Skocz do zawarto艣ci

MMR | Forum dla mam

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Ja swojego synka szczepi艂am szczepionk膮 Priorix i nie zastanawia艂am si臋 czy tego nie robi膰...jest to szczepionka pa艅stwowa, za kt贸r膮 nie p艂aci艂am, moje dziecko dobrze je znosi艂o (opr贸cz gor膮czki nie by艂o 偶adnych objaw贸w po szczepieniu).

Nie wiem, co tu jest do zastanawiania si臋 - tak czy inaczej ka偶da szczepionka niesie za sob膮 pewne niebezpiecze艅stwa - tak samo jak wiele innych, podstawowych lek贸w.
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusie
jak dla mnie to by艂a najgorsza szczepionka w naszym kalendarzyku szczepie艅.....niby wykluczono MMR jakoby mia艂oby powi膮zania ze skutkami ubocznymi (chodzi mi o autyzm) ale w艂asnie po tej szczepionce u NAS zacz臋艂y si臋 w艂asnie problemy z c贸rci膮....Nied艂ugo b臋dzie u nas termin na drug膮 dawke tej szczepionki i mam straszny stres.....mog臋 si臋 nie zgodzi膰???
Odno艣nik do komentarza

Moja druga c贸reczka jest ju偶 dawno po sczepieniu na odr臋,r贸偶yczk臋,艣wink臋....ani Oliwka,ani Majka nie zachorowa艂a,podobno na zachorowanie dziecka po szczepieniu mo偶e mie膰 wp艂yw wiele czynnik贸w i nie koniecznie zwi膮zanych z szczepieniem...
by膰 mo偶e szczepienie jest ryzykiem ale brak szczepienia tak偶e bo wi膮偶e si臋 wtedy z mo偶liwo艣ci膮 zachorowania maluszka....
teraz nie dawno Majka mia艂a sczepienia 16 miesi膮ca nie przysz艂o mi nigdy do g艂owy by zrezygnowa膰 ze szczepie艅....
Odno艣nik do komentarza

Joaska napisa艂(a):
Mini a jak nazywa艂a si臋 owa szczepionka? Znaczy chodzi mnie o nazw臋 leku? Czy偶by szczepienie MMR dotyczy艂o tego pomi臋dzy 13 a 14 miesi膮cem 偶ycia? Dobrze kojarz臋?
na to wychodzi 偶e tak wpisane mam 27.12.11 priorix dawka 0,5 jeszcze jest tez numer serii i wytw贸rni
Odno艣nik do komentarza

dzi艣 po wej艣ciu na wp znalaz艂am odno艣nik o szczepionkach pod tytu艂em "to nie szczepionki wywo艂uj膮 autyzm"...jak kt贸ra艣 mama chce to mo偶e poczyta膰 wiadomo zdania i tak zawsze b臋d膮 podzielone
http://dzieci.pl/breedingAid,14401244,cid,1024251,title,Szczepionki-nie-wywoluja-autyzmu,wychowanie_artykul.html?smgputicaid=6e480
Odno艣nik do komentarza

Joaska napisa艂(a):
馃槷 馃槷 馃槷
Kasiula a mog臋 zapyta膰 jakie skutki uboczne pozosta艂y po owej szczepionce u Twojej C贸reczki?
a ja chcia艂am si臋 zapyta膰 czy lekarze potwierdzili 偶e to wina tej szczepionki,i czy zdecydowa艂a艣 si臋 na sczepienia synka??

co do filmiku obejrza艂am ca艂y biedne maluszki tyle si臋 nacierpi膮 馃槥
ale znowu artyku艂 kt贸ry poda艂am dotyczy bada艅 z 2010 czyli ok 4 lata r贸偶nicy...
nie wiem jak to jest z tymi szczepionkami ale wole wierzy膰 偶e to nie z ich winy dzieci i ich rodzice cierpi膮,i zostaje mi cieszy膰 si臋 偶e moje panny przesz艂y sczepienia bez komplikacji...
a swoj膮 drog膮 nie wiedzia艂am 偶e mo偶na odm贸wi膰 zgody na szczepienie.
mam te偶 pytanie po jakim czasie od sczepienia zauwa偶y艂a艣 偶e co艣 jest nie tak i czy dotyczy to tylko MMR czy pozosta艂ych np krztusiec....... te偶??
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
mam te偶 pytanie po jakim czasie od sczepienia zauwa偶y艂a艣 偶e co艣 jest nie tak i czy dotyczy to tylko MMR

szczepi艂am MMR....zauwa偶y艂am,偶e co艣 si臋 dzieje tak w wieku 18-20msc

a ja chcia艂am si臋 zapyta膰 czy lekarze potwierdzili 偶e to wina tej szczepionki,i czy zdecydowa艂a艣 si臋 na sczepienia synka??

偶aden lekarz nie potwierdzi winy szczepionki-oni wszysy ka偶膮 TYLKO SZCZEPI膯...
z wielkim b贸lem serca i z ogromnym strachem synka te偶 zaszczepi艂am-ale uwie偶cie mi bez przerwy go obserwuje pod k膮te autyzmu...
a swoj膮 drog膮 nie wiedzia艂am 偶e mo偶na odm贸wi膰 zgody na szczepienie.

chyba nie mo偶na...
Odno艣nik do komentarza

Kasiula napisa艂(a):
mam te偶 pytanie po jakim czasie od sczepienia zauwa偶y艂a艣 偶e co艣 jest nie tak i czy dotyczy to tylko MMR

szczepi艂am MMR....zauwa偶y艂am,偶e co艣 si臋 dzieje tak w wieku 18-20msc

czyli nie m贸wione 偶e dziecko maj膮ce ju偶 16 miesi臋cy mo偶e by膰 ju偶 poza t膮 chorob膮?
Odno艣nik do komentarza

Kasiula napisa艂(a):
czyli nie m贸wione 偶e dziecko maj膮ce ju偶 16 miesi臋cy mo偶e by膰 ju偶 poza t膮 chorob膮?

autyzm wczesnodzieci臋cy obejmuje wi臋kszy zakres wieku...nie chce ci臋 sk艂ama膰 do ilu...
znaj膮c mnie to teraz mimo wszystko i tak zaczn臋 obserwowa膰 szczeg贸lnie Maje.... bo Oliwka ma ju偶 4 latka....
nigdy nawet si臋 nie zastanawia艂am co i jak z tymi szczepieniami uzna艂am 偶e skoro s膮 tzn daj膮 dobro nie z艂o 馃え
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Joaska napisa艂(a):
馃槷 馃槷 馃槷
Kasiula a mog臋 zapyta膰 jakie skutki uboczne pozosta艂y po owej szczepionce u Twojej C贸reczki?

napisz臋 jak zauwa偶y艂am,偶e co艣 jest nie tak....
C贸rcia przesta艂a gaworzy膰,
przesta艂a na艣ladowa膰
,przesta艂a reagowa膰 na swoje imi臋
nie patrzy艂a mi w oczy
wog贸le naie patrzy艂a na mnie
przesta艂a robic pa-pa,kosi-kosi..i takie tam..
kr臋ci艂a si臋 w k贸艂ko
...
.od tego si臋 zacz臋艂o...
Odno艣nik do komentarza

Kasiula napisa艂(a):
Joaska napisa艂(a):
馃槷 馃槷 馃槷

napisz臋 jak zauwa偶y艂am,偶e co艣 jest nie tak....
C贸rcia przesta艂a gaworzy膰,
przesta艂a na艣ladowa膰
,przesta艂a reagowa膰 na swoje imi臋
nie patrzy艂a mi w oczy
wog贸le naie patrzy艂a na mnie
przesta艂a robic pa-pa,kosi-kosi..i takie tam..
kr臋ci艂a si臋 w k贸艂ko
...
.od tego si臋 zacz臋艂o...
czyli po sczepieniu wydawa艂o si臋 jeszcze 偶e wszystko ok 馃え
Odno艣nik do komentarza

Kasiula napisa艂(a):
chia艂am jeszcze tylko napisa膰 ,偶e to moje prze偶ycia,i moja prywatna opinia i prosze sie niczym nie sugerowa膰-u nas tak si臋 niestety sta艂o,u was mo偶e by膰 wszystko w najlepszym porz膮dku..czego wam wszystki najsedreczniej 偶ycz臋...

Akurat chyba nalez臋 do mamy panikary,niby si臋 nie obawiam a p贸藕niej i tak zaczynam my艣le膰 czy oby na pewno wszystko ok 鈽猴笍
i teraz te偶 ju偶 tak jest....
Trzymam kciuki za ciebie i Twoje maluchy oraz za pozosta艂e szczepione brzd膮ce 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Kasiula - to przykre i straszne co spotka艂o Ciebie i Twoj膮 c贸reczk臋 馃槥 Niestety nigdy nie da si臋 przewidzie膰 skutk贸w...
Jak nie zaszczepi si臋 dziecka, cz艂owiek b臋dzie dr偶a艂 o to, aby dziecko nie zachorowa艂o, a jak zaszczepi, tez nie mo偶e spa膰 spokojnie....tak 藕le i tak niedobrze.

Przepraszam 偶e pytam, ale czy Twoja c贸reczka wraca do zdrowia?

S艂ysza艂am, 偶e rodzic ma prawo odm贸wi膰 szczepie艅, ale musi to by膰 udokumentowane w jaki艣 spos贸b.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
gosia2301 napisa艂(a):
dziewczyny a ja mam pytanie ile dawek jest tej szczepionki moj synek by艂 zaszczepiony priorixem i teraz jak tak czytam to ciagle mam nadzieje ze to tylko jedno razowe szczepienie

To jest chyba jednorazowe, bo ja mam w karcie szczepie艅 tylko jedn膮 dawk臋, a ze szczepieniami mamy spok贸j na kilka lat.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
lusia napisa艂(a):
gosia2301 napisa艂(a):
dziewczyny a ja mam pytanie ile dawek jest tej szczepionki moj synek by艂 zaszczepiony priorixem i teraz jak tak czytam to ciagle mam nadzieje ze to tylko jedno razowe szczepienie

To jest chyba jednorazowe, bo ja mam w karcie szczepie艅 tylko jedn膮 dawk臋, a ze szczepieniami mamy spok贸j na kilka lat.
dzieki bo moj starszy chyba tez mia艂 tylko 1 raz a teraz nie mieszkam w Pl i nie mam jak sprawdzic
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...