Skocz do zawarto艣ci

Ludzka znieczulica (Gor膮cy temat) | Forum dla mam

Kasiula_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Ludzka znieczulica jest okropna.Dzieci s膮 bite, maltretowane, porzucane, a spo艂ecze艅stwo reaguje oburzeniem dopiero, gdy ju偶 dojdzie do tragedii. S艂yszy si臋 co艣 takiego jak to nie moja sprawa,... tu chodzi o bezbronne dziecko, kt贸re nie ma mo偶liwo艣ci poskar偶enia si臋".
"Jak mo偶na biernie przygl膮da膰 si臋 katowaniu dziecka i nic nie zrobi膰! Czy ludzie ju偶 nie maj膮 sumienia? Tak w艂a艣nie wygl膮da nasz kraj: ciemnota, agresja w stosunku do dzieci i oboj臋tno艣膰".Czy zdarzy艂o wam si臋 by膰 艣wiadkiem agresji wobec dziecka??Jak reagujecie widz膮c bite dziecko?
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusie
Ja mia艂am taki przypadek;dziecko mo偶e ze 3-3,5 roku nie chcia艂o wyj艣膰 z piaskownicy to opiekunka chyba ''Babcia "z艂apa艂a je za w艂osy i wyci膮gn臋艂a.Bo偶e jak ten maluch p艂aka艂!!!By艂o kilka MAM ale tylko ja powiedzia艂am ""co pani robi to boli""ona na to 偶e on musi j膮 s艂ucha膰.Z艂a by艂am to powiedzia艂am 偶e chcia艂abym 偶eby kto艣 j膮 tak ci膮gn膮艂 za w艂osy... A najch臋tniej sama bym to zrobi艂a (tego nie powiedzia艂am ju偶) I nic wi臋cej-co mog艂am zrobi膰 (zameldowa膰?)呕al mi by艂o dziecka ale zdziwi艂am si臋 偶e 偶adna z siedz膮cych tam mam mnie nie popar艂a...
Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • Mamusie
Kasiula, z jednej strony trzeba dzieci broni膰, bo one same si臋 nie obroni膮. Z drugiej strony, gdy zwr贸cimy komu艣 uwag臋, nie mamy gwarancji, 偶e po wej艣ciu do domu dziecko nie zostanie jeszcze bole艣niej zbite "za kar臋", bo przecie偶 gdyby by艂o grzeczne, to by nie oberwa艂o, a jakby nie oberwa艂o, to by nie by艂o ca艂ej sytuacji ze zwr贸ceniem uwagi...
nigdy nie wiadomo na kogo si臋 trafi i co chorego siedzi w g艂owie ludzi, kt贸rzy swoj膮 bezradno艣膰 i frustracje wy艂adowuj膮 na dzieciach...
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Mo偶e przenie艣膰 ten w膮tek do dyskusji og贸lnej, tak 偶eby ka偶dy m贸g艂 to przeczyta膰, nie tylko zarejestrowane osoby ?

Wszystko co jest w tym dziale, czyli "tylko dla zarejestrowanych" widoczne jest wy艂膮cznie dla os贸b, kt贸re s膮 zalogowane. A w膮tek ciekawy...

Co Wy na to ?
Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • Mamusie
Kasiula w naszym spo艂ecze艅stwie jest wci膮偶 du偶e przyzwolenie na "wychowawcze" bicie dzieci. I z r臋ka na sercu - ile z nas, naszych znajomych nie by艂o bitych w dzieci艅stwie? Klaps te偶 tu zaliczam.

Mam obawy podobne jak kwasiek_. A zarazem... je艣li by du偶o mam, za ka偶dym razem zwraca艂o uwag臋 - mo偶e da艂o by to do my艣lenia? W takim przypadku milczenie innych to milcz膮ca akceptacja... 馃え
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Ja kiedy艣 zwr贸ci艂am uwag臋 kobiecie w parku, kt贸ra kl臋艂a na swojego synka, trz膮cha艂a nim, klepa艂a po ty艂ku. Naskoczy艂a na mnie prostackimi przekle艅stwami. Spodziewa艂am si臋 takiej reakcji bo wygl膮da艂a mi na tak膮 ale nie mog艂am ju偶 na to patrze膰. Na szcz臋艣cie inne matki mnie popar艂y. Jej krzyki, 偶e to nie nasza sprawa na nic si臋 zda艂y. Jedna kobieta tak si臋 wda艂a w k艂贸tni臋 z t膮 "mam膮", 偶e zadzwoni艂a po policj臋 偶eby jej udowodni膰, 偶e nie ma prawa, 偶e dziecko to nie jej w艂asno艣膰. Niestety zanim si臋 sytuacja rozwin臋艂a ta si臋 chyba nie藕le przestraszy艂a, wzi臋艂a ch艂opca za r臋k臋 i uciek艂a
Odno艣nik do komentarza

• 3 tygodnie p贸藕niej...
  • Mamusie
JUSTYNA napisa艂(a):
Ja kiedy艣 zwr贸ci艂am uwag臋 kobiecie w parku, kt贸ra kl臋艂a na swojego synka, trz膮cha艂a nim, klepa艂a po ty艂ku. Naskoczy艂a na mnie prostackimi przekle艅stwami. Spodziewa艂am si臋 takiej reakcji bo wygl膮da艂a mi na tak膮 ale nie mog艂am ju偶 na to patrze膰. Na szcz臋艣cie inne matki mnie popar艂y. Jej krzyki, 偶e to nie nasza sprawa na nic si臋 zda艂y. Jedna kobieta tak si臋 wda艂a w k艂贸tni臋 z t膮 "mam膮", 偶e zadzwoni艂a po policj臋 偶eby jej udowodni膰, 偶e nie ma prawa, 偶e dziecko to nie jej w艂asno艣膰. Niestety zanim si臋 sytuacja rozwin臋艂a ta si臋 chyba nie藕le przestraszy艂a, wzi臋艂a ch艂opca za r臋k臋 i uciek艂a

Ech, ludzie. 馃槥 Jakie to smutne - najsmutniejsze dla tego dziecka, kt贸re z czasem zacznie widzie膰 co jest nie tak... tylko dlaczego one? 馃槥
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
tak czytam co piszecie i dolacze sie dyskusji. A mianowicie moja zdanie jest podzielone troche bo w sumie zalezy kto jak na to patrzy. Ja mieszkam od 7 lat w USA tutaj dzieci sa tak wychowywane od malego, ze nie sa bite (bite chodzi tu o klapsy i kary- nie o znecanie sie) W przedszkolach od malego przedszkolanki mowia dzieciom, ze jak rodzic bedzie bic to zeby odrazu im mowily. Przez to dzieci tu sa tak rozpieszczone, a biedni rodzice zastraszeni przez wlasne dzieci. Mnostow bylo tu przypadkow, ze dzieciak 5 letni dostal klapsa i zaraz w szkole powidzial, ze tata go uderzyl i nie zdjac sobie sprawy jakie beda tego konsekwencje-dziecko zostalo zabrane rodzicom 馃槥 Ja w dziecinstwie dostawalam czasem w tylek- byl w szufladzie specjalnu skurzany pas i dziecko sie balo i szanowalo rodzicow,a nie wchodzilo im na glowe. Ja osobiscie uwazam rwoniez ze takie tarmoszenie dzieci, wyzywanie i mocne bicie jest baaardzo niewlasciwe!! W polsce to faktycznie znieczulica na takie sprawy- tu gdzie jestem takie cos by nie przeszlo w miejscu publicznym no i w domu tez bo dziecko zaraz pujdzie i komus powie. Tak czy siak- dzieci sa kochane, ale tez sa ogromnymi manipulantami i nie wolno sobie pozwolic im wejsc na glowe !
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
dostawalam czasem w tylek- byl w szufladzie specjalnu skurzany pas i dziecko sie balo i szanowalo rodzicow,a nie wchodzilo im na glowe.

u nas tak偶e by艂 taki pas.BA艁AM SI臉...ale wiesz co???-nie szanowa艂am bardziej za to rodzic贸w,wr臋cz przeciwnie strasznie im w duszy bluzga艂am...jak sobie to przypomn臋 to...nie chcia艂abym ,偶eby moim dzieciom takie my艣li o rodzicach przesz艂y przez g艂ow臋...
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Ja nigdy nie dosta艂am pasem ani nie by艂am nim straszona, raz tylko jak mia艂am nie wiem ok. 2 latek, mo偶e ju偶 mia艂am sko艅czone mama da艂a klapsa, bo wyrwa艂am si臋 jej i wybieg艂am na osiedlow膮 uliczk臋 prawie pod samoch贸d. Facet z piskiem opon zahamowa艂, ale podobno by艂 w szoku i bia艂y jak kreda.
Natomiast wkurza mnie zachowanie matek, kt贸re t艂uk膮 dziecko za byle co. By艂am 艣wiadkiem sytuacji w tramwaju - dziecko potkn臋艂o si臋, nie wiem czy matce nadepn臋艂o na stop臋 czy nie - nie przyuwa偶y艂am, ale te babsko wydar艂o si臋 na tego ch艂opczyka, zacz臋艂a potrz膮sa膰 nim i da艂a mocnego klapsa (tak to wygl膮da艂o), gdyby nie wysiada艂a akurat to bym co艣 jej powiedzia艂a, niestety osoby bli偶ej nie szepn臋艂y przy jej wychodzeniu ani jednego s艂贸wka, ka偶dy po tym g艂owa w inn膮 stron臋 馃槥 Przykre to 馃え
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Kasiula napisa艂(a):
dostawalam czasem w tylek- byl w szufladzie specjalnu skurzany pas i dziecko sie balo i szanowalo rodzicow,a nie wchodzilo im na glowe.

u nas tak偶e by艂 taki pas.BA艁AM SI臉...ale wiesz co???-nie szanowa艂am bardziej za to rodzic贸w,wr臋cz przeciwnie strasznie im w duszy bluzga艂am...jak sobie to przypomn臋 to...nie chcia艂abym ,偶eby moim dzieciom takie my艣li o rodzicach przesz艂y przez g艂ow臋...

U mnie pasa nie by艂o, ale by艂o bicie. I dok艂adnie tak - to by艂 wymuszony pos艂uch! A w 艣rodku straszny 偶al i nienawi艣膰. Zreszt膮 wystarczy艂o potem ciut podrosn膮膰 (sta膰 si臋 nastolatkiem 馃槈), by nie m贸c sobie pozwoli膰 robi膰 krzywd臋... i co? Co mieli rodzice? Nic, 偶adnego szacunku, bo sobie go biciem nie wypracowali.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Z racji tego, 偶e mieszkam za granic膮, jest tu wiele ras... Powiem tak... Arabowie.... dzieci t艂uk膮 tylko gwizd... Spotka艂am si臋 z tak膮 sytuacj膮 w metrze... Kobieta z dzieckiem w w贸zku. Ch艂opiec ok 2-2,5 roku, 艂apa艂 za sp贸dnic臋 dziewczyn臋, wszyscy do oko艂a si臋 艣miali, nawet ta dziewczyna.. A jego matka tylko krzycza艂a zostaw, zostaw... jak ch艂opiec po 3 komendzie nie zostawi艂 to ta mu tak strzeli艂a z li艣cia w twarz, 偶e a偶 wszyscy zamarli... kilka os贸b zacz臋艂o si臋 do niej dos艂ownie drze膰: "Czy pani zg艂upia艂a, przecie偶 to dziecko nic z艂ego nie zrobi艂o..." " a mo偶e ja pani膮 tak uderz臋 co???" I lecia艂y r贸偶ne wyzwiska do niej... Baba si臋 czerwona zrobi艂a, ale nic nawet nie powiedzia艂a... po prostu na nast臋pnej stacji wysiad艂a... podejrzewam, 偶e mia艂a jecha膰 dalej, ale po prostu by艂o jej wstyd!!! Akurat wtedy o znieczulicy nie by艂o mowy... ale widzia艂am sytuacj臋 gdzie nikt nie zareagowa艂... a Arabowie, nie wiem czemu maj膮 zwyczaj la膰 po buzi... To jest nie normalne...!!!!!! I p贸藕niej ludzie si臋 dziwi膮, 偶e arabskie dzieci s膮 agresywne... w szkole mojego brata, ko艅czy 1 klas臋, czyli 6-latki, ch艂opcy s膮 tak agresywni, 偶e g艂owa ma艂a... ale co tu si臋 dziwi膰, skoro w domu za byle g贸wno, za przeproszeniem dostaj膮 manto... Nastolatki, czy ch艂opcy, czy te偶 dziewczyny... straszni w zachowaniu... mama mi ostatnio opowiada艂a tez zdarzenie z metra... Siedzia艂a dziewczyna, ok 17 lat, Marokanka. Z kole偶ankami... Strasznie g艂o艣no si臋 zachowywa艂a, 偶e a偶 ludzie si臋 na ni膮 patrzyli. Jak wychodzi艂a z metra jaka艣 starsza kobieta niechc膮cy j膮 szturchn臋艂a... wiecie jak to jest jak si臋 wychodzi z zat艂oczonego metra, autobusu czy tramu... Jak ona na ni膮 naskoczy艂a... w sensie ta dziewczyna... zacz臋艂a drze膰 si臋 na t膮 pani膮, 偶eby uwa偶a艂a, 偶e co ona sobie my艣li, nikt nie b臋dzie jej popycha艂!!! i takie tam... Ludzie byli w szoku... Ale to s膮 w艂a艣nie te dzieci bite w dzieci艅stwie....
Tak wi臋c stanowcze NIE, dla klapsa, pasa, itp, itd...

Ale si臋 rozpisa艂am 鈽猴笍

Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Samantka to bardzo interesuj膮ce co napisa艂a艣 (cho膰 smutne 馃ゴ ).
Niestety wg mnie bicie rodzi bicie, przemoc rodzi przemoc, itd. ... A偶 w ko艅cu pojawia si臋 kto艣 m膮dry, kto mimo, 偶e mo偶e sam wycierpia艂 to jest to w stanie przerwa膰.

Ja strasznie zawsze powtarzam, 偶e zazdroszcz臋 mojemu partnerowi. Jest z rodziny, gdzie wychowywali ich bez bicia - mowa te偶 o g艂upich klapsach! I wyszli, oboje z siostr膮 na ludzi. W dodatku takich, kt贸rzy maj膮 szacunek i co wi臋cej - zaufanie do w艂asnych rodzic贸w.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
wiecie dziewczyny ja uwazam, ze klaps czy kary to nie jest nic zlego. Nie powiem niektore dzieci co nie byly bite (ani klaps itp) wyszli na ludzi i maja szacunek do rodzicow, ale rowniez niektore z nich a znam takie przypadki pomiataja rodzicami od samych molodych lat bo wiedzieli, ze rodzice im nie nie zrobia. Ja np nie bylam bita z byle co tylko naprawde jak cos porzadnego przeskrobalam i szanuje swoich rodzicow i kocham ich najmocniej jak sie da wiec nie wiem czemu niby za klapsy w dziecinstwie ktos ma nie szanowac swoich rodzicow. Owszem w danym czasie kiedy byalam mala i kiedy dostalam klapsa tez myslalam o rodzicach to i owo, ale zawsze mimo wszystko zabiegalam o ich wzgledy i teraz kiedy jestem juz dorosla widze, ze to wcale mi na zle nie wyszlo. Nie skrzywdzil mnie klapsem jakos psychicznie itp i uwazam, ze wyszlam na ludzi- bez przesady!!! A jak juz wczesniej pisalam bicie czyli maltretowanie za byle co o czym w sumie jest tu glownie mowa- uwazam wrecz za nielegalne, a juz bicie po twarzy przedewszystkim !!! Mi tez jest szkoda dzieci, ktore akurat trafily na takich rodzicow. Ja osobiscie widzac cos takiego odrazu stanelabym w obronie dziecka!!
Odno艣nik do komentarza

馃え 馃
hmm... u mnie raczej stosowano nie tylko karnego klapsa uspokajacza ale bicie.
Nie raz sie dostalo to w twarz, to byle gdzie. I nie byly to sytulacje w ktorych bylo to konieczne.... bo spoznienie sie czy zle cos wytarte czy gorsza ocena czy placz bo sie mocno dostalo wczesniej itp nie jest wg mnie powod do takiego wyrzywania sie.
A psychiczne znecanie? zameczanie? wmawianie ze jest sie takim i owakim... chleb powszedni.
Na ulicy usmiechwychwalanie jakie ma sie wspaniale dzieci a za drzwiami krzyki i inne cuda 馃ゴ
A szacunek.. mam jako do ludzi, nie jak do rodzica.
A milosc... jakas tam jest bo wkoncu dzieki nim jestem, i jestem taka a nie inna.
O moze przez to jestem wybuchowa itp...
Bo nie znalam innego sposobu 馃
Ale obiecalam sobie ze nigdy chodz by palilo sie, nie bede taka matka.
Klaps-uspokajacz w tylek- chyba az tak zly nie jest i nie robi krzywdy. zreszta wiadomo jakie potrafia byc dzieci, ajkie czasem mamy nerwy zwiazane z domem praca, itd
Ale bicie-pasem, kablem, papciem,paletka czy co tam jeszcze pod reka- NIEE!!!!!!!!!!!

aaallleee... to co np dzialo sie u moich sasiadow.. masakra...
nie rodzice tylko STARSZY BRAT byl strasznym katem 馃槷
gdy rodzice byli w domu byla cisza... mlodszy wszedzie z matka, ale gdy byli sami... looo
ledwo drzwi sie zamknely, to bylo slychac takie krzyki normlanie jak by obdzierali ze skory, i jak by obijanie o drzwi... straszne to bylo.
Ale co.... kazdy sie znal, w jednym zakladzie pracowali i co? 0 reakcji.

sama jako teraz dorosla nie bylam swiadkiem takich sytulacji, jedyne to wyzywanie sasiadow dzieci malych od ********************* 馃あ ale ktos poinformowal bo po pewnym wieczorze to sie juz wiecej nie powtorzylo. Ani libacie ani nic... wiec chyba mieli jakas wizyte ostrzegawcza. zreszta pewnie sie bali bo matka cpunka pozbawiona praw to zeby dzieci do domu dziecka nie trafily.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
M贸j narzeczony te偶 jest z rodziny, w kt贸rej nikt nikogo nie bil, ani nawet klapsa nie dawa艂... Jest bardzo spokojnym cz艂owiekiem... Nigdy nie s艂ysza艂am, 偶eby 藕le si臋 odezwa艂 do swojej mamy... zawsze we wszystkim jej pomaga, nigdy jej nie odm贸wi艂... Oczywi艣cie kary mo偶na stosowa膰, typu 5 min na karnej poduszeczce, albo co艣 w tym stylu.... Ale nic drastycznego....
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
samantka napisa艂(a):
M贸j narzeczony te偶 jest z rodziny, w kt贸rej nikt nikogo nie bil, ani nawet klapsa nie dawa艂... Jest bardzo spokojnym cz艂owiekiem... Nigdy nie s艂ysza艂am, 偶eby 藕le si臋 odezwa艂 do swojej mamy... zawsze we wszystkim jej pomaga, nigdy jej nie odm贸wi艂... Oczywi艣cie kary mo偶na stosowa膰, typu 5 min na karnej poduszeczce, albo co艣 w tym stylu.... Ale nic drastycznego....

Dok艂adnie! To, 偶e nie b臋dzie klapsa nie znaczy, 偶e dziecku wszystko ujdzie bezkarnie!

Ania8888 oj widz臋, 偶e przej艣cia mia艂a艣... ale dok艂adnie - wa偶ne, 偶eby艣 nie powieli艂 tych schemat贸w i przerwa艂a, ten kr膮g, co tu du偶o nie m贸wi膰 (nie obra藕 si臋) przemocy.

Dla mnie dziewczyny klaps jest pora偶k膮 rodzica, jego brakiem argument贸w, brakiem opanowania, przegran膮 - bo musia艂 w ko艅cu zag贸rowa膰 si艂膮.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
U mnie w domu zdarza艂y si臋 klapsy ale na pewno nie mam tego za z艂e rodzicom... zawsze wiedzia艂am za do dostaj臋 馃槈 i p贸藕niej ju偶 tego nie robi艂am 馃槣 by艂am "trudnym dzieckiem" hihi
mam ogromny szacunek do rodzic贸w 馃槈 (zw艂aszcza do mamy bo do ojca o raczej szacunku ju偶 nie mam... ale to inna sprawa 馃槈)
M贸j Ch艂op 馃槣 te偶 by艂 bity ( w sensie nie maltretowany ale klapsa dosta艂 馃槣) i ma ogromny szacunek do mamy ale to mo偶e inna sytuacja bo Jego mama wychowywa艂a 6 dzieci sama praktycznie (Adam ma 29 lat a Jego ojciec zmar艂 jak mia艂 8, najstarszy brat ma obecnie 36lat a najm艂odsza siostra 25)
Adam za grzeczny nie by艂 hihi
ja maksymalnie nie mam cierpliwo艣ci ale mam nadzieje 偶e nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji 偶e Judyta mnie na tyle wyprowadzi z r贸wnowagi 偶e Jej przy艂o偶臋... chocia偶 domy艣lam si臋 偶e klapsa ode mnie dostanie... chocia偶 e偶 uwa偶am 偶e nawet taki klaps to wla艣nie pora偶ka rodzica...
za karaniem jestem ale bez przesady i najpierw trzeba dziecku wyt艂umaczy膰 za co si臋 Je kara i upewni膰 si臋 偶e zrozumia艂o bo jak dziecko nie wie za co jest karane to niczego to nie da 馃槈
Odno艣nik do komentarza

O Dobrze ujete ze to porazka rodzica...
takie cos dzieje jak rodzice nie znaja innego sposobu by uspokoic dziecko.

Puki co Marcelowi rosna dopiero rozki a ja bede je pilowac na bierzaco 馃檭
Tk by nigdy nie wyprowadzil mnie z rownowagi.. 馃槈
NIE DAM SIE 馃榿
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Ta Chinka nie ma sumienia. Okrutna matka w akcie zemsty pr贸bowa艂a zabi膰 w艂asne dziecko..l
Ten horror rozegra艂 si臋 w centrum miasta Zhengzhou w 艣rodkowych Chinach. Kiedy policja zatrzyma艂a podejrzan膮 o kradzie偶 telefonu kom贸rkowego m艂od膮 kobiet臋 z dzieckiem, ta ze z艂o艣ci rzuci艂a niemowlakiem o ziemi臋. To jednak nie pomog艂o opanowa膰 jej nerw贸w. Z艂odziejka w szale zacz臋艂a kopa膰 i skaka膰 po bezbronnym male艅stwie. Na szcz臋艣cie policja szybko opanowa艂a sytuacj臋, a poobijane dziecko trafi艂o do szpitala. Prze偶y艂o.

Nie rozumiem jeszcze jednego..w ok贸艂 tyle ludzi,a bezbronne ,ranne niemowl臋 le偶y i p艂acze na jezdni...
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...