Skocz do zawarto艣ci

Skaza Bialkowa u niemowlat - AZS | Forum dla mam

kukunari

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
podobno 1 z 4 dzieciaczkow choruje na te skaze bialkowa... wszystko przez zanieczyszczone srodowisko i wszelkie konserwanty w zywnosci, poza tym jesli ktos w rodzinie (brat, siostra, mama, tato, dziadkowie) jest alergikiem to tez duze prawdopodobienstwo.... ze nasz niemowle bedzie mialo alergie i kto to wie na co?? alergia na mleko krowie i produkty mleczne - koszmar dla dzidzi i dla mamy karmiacej piersia... co jesc jak i tak wiele potraw jest zakazanych??

mojej malej skaza ujawnila sie w 4 tyg jej zycia... objawla sie straszna wysypka na twarzy a po paru dniach rowniez wysypka skory glowy- owlosionej

od tamtej chwili walczymy...
co jesc?? jak pielegnowac skore maluszka??
potrzebna grupa wsparcia dla mam borykajacych sie z tym problemem...
zapraszam do dyskusji
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Odpowiedzi 89
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

• Mamusia
kukunari moj maly tez jest uczulony na bialko mleka krowiego (tez od 4 tygodnia)choc powoli mu to uczulenie przechodzi naszczescie 馃檪 (jak mial 7 tyg dostal biegunki i mu sie jelitka oczyscily ale nabialu dalej nie jadlam) musialam calkowicie wyeliminowac nabial z menu i przez to polozna kazala mi lykac tabletki wapno z muszelek ostryg morskich zeby dostarczyc wapno w organizmie - sprobuj moze tez brac. Maly tez mial wysypke ale wysypka to jeden objaw a drugi gorszy to bole brzuszka bo to bialko zalegalo mu w jelitkach 馃槥 teraz ma 4,5 miesiaca i powoli wprowadzam nabial i go obserwuje ale widze ze juz ani wysypki ani boli brzuszka nie ma wiec jest dobrze 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
czesc kobiety

jezeli moge doradzic , moj maz i moja corcia tosia maja azs , borykamy sie z tym juz z mezem 3 lata a z coreczka 6,5 mc

kukunari co do suchej skory glowki to nawracajace ciemiaczko , u dziecie z alergiami jest tak wlasnie polecam masc pimafucin masc po zaleczeniu a do zaleczenia pimafuctor naprawde dziala na skore glowki efekt jest natychmiastowy masc jest na recepte

do reszty ciala lipobase krem do twarzy a na cialko nanobase przy mocno zaczerwienionych miejscach suchych laticort to jest masc sterydowa przynosi ulge maluszka

ja nie karmie piersia moja toska jest na nutramigenie aczkolwiek wielkiej poprawy dzieki temu mleku nie ma

trzeba uzbroic sie w cierpliwosc dzieci czesto z tego wyrastaja
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
fajnie ze jest odzew z waszej strony kobitki 馃檪
my na razie kapiemy niunie w Oilatum junior i cialko smarujemy Oilatum junior balsamem do buzki uzywamy Diprobase kremu i po nim widze znaczna poprawe 馃檪
co do skory glowki to na razie nie jest sucha a raczej wsypana byc moze, ze z czasem sie wysuszy i bedzie luszczyc - zobaczymy

Dzieki za rady w sprawie lekow i suplementow diety...
zakupie i bede stosowac...

ja karmie piersia a moje menu z niezbyt roznorodnego musialam jescze ostro okroic z produktow mlecznych i mlekopochodnych 馃え Lekarka alergolog powiedziala mi ze powinnam takze zrezygnowac z gotowych kupnych wedlin bo do nich dodaja mleko w proszu jako konserwanta ... ehhh
wiec wkrotce zaczynam piec i gotowac sobie szynki wlasnej roboty bo cos jesc trzeba... nie jest lekko musze przyznac...

zycze udanej walki z ta wstretna choroba zrowno wam jak i sobie...
Nie poddamy sie - WYGRAMY!!! 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Kukunari,oj wiem jak to jest by膰 mam膮 karmi膮c膮 malca ze skaz膮 bia艂kow膮.Mojemu synusiowi skaza bia艂kowa ujawni艂a si臋 w drugim tyg 偶ycia ale teraz ju偶 mija.

Co do kosmetyk贸w dla dzieci ja znalaz艂am nasz polski odpowiednik oilatum a jest to olian firmy oceanik.Jest to to samo a ceny du偶o ni偶sze.

呕ycz臋 wytrwa艂o艣ci w karmieniu piersi膮 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
No w艂asnie Sandrus wyczyta艂am ze do w臋dlin jest dodawane mleko w proszku.Ja w艂asnie zjad艂am kanapki z szynk膮 z indyka paczkowan膮 i zastanawia艂am si臋 czemu ma艂ej znowu co艣 wysz艂o. Ja juz nie wiem co je艣膰!Margaryny nie jem , mas艂a .U nas chyba niema bezmlecznej margaryny. Masakra! 馃槥
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ja si臋 zastanawiam czy mojej c贸rci tez nie dopad艂a ta "skaza bia艂kowa" bo od oko艂o 4 tygodnia tez jest obsypana w czerwone krostki i am z ka偶dym dniem wi臋cej dzis nawet na brzuszku je zauwa偶y艂膮m i to w sporych ilo艣ciach 馃槥 po艂ozna powiediza艂a ze to tylko takie krostki i znikn膮 same po 3 miesiacu 偶ycia ale ja chyba udam sie do lekarki z t膮 wysypk膮 bo ja pije du偶o mleka, conajmniej szkalne albo 2 dziennie, odstawie mleko i jego pochodne i zobaczymy czy cos to da
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
oj biedne jestescie dziewczyny , z tym jedzeniem moze piczcie sobie schabik do kanapek zamiast tych wedlin , ja nie karmie jak juz wspomnialam bo stracilam pokarm po 1 mc wytrwale z was mamusie 馃檪

maiha odstaw nabial i poobserwuj malenka , moze minie wtedy to

my tak wogole dzis bylismy u lekarza medycyny naturalnej bo w zasadzie juz probowalismy wszystkiego , i on robi badanie na bakterie w organizmie ktore powoduja takie wysypki dostalismy leki jak pomaga tosi to dam wam znac , te leki to ziola do smarowania ktore czyszcza organizm z tych bakteri ,napisze jakie sa efekty za jakis czas
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Moja Malutka te偶 ma krostki,na pocz膮tku my艣la艂am 偶e to pot贸wki ale teraz ju偶 si臋 poddaje,ma a偶 ca艂膮 g艂贸wk臋 czerwon膮,na bu藕ce mi si臋 wydaje 偶e zesz艂o troch臋,odstawi艂am nabia艂,jedynie co to mleczka troch臋 do kawy zbo偶owej dodaje.

Zaczn臋 smarowa膰 te偶 oilatum,czekamy na lekarza do czwartku,jestem ciekawa co powie 馃槥

Ju偶 nie wiem co je艣膰 馃槥
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
M贸j ma艂y tez mia艂 jako艣 w tym okresie wysypk臋. Ca艂a bu藕ke i cia艂ko mia艂 w wysypce tylko na n贸偶kach nic nie by艂o. Pot贸wk臋 wykluczy艂am bo co jak co a ubierany by艂 bardzo lekko lub wcale, w samych pampersach go mia艂am. Jak sie okaza艂o maluchy Czerwc贸weczek w tym czasie mia艂y to samo i generalnie ka偶da z nas walczy艂a z tym inaczej a czas wyst膮pienia i znikni臋cia wysypki by艂 identyczny co mog艂oby 艣wiadczy膰 o tym i偶 po prostu ka偶dy maluch musi to przej艣膰. Te偶 si臋 ba艂am 偶e to na mleko szczeg贸lnie ze w mojej rodzinie kobiety nie mog艂y karmi膰 piersi膮 ale po wykluczeniu z jad艂ospisu wszystkich zwierz臋cych produkt贸w nic si臋 nie zmieni艂o wi臋c da艂am sobie spok贸j a wysypka znikn臋艂a sama.
B臋dzie ok 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Mleko kozie lub sojowe mo偶na spr贸bowa膰 wprowadzi膰 do diety,oczywi艣cie stopniowo.I w tym czasie przez ok 3 dni nie wprowadza膰 偶adnych nowych produkt贸w.I oczywi艣cie nale偶y obserwowa膰 maluszka czy mu nic nie dolega .
Dzieci ze skaz膮 bia艂kow膮 cz臋sto mog膮 mie膰 r贸wnie偶 uczulenie na soje i przetwory mleczne.Ja osobi艣cie nie mog艂am pi膰 ani jednego ani drugiego mleka.Ale ca艂e szcz臋艣cie ze skazy bia艂kowej si臋 wyrasta 馃お
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
dieta jest bardzo uboga dla karmi膮cych mam dzieci ze skaz膮 bia艂kow膮.Ja osobi艣cie karmi艂am ma艂ego przez rok i wiem 偶e to ci臋偶kie wyzwanie.Nawet nauczy艂am si臋 je艣膰 d偶emy,kt贸rych nie jadam.Kanapki te偶 czasami wygl膮da艂y dla innych odstraszaj膮co, np z gotowan膮 marchewk膮.A to dlatego 偶e p贸藕niej brakowa艂o mi wyobra藕ni i ch臋ci.
Mi bardzo pomog艂a pani pediatra,kt贸ra wczu艂a si臋 w moj膮 role i um贸wi艂a mnie ze swoja dietetyczk膮 i podsun臋艂a mi wiele medycznych ksi膮偶ek.
呕ycz臋 powodzenia w karmieniu bo nie ma nic bardziej wi膮偶膮cego ci臋 z dzieckiem. 馃檭
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Z tym mlekiem kozim to podobno mo偶na... ale wiadomo, chyba jak ze wszystkim - trzeba obserwowa膰. 馃え

Gorzej chyba z sojowym - w necie gdzie艣 znalaz艂am, 偶e mo偶e nawet gorzej uczula膰... Ale czy kto艣 wie co艣 bardziej konkretnego, pewnego? 馃

Ja dzi艣 zacz臋艂am je艣膰 kozie przetwory. Zobaczymy. 馃え
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
sathi daj znac jak tam przetwory z koziego mleczka - jestem ciekawa
ja pytalam o sojowe mleko i produkty mojej lekarki to powiedziala zeby nawet nie probowac bo sojowe bardziej uczula i dzieci jeszcze szybciej lapia alergie na sojowe produkty niz na jakiekolwiek inne

a buzia mojej malej wyglada znow jak slicznego gladkiego bobaska 馃榿 tak sie ciesze 馃榿

warto bylo zrezygnowac z mleka dla mojej pieknosci 馃檪

sobie i wam w czasie swiat i nowym roku zycze rowniez wytrwalosci 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
No i ja dzisiaj po wizycie u pani doktor... I si臋 okaza艂o, 偶e to jednak zmiany atopowe. 馃槥 Uczulenie pokarmowe potwierdzi艂y te偶 zielone, wodniste i cz臋ste kupki u mojego Malca. Lekarz powiedzia艂a, 偶e ma bardzo rozregulowan膮 perystaltyk臋 jelit (ci膮gle, g艂o艣no mu "buzuje" w brzuszku). Do tego te "gniecenie si臋" jego to jednak kolki... 馃ゴ Mam zalecenie 艣cis艂ej diety, w dodatku przepisan膮 mamy Smecte na trzy dni do brania, probiotyki i mleko w proszku dla alergik贸w, kt贸re ma pi膰 na zmian臋 z mlekiem z piersi. W dodatku te偶 dopaja膰 go wod膮 (tak ca艂y czas robi艂am), bo dziecku mo偶e chcie膰 sie pi膰 i aby si臋 nie odwodni艂o. 馃槥 Tak si臋 tym wszystkim zmartwi艂am dzisiaj, 偶e a偶 do艂a z艂apa艂am... 馃槥 Bo te krostki to ju偶 pal licho, ale najgorsze, 偶e on tak strasznie z tym brzuszkiem cierpi... 馃槥

Kukunari co do przetwor贸w z koziego mleka, to jeszcze zapyta艂am lekark臋 i stwierdzi艂a, 偶e na razie lepiej nie eksperymentowa膰... 馃ゴ A z sojowym to m贸wi艂a, 偶e mo偶na pr贸bowa膰 troszeczk臋, ale, minimalnie, bo w艂a艣nie, jak piszesz, mo偶e te偶 uczuli膰... 馃槻
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
sathi z mojego doswiadczenia wiem ze u 3 tygodniowego sloneczka nie mozna stwierdzic czy to zmiany atopowe mozna tylko przypuszczac , to za male dzieci sa , moja toska ma 7 mc i nie stwierdzaja tylko przypuszczaja i zaleczaja ,

moja toska jest znowu cala wysypana 馃槥 niestey zachorowala dostala leki a ich nastepstwem jest wysypka , makabra jakas 馃槥

zycze wam wesolych swiat i wytrwalosci 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Cze艣膰 mamusie 馃檪

Moja ma艂a dosta艂a wysypki w 4 tygodni - dzie艅 przed chrzcinami. Nie oszcz臋dza艂am si臋 z nabia艂em. Jednak lekarka stwierdzi艂a, 偶e to raczej nie zmiany spowodowane skaz膮 ale kaza艂a odstawi膰 nabia艂 i wszystkie inne alergizuj膮ce rzeczy.
Pomimo diety niestety wysypka nie znika艂a...pojawi艂a si臋 jeszcze dodatkowo ciemieniucha (OKROPNA!!!) z kt贸r膮 walczyli艣my 6 tyg. Nie pomaga艂y najdro偶sze kosmetyki - dopiero olejek robiony w aptece pom贸g艂. Do tej pory mamy spok贸j z ciemieniuch膮, a ma艂a ma ju偶 4 m-ce.

Lekarka kaza艂a tak偶e odstawi膰 wszelkie kosmetyki i zmieni膰 proszek. Ma艂膮 k膮pa艂am w "czarcim 偶ebrze" ( ziele ostro偶enia) i musz臋 powiedzie膰, 偶e efekty by艂y. Nie wiem czy to to pomog艂o czy po prostu wysypka znika艂a sama. Zacz臋艂y si臋 jednak pojawia膰 suche placki za uszkami , na 艂okciach i kolankach. Zaczeli艣my stosowa膰 krem Emolium Specjalny - musz臋 powiedzie膰, 偶e na efekty nie trzeba by艂o d艂ugo czeka膰. Lekarka kaza艂a nam wykupowa膰 jakie艣 leki, ale ja nie chcia艂am dziecka faszerowa膰 skoro nie mia艂a stwierdzonej na 100% skazy. Przesz艂o samo. Teraz alergia objawia si臋 jedynie zielon膮 艣luzowat膮 kupk膮 - jednak ma艂膮 nie m臋cz膮 b贸le brzuszka. Po konsultacji z innym lekarzem (wizyta prywatna) powiedzia艂 mi, 偶e Gabrysia ma niewielk膮 skaz臋 bia艂kow膮 jednak nie mam ca艂kowicie odstawia膰 nabia艂u. Powiedzia艂, 偶e o czasu do czasu mam zje艣膰 jogurt lub plasterek serka. Tak te偶 robie. Zauwa偶y艂am, 偶e czasami na policzkach pojawia si臋 jaka艣 krosteczka, albo na szyjce taki czerwony placek kt贸ry wygl膮da jak pokrzywka...no i niestety nadal robi zielone kupki. Sama ju偶 nie wiem co mam robi膰...lekarz powiedzia艂, 偶e nie mam si臋 przejmowa膰 zielonymi kupkami ale mi nie daje to spokoju. Licz臋, 偶e to wszystko samo przejdzie i zrzucam to na niedojrza艂o艣膰 uk艂adu trawiennego.

Ale si臋 rozpisa艂am 馃檪

Reasumuj膮c:
Polecam kosmetyki z serii Emolium ( stosuj臋 krem specjalny oraz balsam do cia艂a)

Mo偶ecie spr贸bowa膰 wyk膮pa膰 swoj膮 pociech臋 w tym zielu ostro偶enia 馃檪

Upewnijcie si臋 czy to na pewno skaza bia艂kowa - najlepiej skonsultowa膰 si臋 z kilkoma lekarzami ( w dzisiejszych czasach naj艂atwiej jest wszystko zrzuci膰 na skaz臋, a matki karmi膮ce niepotrzebnie przechodz膮 na diet臋 bez mleczn膮 co nie jest do ko艅ca zdrowe - je艣li oczywi艣cie nie ma takiej potrzeby)

Do smarowania mo偶na u偶ywa膰 mas艂a ro艣linnego, delmy albo ramy.

zastan贸wcie si臋 dobrze zanim posmarujecie dziecku sk贸r臋 ma艣ci膮 kt贸ra zawiera sterydy - dzia艂a cuda i wysypka znika ekspresowo jednak nie nie leczy przyczyny tylko j膮 na chwile usuwa.

Je艣li chodzi o jedzonko to jad艂am ( pieczywo razowe, ry偶, kasz臋, makaron bez jajeczny, ziemniaki, marchewk臋, pier艣 pieczon膮 z indyka lub z kurczaka, schab pieczony)

Buziaczki Mamusie :*
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Oli niestety wiem, ale z drugiej strony Maluszek ma wysokie prawdopodobie艅stwo odzieciczenia uczulenia po nas - czyli obojgu rodzicach... 馃槥

Marta tak偶e stosuj臋 teraz krem z emolium. 馃檪 Do k膮pieli za艣 olejek, te偶 tej serii.
Steryd贸w nie poleca si臋raczej podawa膰 tak ma艂ym dzieciom - przynajmniej mi tak m贸wi艂a pediatra - szkoda dziecka.
Te zielone kupki my艣l臋, 偶e powinna艣 jeszcze "sprawdzi膰" u innego lekarza. Mi te偶 pierwsza pediatra do kt贸rej si臋 z nimi uda艂am to powiedzia艂a, 偶e to przez... suszone 艣liwki, kt贸re zjad艂am! I gdybym zosta艂a przy jej opinii to najprawdopodobniej dziecko by mi si臋 odwodni艂o, bo to by艂a biegunka, najprawdopodobniej spowodowana alergi膮.
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Dodaj now膮 pozycj臋...