Skocz do zawartości

Rotawirus | Forum dla mam

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
JAK MOŻNA SIĘ ZRAZIĆ?

Na zakażenie wirusem wyjątkowo narażone są dzieci od 6 miesiąca do 3 lat. U dzieci starszych i dorosłych zakażenia występują rzadziej i przebiegają łagodniej, a nawet bezobjawowo. Do zakażenia dochodzi gdy chore dziecko lub takie, które niedawno było zakażone nie umyło rąk po wyjściu z toalety i podczas zabawy dotyka inne dziecko. Można zarazić się również pijąc zanieczyszczoną wodę lub jedząc niemyte owoce czy warzywa.

Dziecko zakażone rotawirusem rozsiewa go jeszcze przez 7 dni od momentu ustąpienia biegunki, dlatego nie powinno chodzić w tym czasie do żłobka czy przedszkola.

JAKIE SĄ OBJAWY CHOROBOWE?

W początkowej fazie choroby dziecko ma podwyższoną temperaturę. Następnie pojawiają się gwałtowne wymioty oraz biegunka. Dziecko traci wtedy bardzo duże ilości płynów, robi się senne i osłabione. Trzeba wtedy bardzo uważać, żeby nasze dziecko się nie odwodniło. Biegunka trwa od 4 do 8 dni i towarzyszą jej bóle brzucha, jak również u niektórych chorych infekcja dróg oddechowych.

JAK LECZYĆ ??

Nie ma właściwie swoistego leczenia zakażenia rotawirusem. Z biegunką możemy poradzić sobie domowymi sposobami. Jeżeli zakażenie przebiega łagodnie trzeba uzupełniać płyny (najlepsze podczas biegunki są: niegazowana woda, napar z rumianku lub kopru, rozgotowane jabłka z wodą. Nie podawaj dziecku słodkich napojów gazowanych czy nierozcieńczonych soków.) Pamiętaj aby podawane dziecku płyny były chłodne, ponieważ ciepłe mogą potęgować wymioty.

• Mamusie
Koniecznie idź z dzieckiem do lekarza jeżeli:

*

razem z biegunką występuje wysoka temperatura,
*

dziecko nie chce pić, a biegunce towarzyszą obfite wymioty,
*

biegunka wystąpiła u dziecka poniżej 6 miesiąca życia,
*

zauważyłaś objawy wskazujące na odwodnienie czyli: zapadnięte ciemiączko, suche, spierzchnięte, karminowe usta, zapadnięte gałki oczne, zgaszone, matowe oczy, płacz bez łez, jeżeli niemowlę nie zmoczyło się od 3 godzin pieluszki, a starsze dziecko nie zrobiło siusiu od 6 godzin.

JAK ZAPOBIEGAĆ ZARAŻENIU ROTAWIRUSEM?

Jeżeli planujesz dziecko lub karmisz piersią, jeśli jest to możliwe rób to jak najdłużej, ponieważ dostarczasz mu w ten sposób przeciwciał, które je chronią.

Ty jako rodzic pamiętaj:

*

od najmłodszych lat ucz dziecko higieny, zwracaj uwagę żeby myło ręce po każdym wyjściu z toalety, po zabawie na podwórku i ze zwierzętami,
*

nie zapominaj o odkażaniu muszli sedesu i nocnika odpowiednimi preparatami,
*

dokładnie myj warzywa i owoce, pilnuj by podczas zabawy w piaskownicy lub na spacerze dziecko nie wkładało nic do buzi tj. patyki, kamyki itp.

od 2006 roku zostały wprowadzone dwie szczepionki przeciwko infekcji rotawirusowej. Obie skuteczne i bezpieczne, aplikowane są w formie doustnej. Ich nazwy to Rotarix i Rotateq.

• Mamusie
Ja nie szczepiłam. Miałam wątpliwości, poza tym jak się w koncu zdecydowałam to było już za późno, bo akurat w międzyczasie mój synek był w szpitalu na śródmiąższowe zap. płuc.
Ale jakoś bardzo nie przejęłam się brakiem tego szczepienia, a do tej pory raz miał biegunkę przez kilka dni, ale dużo i chętnie pił, jadł w sumie też całkiem nieźle, więc lekarz nie widział problemu.

• Mamusie
samantka napisał(a):
alwo napisał(a):
ja mam zaszczepionego synka mieszkam w Danii a tutaj to w podstawowych szczepieniach jest 🙂

U nas to w podstawowych nie jest, ale refundowane i za 2 dawki placiłam 22 euro!!! (ok 90zł kompletne szczepienie) więc cale nic w porównaniu z ceną w Polsce...

no dokładnie nie ma dwóch zdań 🙂

• Mamusie
Na szczęście nie mieliśmy nic wspólnego z rotami...

A małego szczepiła, Rotarix'em.

Różnie się mówi, że jest wiele szczepów, że szczepionka może być nieskuteczna, etc. Ale zawsze na pewne (zakładam, że dominujące) chroni. Wolę tak, niż później mieć wyrzuty sumienia. Zwłaszcza, że mały na początku był strasznym chorowitkiem, słabo przechodzącym choroby, więc dla mnie liczyło się, że choć tak w razie czego można by pomóc.

• 1 miesiąc później...
  • Mamusie
Ja Czarusia rodziłam jak jeszcze nie było rotawirusa w Polsce i mały miał około 1 i pół roku zaczął strasznie wymiotować, a był jeszcze na cycu....w wigilię trafiłam z nim na neurologię (nie do zakaźnego), chcieli mu punkcję robić z płynu z mózgu (ale się nie zgodziłam) i dopiero na drugi dzień stwierdzili, że to rotawirus i leżeliśmy w szpitalu dwa tygodnie....Czarek rotę miał jeszcze parę razy..różne szczepy, ale żaden nie był taki jak ten pierwszy wigilijny (ze wszystkimi objawami zapalenia opon mózgowych)...to było 10 lat temu i byłam wściekła, że nie mogłam go przed tym zabezpieczyć (tak jak przed sepsą - na pneugokoki i meningokoki wtedy też nie było szczepień). Teraz urodziłam Gabrysię i korzystam z tego, że mogę ją ustrzec przed chociaż częścią chorób, bo przy Carku pozostawało mi się trząść ze strachu, żeby już nic więcej z tych okropnych choróbsk nie złapał. Jestem za szczepieniem na rotę, po doświadczeniach sprzed lat.

• 6 miesiące później...
A ja jestem przeciw szczepieniu na rotawirusa, bo dałam się omotać medialnej nagonce i synka zaszczepiłam - pieniądze okazały się być wyrzucone w błoto, bo mały skończył roczek i i tak zachorował. Choroba miała dość ostry i gwałtowny przebieg, czas w szpitalu spędzony to była męka dla niego przede wszystkim i dla mnie też...Zawiozłam tam kawał chłopa, a wróciłam z bladym pióreczkiem 😞 dodam,że w szpitalu jak to w szpitalu - dostaliśmy w gratisie zapalenie płuc i pobyt się przedłużył. Ciary mam na samo wspomnienie.
Teraz córci nie zaszczepię na 100%. Bez sensu jak dla mnie.
🙂