Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
lady_m4ryjane napisał(a):
Nunek waży 7690, a mierzy niby 68 😜
Ryk był, ale jeszcze zanim pani ukłuła. Nie spodobała się pielęgniara, więc ukłucie było gwoździem do trumny 😜 Potem jeszcze byłyśmy 2,5 godziny na spacerze, bo pogoda cudna. Taką jesień to ja lubię. Złota, polska 😉
Szczepimy na pneumo za miesiąc. U nas kosztuje 256zł. Będą 3 dawki. Lekarka powiedziała, że jak się zaszczepi przed rokiem jest lepsza ochrona, a ponieważ teraz jest już przerwa ze szczepieniami to dałam się przekonać na rozpoczęcie pneumokoków właśnie teraz, a nie po roku. Mówiła, że jeśli małe ma mieć nianię to zawsze obca osoba to warto szczepić.
Kasia a ile mam piec te parówki i w jakiej temperaturze?

moja mierzy 67cm, na stojąco ja mierza juz, bo juz stoi 🙂
nio to pneumo widze tak jak my. u nas lekarka móiła ze za 2 tyg od WZW mozna szczepic. a jak skojarzona inna to miesiac. ale kazda przychodnia to inne zasady.
u nas płaczu nie było.
wszyscy uwielbiaja pana pielegniarza, piotrka, super gosc, młody, z jajem, nic nie boli jak szczepi sie pzrekonałam sama na sobie, nic nie poczułam, jakby nie wkłuł sie w ogole. a Iga wołała do niego "tatata" smielismy sie wszyscy 🙂

• Mamusie
a ja z nowu gadałam z jedną z matek w przedszkolu lekarek i ona mówi ze szczepi ale dopiero na wiosne starsze dziecko
i Polke by szczepiła tez pozniej
powiedziała że jest to małe przedszkole i nie ma pospiechu
kurde plącza mi sie juz te mysli w głowie
moja siora mi odradza, ale nawet z nia konkretnie nie gadałam dlaczego

lece na basen narka
mam zamiar wziac aparat 🙂

• Mamusie
ewcia napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):
A ja sprawdziłam w książeczce, że mała miała szczepienie 30 sierpnia i od tamtego czasu do 1 października przybrała kilogram. To chyba nieźle co? Ona jest strasznie długa, ale ten ciężar czuć oooojj czuć.

a ile teraz wazy, pisałas??

Teraz waży 7300 z groszami a 30 sierpnia ważyła 6270g.
Ewcia ja zawsze w sezonie jesiennym mam problem z zatokami. A w kręgosłupie mam dużo wad wrodzonych okazuje się i dodatkowo od ciąży zrobiła mi się wypuklina, która w każdej chwili może pęknąć, to zależy od mięśni brzucha, ale nie chciałabym żeby pękła bo wtedy będę razem z Manią wózkiem jeździć 😎
Mała zjadła potrawkę z warzywek z królikiem 🙂 opędzlowała mały słoiczek, a rano cały słoiczek deserku 🙂 dzisiaj kupię kaszkę, a Michał z małą zostanie. Kawałek tej cholernej dwójki się przebił.

• Mamusie
kasia_sztuk napisał(a):
ewcia napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):
A ja sprawdziłam w książeczce, że mała miała szczepienie 30 sierpnia i od tamtego czasu do 1 października przybrała kilogram. To chyba nieźle co? Ona jest strasznie długa, ale ten ciężar czuć oooojj czuć.

Ewcia ja zawsze w sezonie jesiennym mam problem z zatokami. A w kręgosłupie mam dużo wad wrodzonych okazuje się i dodatkowo od ciąży zrobiła mi się wypuklina, która w każdej chwili może pęknąć, to zależy od mięśni brzucha, ale nie chciałabym żeby pękła bo wtedy będę razem z Manią wózkiem jeździć 😎
Mała zjadła potrawkę z warzywek z królikiem 🙂 opędzlowała mały słoiczek, a rano cały słoiczek deserku 🙂 dzisiaj kupię kaszkę, a Michał z małą zostanie. Kawałek tej cholernej dwójki się przebił.

wypuklina?? moja mama ma w kregosłupie jakas wypukline i jej nogi dretwieja, i sa jakby nie jej i jezdzi do takeigo rehabilitanta do warszawy czy pod wawe, płaci słona kase. chodzi na rehabilitacje do spzitala tam u nich, ale nic nie pomogło, oni znów radza na operacje. a jej ciagle gorzej i jeszcze chyba dzieki mojej siostrze sie nabawiła jakichs nerwobóli ze jej jedna strona twarzy dretwieje. jestem pzrerazona.
a tesciowej siostra ma zapalenie nerwu twarzowego tzn juz wyleczone w sumie ale jak sie zdenerwuje to od razu jej jedna strone twarzy wykreca, okropnosc 😞

• Mamusie
ewcia napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):
ewcia napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):

wypuklina?? moja mama ma w kregosłupie jakas wypukline i jej nogi dretwieja, i sa jakby nie jej i jezdzi do takeigo rehabilitanta do warszawy czy pod wawe, płaci słona kase. chodzi na rehabilitacje do spzitala tam u nich, ale nic nie pomogło, oni znów radza na operacje. a jej ciagle gorzej i jeszcze chyba dzieki mojej siostrze sie nabawiła jakichs nerwobóli ze jej jedna strona twarzy dretwieje. jestem pzrerazona.
a tesciowej siostra ma zapalenie nerwu twarzowego tzn juz wyleczone w sumie ale jak sie
zdenerwuje to od razu jej jedna strone twarzy wykreca, okropnosc 😞

No mam wypuklinę, w rezonansie wyszło. Mi też Ewciu często cała lewa noga drętwieje, ręka czasami też ale to już rzadziej. A zawsze myślałam, że jestem nieśmiertelna, a tu patrz no! 🙂
Pogoda do dupy, siedzimy z Manią w chacie, zimno, pada deszcz. Wyszłam do apteki bo mam pod samą klatką prawie że i jak wyszłam to mnie deszcz zlał jak byłyśmy w drodze pod klatkę. Młodą nakryłam ale ja nie miałam tyle szczęścia 🙂

No to deszcz idzie z pomorza, bo u mnie pięknie było, a teraz się chmurzy.
Czemu moje małe zrobiło się takie mobilne jak akurat jest remont, a wcześniej leniuchowała? 😠
Wymyłam podłogi i pościerałam kurze. Zaraz się biorę za te parówki. Teściowa raczyła zadzwonić i zapytać czy może przyjść.

A jeszcze co do jedzenia to mam dawać co drugi dzień pół żółtka jak ukończy mała 7 miesięcy. Generalnie powiedziała, że tego schematu żywieniowego z Hipp można się trzymać, bo jest bardzo dobry, aczkolwiek podobnież jest to nowy schemat żywieniowy 😮

• Mamusie
Hej
Dzisiaj pierwsza podróż autobusem, przeżyłyśmy. 🙂 Jednak Krk coś tam jest przystosowany do pojazdów 4-kołowych niesilnikowych 😜 Niestety straszny tłok i ścisk, na szczęście niektórzy ludzie myślą i nie opierają się na wózku. Mam teraz 3 dni wolnego, ale muszę coś poprzeglądać materiały i wreszcie tego cholernego linuxa zainstalować na netbooku. Mąż wybywa wieczorem na piwo, a ja wreszcie obale sobie film na golaska, z czekoladą i na luzie. 🤪
My ważymy 9 kg, dziecka odchudzać nie będę chociaż przydałoby się. 😜 Niektóre spodnie ledwo na pupe wciskam.
Za ostatnią dawkę pneumo płaciłam 217, promo jakaś była, bo normalnie 240 z haczkiem.
Fiku jak wygląda spacer ze żłobka? Mają swoje wózki, starcza babek?

Maniu sto latek i dużo zdrówka 😘

moja dzidzia padła i śpi już półtorej godziny 🤪
byłyśmy na rehabilitacji, potem w tesco - tam jest też promocja na pampersy, za trójki 70 szt. zapłaciłam niecałe 40 zł)
i jeszcze w lidlu kupiłyśmy dresik
o taki http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-06598B41-98711D8E/lidl_pl/hs.xsl/index_30324.htm 😉
ale powiem Wam że jak byliśmy koło 12 to już wszystko było przebrane 🤔

Lady mam ślinotok na widok Twojej szarlotki 😜
a ile dałaś tych malin, garść jak w przepisie?

• Mamusie
Jak wygląda spacer ze żłobka? Hmmmm to nie tyle spacer co wyjście na ogród 🙂 Wózki tam mają jakieś i we trzy te dzieciaczki ciągną na powietrze 🙂 Dają radę, plac też jest ogrodzony więc spoko. I tak około 2 godziny, niektóre dzieci śpią w tym czasie 🙂 A potem o 14 obiadek. Jakbyście chciały zobaczyć żłobek to prosze - http://zlobek-paprotka.pl/ 🙂)

Gulek dzisiaj chyba zrobię ten deserek z Twojego przepisu 😁 Mogę zamiast malin dac pół słoiczka jabłuszek hippa?

• Mamusie
Fiku proszę, odmierz sobie 🙂

60ml = ¼ szklanki
75ml = ⅓ szklanki
125ml = ½ szklanki
150ml = 2/3 szklanki
175ml = ¾ szklanki
250ml = 1 szklanka
600ml = 2 ½ szklanki
900ml = 3 ¾ szklanki
1 litr = 4 szklanki

1 szklanka cukru = 200g
1 szklanka mąki = 140g
1 szklanka ryżu = 200g
1 szklanka mrożonego groszku = 125g
1 szklanki bułki tartej = 70g
1 szklanka startego sera = 100g
1 szklanka groszków czekoladowych = 175g
1 szklanka rodzynek = 150g
1 szklanka miodu/syropu = 300g

• Mamusie
fikumiku napisał(a):
Jak wygląda spacer ze żłobka? Hmmmm to nie tyle spacer co wyjście na ogród 🙂 Wózki tam mają jakieś i we trzy te dzieciaczki ciągną na powietrze 🙂 Dają radę, plac też jest ogrodzony więc spoko. I tak około 2 godziny, niektóre dzieci śpią w tym czasie 🙂 A potem o 14 obiadek. Jakbyście chciały zobaczyć żłobek to prosze - http://zlobek-paprotka.pl/ 🙂)

Gulek dzisiaj chyba zrobię ten deserek z Twojego przepisu 😁 Mogę zamiast malin dac pół słoiczka jabłuszek hippa?

fiku fajny żłobek, nowoczesnie urzadzony, fajne mebelki, szafki jakies 🙂 ciekawie. ale cena bez dofinansowania zabijająca. Ty płacisz z dofinansowaniem te 490zł tak??