Skocz do zawartości

Zapraszam wszystkich z Katowic i okolic | Forum o ciąży

ania175

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
jeju nawet nie pisz o większych wymiarach w ciazy 🤢
Od razu po porodzie ładnie waga mi schodziła, a teraz stanęła w miejscu i zostało 5kg do zrzucenia i jakoś ciężko to widzę.
w ciąży przytyłam 21 😮
W sierpniu czeka mnie wesele siostry wiec musze cos z tym zrobic... juz dla wiekszej mobilizacji kupilam za ciasna sukienke 😁 zobaczymy co z tego wyjdzie

Pewnie nie musze pytać jak sie czujesz, bo pamietam ze koncowka to byl koszmar 🤢

• Mamusia
wlasnie czuje sie normalnie :| tzn ocięzale wiadomo . . . . musze jutro rano przed sniadaniem wskoczyc na wage 😜 bo teraz jakos sie obawiam tego wyniku hehe wiec spokojnie poczekam do jutra , ale poza tym czuje sie dobrze dreczy mnie tylko mysl , bo nie mam zadnych objawów zblizajacego sie porodu 😞 i sama nie wiem kiedy sie go spodziewac . . . u mnie juz wsrod lipcoweczek wiecej rozpakowanych mamusiek niz nie , a ja wciaz czekam powiedzmy,ze coraz mniej cierpliwie zwlaszcza w te upaly ktore nie tak dawno jak do soboty byly i podobno jutro znow maja powrocic 🥴 🥴

trzymam kciuki zeby te 5 kg tez ci gdzies uciekło 😉 wlasnie slyszalam,ze na poczatku waga ;ladnie idzie w dół, a pozniej juz jest coraz gorzej ,ale masz jeszcze troszke czasu

• Mamusia
NIe 🙂 miałam w św.Jadwidze...
Poród przychodzi nagle, często nie ma żadnych objawów 😉
Szczerze to w dzien porodu czułam się jak nigdy, żadnych skurczy nic... i w nocy obudził mnie huk.. jakby ktoś przebił balon, no i zorientowałam się, że odeszły mi wody...
Spokojnie poszlam sie wykapac, umyc wlosy i dopiero jak jak suszylam wlosy obudzil sie moj maz.. oczywiscie przerazony 😁

Aha u mnie jedyną oznaką było odejście czopa... bo skurcze to miałam od 6 miesiaca

• Mamusia
to gdybym miala w swojej parafii to jeszczd bysmy sie mijały 😜 przed kościołem, ale chcialam w św. Frańciszku i tak pozostało 🙂

no to u mnie zadnych skurczy, czopa hehe po prostu cisza przed burza nie wiem moze jestem jakims wyjatkiem , bo u nas lipcoweczek to tez jak nei skurcze to poboklewanie w brzuchu to czop, a ja nic . . . . . codziennie cos wypatruje / nasluchuje, ale cisza . . . coz widocznie taka moja uroda :| 🥴 🥴 🥴 🥴

widze,ze zimna krew zachowałas jak zdazylas jeszcze tyle w okol siebie zrobic tylko pozazdroscic Ja wlasnie zastanawiam sie jaka bedzie moja reakcja czy panika czy wlasnie spokojnie tak jak Ty zaczne sie po malu zbierac na porodowke w koncu mu pierworodkli nie rodzimy az tak szybko . . . . 🙂 zeby nei zdazyc na porodowke

w razie czego dr Ziomek stwierdzil,ze jak bedzie trzeba to i moj porod przez telefon poprowadzi heheh to moze urodze w swoim łóżku tfuuuuu oby jednak niee

• Mamusia
😁 😁 Haha no tak lepiej rodzic na porodówce 😁
Mnie zaskoczyło moje opanowanie. Jeszcze kazałam podjechać mężowi na stację benzynową po wodę mineralną... a w aucie już miałam skurcze co 3 min 😁

Może faktycznie u Ciebie cisza przed burzą 😉 a Ziomek coś Ci mówił na temat porodu? Mi powiedział, że u mnie akcja baaardzo szybko przebiegnie... i tak było. Na porodówkę dojechałam z 5cm rozwarciem, a po godz już było pełne

• Mamusia
miesiac temu powiedzial,ze cos sie dzieje po badaniu, a 2 tyg pozniej ,ze nic sie nie dzieje 🥴 🥴 i badz tu madra ?? teraz u niego nie bylam znow , ale mam isc dzien po terminie w razie czego wiec zobaczymy co mi powie obym u niego juz nie wyladowala tylko na porodowce wczesniej

stwierdzil,ze nasz brzdac bedzie mial 3500 g max wiec sie ucieszylam bo wystarczy taki by go rodzic SN, ale on najwyrazniej nie byl zadowolony wolalby takiego ponad 4000 g pomyslalam tylko ze niech sobie go sam urodzi 😉 jak jest taki madry 😉 🙃

teraz uciekam musze sie wokol obiadku pokrecic 🙂 dam znac jak juz bede po 😜 ehhh tylko czy kiedys to nastapi 🤨 🤨 🤨 🥴 😮 😮 to czekanie jest najgorsze na finiszu

• Mamusia
Kasia a mam do ciebie jeszcze pytanie odnosnie juz porodowki 🙂
bo dr. Ziomek mi troche namieszal

co mialas ze soba do szpitala ??
bo mi on powiedzial, ze nie mam brac absolutnie zadnych ciuszkow dla maluszka, rozka, kocyka kompletnie nic . . . . tylko mam wziasc pieluchy jednorazowe i chosteczki 😞 powaznie nic wiecej im sie nie przydaje wszystko inne maja swoje ??
oczywiscie, ze mam tylko miec na wyjscie przygotowane rzeczy dla malucha, ale poza tym zadnych innych ciuszkow , w ktorych by był w szpitalu 🥴

a dla mnie to wiadomo biustonosz do karmienia, koszule, podklady , te mega podpaski no i srodki higieny, wode do porodu i tez niby to tyle ??

moze wiesz z wlasnego doswiadczenia jak to dokladnie jest w tym szpitalu obawiam sie,ze pozniej przyjade i okaze sie ,ze nie mam mnostwo rzeczy

• Mamusia
Wszystko to co wymienilas bedzie potrzebne i nic wiecej 🙂
Mi zabrakło jedynie podkladów na lozko, ale tylko dlatego, ze mialam cesarke i po operacji przez jakiś czas nie mogłam sie ruszać.
Ciuszki dla Maluszka dają swoje ze szpitala..
Mi jeszcze przydały się kapturki na sutki, bo Mała nie umiała chwycić piersi 🤢

• Mamusia
dziekuje Kasiu za odpowiedz . . . wiesz Ja najbardziej sie bałam o maluszka,ze nie wezme ciuszkow , rożka, a nagle sie okaze ze to wszystko potrzeba niby szpotal blisko zawsze mozna w kazdej chwili dowiesc, ale po co taki kłopot skoro moge to zmieścić w torbie,ale jeśli piszesz,ze nie potrzebuje zadnych ciuszkow to nie biore . . . .

a córeczke masz śliczną i ile ma włosków 🤪 męczyła cię zgaga w ciąży ??

hej, łoł...ale sie rozkręciło. świat jest mały jak widać.

Justi, spokojnie z ta wagą, ta z usg jest szacowana tylko na podstawie obwodu głowy i brzuszka, więc bardzo nie dokładna. moja alicja np. miał mieć cytuję"max 2600g" wg usg. więc jakiż był szok, jak sie urodziła i miała 3400. okazalo sie, że po prostu ma głowkę małą i stad te różnice 🙂

u nas tez trezba było tylko pieluszki i chusteczki mieć, no i witaminkę dla malucha, ale powiedzieli po porodzie, co przynieść.

Justi, widze nadal zapakowana, ale każdy dzień zbliza Cie do końca.

Ja jestem wymordowana, miałam dyżur(koszmarny), wróciłam do domku, gotuje zupę i dzieci mnie napadły. chyba ducha wyzionę...

• Mamusia
Mafiaani no jeszcze chodze 🥴

jesli chodzi o wage malucha to zdziwie ,ze jak bedzie duuuuuuuuzy bo mam brzuch jak na 7 miesiac przynajmniej tak mi mowia , ale moze to dlatego,ze mam malo wod płodowych . . . zreszta widze niektore ciezarne ktore maja ogromne brzuszki, a mi jakos tak nie wyskoczyl za wielki . . . i oby taki do konca pozostał . . . . . .

pewnie ciezko jest pogodzic 2 dzieci z praca, ale widze,ze dzielne dajesz sobie rade 😉

a swiat jest na prawde baaaaaardzo mały 😉

no ja tez mialam maly brzuszek,a Natalka miała 3700g, to chyba od budowy zależy..

no no, 20.mija a Ty nic, ale nie łam się, 31.lipca mam rocznicę ślubu, to może wtedy??? chociaz pewnie wolałabyć wcześniej,t oz zrozumiale 😆 😆 😆

• Mamusia
heheh Mafiaani do północy daleko 😜 ale nie czuje zeby mialo nastapic to dzis mysle,ze jednak troszke przenosze ciaze i zamiast 25 urodze 27 tak jakos mi sie wydaje . . . . . . . . ale czas pokaze 🙂

hehe widze, ze masz sporo waznych dla waszej rodziny dat w lipcu 🙂
u mnie nikt z rodziny nie urodzil sie w lipcu i mam nadzieje,ze nasz szkrab bedzie pierwszy 🙃oby 🙂

oj , do pólnocy daleko...
widzisz, ja np. o 11 prasowałam cały stos prania a o 13 młoda już była "urodzona", no ale to drugie dzieco, ale ale! Alicję tez rodziłam 2,5 godziny i też sie nie zapowiadalo, szybka sraczka, odejście czopa, szpital, godzina i po sprawie...
WIĘC!!może sie jeszcze rozkręci 🙂)

tak tak 😁 lipiec ci u nas obfituje we wszelakie święta, jeszcze szwagierka miala 14 lipca i dwie cicocie..hmm..tak bywa

taaa..to prawda, ponoc jak blyskawica, i to mało boleśnie właściwie, przy drugim poordzie tylko skurcze patre mialam..ale ale los sie zemścił i wyleżałam po 7 dni w szpitalu z każda, bo żołtaczka i grzaly się pod lampami(chociaz nie powiem, odpoczynek przez 3 dni, bo młode przynosili mi tylko na karmienie i jak inne mamy miały sajgon, to ja w tym czasie fryzurka, pazurki i książeczka 😁 😁 😁 😁)

Monic, nie słuchaj tego, wszyscy demonizuja poród, jak by to było nie wiadomo co. pewnie dlatego, zeby być złosliwym, dookoął mnie duzo konietek rodziło i mówią, że było ok. a najwazniejsze jest nastawienie.

Justi polecam robic mnóstwo przysiadów iprzy krzesle z szeroko rozstawionymi nogami i ćwiczyć, to switnie rociąga mięsnie miednicy i stawy i porod będzie jak z bajki 🙂)

• Mamusia
dziekuje Mafiaani za rade i poprobuje oczywiscie z tymi cwiczeniami postanowilam od jutra zaczac po malutku wykurzac naszego maluszka z brzuszka zobaczymy czy jakas metoda nam pomoze heh 🙂 jeszcze jutro jade wybrac ostatecznie wozek i moge kombinowac 😉 bo to czekanie jest najgorsze 😉