Skocz do zawartości

ROCZEK ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!
Chciałam się zapytać jak wyglądały pierwsze urodziny waszych pociech lub jak je planujecie?
- na sali czy w domu? -sesją zdjęciowa na ROCZEK (co o tym myslicie)? - może ktoś by podsunął pomysł na prezent/y ?

Fakt, że mój syn ma skończone dopiero 8 miesięcy i już myślę o roczku, ale będę chyba musiała coś zarezerwować w restauracji bo ok. 20 ludzi mi się w domu nie pomieści a o sali trzeba prędzej pomyśleć bo później wszystkie terminy te które się chce to są zajęte. 😜 Napewno msze w Kościele też zamówimy 😉

Jeśli macie jakieś pomysły na ten wyjątkowy dzień dla malucha to proszę o wypowiedz ;-)

ja tam też nie chce szaleć z urodzinaki, ale zrobie je na sali z paru powodów. Bartek ma dużo babć i prababć więc trzeba wszystkich zaprosić.. w sumie dużo os się nazbierało i nie pomieszcze wszystkich w jednym pokoju 😜 po drugie po przeliczeniu na jedno wychodzi (czy w domu czy na sali), po trzecie nie będę miala tyle sprzątania. Po Kościele pójdą na kawe, tort, ciepła kolacja i cześć ;-)

• Mamusie
Patii masz racje jak robic roczek to tylko w lokalu zreszta kazda impreze my chrzciny robilismy w lokalu,a roczek w domu bo tylko chrzesni i dziadkowie a i tak sie uzbieralo 12 osob,a ze msza wypadla roczkowa 15 sierpnia bo wtedy byly roczki zbiorcze(u nas niema indywidualnie)czyli msc po urodzinach i caly dlugi weekend mielismy do dupy bo trzebabylo stac od soboty przy garach,a wyszlo na to samo cenowo co w lokalu a moze i wiecej bo musielismy podac jeszcze obiad bo msza byla o 11 i caly dzien latania szczerze to nawet nie siadlam przy stole na dluzej niz pol godz...
A z prezentow dostal parasolke wozek coneco,konika bujanego,rowerek,i pieniadze...

irka83 napisał(a):
Patii masz racje jak robic roczek to tylko w lokalu zreszta kazda impreze my chrzciny robilismy w lokalu,a roczek w domu bo tylko chrzesni i dziadkowie a i tak sie uzbieralo 12 osob,a ze msza wypadla roczkowa 15 sierpnia bo wtedy byly roczki zbiorcze(u nas niema indywidualnie)czyli msc po urodzinach i caly dlugi weekend mielismy do dupy bo trzebabylo stac od soboty przy garach,a wyszlo na to samo cenowo co w lokalu a moze i wiecej bo musielismy podac jeszcze obiad bo msza byla o 11 i caly dzien latania szczerze to nawet nie siadlam przy stole na dluzej niz pol godz...
A z prezentow dostal parasolke wozek coneco,konika bujanego,rowerek,i pieniadze...

właśnie o tym pomyślałam , ta gonitwa, te przygotowania, stres... więc powiedziałam stanowczo nie! Chyba że było by mniej gości to bym się skusila 😜

• Mamusie
ja też zastanawiam się nad roczkiem w lokalu bo my babcie + prababcie + chrzestni to 20 osób i nie pomieszczę ich w domu
ale jakoś tak wydaje mi sie to przesadą bo wiem że więcej wydam na lokal niż mała otrzyma w prezentach

co do prezentów to mówię że chciałabym książki, lub kasę na spacerówkę właśnie i na sesję zdjęciową dla Anastazji

• Mamusie
Moje zdanie jest takie: przyjęcie w lokalu, to przesada, ale nie obchodzi mnie to, co robią inni, sama nie wybrałabym tej formy. Uważam, że nie trzeba wszystkich zapraszac, bo wtedy zawsze uzbiera sie pokazna liczba gosci.
Na roczku u synka byli najblizsi, ale tacy naprawde najblizsi, czyli dziadkowie, ale tylko z jednej strony i chrzestna z rodziną swoją. Był tort i skromna kolacja, z alkoholu tylko po lampce szampana i to wszystko. Wszystko trwało krótko i buyłam z tego zadowolona, nie narobiłam się.
Z prezentów to najlepiej to, co potrzeba, np. spacerówka lub pieniądze na nią.

• Mamusie
HONORATKA napisał(a):
jeśli chodzi o formę przyjęcia to preferowałabym kawę ciasto i tort a nie jakies tam dania obiadowe i alkohol 🥴

No tak Honoratko,a jesli mialabys msze do poludnia tak jak my to co mialam powiedziec przyjdzcie na kawe o 15 hehe....
Jezeli nie mialabym mszy to oczywiscie tylko kawa i sio do domu,ale u nas jest tradycja w kosciele i jakos tak by nie wypadalo....
A co do alkocholu to byla wodka u nas ale nie wypili nawet flaszki bo praktycznie wszyscy malo pijacy albo wogole czyli tak symbolicznie...

irka83 napisał(a):
HONORATKA napisał(a):
jeśli chodzi o formę przyjęcia to preferowałabym kawę ciasto i tort a nie jakies tam dania obiadowe i alkohol 🥴

No tak Honoratko,a jesli mialabys msze do poludnia tak jak my to co mialam powiedziec przyjdzcie na kawe o 15 hehe....
Jezeli nie mialabym mszy to oczywiscie tylko kawa i sio do domu,ale u nas jest tradycja w kosciele i jakos tak by nie wypadalo....
A co do alkocholu to byla wodka u nas ale nie wypili nawet flaszki bo praktycznie wszyscy malo pijacy albo wogole czyli tak symbolicznie...

u nas też tradycja do msza w kosciele, jestem tylko ciekawa o której ta msza będzie.. ;-) oby nie w porze obiadowej..

• 2 tygodnie później...
  • Mamusie
Patii0423 my mieliśmy roczek w domu -domu dziadków, gdzie spokojnie zmieściło się około 20 osób... Choć i tak ze względu na odległość nie mogli być wszyscy co chcieli. 😞
Ale gdybym miała na tyla luda wyprawiać u siebie, to jednak bym zarezerwowała salę. 😉 Albo zaprosiła po prostu duuużo mniej gości. 🤨

Obiadek był, dwa ciasta i zamawiany tort. Wiadomo, kawka, etc. ...

Bez specjalnej sesji zdjeciowej (poza "domową" 😉), choć myślę, że może być to ciekawa rzecz, jeśli ma ktoś nadmiar gotówki i nie wie na co lepszego wydawać. 😉 My odłożyliśmy na szczepienia chociażby...

A kościół mnie nie dotyczy.

• 2 tygodnie później...
  • Mamusie
U nas co prawda nie ma szaleństwa pt lokal, obiady i takie tam. Natalii urodziny wyprawiamy co roku na słodko (dziakowie, chrzestni). Majusia urodziła się 4 dni przed Wigilią więc już chyba zawsze będzie pokrzywdzona bo na roczek zapowiedzieli się tylko jej chrzestni. I my. Reszta "już się z nią spotka na święta" więc prezenty będą urodzionowo gwiadkowe 😞

• Mamusie
Kaya urodzila sie w Wigilie, wiec roczek bedzie miala bardzo rodzinny i nie w lokalu, tylko w domu i nie beda wszyscy.
beda tylko dziadkowie z jednej strony i chrzetni z rodzinami. tyle. myslimy o sesji zdjeciowej, ale to juz po nowym roku, jak wrocimy, bo bedziemy na ukrainie. nad prezentami w ogole sie nie zastanawialam, nie jest to istotne dla mnie 🙂