od ciebie bo wczoraj juz nie wchodzilma na forum
przepis na ciasto cynamonowe z jablkami i orzechami:
4 jajka
1szklanka cukru
2 szklanki maki
1lyczeczka kopiata sody
1lyzeczka proszku do pieczenia kopiata
3 kopiate lyzeczki cynamonu
5 jablek
2/3 szklanki oleju
15gram orzechow
jajka(nie odzielajac bialek tylkko cale) ubic z cukrem, make polaczyz z soda cynamonem i proszkiem do pieczenia i dodac do ubitych jajek...wymieszac.dodac olej i ..jablka pokroic w plastreki orzechy pogniesc i dodac delikatnie mieszajac lyzka piec w temp180 czas 60min

lala--kalendarz super
shelby moje gratulacjie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lala---a propo rodzenstawa ja bym chciala roznic wieku 3 gora 4 lata...niwyobrazam sobie miec teraz drugiego dziecka....po pierwsze dlatego ze chce miec kilka lat tylko dla maksia wiadomo ze jak pojawi sie drugie dziecko to strasze troszke cierpi i nieuwierz jak mi ktos powie ze jest inaczej.... po drugie mam male mieszkanie i teraz ciezko by bylo pogodzic na przyklad drzemke mlodszego z zabawa starszego bo nie ma miejsca....

a co do ubranek spiochy mam 2 wlasnie z tesco ale zadko ich uzywam wole pizamki sa wygodniejsze...a body idealne kocham je wlasnie przez to ze nery nie sa na wierzchu... a co do ubierania mlodziezowego to ja lubie jak dziecko takie malutkie ma takie ciuszki nie niemowlaczkwoe wyglada tak slodko malutkie dziecko w mlodziezowych ciuszkach uroczo!!

a jak by byla dziewczynka druga...to oczywiscie ze roz!!!! nie widze tego inaczej!!!

• Mamusie
Shelby moje G R A T U L A C J E !!!

Ja dzis rano wstałam i miłam przeczucie że coś ważnego ma się wydarzyć.... poszłam do biedronki i wracam i usiłuję sobie przypomnieć co.... wchodząc do bramy złota mysl mnie dopadła!!! Już wiem !!! Zosia dziś prawko zda !!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Nie wiem o której miałaś egzamin ale ja tak pomyślałam około 10 rano.

Jęśli drążycie ten temat ubranek to widzę że nikt kompletnie mnie nie zrozumiał.... Nie chodzi mi o sposób ubierania - rzecz dowolna ale o durny zwrot MŁODZIEŻOWO który mnie irytuje w przypadku 13 -14 miesięcznego dziecka!!! Do jasnej cholery!

Tak szczerze mnie to męczy i muszę zapytać.... Rozumiem że każda z nas uważa swoje dziecko za cud na ziemi ale nie odnosicie wrażenia że sporo się przesadza....? Ja jak sobie posłucham czasem tych wszystkich pochwał to odnoszę wrażenie że niektóre dzieci mając nieco ponad roczek potrafią już czytać i pisać 😉 😉 😉 Żadna mama nie pozwoli by jej dziecko nie posiadało tych umiejętności co rówieśnik.... Ktoś powie moje dziecko tańczy i śpiewa a druga jej wtóruje moje moje też!!! Moje dziecko robi to i to i znów to samo a moje moje też.... Dżizas !!!!
Spotykam się z wieloma mamami i powiem szczerze, że do tej pory osobiście udało mi się poznać jedyną mamę (czyt. Wanilia) która jest normalna....

Co WY o tym sadzicie?

Możecie mnie przestać lubić no ale ja zawsze piszę i mówię to co uważam....

p.s. osobiście czytaj jako na żywo.... - wyjaśniam żeby nikt mi się tu nie poobrażał....

............ serio ja na spacery w dziwnych porach zaczęłam pomykać bo łeb mnie o tego boli....

• Mamusie
Shelby ewidentnie dzisiejszy dzień należy do ciebie 🙂 GRATULUJĘ!!!

Oskar poszedł spad znowu przed 15 😞 Ta zmiana pory jego drzemki trochę jest dla mnie dobijająca, bo normalnie po 15 zanosiłam go do dziadków i jak potrzebowałam gdzieś wyjść, na miasto czy cóś 🙂 to miałam dużo czasu...a teraz? On wstanie dopiero po 17 😞 Jak będę mieć coś ważnego w planach to chyba będę szła z nim do dziadków już o 14 i tam go będę usypiać...eh

Ja akurat w swoim otoczeniu mam babeczki, które nie specjalnie przechwalają się umiejętnościami swoich dzieci...wręcz przeciwnie...częściej rozmawiamy o tych przykrych aspektach macierzyństwa i wspieramy siebie nawzajem...a nawet gdyby to mi to jakoś zbytnio nie przeszkadza...myślę , że każda mama lubi chwalić się umiejętnościami swojego dziecka, ważne by nie porównywać dzieci ze sobą ,bo dopiero wtedy można zwariować!

Shelby moje gratulacje!!!!!

Aniusia dziękuję za przepis.

Cherry postaram się już więcej nie chwalić publicznie Emilki.

Miałam jutro iść z Emi na szczepienie i dostałam właśnie wiadomość że nasza pani doktor chora.

Cherry wydaje mi się że jestem jedną z tych mam które często opowiadają o swoich dzieciach. Ale ja nie widzę w tym nic złego bo sama lubię słuchać i czytać co potrafią inne dzieci, ale to moze takie zboczenie wynikające z tego że interesuję się rozwojem dzieci i próbuję dostrzec najmniejszy szczegół w ich rozwoju i to nie tylko motorycznym ale także społecznym, emocjonalnym i poznawczym. Nie pomyślałam że moge kogoś tym drażnić więc jest mi głupio z tego powodu i postaram się hamowac 🙂 🙂 😜 😜
A czy mamy przesadzają? Moim zdaniem w ich słowach wyraża się też miłość do dziecka.
Amen 🤪

• Mamusie
No więc jeszcze raz odnośnie tego co napisałaś.
Ja też się spotykam z czymś takim nawet u mnie w rodzinie.. Przykłądowo jak rozmiawiałąm z cioica - oni mają 11 miesięcznego Oskarka i jak pytała mnie a co tam u Majeczki to odpowiedziałąm ''a powoli zaczyna sama wstawać w łóżeczku itp'' jeszcze nie skończyłam , a już słyszałąm Anasz Oskarek to sam prrzedpokój przeszedł za rączke - wszystko byłoby ok gdyby nie fakt że wtedy miał 5/6 miesięcy! No i to że się mnie pytała a wcinała się ze swoimi bo nasz.. Tego nie lubię.
Dobrze, że wszystkie dzieciaczki są inne i inaczej ''rosną'' bo przecież byłoby nudno! Tak jak pisałąm ostatnio o Uli która była na urodzinach to porównałam ją z Mają bo niby 2 miesiące różnicy a w wyglądzie i zachowaniu zupełnie inaczej - i to jest fajne! Fakt że Maja wygląda na dużo straszą No ale kurcze fajnie zobaczyć dwójke dzieci bawiących się razem i to w podobnym wieku a każde z nich na swój sposób urocze 🙂
No i wiadomo że nasze dzieci dla nas są najpiękniejsze najzdolniejsze i wgl, no ale kurcze trzeba żyć swoim życiem a nie popadać w paranoje stereotypów bo np ''moje dziecko nie mówi a od niej mówi już całymi zdaniami, to przecież nie powiem że moje dziecko też tak mówi albo że moje dziecko potrafi skakać na jednej nodze bo tamto nie potrafi więc jestem lepsza''
Dlatego lubię to forum bo tu nikt z nikim nie rywalizuje i dzielimy się swoimi radami itd Jeśli któreś dziecko zaczyna chodzić to gratulujemy sobie a nie rwiemy włosów z głowy bo nasze jeszcze na tyłku siedzi 🙂 I niczego sobie nie zazdrościmy !
Marinel a czemu nie chcesz chwalić Emisi!? A chwal ją jak odnosi sukcesy!!! :*

lala89 napisał(a):
No więc jeszcze raz odnośnie tego co napisałaś.
Ja też się spotykam z czymś takim nawet u mnie w rodzinie.. Przykłądowo jak rozmiawiałąm z cioica - oni mają 11 miesięcznego Oskarka i jak pytała mnie a co tam u Majeczki to odpowiedziałąm ''a powoli zaczyna sama wstawać w łóżeczku itp'' jeszcze nie skończyłam , a już słyszałąm Anasz Oskarek to sam prrzedpokój przeszedł za rączke - wszystko byłoby ok gdyby nie fakt że wtedy miał 5/6 miesięcy! No i to że się mnie pytała a wcinała się ze swoimi bo nasz.. Tego nie lubię.
Dobrze, że wszystkie dzieciaczki są inne i inaczej ''rosną'' bo przecież byłoby nudno! Tak jak pisałąm ostatnio o Uli która była na urodzinach to porównałam ją z Mają bo niby 2 miesiące różnicy a w wyglądzie i zachowaniu zupełnie inaczej - i to jest fajne! Fakt że Maja wygląda na dużo straszą No ale kurcze fajnie zobaczyć dwójke dzieci bawiących się razem i to w podobnym wieku a każde z nich na swój sposób urocze 🙂
No i wiadomo że nasze dzieci dla nas są najpiękniejsze najzdolniejsze i wgl, no ale kurcze trzeba żyć swoim życiem a nie popadać w paranoje stereotypów bo np ''moje dziecko nie mówi a od niej mówi już całymi zdaniami, to przecież nie powiem że moje dziecko też tak mówi albo że moje dziecko potrafi skakać na jednej nodze bo tamto nie potrafi więc jestem lepsza''
Dlatego lubię to forum bo tu nikt z nikim nie rywalizuje i dzielimy się swoimi radami itd Jeśli któreś dziecko zaczyna chodzić to gratulujemy sobie a nie rwiemy włosów z głowy bo nasze jeszcze na tyłku siedzi 🙂 I niczego sobie nie zazdrościmy !

Święta prawda Kasiu!! Szczerze się cieszyłam jak Armando zaczął pierwszy chodzić. Przegonił niejednego listopadziaka a nawet pażdzierniczaka czy wrześniówczaka 🙂 Cóż za słowa 🙂 🤪
Słysząc o sukcesach dzieci możemy się wspólnie cieszyć jakie wspaniałe mądre pokolenie nam rośnie!

• Mamusie
Cherry! jak ja Cię, babo moja, rozumiem doskonale.... i czasem to mi żal słuchać, bo moja domowa "gapa" wcale nie taka rozwinięta i wstyd się przyznać, ale jak tu czytam,ile czasu poświęcacie dzieciom, to mi jest głupio, bo ja jestem w domu ok. 16.30 i jeszcze lekcje z Maćkiem i pograć trza i zwyczajnie pogadać, no i zjeść coś czasem...teraz F. w domku, bo kaszle, a jak mnie zobaczył przedwczoraj po powrocie z pracy, to się popłakał.... poczułam się jak wyrodna matka 😞 Tomek lepiej go usypia, szybciej, sprawniej, a ja.... cóż dupowata jakaś jestem. Czuję, że muszę coś zmienić...u mnie odpowiedzią na taki stan ducha jest obcięcie włosów-już kombinuję gdzie sobie postrzępić i podgolić, a co!
I jeszcze... Filip rozwija się raczej normalnie, ale nie widzę tych wszystkich drobnych niuansów, kroczków w drodze do nowej umiejętności i generalnie dni lecą zbyt szybko! generalnie jak to mówią po MŁODZIEŻOWEMU : żal....
Poza tym? body nosimy i śpimy w piżamce dwuczęściowej (z pajaców wyrósł i postanowiłam nie kupować większych, skoro mam 4 piżamki).

Shelby!!!! gratuluję!!!!!!!!!!! teraz to będziesz Panią kierownicy!!!!! super 🙂

• Mamusie
Marinel nadal mnie nie rozumiesz.

Wytłumaczę inaczej.

Nie chodzi mi o samo chwalenie się tylko o znalezienie w tym UMIARU i nie dodawanie zdarzeń lub o nienaciąganie historii. Mam namyśli tu też nadinterpretacje dziecięcych zachowań...

No jaśniej już się nie da. Obrazkowo nie potrafię. 😁 😁 😁

Cherry napisał(a):
Marinel nadal mnie nie rozumiesz.

Wytłumaczę inaczej.

Nie chodzi mi o samo chwalenie się tylko o znalezienie w tym UMIARU i nie dodawanie zdarzeń lub o nienaciąganie historii. Mam namyśli tu też nadinterpretacje dziecięcych zachowań...

No jaśniej już się nie da. Obrazkowo nie potrafię. 😁 😁 😁

Chyba załapałam. Może nie zrozumiałam od początku bo się z czymś takim nie spotkałam??

Ale obrazek w Twoim wykonaniu bym chętnie obejrzała 🤪 🤪 🤪

• Mamusie
Po pierwsze gratulacje dla Shelby!!!!!!! Jesteś mistrzem 😎

Po drugie każda mama cieszy się z tego że dziecko się czegoś nowego nauczyło, ale takie zachowanie jak opisała Lala jest bezczelne. Niby pyta żeby nawiązać rozmowę i kieruję ją od razu na tor dotyczący jej dziecka, a to drugie mając głęboko gdzieś.

A moja Emi nie chodzi a wasze dzieciaczki zdolniaczki tak. Buuuuu chyba się poryczę 😉 to taki żarcik na rozluźnienie atmosfery. Chodźby i nie chodziła jeszcze z miesiąc, dwa to dla mnie i tak będzie ideałem bo ją kocham nad życie.

• Mamusie
a mój ideał właśnie śpi w swoim dużym łóżku! zobaczymy to jej pierwsza noc, bo drzemki ładnie odsypia 🙂
Zrobiłam jej nawet zdjęcie żeby miałą na pamiątke!

A my z moim małżem padnięci totalnie jesteśmy.. Zostawiliśmy Maje z teściową a sami pojechaliśmy na zakupy bo już lodówka wołała o pomoc - tzn nie było żle ale ja lubie mieć pełną lodówke 🙂
Efekt taki że wybraliśmy się do leroy po blat (chce sobie zrobić taki a'la barek ale nie bede tłumaczyc co i jak , tylko pokaże zdjęcia jak już zrobie 😁
No ale wracając do zakupów to weszliśmy do lidla i narobiliśmy zakupów że łohohoo ! Nie płącąc dużo bo 340zł ! Ale lodówka pełna a w zamrażalniku miejsca już nie ma a też powoli świecił pustkami. Do tego spiżarka i szzafki pełne.. Oczywiście jeszcze weszliśmy do biedronki po pampersy i mleko - powoli zaczynamy 3 dla juniorów 🙂
Także zadowolona jestem bo zapłąciliśmy 500zł za wszystko a cały miesiąc mam z głowy więc moge się poświęcić w 100% spacerom 🙂 bez wchodzenia do sklepu zawsze po coś !

Najczęściej takie mega zakupy robiliśmy w biedronce, ale w lidlu wyszło nas ciutke taniej a więcej rzeczy nabraliśmy..
W lidlu były fajne spodnie sztruksowe na Majcie za 14,90! ale stwierdziłam że ma tyle ubrań że nie biore tym bardziej że sztruksy już ma.. za to w biedronce dorwałam takie grające pianinko za 29,90 i kupiłam a jakże!

Na koniec jak już byliśmy w drodze do domu zadzwoniła teściowa że Majusia śpiąca itd, bo nie spała popołudniu.. Jak przyjechaliśmy i mnie zobaczyła to tak sie przytuliła słodko i ODŻYŁA! a jak zobaczyła że tata zakupy wynosi z samochodu to była zachwycona! Potem dorwała jeszcze to pianinko i padła po umyciu i z butelką o 22:15.. Zobaczymy jak nocka - do tej pory byłam dwa razy bo ją strasznie kaszlało ale póki co jest cisza 🙂 Może się uda ją nauczyć spać już na tym łóżku 🙂

to Majusia i część zakupów (reszte mąż znosił z auta jeszcze)

a tak ją zastałam w łóżku, poprawiłam i buziaczka dałam 🙂

nie wiem czy wklejałam ale tu Majusia na basenie z tatą