Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Leliva, mój łobuz też ma już conieco w brzucholu a ten cyc po kąpieli to tak na dobitkę 🙂 Widocznie się smarkaty przyzwyczaił tak bardzo do tego rytuału wieczornego że z niecierpliwości drze japkę 🙂

A z kupami różnie. Zwykle rano ok 7 kupa. Potem nawali przed 16 i na koniec przed kapielą. Poza tym pierdy brudzące. Więc w nie każdej pieluszce jest. A w nocy w ogóle nie robi 🙂

Dobranocka :*

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

U nas najpierw jest kąpiel, a potem butla, a potem lulu 🙂 Choć wczoraj Wera od razu nie usnęła tylko sobie gadała po swojemu w łóżeczku i obserwowała karuzelę. I tak przez 2 godziny. Nie przeszkadzałam jej, bo oczy coraz bardziej miała jak szparki aż usnęła. Czasem tak ładnie się potrafi sama sobą zająć, a czasem jak np. dziś rano sama nie wie czego chce. Wkurzała ją czkawka, więc dałam jej piciu i zaczęła się jarzyć szczęśliwa. To ja też się do niej uśmiecham, a ona jeszcze bardziej 🙂 Nawet się zaśmiała w głos. Najcudowniejszy podarunek poranka 🙂 Wybaczam pobudkę o 4 😘
Dziś szczepienie 🤨

Pytanie do mam pracujących: złożyłyście już wnioski o przedłużenie urlopu macierzyńskiego? Wiecie dokładnie do kiedy należy to zrobić?

• Mamusie
Dzień doberek.
U nas pobudka o 4, zasnęła o 5 a o 5.35 już była "na nogach" 🙂 a teraz ciągnie butlę z odciągniętym mleczkiem bo upuściłam troszkę bo zawsze się krztusi jak pije cyca, za szybko jej leci. W ciągu 5-ciu minut odciągnęłam 40 ml 🙂 z jednego cycka 🙂 🤪
U nas piękna słoneczna pogoda, już jest 20 stopni 🙂 babcia już przyjechała, tak więc spacer niedługo.

• Mamusie
Znalazłam coś takiego na stronie o dodatkowym:
"Dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pisemny wniosek pracownicy, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Co ważne pracodawca ma obowiązek uwzględnić wniosek pracownicy"

Też będę składać. A potem urlop i wychowawczy pewnie :/ Zobaczy sie.

Cześć 🙂

ewcia napisał(a):

a dziewczyny, zwłaszcza te co karmia tylko poiersia, ile kupek dziennie robia wasze maluchy?? bo moja juz nie robi w kazda pieluche, ale to chyba normalne co??

Moja robi teraz 2-4 kupki dziennie, a na początku robiła koło 6.

lady_m4ryjane napisał(a):
Pytanie do mam pracujących: złożyłyście już wnioski o przedłużenie urlopu macierzyńskiego? Wiecie dokładnie do kiedy należy to zrobić?

Ja złożyłam od razu z wnioskiem o macierzyński podstawowy, ale należy to zrobić najpóźniej tydzień przed końcem urlopu macierzyńskiego.

fikumiku napisał(a):
Znalazłam coś takiego na stronie o dodatkowym:
"Dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pisemny wniosek pracownicy, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Co ważne pracodawca ma obowiązek uwzględnić wniosek pracownicy"

Też będę składać. A potem urlop i wychowawczy pewnie :/ Zobaczy sie.

Cześć 🙂

No w necie też to czytałam, ale byłam ciekawa czy ktoś to sprawdził. Urlop wypoczynkowy też wykorzystam na maksa, a potem Łukasz tacierzyński i swój urlop wypoczynkowy, a potem jeszcze babcie po 2 tygodnie urlopów. I improwizacja by żłobek jak najbardziej opóźnić 😞 Najgorsze jest to, że już wiem, że w listopadzie na dzień dobry będę miała delegację do Krakowa :/ Nie chce mi się teraz o tym myśleć 😞 Tak to tragedii nie ma, bo firma znajduje się 15 minut z buta od mojego bloku, więc będę w pobliżu gdy dzidkiem będą się inni zajmować. Tylko te wyjazdy czasem... 🤨

leliva napisał(a):
lady_m4ryjane napisał(a):

Ja złożyłam od razu z wnioskiem o macierzyński podstawowy, ale należy to zrobić najpóźniej tydzień przed końcem urlopu macierzyńskiego.

O dzięki leliva. A dostałaś z kadr taki wniosek gotowy do wypełnienia, czy sama napisałaś, albo znalazłaś wzór w necie?
Muszę zadzwonić do moich i się podpytać o wszystko. Na razie z tym zwlekałam, bo mój bossu też ma dzieciaczka od kwietnia i jest zakręcony jak świński ogon 😉 Jeszcze zmieniliśmy firmę księgową i nikogo stamtąd nie znam, bo tak bym się sama podpytała i nie męczyła szefa 😉

Uleńka dziś miała bardzo niespokojny sen w nocy, wzięłam ją do łóżka (a zawsze obiecuję sobie, że to ostatni raz!) i przy mnie zasnęła głębiej, ale i tak się budziła co godzinkę, co dwie 😞 A rano takie kupsko zapodała, że chyba jej coś po prostu całą noc jeździło po jelitkach.

Posegregowałam wczoraj ciuszki małej, znowu stosik poszedł w odstawkę 🙂 Rośnie szkrabik niesamowicie szybko 🤪

Nie mam pomysłu na obiad. Mężowi zrobię schaboszczaka, a sobie? Chyba coś z kaszą gryczaną - muszę poszukać jakiegoś przepisu na necie.

Jak byłam w ciąży, to wyszedł taki dodatek z rzeczpospolitej: urlop macierzyński i ojcowski. Tam jest wszystko z przykładami opisane, m.in. tez przykładowe wnioski, ale internet też jest dobrym źródłem, na pewno coś znajdziesz. Z pracy nie dostałam żadnych dokumentów, facet, który zajmuje się biurokracją jest strasznie chaotyczny i robi wszystko na ostatni moment, więc na pomoc z jego strony nie ma co liczyć, wszystko musiałam sama się podowiadywać i załatwić.

Ostatecznie zakończyłyśmy przygodę z pampersami 2, teraz już dupka dorosła do trójeczek 🙂 A propos, w tesco jest od jutra promocja na pampersy 3. 110zł za 186 pampersów i bon na 10zł się dostaje na kolejne zakupy.

leliva napisał(a):
Jak byłam w ciąży, to wyszedł taki dodatek z rzeczpospolitej: urlop macierzyński i ojcowski. Tam jest wszystko z przykładami opisane, m.in. tez przykładowe wnioski, ale internet też jest dobrym źródłem, na pewno coś znajdziesz. Z pracy nie dostałam żadnych dokumentów, facet, który zajmuje się biurokracją jest strasznie chaotyczny i robi wszystko na ostatni moment, więc na pomoc z jego strony nie ma co liczyć, wszystko musiałam sama się podowiadywać i załatwić.

Te co znalazłam w necie są z formułką: "jednocześnie oświadczam, że z dodatkowego urlopu macierzyńskiego nie będzie korzystał drugi rodzić dziecka". WTF? Znaczy, że jak matka skorzysta z dodatkowego to ojciec juz nie może? 😮
Muszę jednak o wszystko wypytać w pracy.

• Mamusie
leliva, ale to chyba nie w każdym tesco? 😉
Lady rozumiem Twój ból, ja w październiku wracam na uczelnię i na 3 dni w tygodniu muszę opiekę znaleźć i przekalkulowaliśmy kasę i jednak niania bardziej się opłaci, tylko teraz jak kogoś odpowiedniego wybrać. 🤢 Mojej mamie, czy mężowi boję się małą zostawić, a co dopiero komuś obcemu...
Na moją 62 już małe, a waga 2 tygodnie temu wynosiła 5200, ale pampy 2 jeszcze dobre 😉 Tylko, że moja jest strasznie długa w tułowiu.
Próbowałyście już dawać dzieci na matę edukacyjną? Nie wiem czy czekać jeszcze miesiąc na wyciągnięcie jej. W bujaczku małej aż ręce się trzęsą z podniecenia na widok ruszających kostek 😁
Moja uśmiecha się już na nasz widok, śmieje się czasem głośno, gaworzy i strasznie się ślini 😉

Hejo 🙂 u mnie znowu problemy z otwieraniem strony, wszystkie inne chodzą, a tu godzinę się wczytuje, resetuje, wczytuje, wywala i inne cyrki. Ale udało mi się w końcu zalogować 😎 zaraz Was doczytam.

Wysłałam męża zeby umówił małą na bioderka i pojechał tez do księgowej załatwić własnie urlop ojcowski. Ja mam 16-tego ginkę, wezmę zaświadczenie do becikowego i będę miała wtedy komplet papierów, wystarczy zanieść i tez bedzie załatwione.
Moze w lipcu albo w sierpniu walniemy te chrzciny.

• Mamusie
Oooo właśnie miałam pytac czy Wasze pociechy tez sie tak slinia 🙂 Gdzies wyczytałam, że to oznaka dojrzewania układu pokarmowego więc tylko się cieszyć ;D

Mój dziecior przechodzi samego siebie 😠Tylko rączki i zwiedzanie p raz enty mieszkania (broń Boże siadać!).
Dlatego teraz ryczy w leżaku.
🤢

ggulek napisał(a):
leliva, ale to chyba nie w każdym tesco? 😉
Lady rozumiem Twój ból, ja w październiku wracam na uczelnię i na 3 dni w tygodniu muszę opiekę znaleźć i przekalkulowaliśmy kasę i jednak niania bardziej się opłaci, tylko teraz jak kogoś odpowiedniego wybrać. 🤢 Mojej mamie, czy mężowi boję się małą zostawić, a co dopiero komuś obcemu...
Na moją 62 już małe, a waga 2 tygodnie temu wynosiła 5200, ale pampy 2 jeszcze dobre 😉 Tylko, że moja jest strasznie długa w tułowiu.
Próbowałyście już dawać dzieci na matę edukacyjną? Nie wiem czy czekać jeszcze miesiąc na wyciągnięcie jej. W bujaczku małej aż ręce się trzęsą z podniecenia na widok ruszających kostek 😁
Moja uśmiecha się już na nasz widok, śmieje się czasem głośno, gaworzy i strasznie się ślini 😉

Moja ma wyjątkowo długie nóżki 😁 W 56 by jeszcze wchodziła gdyby nie nóżki 😁 W bodziaki się mieści 56, a śpioszki już nie 😉

• Mamusie
Lady to dobrze, że ma długie nóżki 😉 U mnie półśpiochy 62 za duże, a body za małe 🤪
Dziewczyny współczuję wam, moja nauczona sama zasypiać, nie lulam ani nic, tylko że ona tak jak już pisałam płacze jedynie jak jest głodna, a tak to trochę jęczy, ale w tedy nie zwracam na to uwagi. Między 19 a 20 sama zasypia i śpi do 3/4 potem jeść i dalej tak śpi do 7/8. Nie narzekam :P
Fiku haha no to pocieszenie, w sumie ostatnio jakby mniej ulewa 😉

ggulek napisał(a):
Lady to dobrze, że ma długie nóżki 😉 U mnie półśpiochy 62 za duże, a body za małe 🤪
Dziewczyny współczuję wam, moja nauczona sama zasypiać, nie lulam ani nic, tylko że ona tak jak już pisałam płacze jedynie jak jest głodna, a tak to trochę jęczy, ale w tedy nie zwracam na to uwagi. Między 19 a 20 sama zasypia i śpi do 3/4 potem jeść i dalej tak śpi do 7/8. Nie narzekam :P
Fiku haha no to pocieszenie, w sumie ostatnio jakby mniej ulewa 😉

Nasze córeczki podobne mają charaktery 🙂 A z tym spaniem to moja nawet jak jest bardzo zmęczona to jej przeszkadza jak ktos ją nosi. Do spania trzeba mieć spokój 🙂

Co do wysypki to u nas przeszła po maści robionej przepisanej przez lekarza 🙂 Teraz czasami coś wyskoczy, ale jak posmaruję to znika.

• Mamusie
No toWasze dziewczynki mają fajne charaktery. Jasiek od pierwszych dni życia jak zasypiał to na cycku albo darł się i musiałam Go wziąć. I chociaż śpiący w cholerę nie uśnie SAM w leżaczku. I powieki na siłe podnosi. Obserwowałam kiedyś dziada z nadzieją 😎