Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2010 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
Mrowka1990 napisał(a):
No właśnie, jeszcze do tego te święta. A wiesz może jakie papiery są do becikowego potrzebne do gminy??? bo jeszcze nawet się tym nie interesowała

No ja byłam dziś w gminie po papiery,u nas jest potrzebne zaświadczenie od lekarza że od ok 10 tygodnia ciąży chodziło się do lekarza (mimo że to mieli znieść :angry 🙂 i później oni dają swoje papiery,potrzebny jest też pesel maluszka i skrócony akt urodzenia (u nas pesel można donieść później bo na sam pesel czeka się ok miesiąca),a tak poza tym to w gminie muszą Ci dać formularze do wypełnienia

To będę musiała i ja iść jak pojadę do rodziców, bo jak na razie jeszcze tam zameldowana jestem 🙂

• Odpowiedzi 31,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aisak_89

4621

• naylaaa

4039

• gonia88811

3165

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
Mrowka1990 napisał(a):
To będę musiała i ja iść jak pojadę do rodziców, bo jak na razie jeszcze tam zameldowana jestem 🙂

No i przy okazji dowiedz się czy mają u was coś takiego jak gminne becikowe (dodatek za urodzenie od burmistrza)

No tego też nie wiem, widzę że jeszcze sporo do załatwienia. A wiesz może czy każdy jak jest w pracy ubezpieczony dostaje pieniądze na dziecko z pzu? słyszałam o czymś takim, ale mąż mówi, że to chyba nie jest możliwe

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
Mrowka1990 napisał(a):
Mini23 napisał(a):
Mrowka1990 napisał(a):

No i przy okazji dowiedz się czy mają u was coś takiego jak gminne becikowe (dodatek za urodzenie od burmistrza)

No tego też nie wiem, widzę że jeszcze sporo do załatwienia. A wiesz może czy każdy jak jest w pracy ubezpieczony dostaje pieniądze na dziecko z pzu? słyszałam o czymś takim, ale mąż mówi, że to chyba nie jest możliwe

tzn.wiem że mój mąż jest ubezpieczony w alianssie i wtedy ubezpieczalnia mu płaci z tytułu urodzenia,napewno macie to w umowie 🙂

To muszę męża zmolestować, żeby się dowiedział. A reszta babek już śpi? jakoś tu cicho 🙂

• Mamusia
Weszłam do Was na moment jeszcze 🙂 Widzę, że też macie załatwiania żeby jakąś kasę dostać. U mnie to jest tyle załatwiania, że głowa mała aż mnie to wkurza wszystko !! Ale chociaż ja wiem za co załatwiam te papiery bo w przeliczeniu na złotówki od państwa będę dostawać miesięcznie jakieś 3000zł 🤪 A moja znajoma z Polski, której mąż pracuje to już niby mają zajebiste dochody dostaje miesięcznie 64 zł na dziecko !! 😠 Hańba za to, że dają ludziom takie ochłapy na życie !!

• Mamusia
aisak_89 napisał(a):
Weszłam do Was na moment jeszcze 🙂 Widzę, że też macie załatwiania żeby jakąś kasę dostać. U mnie to jest tyle załatwiania, że głowa mała aż mnie to wkurza wszystko !! Ale chociaż ja wiem za co załatwiam te papiery bo w przeliczeniu na złotówki od państwa będę dostawać miesięcznie jakieś 3000zł 🤪 A moja znajoma z Polski, której mąż pracuje to już niby mają zajebiste dochody dostaje miesięcznie 64 zł na dziecko !! 😠 Hańba za to, że dają ludziom takie ochłapy na życie !!

Takie pieniądze to niech sobie wsadzą, kpiny z ludzi normalnie 😠

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
aisak_89 napisał(a):

Kasiula to polska rzeczywistość... a niech jej przekroczy dochód o złotówke to nic nie dostanie...a jeszcze panie w urzędach są tak milusie że szok...

Urzędasy to siedzą dupami na stołkach i tylko kawkę piją, no i łaskę robią, że cokolwiek powiedzą

• Mamusia
Na prawdę współczuję ludziom którzy muszą żyć z tych małych pieniędzy w Polsce. My z mężem nie zamierzamy szybko wrócić do Polski bo niby po co. Chcemy kupić dom albo mieszkanie w przyszłym roku, ale i tak szybko nie zjedziemy. Ostatnio widziałam w informacjach wiadomości o Irlandii, że taka bieda tam teraz i pokazywali wywiady z Polakami którzy są bezdomnymi na dzień dzisiejszy w Irlandii a i tak nie chcą zjeżdżać 🤔 No ale pewnie jak bezdomny ma więcej pieniędzy w Irlandii niż w Polsce od państwa.

• Mamusia
OOO jak na takie tematy zeszłyście to może się jeszcze orientujecie jak można załatwić dodatkowej kaski ? I jakie dokumenty są potrzebne ? ja szukałam już kiedyś w necie i znalazłam :
1 Jednorazowa zapomoga finansowa z tytułu urodzenia się dziecka (becikowe gminne)
maksymalnie 1000,00 zł jednorazowo wniosek składa się do 6 miesięcy od dnia narodzin dziecka
2 Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (becikowe ustawowe)
1000,00 zł jednorazowo
wniosek składa się do 3 miesięcy od dnia narodzin dziecka
3 opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego
400,00 zł - miesięcznie
504,00 zł miesięcznie w przeliczeniu na członka rodziny
4 urodzenia dziecka
1000,00 zł – jednorazowo
504,00 zł miesięcznie w przeliczeniu na członka rodziny lub
5 zasiłek rodzinny
48,00 zł – miesięcznie na dziecko do ukończenia 5 roku życia,
6 DODATKI MIESZKANIOWE

• Mamusia
Kropeczek napisał(a):
OOO jak na takie tematy zeszłyście to może się jeszcze orientujecie jak można załatwić dodatkowej kaski ? I jakie dokumenty są potrzebne ? ja szukałam już kiedyś w necie i znalazłam :
1 Jednorazowa zapomoga finansowa z tytułu urodzenia się dziecka (becikowe gminne)
maksymalnie 1000,00 zł jednorazowo wniosek składa się do 6 miesięcy od dnia narodzin dziecka
2 Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (becikowe ustawowe)
1000,00 zł jednorazowo
wniosek składa się do 3 miesięcy od dnia narodzin dziecka
3 opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego
400,00 zł - miesięcznie
504,00 zł miesięcznie w przeliczeniu na członka rodziny
4 urodzenia dziecka
1000,00 zł – jednorazowo
504,00 zł miesięcznie w przeliczeniu na członka rodziny lub
5 zasiłek rodzinny
48,00 zł – miesięcznie na dziecko do ukończenia 5 roku życia,
6 DODATKI MIESZKANIOWE

ja to się w tym temacie nie orientuję, ale jutro czegoś poszukam i poczytam na ten temat. Ja mam umowe w pracy tylko do dnia porodu, potem macierzyński i koniec kaski z mojej strony, więc trzeba coś pokąpinować będzie żeby męża pensję wspomóc

• Mamusia
Mi się należy w Anglii tak:
-becikowe 500f- 2500zł
-maternity alowence około 440f miesięcznie- 2200zł
-child benefit około 20f miesięcznie- 100zł
-child tax credit około 100f miesięcznie- 500zł
-do tego mam darmowego dentystę i leki dla siebie i dziecka przed rok po urodzeniu
mogę starać się o mieszkanie lub dom socjalny który później mogę za śmieszne pieniądze wykupić na własność
-mogę starać się o dopłatę do mieszkanie lub do podatku bo tutaj co miesiąc płaci się cansyl tax czyli taki podatek my mamy 140f za dwie osoby
-dziecko dostaje 200f- 1000zł i to jest czek, muszę założyć konto i ten czek mogę wpłacić tylko i wyłącznie na to konto i to jest start dla dziecka który może wypłacić po 18. roku życia
-jak pracuję i za mało zarabiam to mogę tygodniowo strać się o dofinansowanie do żłobka albo Niani i chyba jest tego około 100f tygodniowo czyli jakieś 500zł
- w 25 tygodniu ciąży dostałam 190f jednorazowo na wyprawkę to jest około 950 zł
i mimo, że mój Mariusz pracuje i dość dużo zarabia to wszystko praktycznie z tego co napisałam będzie się nam należało
To jest pomoc od Państwa !!

• Mamusia
Dzięki Aguś tylko ja dopiero mogę się starać od stycznia bo jeśli pokarzę zarobki z zeszłego roku to w życiu nawet złamanego grosza nam nie dadzą 😞 ale czy po miesiącu będzie mi przysługiwała kaska za nowo narodzoną dzidzię ?
Czy w opiece społecznej mi to wszystko podadzą co mam dostarczyć ?

• Mamusia
aisak_89 napisał(a):
Mi się należy w Anglii tak:
-becikowe 500f- 2500zł
-maternity alowence około 440f miesięcznie- 2200zł
-child benefit około 20f miesięcznie- 100zł
-child tax credit około 100f miesięcznie- 500zł
-do tego mam darmowego dentystę i leki dla siebie i dziecka przed rok po urodzeniu
mogę starać się o mieszkanie lub dom socjalny który później mogę za śmieszne pieniądze wykupić na własność
-mogę starać się o dopłatę do mieszkanie lub do podatku bo tutaj co miesiąc płaci się cansyl tax czyli taki podatek my mamy 140f za dwie osoby
-dziecko dostaje 200f- 1000zł i to jest czek, muszę założyć konto i ten czek mogę wpłacić tylko i wyłącznie na to konto i to jest start dla dziecka który może wypłacić po 18. roku życia
-jak pracuję i za mało zarabiam to mogę tygodniowo strać się o dofinansowanie do żłobka albo Niani i chyba jest tego około 100f tygodniowo czyli jakieś 500zł
- w 25 tygodniu ciąży dostałam 190f jednorazowo na wyprawkę to jest około 950 zł
i mimo, że mój Mariusz pracuje i dość dużo zarabia to wszystko praktycznie z tego co napisałam będzie się nam należało
To jest pomoc od Państwa !!

w Polsce pewnie nigdy tak nie będzie 😞

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
Kropeczek napisał(a):
Dzięki Aguś tylko ja dopiero mogę się starać od stycznia bo jeśli pokarzę zarobki z zeszłego roku to w życiu nawet złamanego grosza nam nie dadzą 😞 ale czy po miesiącu będzie mi przysługiwała kaska za nowo narodzoną dzidzię ?

W gminie,Aga na złożenie tego do rodzinnego masz miesiące o ile dobrze pamiętam a do becikowego pół roku,dotacje możesz kiedy chcesz składać,a ubezpieczalnia musi zapłacic

A rodzinne kiedy się należy?

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
Mrowka1990 napisał(a):
Mini23 napisał(a):
Kropeczek napisał(a):

W gminie,Aga na złożenie tego do rodzinnego masz miesiące o ile dobrze pamiętam a do becikowego pół roku,dotacje możesz kiedy chcesz składać,a ubezpieczalnia musi zapłacic

A rodzinne kiedy się należy?

dochód miesięczny na członków rodziny nie może przekroczyć pięciuset paru złotych na osobe,dokładnie nie wiem już ile.

no to już odpada. Muszę poczytać o tym trochę.

• Mamusia
Dziewczyny 80 str. naskrobałyście nie mam, kiedy to nadrobić bardzo dużo czasu zajmuje mi załatwianie spraw związanych z wykończeniem domku na dzień dzisiejszy to marne szanse, że się wprowadzimy 3 grudnia i kuźwa będę musiała zamieszkać u teściów 🤢 😞

• Mamusia
kafinka napisał(a):
Dziewczyny 80 str. naskrobałyście nie mam, kiedy to nadrobić bardzo dużo czasu zajmuje mi załatwianie spraw związanych z wykończeniem domku na dzień dzisiejszy to marne szanse, że się wprowadzimy 3 grudnia i kuźwa będę musiała zamieszkać u teściów 🤢 😞

Bądź dobrej myśli, jeszcze macie trochę czasu 🙂

• Mamusia
kafinka napisał(a):

Jak masz dobrych teściów to jeszcze da się przeżyć gorzej jak byś musiała zamieszkać z moją teściową 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
Gdyby wszystko szło zgodnie z planem to byłoby super, ale co chwile coś wczoraj składali mi meble i oczywiście nie złożyli wszystkich, bo części sa nie takie jak trzeba wstawiali drzwi i okazało się ze zawiasy są złe a dzisiaj jakiś cymbał uszkodził nam schody dopiero, co zamontowane 😠