Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2010 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć Ciężarówki 😁 😁 Ja też jestem grudnióweczką 🙂 Z ostatniej miesiączki wynika, że mam datę na 30 grudnia ale z wielkości dziecka ustalili mi datę już na 19 grudnia 😮 Mieszkam w Anglii także pierwsze usg miała dopiero w 15 tygodniu ale na szczęście było wszystko okay z dzidziusiem 🙂 Następne usg za 4 tygodnie i poznam płeć. Ale i tak czuję po sobie, że to chłopaszek 🙂 Widzę, że piszecie o problemach z partnerami ale takie problemy ma chyba każda z nas niestety :/ Mój mąż też nie rozumie co przechodzę w ciąży. Wścieka się na mnie, że, np.: nie chce nosić ciężkich reklamówek i powiedział, że wydziwiam jakbym była w 8 miesiącu. Nie pomyśli, że początki są najważniejsze i najniebezpieczniejsze :/ Jest mi przykro i jest zła na niego za to, że nie przeczytał na temat ciąży nawet jednego artykułu a zachowuje się tak jakby pozjadał na ten temat wszystkie rozumy. Także Kochane Grudnióweczki doskonale Was rozumiem!! Ja ogólnie czuję się bardzo dobrze. Czekam na ruchy dzidziusia. Dzisiaj mam dokładnie 16 tydzień ciąży 😁 Buziaki i uważajcie na siebie :*:*:*:*

• Odpowiedzi 31,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aisak_89

4621

• naylaaa

4039

• gonia88811

3165

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
aisak_89 witamy Cię gorąco 😘
Jak oceniasz opiekę w UK bo mnie tradycyjnie trafia. Boli mnie brzuch praktycznie od poczatku ciazy a od kilku tygodni już codziennie i dam glowe uciąć ze zbagatelizują to. Stresuję sie tym ale co zrobić. Szukam dobrego ginekologa położnika prywatnie moze sie znajdzie jakiś porządny.
Ok, muszę uciekać bo mój syn syn wścieklizny dostaje.
Ruchy poczujesz juz niedługo, ja z synem poczułam równo w 20 tygodniu a teraz jakos od tygodnia 😉

• Mamusia
Opieka w Anglii jest powiedziała bym zadowalająca ale jak już się człowiek dostanie do lekarza 🤔 Ja swojego zwykłego lekarza w przychodni nie mogłam się doprosić o jakie kolwiek badania aby zadbać o płód na samym początku ciąży kiedy ten czas jest najbardziej ważny i zagrożony. Lekarz mówił mi, że to nie choroba i, że nic nie potrzebuję. Do szpitala na badania i pierwsze usg dostałam się dopiero w 15 tygodniu ciąży. Zrobili mi usg, pobrali mocz i krew. Przeprowadzili wywiad. Nie zobaczyłam się z ginekologiem ponieważ z usg wyszło, że jest wszystko okay a więc rozmawiałam tylko z położną. Jutro mam wizytę ale pobiorą mi tylko krew aby ją zbadać na obecność rozszczepu kręgosłupa i zespołu Downa. Nie wiem jak wygląda opieka podczas porodu ponieważ nie mam tutaj znajomej która by już rodziła w UK. Ale podoba mi się fakt, że oferują 4 rodzaje znieczulenia i wszystkie są za darmo a w Polsce kosztują od 500 do 700 zł 😮 🤪

• Mamusia
Drogie mamusie mam wielką prośbę. Macie takie piękne suwaczki i ja też chcę taki 😎 Ale mam duży problem bo nie mam zielonego pojęcia jak go umieścić w moim profilu na brzuszek.net. Jeśli któraś z Was może mi pomóc i powiedzieć jak to zrobić będę wdzięczna 🙂 😘 😘 😘

• Mamusia
Porodem sie nie martw to akurat mają na najwyższym poziomie, rodziłam rok temu więc moge powiedzieć. Niestety opieka a raczej jej brak miażdżący w porównaniu do warunków porodowych. W 30 tygodniu, będąc w Polsce skoczyło mi ciśnienie ponad granicę normalności (170/95) więc pojechałam na izbę. Tam zbadali i kazali natychmiast po powrocie zglosić sie do ginekologa ponieważ szyjka zaczęła się skracać. Wróciłam i pognałam do połoznej. Ta na to ze oni ginekologicznie nie badają ,tylko w czasie porodu 😲 Tylko moim nadciśnieniem sie zainteresowała i ustaliła wizyty co 2 tygodnie a nie co 2 miesiące jak do tych czas.
Co zaś do badać na choroby genetyczne to nie zgodziłam się ani za pierwszym ani za drugim razem chociaż brat męza ma zespół Downa. Pytałam czy są to wiadomości tylko dla mnie czy mogą jakoś pomóc, usłyszałam ze nie, nie moga nic zrobić a więc po co mam sie niepotrzebnie stresować pół ciąży tym ze coś może być nie tak. Całe szczęście w tej ciazy trafiłam na fajna lekarkę która po tym jak miałam w 6 tygodniu plamienia , sama skierowała mnie na skan tak ze miałam juz 3 scany w 6, 8 no i tradycyjnie 13 tygodniu. Normalnie wykonują w 14 -15 pierwszy ale przez te kłopoty mialam nieco wcześniej jeszcze został ostatni w 20. Wyobraź sobie ze z synem miałam tylko jeden w 14 pozostałe dwa robilam prywatnie w Polsce i tutaj w Szkocji. Tego tutaj żałuję bo wydałam sporo pieniędzy a i tak babka nic kompletnie nie wiedziała a pytałam o położenie łożyska, organy itd itp, robiłam połówkowe. Na kazde pytanie było tylko Ok...
Eh, szkoda słów.
Ok, ide spac bo rano jade po akwarium wreszcie 😘 😘

• Mamusia
Fakt Oni tutaj za granicą uznają wszystko za normalne a tym bardziej ciąże. Dla nich to nie choroba i najchętniej w ogóle by nas nie wpuszczali do szpitala na badania tylko na sam poród 🥴 Cieszę się, że chociaż porób przebiega tu normalnie i w komfortowych warunkach. Na ostatniej wizycie pytałam się kiedy mogę odebrać wyniki z krwi. Odpowiedzieli mi, że jak wszystko będzie oki to mnie o niczym nie będą informować a jeśli by było coś nie tak to w ciągu dwóch tygodni zadzwonią 😮 Ja jednak wolałabym, żeby mi powiedzieli, że jest wszystko w porzątku. To moja pierwsza ciąża i jestem strasznie na każdy temat przewrażliwiona 😉 Ja też we Wrześniu jadę do Polski ( jeszcze przed porodem załapie się na wesele 😁 ) i chciałabym zrobić sobie usg 4D, ponieważ wydaje mi się, że w Polsce wyjdzie taniej. Miłej nocki Mamuśki 🙂 😘

• Mamusia
Powinnaś mieć pregnancy books, tam masz wklejone wszystkie wyniki. aha i pamietaj, zrób sobie pod koniec ciaży ksero bo ja zabierają.
Tez mam lecieć we wrześniu a którego lecisz ? Jak wszystko będzie ok to polece a jak nie to kolejne bilety sie zmarnują.
Jak będziesz, koniecznie idż na usg w Polsce ja tutaj zaplacilam 170 funtów i nie dowiedziałam sie nic w Polsce 200 zl i dostałam wyczerpujące informacje o wszystkim co chciałam wiedzieć.

• Mamusia
Mamy kupione bilety na 9 września i polecimy na tydzień 🙂 Mam nadzieje, że nie będzie żadnych przeciwwskazań 🥴 Mam taką książkę a raczej segregator 🙂 Tłumaczka mówiła mi żebym sobie ją zeskanowała albo odkserowała na pamiątkę 🙂 Mam tylko nadzieję, że trochę przenoszę ciążę i urodzę po nowym roku albo chociaż między Świętami a Nowym Rokiem 🙂 Wolałabym nie mieć jeszcze prezentu na Wigilię 🤪 Chciałam tutaj zrobić sobie usg 4D ale jak zobaczyłam cenę to wolę to zrobić w Polsce. A wiadomo jak się idzie w Polsce prywatnie do lekarza to ma się super opiekę 🤔 😆

Hejka 🙂
Witam serdecznie nową mamuśkę 😁,Aisak miło mi 🙂
Apropo ja w prywatnej klinice Lux-med płaciłam za usg 3D/4D-160 zł,dostałąm płytkę ok.20 minut,oczywiście ocena narządów itd 🙂
Teraz nie pójdę,bo nie mam siana niestety 😞

My na 12 idziemy na basen,spotykam sięz kumpelami z podstawówki i ich dziećmi,dzieciaki pobiegają,my za nimi 😁...ale się cieszę 🙂
W domu bez zmian,pojechałąm z teściową na cmentarz rano i potem weszła na herbatę,też Andrzejowi nagadała,ale myślę,ze do niego nic nie dociera 😠
W sumie nie gadamy ze sobą,nawet nie pomyślał,żeby iśc z nami na spacer,cały tydzień pracuje,potem jeszcze coś załatwia i wraca popołudniu to zamiast wykorzystać weekend dla dziecka...po co 😠

ja z głową trochęlepiej,biorę jużchyba 5 dzień Bioparox i coświdocznie pomaga,czyli jednak zatoki,ale teściowa idzie mi jeszcze do lekarza i mu opisze.

• Mamusia
aisak_89, tak jak pisałam, nie polecam usg na wyspach, nie mają pojęcia co po co i na co więc wyrzucone pieniadze w błoto. Tak jak mowie za niecałe 200 funtów dostalam płytkę i kartkę z kilkoma obrazkami a w Polsce za 200zł dostałam fotki i pełny, rzytelny i wyczerpujacy komentarz na temat mojej ciąży. Z resztą, polozna mi sama mowila ze ona nie umie odczytywac danych ze scanu, babeczka co go robila tak samo więc nie wiem czy ktokolwiek sie tutaj na tym zna, szkoda słów.
Co za do terminu , ja mam na Boze Narodzenie i bardzo bym chciała świateczne dzieciatko ale znając moją naturę ( nerwicową ) maluch tez urodzi się dwa tygodnie przed terminem tak jak moj syn.
Aduś, my to biedne z tymi bolaczkami. Tak sobie czytam i czytam o tych bólach brzucha i chyba mam Zespół jelita nadwrażliwego 😞 Niestety nie ma na to pieruństwo leków więc bede sie meczyc aż się nie uspokoje i nie zmienie dietę. Żyć nie umierac, buuuu.

• Mamusia
Dzięki Dziewczyny teraz to już na pewno nie zrobię żadnych badań prywatnie w Anglii 😁 Zrobię to w Polsce 😉 Tym bardziej, że wyjdzie dużo taniej za rzetelniejszą opinię 🙂 Ja też jestem zła na mojego męża, czasem myślę, że mam go dosyć i wole sama wychować to dziecko 😞 Ma super prace ze zmianami 4 na 4. Czyli 4 dni pracy i 4 dni wolnego. Przez ten 4 dni wolnego nie robi nic tylko siedzi maniak przed komputerem. A jak zwracam mu uwagę, że może zabierze mnie na spacer bo jest piękna pogoda to mówi, że jestem dużą dziewczynką i mogę iść sama 😠 Jest okropnym leniem. Tak się cieszę, że urodzi się to dziecko- Ono da mu popalić 😁 😜 Oj się chłopak zdziwi jak nie będzie mógł sobie posiedzieć spokojnie przy komputerze 😁 😁

• Mamusia
Jak chce mojego wyciągnąć na spacer, słyszę to samo. Do niego nie dociera ze chce wyjść rodzinnie na spacer a nie sama. Jak Maks się urodził to przez te dwa tacierzyńskie tygodnie starał sie pomagać a potem tyle go widziałam. Facet ma dobrze, jak ma dość to wyjdzie i nie ma go pół dnia a my siedzimy uwiązane przy dziecku. Pierwszy raz na dłużej niz 3 minuty wyszłam do sklepu jak Maks miała ponad 4 miesiące a tak cały czas z nim a przesyt nie jest dobry w żadnym przypadku. mój szanowny małżonek marzy o co najmniej 4 dzieci ale jak będzie tak pomocny jak do tych czas to skończy się na dwóch bo ja pożyć jeszcze tez chce. Jestem bardzo aktywna osoba więc takie siedzenie na grzędzie wśród piskląt nie dla mnie. Musze wyjść na siłownie czy basen bo całe życie uprawiałam sport. Teraz wiadomo, uziemiona a co najgorsze muszę cały czasu uważać na to co robię żeby nie zaszkodzić dziecku.
Mój starszy dostaję wścieklizny, znowu mu coś nie psuje. Oby to drugie było spokojniejsze...

• Mamusia
Znam ten ból 🥴 I chociaż to zabrzmi nie grzecznie to cieszę się, że nie jestem sama i inne Mamusie mają ten sam problem. Na prawdę mój mąż chciał tego dziecka bardziej niż ja. Też go bardzo chciałam ale mój mąż ma 33 lata i jest starszy ode mnie o 12 lat ja mam 21 lat. A więc wiadomo, że na niego już był czas a ja mogła poczekać. Myślałam, że chociaż to uszanuje i będzie biegać nade mną i dbać o mnie i jego wymarzone dziecko. Niestety pomyliłam się zrobił mi dzidzi a resztę pozostawił mi na głowie. Ach drogie Mamy kiedy oni nas zrozumią 🤨 🤔 😮 🤢 🥴

• Mamusia
Cześć dziewczyny 🙂 Witam nową mamusię 🙂
My dziś wróciliśmy od moich rodziców troszkę odpoczęłam bo Ewunia cały czas z babcią :P w piątek z powrotem tam jedziemy bo w sobotę mamy wesele 🙂 no i wielkimi krokami zbliża się nam roczek Ewuni 🙂
Po za tym dobrze się czuję 🙂

• Mamusia
aisak_89, wiek raczej nie ma znaczenia, mój mąż jest ode mnie 5 lat młodszy i to on od lat namawiał mnie na dziecko a ja szłam w zaparte ze nie i koniec. Miesiąc przed moja 30-stką stwierdziłam ze niech mu będzie spróbujemy zobaczymy :d Udało się bardzo szybko bo w niecały miesiąc 😉 Jakoś tak u nas jest ze on jest ten rozsądniejszy 😉
Kropeczek, całe szczęście ze wszystko jest dobrze. Powiedz mi Ewunia juz chodzi ?

Cześć mamuśki 🙂
Bagira Ty kochana dbaj o siebie!!!! Z tymi facetami to naprawdę mamy urwanie głowy 😞,mój wczoraj przyszedł po pracy do zoo,gdzie byliśmy z dużą maskotką i skruszoną miną 😁...ciekawe na jak długo...
Kropeczek a mała już zdrowa? Właśnie chodzą już Wasze szkraby?
Oskar nauczył się wchodzić sam po schodach,teraz jest najgorsze to jak coś chce a nie potrafi tego powiedzieć jeszcze...ta frustracja powoduje złość 😞
No i się ciągle przytula,taka przylepa,z jednej strony chce uciekać i zwiedzać a z drugiej potrzebuje bliskości.Czytałam,że w tym wieku tak właśnie jest i może to potrwać...no i my już weszliśmy w bunt dwulatka 🤪....jak na coś nie pozwalam-krzyk,ale udaje mi się szybko zażegnać złóść i płacz,przytulam go i potem tłumaczę....ale nieraz moje nerwy są na granicy,no coż to jest chyba ten etap gdy dziecko sprawdza na ile rodzic pozwoli 😞
A powiedzcie jak często ruchy czujecie? Ja tylko wieczorem i to tylko maluch się wybrzusza,no ale to ponoć przez to łóżysko z przodu 😞,Oskar za to kopał cały dzień,od rana do wieczora 🤪,więc już w brzuchu miał nadmiar energii.
Bagira dokładnie...żeby drugie było spokojniejsze!!!

• Mamusia
Maks zapiernicza na kolanach tak ze aż unosi się w powietrzu :d po schodach łazi bo uwielbia ale trzeba go pilnować żeby nie spadł dość strome mamy. Widocznie, wygodniej mu na kolanach. Nogi ma bardzo silne tylko leniuch z niego :P

• Mamusia
Może ząbki idą ?
Moj wyje jak opętany, wywaliłam go z pokoju za drzwi bo juz nie mam sił go znosić jeszcze głowa mnie pęka. Najgorsze jak dzieciak wyje bo mu się nudzi a ty na głowę dostajesz bo juz masz dość. Ze go nie idzie wyłączyć ani dac babciom 😠