Skocz do zawartości

Styczniowe dzieciaczki 2012 :) | Forum dla mam

skoreczka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Kinga chyba musisz męża kiedyś z pakowaniem dzieci zostawić. 😜 Mój jak mamy wychodzić to zawsze, żebym ja Emilkę ubierała. Tylko pampersa i chusteczki zawsze noszę przy sobie, więc jak wychodzimy to tylko wodę i mleko biorę. Dla Kuby glukometr i insulina. Przewijam, ubieram i możemy wychodzić. Z tym, że Kuba się sam sobą zajmie, ale trzeba patrzyć w czym wychodzi, bo jak wróci z podwórka brudny to tak może wyjść np w gości. 🙂 🙃
Anabel dziś Emilka już spokojnie opróżniła 2/3 słoiczka i jakbym miała więcej to jeszcze by zjadała. Zadowolona przy tym była, że ho ho. Tylko też momentami ten język do góry i nie szło łyżeczki włożyć. Jutro idę po świeża marchewkę do sklepu i gotujemy marcheweczkę. Od razy kupię sobie pietruszkę na pojutrze. A Ty co następne będziesz dawała?
Wyjaśnij mi co znaczy "ekspozycja na gluten"? Chodzi o podanie małej ilości glutenu, żeby sprawdzić czy nie uczula?
Co do warzyw BIO to ja jestem sceptyczna. Kiedyś w Holandii pracowałam przy warzywach, na zwykłe etykietki przyklejałyśmy BIO 🙃 Nie wiem jak jest u nas, ale do Lidla mam daleko.
Masz rację, ze na obroty jeszcze czas, ale każdy mały sukces dziecka cieszy.
Posłuchałam Twojej rady i dałam sobie dziś mała na leżaczek. I ona się tak cieszyła jak jadła i machała rękami i nóżkami, że cały leżaczek się bujał. I jak jej do buzi próbowałam trafić to niezła komedia była. Muszę leżaczek co od cioci dostałam wyciągnąć, on się nie buja i ma kilka pozycja od leżenia do siedzenia.
Kasiulka fajnie, że już lepiej. 😘
Pamii18 masz rację, jak nie ma okresu to strach a jak jest za bardzo intensywny to też źle. No, ale mając do wyboru to wolę mieć niż nie mieć 😁 😁 😁
Kasiulka dziękujemy, dziękujemy 🤪
Beata ja też od tym słyszałam, że jak wybierać owoce i warzywa to mniejsze, mniej dorodne. Moja dziś nam krzyczała na spacerku. Jeszcze jak jej słoneczko zaświeciło i dałam pieluszkę to już całkiem był krzyk. Przez cały ok 45min spacer wcale nie spała.
A ja dokładnie rok temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Nad ranem zrobiłam test, potem do zapakowałam i mężowi w prezencie dałam. 😁 😁 😁
Zabrałam się dziś do szycia. Skróciłam spodnie, sukienkę, podciągnęłam ramiączka bluzeczki i idę skrócić kolejne spodnie. Siedzę nad tym od południa (z przerwami) krawcowa, że mnie żadna. 🙃

• Odpowiedzi 11,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• skoreczka_m

1635

• Nikusia102_m

1886

• elka144_m

1127

• Kruszyna123_m

1183

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dziewczynki ja wiem właśnie ze dzieciatka kochaja lezeć w wózku, bo mój Miki tez uwielbiał a Błażejek nie lubi. Może podwyższe mu troszkę tak jak wy robicie i zobacze.
Dziś mieliśmy wycieczkowy dzień, dużo w aucie i jak wychodziliśmy to brałam małego na rece. Nie płakał i był szczesliwy, bo jazda autem to frajda a u mamy na rączkach to juz w ogóle bomba 😉

Nikusia, Elka, Wielka wszystkiego najlepszego dla waszych pociech z okazji 4 miesiaca 😘 😘 😘

Dobranoc 🙂

• Mamusie
I ja się dołączam do życzeń dla Nikusi, Elki i Wielkiej z okazji 4 miesięcy dzieciaczków 😘 😘 😘

Nikusia gratulacje z okazji rocznicy zrobionego testu ciążowego 😉

Skoreczka ja jeszcze kupiłam do wózka takie grzechotki i też się sprawdzają na spacerku 🙂

• Mamusie
Dziękuje w imieniu swoim i Emilki 😘 😘
Beata ja mam grzechotki do wózka, ale takie po Kubie i teraz mi nie pasują. Bo teraz mam rurki od budki okrągłe. 😮
Skoreczka moja krzyczy jak ją do auta wkładamy, potem jak jedziemy to jest cisza. Jak się gdzieś zatrzymamy (światła, przejazd kolejowy) to jest krzyk. Jeśli chodzi o wózek to jak ją wkładam to krzyczy. Jeszcze niedawno jak wyjeżdżałam to po ok 3 min na dworze zasypiała, albo przestawała krzyczeć. A teraz ostatnio nie zasypia i rożnie to bywa. Też jej trochę podnoszę, ale nie zawsze to skutkuje, chyba że dzisiejsze krzyki to jej reakcja na ten skwar na dworze.

Testowałam dziś te nowe smoczki, trójprzepływowy i do kaszki. Emilka się tak darła, że ledwo 50 zjadła (mleczko+kleik) a potem była taka zmęczona, że nawet zwykłego mleczka nie dojadła. Ona chce tylko smoczek 1 i przy karmieniu też marudzi i kręci głową.
Czy wszystkich dzieci przesypiają noc, lub robią pierwszą pobudkę ok 5???

dobranoc

• Mamusie
Witam kochane 😉 my dziś na szczepienie idziemy, 3majcie kciuki za małą 🙂... mam nadzieje że nie będzie źle...

Licytuję na allegro 2 baseny na działkę 🙂 dla Laury 🙂 takie malusie 😉 i krzesełko do karmienia.. zobaczymy co to będzie 😉

ooo i widzę że chyba jestem pierwsza 🙂

Beatko gratulacje dla Aleksia z okazji 3 miechów 🙂

Nikusia odpukać moja śpi od 20:30 do 5-6 rano i jak wstanie to zje i idzie spać no czasem jej się zdarzy że jjuż nie ma zamiaru 🙂i spóźnione gratulacje dla Emilki 🙂
Ja zamowiłam już właśnie te smoczki 2 i zobaczymy co to u nas będzie 🙂... myślę że nie powinno byćproblemu bo mała jako takiego problemu na zmiany nei robi 🙂

• Mamusie
hej 🙂

Nie śpie od 4 🙃 ale funkcjonuje 😉
Mąż do pracy a ja z dziećmi 😎
Słonko zapodaje hihi
Beata mam grzechotki do wózka, na nie powiesiłam jeszcze inna zeby miał przed sobą 😎
I buziaki dla Aleksa 😘 😘 😘
Pamii powodzonka na szczepieniu i w licytacjach 🤪
Nikusia z tego co wiem dzieci nie lubią zmian smoczków, a w ogóle nie znoszą jak smoczek ma inny kształt niż ten do którego się przyzwyczaiły.

• Mamusie
Hejka
Emilka wstawała o 1albo 2 a potem o 5. No i dała mi pospać do 8 🤪. Mąż w pracy, Kuba jeszcze śpi bo wczoraj go do łóżka nie szło wygonić. A ja zrobiłam sobie kawkę a potem bym musiała na jakieś zakupy iść, bo jutro znowu wszystko zamknięte.
Pamii dzięki za życzenia dla mojej Emilki. Krzesełko do karmienia mam, ale o basenikach jeszcze nie myślałam. Może za jakiś czas popatrzę, z tym że u mnie bym musiała przed blokiem zrobić. Czyli rano wystawić z ciepłą wodą a wieczorem schować, bo może nóg dostać.
Beata dla Aleksa też 😘 😘 😘 z okazji 3 m-cy.
Skoreczka Kuba nie był aż tak bardzo przywiązany do smoczków. Emilka to chyba do roku będzie na smoczku 1.
zajrzę jeszcze 😉

• Mamusie
Szczepienie- poszłam do przychodni a tam kartka że szczzepienia z 02.05 przeniesione na 10.05 fest :P no ale cóż

Nikusia- u mnie to samo ... niby na działce ale tam pełno działkowiczów się kręci... więc też by to tak wyglądało jak u ciebie 😉...

Cieplusio dziś będzie 😜 ponoć 27 stopni więc pewnie małą ubiorę w sukienkę skarpetki i body z krótkim rękawkiem 🙂 no i wysmaruje kremem z filtrem 🙂 buziaki i milego dnia 🙂

• Mamusie
Pamii ja tez ubrałam małego w taki rampers bawełniany, wygodny, mam nadzieje ze sie dzis nie spoci i bedzie mu fajnie 🙂

Co do basenów to my mamy takiego plastikowego motyla: jedno skrzydło piaskownica a drugie skrzydło na wodę 🙂 Kiedys były drogie a teraz widze ze poszły w dół cenowo 😎

• Mamusie
Pamii18 to dziwne z tym szczepieniem, nie wiedzieli jak rejestrowali? 😮 No, ale to tylko u nas 🙃
Ja wczoraj też ubrałam Emilkę w body z krótkim rękawem, skarpetki i sukienkę i dziś pewnie też bo ma dużo sukienek, a szybko rośnie.
Skoreczka fajne coś takiego, no ale jak nie mam podwórka to nie przejdzie. 🙃

• Mamusie
Dzien dobry. Troche was poodpisuje.

Pamii jak okres sie spóźnia to zawsze są obawy, nawet jakby człowiek w ogole sie nie kochał w tym czasie hehe
A ja już jestem po moim pierwszym okresie i jestem mile zaskoczona. Trwał 4 dni ( normalnie 7 dni) i w ogole
mnie nic nie bolało 🙂

Moja tez smiga w samych bodach a i tak jej gorąco, a na spacerki ubieram jej sukienke na
ramiączkach i chustka i kremik z filtrem oczywiscie 🙂

Sloiczki - mała uwielbia marcheweczke 🙂 wczoraj zjadla mi cały słoiczek a po drodze plakała bo chciała
mic brzuszek od razu pełny a tu niestety trzeba najpierw troche sie pomeczyc 😉
Ale na szczescie nie opluła mnie tym razem hihi :P
A dzisiaj dostanie marchewkę z ziemniaczkiem.

A za trzy dni sama planuje zaczac jej gotowac bo to juz bedą trzy składniki 🙂

Kaszkę daję bezglutenową bo przecież nie mogę jej podac z glutenem az do ukonczenia 5 miesiaca.

Beata, ja nie czyszcze Ani uszu, same się czyszczą jedynie potem palcem wyciagam to co wyszło
na brzeg uszka, ale mam patyczki do uszu z ogranicznikiem i czyszcze czasami nim zewnetrzne uszko
i czasami kozice z noska nimi wyciagam.

Kacha, super ze wyjeżdzacie sobie na majówkę, udanego wypadu i duzo słonca!

Nikusia, Emilka super wyglada taka brudna z marcheweczki 🙂 i ciesze sie ze jej smakuje.
Poki wcina to dobrze, a ze mało przybiera to widocznie tak bedzie miala, ja tez jako
dziecko mało przybieralam na wadze, zawsze na tej najnizszym szczeblu sie lansowałam
no i do dzisiaj mi zostało ze przytyc nie umiem.

A swoja drogą niesamowite jest to, ze dzieciaczki maja do czynienia z łyzeczka po razpierwszy
i juz wiedza ze trzeba bzie otwierac 🙂))

Skoreczka, zrobiłas mi smaka na galaretke 🙂 taka z owocami i bitą smietana mmmm

Anabel moja ania na poczatku tez chciała tylko z jednej piersi jesc i nabawilam sie
zapalenia kanaliku bo później za każdym razem jak mała pila z tej piersi to mnie tak
rwało aż do pachy, okropienstwo. No ale przystawiałam ją na 'chama' do tej drugiej
piersi i po pewnym czasie znowu zaczeła lubić obie. Ale ból zostal już do konca.

Anabel, super że Kinga tez juz wcina obiadki 🙂

Anabel, ja tez karmie w lezaczku, super wygodne a mała w nim nie skacze tylko grzecznie
siedzi i wcina i nie musze niczym go podkladac bo sie nie buja na nim.

Kruszynka, dobrze ze ze stopkami Zisi jest juz coraz lepiej, oby tak dalej!

Elka super ze otwarcie sie udalo! Moze kiedys wpadne na pizze 😉

Nikusia amoja tez sie ciagle obraca co bardzo jej przeszkadza w nocy bo chce sie na boczek obrócic
a tu hop i juz jest na brzuszku i sie wybudza i placze bo ona nie chciala na brzuch
tylko na bok hehe zabawne to jest jak ją tak obserwuję 🙂

Kasiulka gratulacje dla Fabisia za obrót!

KingaS u nas jest tak samo, mąż mysli ze to chwilka zebrac sie ze wszytskim zeby wyjsc
z domu z dzieckiem. Ale jak mowie mu ze dzisiaj on sie zajmuje Ania bo ja musze odpoczac
to i tak co chwile mnie po coś woła, i to po takie pierdoły ze głowa boli.
Ostatnio ją usypiał i woła mnie, przychodze i mowie co chcesz a on do mnie zebym mu podała
smoczek. No i w takich moementach mnie złosc ogarnia. Bo ja musze sobie sama ze
wszystkim radzic a potem i tak nikt tego nie docenia tylko użalają sie nad moim mezem
ze on tak marnie wyglada ze niewyspany itp wrrrr

U nas i eżaczek i mata zdaja egzamin. Mała z samego rana juz wie jaka jest kolejnosc 🙂
Najpierw lezaczek az sobie posprzatam a potem mata 🙂 i zawsze na to cierpliwie czeka
a jak ma inny dzien to jej cos nie pasuje i jest marudna hehe

A ja nie wiem gdzie kupic taka zdrową marchewkę bo u nas same hipermarkety sa, no chyba
ze pojade do Almy, jak sadzicie beda tak lepsze warzywa niz w takim tesco czy realu?

Nikusia wszystkiego naj z okazji 4 miesiecznicy!

Ekspozycja na gluten to podawanie dziecku karmionym piersia po 4 miesiacu a dziecku karmionym
mlekiem modyfikowanym to po 5 miesiacu podaje sie niewielkie ilosci glutenu np kaszki
mannej w ilosci 6g na 100ml przez 2 miesiace. Nie krocej nie dłuzej, rowne 2 miesiace i
potem nalezy tą ilosc zwiekszyc.

Beata wszystkiego naj z okazji 3 miesiecy Aleksa.

Nikusia ja tez kupilam smoczki do kaszki ale mała nie chce z nich pic i woli sie meczyc
pijac ze zwyklego.
A pobudki mamy róznie ale przewaznie zje o 23 a potem o 4 dopiero wiec nie jest źle.

Pami trzymam kciuki za szczepienie!

Ja tez musze kupic basenik na działkę i parasolkę do wózka bo Ania nie znosi slonca.

Nikusia te male baseniki wchodza na balkon 🙂 bo rok temu chrzesniaka w nim kąpalismy
wlasnie na balkonie 🙂

Kurcze z tego co czytam to wy ubieracie dzieci ciepej niz ja, obym jej tylko nie przeziebila.

No, poodpisywalam ufff
Tez na jakies zakupy pojade bo szynka mi sie skonczyla no i musze dokupic Ani słoiczek z
marchewka i ziemniaczkiem bo mam tylko jeden. No i buty sobie musze kupic. Bo jak co roku
moje ciuchy i buty gdzies wyparowaly 😉

• Mamusie
Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.

• Mamusie
Hej
Ja dziś dopiero teraz 😮 Powiem wam,że jak jest mąż w domu to cieżko usiaść na spokojnie przed kompem poczytać was i odpisać. Wczoraj zrobiłam obiad poszliśmy na spacer a później pojechaliśmy do dziadka na urodziny a dziś od rana biegałam po mieście ,ogarnełam mieszkanie i lecę za chwile na dziłkę bo ma przyjechać kuzynka z córeczkami i zostaniemy tam 🙂 Nie mam czasu 😮masakra
Na takie upały tez ubieram Zosi takie przewiewne rampersy 🙂
Nikusia/Elka i Wielka lecą śpóżnione buziaki z okazji 4 miesięcy dzieciaczków 🙂

Kinga z tym szykowaniem to u mnie jest tak samo a na koniec pretensje,że ja nigdy nie umiem się wyrobić w czasie,ale już sobie obiecałam,że dam jemu spróbować wyszykowac Zosię 🙂

Pamii Zosia szybko polubiła smoczek 2 i nie mam y problemu. Pochwal się zdobyczami na allegro 🙂

Beata buziaki dla Aleksa z okazji 3 miesięcy 🙂

Nkiusia moja wczoraj jadła o 20ej i od razu usneła i wstała dzisiaj o 7.30 gadała do nas i jadła o 8ej rano