Skocz do zawartości

Jak pozbyć sie SMOCZKA???? | Forum dla mam

goshe_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
DZiewczyny macie jakies sprawdzone sposoby na pozbycie sie smoczka u dziecka??Boze moj Oli ma 2lata i 2miesiace i caly czas ssie tego smoka!!spi z nim, chodzi do zlobka, w domu tez i na spacerze... zabieram mu go jak np. cos je ale on po jakims czasie sobie przypomina znowu i caly czas MAMO DAJ MONIA!!!!i tak w kolko juz probowalam posypywac go solą, pieprzem, olejem, muszxtarda ale on wszystko albo zlizuje albo wyciera bo mowi ze smoczek jest brudny i musi go umyc..
Nie mam juz do niego sil normalnie.Napiszcie jak macie jakis sprawdzony sposob 🙂

• Mamusie
Cóż mogę tylko opowiedzieć jak to było u nas z odstawianiem smoka...

Na początku tak - mały miał niezwykle silny odruch i potrzebę ssania. Wiem, że czytałam, że się nie powinno itd., martwiłam się... 🥴 a potem gdzieś przeczytałam, że są dzieci, które mają taka silną potrzebę i nie powinno się tym martwić, ale na początku pogodzić się (chyba, że chce się by mały cały czas wisiał nam na cycu 😉).

Dziecko rosło i smoczek coraz bardziej szedł w odstawkę. 🙂

Najpierw - jak nie spał, za dnia, smoczek był chowany. Potem spacery bez smoczka, Potem spanie popołudniu bez smoczka. I na końcu - spanie w nocy bez smoczka. 🙂 Tego ostatniego najbardziej się martwiłam... a poszło naprawdę super w porównaniu z tragedią jaką sobie wyobrażałam. 😉

(Oczywiście przy odzwyczajaniu ważny jest dobry czas - nie w chorobie, ani nie przy ząbkowaniu, zmianie miejsca, etc.)

Zdjęcie z czasu wprowadzenia CAŁKOWITEGO zakazu smoczusia, he, he 😉 :

W zasadzie też najbardziej pomógł mój facet... to on miał niezłomną wolę do tego by nie dawać małemu smoka. On też w związku z tym usypiał go (a wiadomo, na początku bez "wspomagacza" ciut dłużej to trwało), etc.

• Mamusie
Blue napisał(a):
A mi się dzieci podobają ze smoczkiem w buzi, ale takie malutkie 🙂 słodko to wygląda. Póki co moja córa też ssie smoka i się o niego ciągle dopomina. Może sama o nim kiedyś zapomni? mam taką nadzieję 🙂

Malutkie owszem, ale takie np 4 latki? Rzadko, bo rzadko, ale i takie widuję! Jeszcze 2-3 latki, okej wiadomo, ciężko odzwyczaić... ale takie starsze już dzieci? 😲

W zasadzie jak się poszuka w necie to sposobów jest naprawdę wiele... Zwłaszcza na takie starsze dzieci, co można im więcej wytłumaczyć. Ale wiadomo, każde jest inne.

Np. moja kuzynka zrobiła pożegnanie smoczka i wrzucenie go do rzeki (dziecko wrzucało). Potem mała się domagała, ale konsekwentnie jej przypominała, że smoczek popłynął (np. do innego dziecka, etc.). W każdym razie nie ma go... i jakoś mała dała radę.

• 4 tygodnie później...
JA zaczynam powoli juz synka oduczac...
Na noc, czy do spania w dzien, czy jak mocno placze sie denerwuje, albo no w takich sytulacjach podbramkowcyh
to mu daje inaczej lezy wysoooko i go nie widac 😁
Maly coraz rzadziej sie dopomina 😉