Skocz do zawartości

JAK CHRONIĆ DZIECKO PRZED POPARZENIEM SŁONECZNYM ? | Forum dla mam

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej 🙂
zbliża się lato i zastanawiam się w jaki sposób najlepiej chronić skórę maluszka przed poparzeniem słonecznym? Wiadomo, parasolka do wózka jak najbardziej ochroni przed słońcem, ale czy tez smarować skórę dziecka kremami z wysokim filtrem? Obecnie stosuję bambino ochronny, z SPF 4, ale widziałam też z innych firm kosmetyki z SPF 30, 40 i wyżej... nie wiem czy jest sens smarować aż takimi wysokimi filtrami? ( chodzi mi o spacery w mieście, a smarowane partie ciała to buźka,rączki i nóżki )

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
Hej 🙂
zbliża się lato i zastanawiam się w jaki sposób najlepiej chronić skórę maluszka przed poparzeniem słonecznym? Wiadomo, parasolka do wózka jak najbardziej ochroni przed słońcem, ale czy tez smarować skórę dziecka kremami z wysokim filtrem? Obecnie stosuję bambino ochronny, z SPF 4, ale widziałam też z innych firm kosmetyki z SPF 30, 40 i wyżej... nie wiem czy jest sens smarować aż takimi wysokimi filtrami? ( chodzi mi o spacery w mieście, a smarowane partie ciała to buźka,rączki i nóżki )

Witam,tak jak piszesz zbliża się lato-a więc słońce,to że masz parasolkę nie uchroni ona w 100% dziecko przed promieniami UVA ,a słonko jest bardzo zdradliwe niestety.
Ja na chwilę obecną również stosuję bambino ale zakupiłam już krem Dax Sun SPF 30 dla dzieci 🙂
i zastanawiam się na zakupem jeszcze jednego z większym filtrem,nie wiem jakie lato będzie 🤔
Fajnie,że poruszyłaś ten temat może inne bardziej doświadczone mamy podpowiedzą jakie kremy z jakimi filtrami stosować 🙂
Pozdrawiam

• Mamusia
dla małego dziecka 30-tka to minimum. Dzieci bardzo szybko się opalają i bardzo łatwo mogą się poparzyć. A że zabawa na słońcu jest bardzo ważna (dzięki promieniom słonecznym tworzy się witamina D3, która jest bardzo ważna w rozwoju kości), to ja bym się skłaniała nawet ku kremom z wyższym filtrem.

• Mamusia
Ostatnio przeszukiwałam net na temat filtrów w kremach dla dzieci i wyszło ze tylko nieliczne takie jak np. Nivea czy Mustela zawierają filtry mineralne czyli takie które moga byc stosowane u dzieci ponizej 3 roku zycia , pozostałe sa na filtrach chemicznych.
Tutaj można tez trochę ciekawych rzeczy się dowiedzieć :
http://ebobas.pl/artykuly/czytaj/349/zdrowie/ochrona-przeciwsloneczna-maluchow

Bagira bardzo przydatny link...super 😁 😁 😁 a przy okazji - gratuluję fasolki...ja jeszcze też marzę o tym cudnym stanie ale jakoś na razie się boję czy dam radę 🙃
Chrońmy nasze maluszki kochane...w najbliższym czasie wybiorę sie po zakup odpowiedniego kremiku 🙂

witam

i ja duzo o tym ostatnio myslalam tylko ze u nas troszke to skomplikowane bo synek ma atopowe zapalenie skóry i nawet OILATUM nie mozemy stosowac tylko specjalne kremy dla atopowców - i tutaj mam prosbe do mam dzieci alergicznych - jakie dla niech kremy z filtrem min 30 a najchetniej 50? jakiej firmy..?
Slyszalam i IWOSTINie ale to pow. 6 mies a synek wczoraj skonczyl dopiero 4 mies.
Moze ktoś podpowie..?

• Mamusia
Moniczek, dzieki. Też dość szybko chciałam drugiej dzidzi a jak doszło co do czego to się zaczęłam zastanawiać czy dam radę ale chyba lepeij teraz niż później bo sie człowiek przy coraz bardziej samodzielnym dziecku wygodnicki robi i już nie chce do pieluch wracać a tak raz kozie smierć :d
Jagoda80, tutaj link na temat kremów z atopowym zapaleniem skóry , może akurat coś sie przyda :
http://forum.gazeta.pl/forum/w,578,12451212,12470181,Re_czy_znacie_krem_przeciwsloneczny_dla_alergiko.html

• Mamusia
Jak urodzi się moje maleństwo w lipcu, zakupię dla niego krem ochronny Ziajka, ponieważ można go stosować już od pierwszych dni życia. Wiadomo, że takiego malucha nie wystawia się na pełne słońce, ale ochrona i tak musi być 🙂
http://www.ziaja.com/offer/kosmetyki_1/dla_dzieci_1/od_1_dnia_zycia,prod:sloneczna_emulsja_dla_dzieci_spf_30.html

Bagira napisał(a):
Moniczek, dzieki. Też dość szybko chciałam drugiej dzidzi a jak doszło co do czego to się zaczęłam zastanawiać czy dam radę ale chyba lepeij teraz niż później bo sie człowiek przy coraz bardziej samodzielnym dziecku wygodnicki robi i już nie chce do pieluch wracać a tak raz kozie smierć :d
Jagoda80, tutaj link na temat kremów z atopowym zapaleniem skóry , może akurat coś sie przyda :
http://forum.gazeta.pl/forum/w,578,12451212,12470181,Re_czy_znacie_krem_przeciwsloneczny_dla_alergiko.html

BAGIRA!!! BARDZO CI DZIEKUJE!!!!! Pierwszy raz slysze o tej firmie - wlasnie czegos takiego szukalam!!!! BARDZO DZIEKUJE!!! 😘

• Mamusia
Bagira napisał(a):
Mój mały ma cerę po mamusi czyli bladzioszek z niego, trochę słońca a juz jest czerwony więc muszę go chronić najmocniej jak się da. Mam nivea baby factor 50+ i powiem Wam ze nawet całkiem nieźle się rozsmarowuje jak na krem z mineralnym filtrem.

Może też się zastanowię nad tą niveą... Hm, mój też ma delikatną skórkę - głównie po tatusiu, ale po mamusi też. 😉

• Mamusia
Jagoda80, kremy dla skóry alergicznej są raczej mineralne bo chemiczne sa dośc mocno uczuleniowe i ciężkie. Najlepeij by było zdobyć próbkę kremiku i posmarować dzidzię a jak nie będzie próbki to do sklepu z bobasem i odrobinkę z tubki i na buźkę bo po co wydawać pieniądze na cos co może zaszkodzić a z kłopotliwą skórą bywa różnie.