Skocz do zawarto艣ci

Mleko BEBILON | Forum dla mam

Go艣膰

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy mo偶na przej艣膰 bez obaw z mleka 1 na 2? Ja bym chcia艂a ju偶 teraz. Przez jaki okres czasu miesza艂y艣cie oba mleka? w jakich proporcjach?

Czy Bebilon 2 r贸偶ni si臋 smakiem chocia偶 troch臋 od 1? bo nie chcia艂abym, 偶eby ma艂a si臋 tym mlekiem znudzi艂a, bo z miesi膮ca na mie艣. coraz mniej pije 馃槈
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusie
my zmienili艣my jedynk臋 na dw贸jk臋 gdy Majka sko艅czy艂a p贸艂 roku, z tym ,ze ona pije bebilon pepti....podawa艂am tak jak pisze na opakowaniu, mieszajac obydwa mleka, czyli np. pierwszego dnia na 180 ml wody rozrabia艂am 5 艂y偶eczek jedynki i jedn膮 dw贸jki, nast臋pnego dnia 4 艂y偶eczki jedynki- dwie dw贸jki, trzeciego dnia 3 艂y偶 jedynki- trzy dw贸jki, potem 2 jedynki-cztery dw贸jki, jedna jedynki -pi臋膰 dw贸jki itd...zwi臋kszaj膮c stopniowo a偶 ca艂kowicie przeszli艣my na dw贸jk臋...
dodam,偶e Majka od razu dobrze zaakceptowa艂a zmian臋, wi臋c chyba r贸偶nicy w smaku nie by艂o...
Odno艣nik do komentarza

Kurcze a ja mam nadziej臋, 偶e jednak b臋dzie jaka艣 r贸偶nica chocia偶 minimalna, bo jednak pij膮c po kilka razy dziennie mleko przez okres wielu mie艣. to chyba ma prawo si臋 znudzi膰 smak.. i jeszcze ona polubi艂a bardzo s艂oiczki to si臋 boj臋, 偶e b臋dzie chcia艂a to mleko zupe艂nie odrzuci膰.
Odno艣nik do komentarza

kwasiek_ napisa艂(a):
Blue, w tym wieku mo偶esz przecie偶 spokojnie do mleka 1 dorzuci膰 jedn膮 miark臋 czy dwie miarki jakiej艣 kaszki smakowej - wtedy mleko zmieni smak. Bo 2 dla 5 miesi臋cznego b膮bla mo偶e by膰 ci臋偶kostrawna..

W艂a艣nie chodzi o to, 偶e ona nie lubi ju偶 kleiku ani kaszki smakowej czy bezsmakowej.. drze si臋 wtedy albo dmucha w butelk臋 馃槷 馃あ
Odno艣nik do komentarza

kwasiek_ napisa艂(a):
A smoczek ma dostosowany do jedzenia tej kaszki? 馃檪 mo偶e si臋 wkurza, bo nic jej nie chce lecie膰?

Ile ja ju偶 smoczk贸w z ni膮 przerabia艂am.. matko..
Mam butelk臋 TT no i mam smoczki 0+, 3+, wieloprzep艂ywowy 0+, kaszka 6+ czyli naprawd臋 ju偶 du偶y otw贸r, przez jaki艣 czas pi艂a ch臋tnie kleik.. potem jak tylko poczu艂a smak to by艂a jedna wielka histeria, to przesz艂am na kaszk臋 znowu ch臋tnie pi艂a i znowu ju偶 jej nie lubi 馃檪 a pr贸bowa艂am kilka smak贸w , teraz mam bezsmakow膮 i te偶 nic.. ona je艣li chodzi o mleko jest strasznym niejadkiem.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Blue napisa艂(a):
Kurcze a ja mam nadziej臋, 偶e jednak b臋dzie jaka艣 r贸偶nica chocia偶 minimalna, bo jednak pij膮c po kilka razy dziennie mleko przez okres wielu mie艣. to chyba ma prawo si臋 znudzi膰 smak.. i jeszcze ona polubi艂a bardzo s艂oiczki to si臋 boj臋, 偶e b臋dzie chcia艂a to mleko zupe艂nie odrzuci膰.

nie odrzuci ,moja te偶 nie lubi tego mleka ale mimo to jak j膮 przetrzymam to domaga si臋 butli i te偶 za nic nie chce zag臋szczanego... 馃槈
s艂oiczki zjada z przjemno艣ci膮 a mleka jeszcze nigdy nie zjad艂a w takiej porcji jak zalecaj膮...zjada tylko trzy razy na dob臋, ja wpad艂am na pomys艂 偶eby jej podawa膰 butl臋 na chwil臋 po za艣nieciu wtedy wydudla wszystko 馃槈 tak j膮 przechytrzam 馃榿
Odno艣nik do komentarza

kwasiek_ napisa艂(a):
Acha, i ile tego mleka Laura pije, 偶e si臋 martwisz, 偶e to za ma艂o?

Ostatnio urz膮dza艂a przez kilka dni cyrki (jak widzia艂a butelk臋 to ju偶 p艂aka艂a) to pi艂a po 300-400ml a powinna 720ml (to taka niby przeci臋tna porcja z opakowania) my艣la艂am, 偶e jej mleko zbrzyd艂o, bo takiej p艂acz膮cej to jej jeszcze nigdy nie widzia艂am, to kupi艂am NAN i miesza艂am z Bebilonem, bo ona wody ani herbaty te偶 nie chce pi膰, wi臋c te 300-400ml to by艂y ca艂kowite p艂yny. No to zacz臋艂a pi膰, potem znowu da艂am samego Bebilona i te偶 pi艂a.,. i pije do teraz, wi臋c nie wiem co to ma by膰.. czyta艂am, 偶e dzieci tak reaguj膮 jak poznaj膮 nowo艣ci w tym przypadku s艂oiczki, bo ona je wszystko bez 偶adnego wybrzydzania co podam to zje. Szkoda, 偶e tak mleka nie pije. Kupi艂am jej sok Bobofruta to zacz臋艂a w ko艅cu pi膰. Jak nie podam s艂oiczka wcale to wypije 500-600ml. Z s艂oiczkami to 400-500ml, ale dzisiaj znowu jest tragedia, bo do teraz ma wypite 220ml mleka i 120ml soku + 3/4 deserku i p贸艂 obiadku. Musia艂am da膰 sok, bo dosta艂a sza艂u jak poczu艂a mleko. Ja si臋 nie mog臋 doczeka膰 momentu a偶 b臋dzie mog艂a je艣膰 jogurty.
Odno艣nik do komentarza

Iwona napisa艂(a):
Blue napisa艂(a):

nie odrzuci ,moja te偶 nie lubi tego mleka ale mimo to jak j膮 przetrzymam to domaga si臋 butli i te偶 za nic nie chce zag臋szczanego... 馃槈
s艂oiczki zjada z przjemno艣ci膮 a mleka jeszcze nigdy nie zjad艂a w takiej porcji jak zalecaj膮...zjada tylko trzy razy na dob臋, ja wpad艂am na pomys艂 偶eby jej podawa膰 butl臋 na chwil臋 po za艣nieciu wtedy wydudla wszystko 馃槈 tak j膮 przechytrzam 馃榿

Haha dobre 馃檪 z moj膮 na 艣pi膮co nie przejdzie, bo ona po prostu 艣pi 馃お i jak w艂o偶臋 jej mleko do buzi to wypije 30-60ml i 艣pi dalej. Musz臋 j膮 budzi膰 do "otwartych" oczu 馃榿 to ile pije mleka?
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Blue moja ma prawie 7 m-cy a zjada 3 x po 150 ml + raz w nocy, i pije bebilon pepti a to dopiero paskudztwo jest i w dodatku nie pe艂nowarto艣ciowe mleko tylko mieszanka mlekozast臋pcza, wa偶y mniej ni偶 jej r贸wie艣nicy ,pije te偶 nie za du偶o, zjada jeden s艂oik obiadek i troch臋 deserku (bo nie przepada) 偶adnej kaszki nie chce....ale wkr贸tce zaczn臋 jej podawa膰 wszystko co my zjadamy bo do naszego jedzonka garnie si臋 jak nic....
Odno艣nik do komentarza

W dodatku u mnie te karmienia nie s膮 normalne, ona zawsze jak ma pi膰 to krzyczy albo pop艂akuje jest nerwowa, bije butelk臋, albo przewraca si臋 na boki i tak pije no po prostu masakra. Ile ja si臋 z ni膮 nam臋cz臋 偶eby wypi艂a te 500ml. I to jeszcze ja pilnuj臋 godzin karmienia, bo ona to by si臋 odezwa艂a za jedzeniem najlepiej po 5-6godz. i ma艂o wypi艂a. Najlepiej to jakbym jej robi艂a po 60ml 馃榿 by艂 taki czas, 偶e przez wiele tygodni pi艂a po 60ml 馃檪 a mia艂a z 3-4mie艣.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Blue napisa艂(a):
W dodatku u mnie te karmienia nie s膮 normalne, ona zawsze jak ma pi膰 to krzyczy albo pop艂akuje jest nerwowa, bije butelk臋, albo przewraca si臋 na boki i tak pije no po prostu masakra. Ile ja si臋 z ni膮 nam臋cz臋 偶eby wypi艂a te 500ml. I to jeszcze ja pilnuj臋 godzin karmienia, bo ona to by si臋 odezwa艂a za jedzeniem najlepiej po 5-6godz. i ma艂o wypi艂a. Najlepiej to jakbym jej robi艂a po 60ml 馃榿 by艂 taki czas, 偶e przez wiele tygodni pi艂a po 60ml 馃檪 a mia艂a z 3-4mie艣.

moja przy jedzeniu zachowuje si臋 tak samo i to od male艅kiego, teraz dodatkowo id膮 jej z臋by to ju偶 ca艂kiem...ale przerywa te偶 po to by si臋 pobawi膰, poskaka膰 n贸偶kami...zauwazy艂am 偶e jak daj臋 jej "na raty" to wypija wi臋cej- wi臋c jak si臋 rzuca to przerywam a potem znowu....
ale Ty chyba nie dajesz jej te 500 ml jednorazowo? 馃槷 bo moja tyle to wypija na dob臋 馃槈
a je艣li u Was nie ma skazy bia艂kowej to zaraz b臋dziesz mog艂a wprowadza膰 jogurciki itp. a mleko np. tylko 2x dziennie rano i wieczorem 馃槈 i jako艣 dacie rad臋...nie ka偶de dziecko musi je艣膰 "ksi膮偶kowo" 偶eby zdrowo rosn膮膰 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Iwona napisa艂(a):
Blue napisa艂(a):

moja przy jedzeniu zachowuje si臋 tak samo i to od male艅kiego, teraz dodatkowo id膮 jej z臋by to ju偶 ca艂kiem...ale przerywa te偶 po to by si臋 pobawi膰, poskaka膰 n贸偶kami...zauwazy艂am 偶e jak daj臋 jej "na raty" to wypija wi臋cej- wi臋c jak si臋 rzuca to przerywam a potem znowu....
ale Ty chyba nie dajesz jej te 500 ml jednorazowo? 馃槷 bo moja tyle to wypija na dob臋 馃槈
a je艣li u Was nie ma skazy bia艂kowej to zaraz b臋dziesz mog艂a wprowadza膰 jogurciki itp. a mleko np. tylko 2x dziennie rano i wieczorem 馃槈 i jako艣 dacie rad臋...nie ka偶de dziecko musi je艣膰 "ksi膮偶kowo" 偶eby zdrowo rosn膮膰 馃檪

Iwonko - och te nasze Dziewczynki - maj膮 podobne charakterki.....i podobne problemy 偶ywieniowe .....dzi艣 zn贸w nieciekawie po kolejnej pojedy艅czej porcji Bebilonu 馃槥

Moja te偶 zawsze je strasznie niespokojnie, nie dojada porcji (a podaj臋 jej Nutramigen 馃槥).....tylko u nas zbawienne sta艂y si臋 kaszki ry偶owe, ry偶owo-kukurydziane smakowe....odk膮d mog臋 je podawa膰 jest o wiele lepiej z jedzeniem ..... wi臋cej zjada (chyba lepiej jej smakuje) i zawsze kaszka jest bardziej syta (przesypia ca艂膮 noc 23.00.- 5.00.)
Ale ju偶 by艂 okres, kiedy zjada艂a dziennie ok. 200-300ml, a ja ci膮g艂e denerwowa艂am si臋, 偶e jest g艂odna - jeszcze wtedy nie jad艂a zupek - wi臋c tak naprawd臋 to dziennie zjada艂a bardzo malutko.....ale gdy wprowadzili艣my zupki, obiadki - uspokoi艂am si臋 bo pediatra zaleci艂a, 偶e jak nie b臋dzie chcia艂a je艣膰 mleka to poda膰 jej 2 razy dziennie obiadek i soczki, deserki..... 馃檪
Odno艣nik do komentarza

Jednorazowo tak normalnie to ona pije po 120ml 馃檪 bawi膰 te偶 si臋 lubi jak je, by艂am do tego stopnia zdesperowana, 偶e jej mi艣ki podtyka艂am, bo ona ma ich pkt. bzika 馃檪 jak ja bym chcia艂a mie膰 dziecko, kt贸re nie marudzi przy jedzeniu i du偶o pije ahh! Ale to ju偶 si臋 raczej nigdy nie zmieni. No ona nie ma skazy jak na razie odpuka膰 馃檪

Wczoraj o dziwo na noc zjad艂a 180ml 馃檪 tak偶e sukces, ale dzisiaj z rana ju偶 znowu urz膮dza艂a sceny, a sama si臋 obudzi艂a i niby chcia艂a. Jak ja robi臋 przerwy to ona ju偶 wcale nie chce pi膰. Chyba, 偶e si臋 rozhisteryzuje przed piciem p艂acze to wychodz臋 z pokoju wracam za kilka min. ona jest ju偶 na ca艂ego rozz艂oszczona no i wtedy jako艣 pr贸buje pi膰, ale na pocz膮tku to nie ma mowy o tym, 偶eby co艣 wypi艂a jak wk艂adam smoczek od butelki do buzi to ona a偶 si臋 zanosi od p艂aczu 馃槈 ta przerwa musi by膰, widzi, 偶e przez to wychodz臋 i nie dostaje mleka to zmienia zdanie?! 馃榿

500ml to ona te偶 pije na ca艂y dzie艅.
Odno艣nik do komentarza

Iwona napisa艂(a):
moja Majka na ostatnim szczepieniu (miesi膮c temu) wa偶y艂a 6950,nie wiem ile ma wzrostu bo jej nie mierz膮 -niestety ....

Mojej te偶 nie mierz膮. Hmm moja teraz wa偶y ok. 6,9kg a urodzi艂a si臋 z wag膮 3610g, ale schud艂a do 3290g, wi臋c nie tyje jako艣 super sza艂owo. A Twoja ile wa偶y艂a?
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Moja Nadia jak urodzi艂a si臋 to wa偶y艂a 3200g (ur. w 37 tc)- taka Kruszynka....po 2 dobach - 3150g, a przy wyj艣ciu ze szpitala (po 6 dniach) - zn贸w 3200g. Zerkn臋艂am w ksi膮偶eczk臋 zdrowia - moja Ma艂a jak mia艂a 5 miesi臋cy to wa偶y艂a 7300g.
Lekarka na ka偶dej wizycie twierdzi, 偶e waga jest prawid艂owa 馃檪
Odno艣nik do komentarza

anita123 napisa艂(a):
Moja Nadia jak urodzi艂a si臋 to wa偶y艂a 3200g - taka Kruszynka....po 2 dobach - 3150g, a przy wyj艣ciu ze szpitala (po 6 dniach) - zn贸w 3200g. Zerkn臋艂am w ksi膮偶eczk臋 zdrowia - moja Ma艂a jak mia艂a 5 miesi臋cy to wa偶y艂a 7300g.
Lekarka na ka偶dej wizycie twierdzi, 偶e waga jest prawid艂owa 馃檪

No u mnie to samo, 偶e wszystko ok. ale wiesz dziecko - dziecku nier贸wne 馃檪 ja te偶 bym chcia艂a 偶eby moja wa偶y艂a ponad 7kg haha 馃檪 mo偶e w lipcu b臋dzie wa偶y膰 7,2kg jak dobrze p贸jdzie.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Blue napisa艂(a):
Iwona napisa艂(a):
moja Majka na ostatnim szczepieniu (miesi膮c temu) wa偶y艂a 6950,nie wiem ile ma wzrostu bo jej nie mierz膮 -niestety ....

Mojej te偶 nie mierz膮. Hmm moja teraz wa偶y ok. 6,9kg a urodzi艂a si臋 z wag膮 3610g, ale schud艂a do 3290g, wi臋c nie tyje jako艣 super sza艂owo. A Twoja ile wa偶y艂a?

gdy si臋 urodzi艂a wa偶y艂a 3200 馃檪 Twoja ma 5 m-cy i wa偶y tyle co moja po sko艅czeniu po艂 roczku wi臋c chyba wszystko jest ok, jeszcze mo偶e by膰 tak 偶e potem nie odgonisz si臋 od wo艂ania papu ,jak podro艣nie ... 馃榿 馃槈
Odno艣nik do komentarza

Iwona napisa艂(a):
Blue napisa艂(a):
Iwona napisa艂(a):

gdy si臋 urodzi艂a wa偶y艂a 3200 馃檪 Twoja ma 5 m-cy i wa偶y tyle co moja po sko艅czeniu po艂 roczku wi臋c chyba wszystko jest ok, jeszcze mo偶e by膰 tak 偶e potem nie odgonisz si臋 od wo艂ania papu ,jak podro艣nie ... 馃榿 馃槈

No, ale Twoja zapewne te偶 schud艂a co przy urodzeniu? przyty艂a pewnie przez okres kleiku i kaszek tyle 馃檪 a teraz ju偶 ich nie chce to znowu b臋dzie chuda 馃榿 bo s艂oiczki maj膮 ma艂o kalorii mniej ni偶 mleko.
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...