Skocz do zawartości

A co z ogladaniem tv przez nasze dzieciaczki? Pozwalac czy nie? | Forum dla mam

martucha25_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
U nas nie było długo tv oglądania. Ani puszczania małemu, ani oglądania przy nim. Dopiero od niedawna chcąc go jednak oswoić z tym wszechobecnym medium puszczamy mu bajki na wieczór, przed snem. 🙂 I nie z tv, żeby właśnie nie było reklamówek pomiędzy, ale nagrane na płytę dvd. W ten sposób też sami wybieramy co ogląda. Choć Wić jakoś długo się nie potrafi skupić. Obejrzy np. odcinek, dwa ukochanego Krecika i już usiedzieć nie może. 😉

Gorzej jak mały jest u dziadków. Nie podoba mi się puszczanie mu wszystkiego jak leci na dziecięcych kanałach, bo wg mnie nie wszystko jest jeszcze dla niego. Ale staram się już nie robić o wszystko fermentu i przymykam na to oko. 😉 I tak teraz gdy jest pogoda całe dnie głównie spędza z nimi na dworze, więc się póki co nie martwię. 😆

Martucha25 reklamówek chyba bym się szczególnie wystrzegała. Pewnie są ciekawe, dynamiczne, kolorowe, ale nie widzę w nich dla dziecka żadnych wartości. 🤨 To już lepiej poszukać bajki dla najmłodszych i puścić np. jeden odcinek na początek.

• Mamusie
No wlasnie staram sie mu puszczac bajki ale tak jak piszesz jak jestesmy u moich rodzicow albo go u nich zostawiamy to tam reklamy sa i tak i tak jak go zostawiam z mezem i wychodze to reklamy sa wiec nie da sie ich uniknac totalnie ale my na szczescie tez teraz wiecej na dworku niz w domu 🙂 wiec luzik gorzej z mlekiem na miescie ale juz sie wycfanilam i maly dostaje mleko po 6 jak wstanie potem jeszcze raz o 11 a potem juz dopiero n anoc a w dzien obiadek,owoc, serek a to wszystko spokojnie moze dostac gdzies na lawce w alejkach 🙂

• Mamusie
Ja puszczam Oli bajeczki na Mini Mini, tylko na tym kanale, ale staram się też niezbyt często w ciągu dnia. Reklamy ogląda przy okazji oglądania bajek i jak my mamy włączony póznym popołudniem tv - bardzo je lubi,najbardziej farmaceutyczne i dla dzieci. Zarówno w przypadku bajek jak i reklam patrzy tylko na to co podoba się jej, te które jej nie intersują to nawet nie spojrzy w kierunku tv. Poza tym lubi skrót Faktów, Jaka to melodia i prognozę pogody oraz dżingle rozpoczynające i kończące je 🙂

• Mamusie
martucha25 napisał(a):
heheh moj ma 8 miechow ale uwierz ze odroznia bo jakos na filmie potrafi sie zajac zabawkami a jak tylko glupie reklamyu sie zaczynaja i je przycisze to gapi sie jak zaczarowany 🤢

dla tego ,że reklamy są kolorowe i migocące dla dzieciaków 🙂 przecież nie na każdą reklame patrzy jak zahipnotyzowany

• Mamusie
a w ogóle tutaj jest temat czy pozwalać na tv. Więc tak moje zdanie jest takie im bardziej będe zabraniać tym bardziej będzie dziecko chciało 😉 moja bajki ogląda ale tylko te które jej pozwalam 🙂

bo bajki gdzie się tylko biją ,zabijają odpadają . Nie wiem po co ktoś takie wymyśla.
Kiedyś to były fajne bajki 😆teraz to czasem strach pokazać coś dziecku

• Mamusie
Z reklam swego czasu Olcia uwielbiała reklamę Netii z Tomaszem Kotem tą bez vat, a spróbowało sie jej tę reklamę zasłonić to żurawia zapuszczała tak żeby zobaczyć i krzyczała EEEEEE, bo jak ktoś śmiał przerwać jej oglądanie tej reklamy 😁 😁 😁

A z piosenek dorosłych to bardzo lubi 2 piosenki Pewexu Dziunię i tą ze Stachurskym, Hurts Wonderfull Life i nową Dr Dre, a tak ogólnie lubi dicho i pop.

• Mamusie
Anulka81 napisał(a):
Magda123, te bajki np. na Cartoon są maskaryczne, te osoby, którzy je tworzą są pomyleni, ja Oli nie pozwlam i nie będę pozwalać oglądać takich bajek gdzie jest przemoc. Na Mini mini przynajmniej są fajne i miłe bajki.

dokładnie o to mi chodzi ,że nie które bajki są gorsze od niejednego filmu 😮 a potem się dziwić ,że dziecko robi to samo co w bajce było

Kubuś zainteresował się tv dopiero po skończeniu roczku. Najpierw były to tylko piosenki z bajek teraz ogląda z zainteresowaniem całe bajki 🙂
Oczywiście z umiarem 🙂
oglądamy tylko mini mini (ewentualnie u mojej mamy polsat jim jam)bo uważam, że na innych programach są bardzo agresywne bajki 🤢 bardziej dla dorosłych niż dzieci więc u nas zakaz cartonów zig-zapów itp.
Matik z racji tego, że Kub ogląda też zerka w tv... czasem się czymś zajmie ale na chwilkę 🙂 Nie odciągam go bo nie mam możliwości:P Tv nie chodzi 24 na dobę więc nic mu nie będzie jak wchłonie kilka bajek:P 🙂

• Mamusie
Martucha25 mój mały ma całkiem sporo lubianych piosenek. 🙂 Witek w ogóle lubi muzykę, często też sam sobie śpiewa. 😁 Strasznie interesują go "dźwięki" - dużo rzeczy najpierw pod tym kątem sprawdza. 😉 Słucha z nami muzyki - metalu, rocka, trochę popu. 😜 Ale śpiewam mu też sporo dziecięcych piosenek, które pamiętam. 🙂

Anulka81 bajki na Cartoon są tworzone z myślą o nastolatkach, a nawet dorosłych. Przynajmiej te bajki co za czasów mojej młodości leciały. 😉 Teraz nie jestem na bieżąco z ramówką. 😉

Marcel ma juz woje wybrane bajki.
MAniek zlota raczka
Klub Myszki Miki
Mis osso...
i inne tak jakos nie patrzy - z czego sie ciesze...
o wiem ze to nie dobrze... ale gdy jest sie praktycznie z dzieckiem samym non stop( maz kierowaca) to cieszy mnie cokolwiek co go na moment chociaz zajmie 🙂
Dostal nawetskrzynke manka to jak mu gra to patrzyw tv nawet jesli nie gra.. 😮 🙃 nie wie co sie dzieje 🙂
A muzyka jak leci to skaka w lozezku jak pilka:P eheh
Bardzo lubi jak sobie tamczymy.. bo jak mu spiewam to mnie wysmiewa... 🤢 🤪