Skocz do zawartości

jakie macie sposoby zeby dziecko zasnelo??? | Forum dla mam

aniaweis

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam Mamuski!!
Polecam książkę Tracy Hogg " Język niemowląt" Kobieta jest pielęgniarką z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem. Opisuje w swej książce-poradniku, jak zrozumieć niemowlę i jak poradzić sobie ze wszystkimi problemami związanymi z opieką nad noworodkami i niemowlakami. Książka super, dobrze się ją czyta.Polecam. 🙂

• Mamusia
agaboh26 napisał(a):

Polecam książkę Tracy Hogg " Język niemowląt"

ja równiez mam tą książkę, napisana jest prostym językiem i szybko sie czyta, ale u mnie większość metod się nie sprawdziło.

Teraz zwykle kładę synka do łóżeczka i trzymam go za rączkę i zasypia. Jak jest bardzo zmęczony to odkładam i sam zasypia.

• Mamusia
Kładę do łóżka i mówię dobranoc a co dalej robi to już nie wnikam 🙂 Teraz właśnie ma czas na drzemkę i słyszę ze cos tam gaduli. U nas mały od małego zasypał przy karuzeli a teraz jak jest większy ma lampkę z projektorem i włącza ją sobie jak chce. Nie raz w środku nocy słyszę jak w jego pokoju zaczyna skrzypieć łóżeczko po czym zaczyna grac muzyczka 😁 Nie ma co spędzać godziny przy łóżeczku dziecka czekając aż zaśnie bo potem będzie trudno odzwyczaić. Tak po wojuje ile tam chce i sam zaśnie.

• Mamusia
Ada napisał(a):
Moja kumpelka ma sposob, ktory polega na tym, ze wklada do lozeczka dzidziusiowi kawalek pieluchy, ktory uprzednio pocierala o swoje piersi ( w ten sposob jak czuje obok zapach mamy to sie uspokaja), a malutki jak widze zazwyczaj spokojny. Ja tez zamierzam pojsc tym sladem i zobacze czy i mnie sie sprawdzi. Podobno smoczki to nie najlepszy pomysl dla noworodka, tak twierdzi kobieta z 20 letnim doswiadczeniem pracujaca jako konsultantka od karmienia piersia w szpitalu gdzie chodzilam na "Szkole rodzenia". Nie nalezy tez brac do siebie do lozka dziecka i pozwalac mu tam zasypiac. Moja druga kolezanka ma corke 2 letnia i mala za nic w swiecie nie chce spac w lozeczku i jak probuja ja polozyc to zanosi sie do okropnego placzu. Dziewczyna jest zalamana. Dlatego dziewczyny uwazajcie bo dzieciatka od malego szybko "lapia" jak rzeczy funkcjonuja i jest bardzo trudno odzwyczajac a im starsze dziecko to ciezej.
Pozdrawiam.

Ada, nie ma reguły. Ja karmiłam piersią i nie było mowy zeby w nocy co 2 godziny brała małego do karmienia bo trwało to zazwyczaj po 1.5h, wygodniej mi było mieć go w naszym łóżku. Jak skończył 3mc poszedł do swojego łóżeczka i zasypiał bez problemu. Brałam go na karmienie ale juz w nocy nie cycal tak często. Smoczek pomagał w zasypianiu i uspokajaniu ale jak syn skończył nieco ponad rok przestał z niego korzystać, po prosu juz go nie chciał, nie musieliśmy odzwyczajać. Tak ze każde dziecko jest inne.
Ps. Ten pomysł z pieluszką pachnąca mamą nie jest głupi, muszę wypróbować jak się mała urodzi.

kasia1986 napisał(a):
agaboh26 napisał(a):

ja równiez mam tą książkę, napisana jest prostym językiem i szybko sie czyta, ale u mnie większość metod się nie sprawdziło.

Teraz zwykle kładę synka do łóżeczka i trzymam go za rączkę i zasypia. Jak jest bardzo zmęczony to odkładam i sam zasypia.

Ja również polecam tą książkę jak również "Zaklinaczkę dzieci" Tracy Hogg i potem "Język dwulatka"...wszystkie są na Allegro 😁

• Mamusia
Aduś napisał(a):
kasia1986 napisał(a):
agaboh26 napisał(a):

Ja również polecam tą książkę jak również "Zaklinaczkę dzieci" Tracy Hogg i potem "Język dwulatka"...wszystkie są na Allegro 😁

na allegro też, ale także w KDC, komplet za 19.90

• 11 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 lata później...
  • 5 miesiące później...
  • Mamusia
paddingtton napisał(a):
Najczęściej wystarczy bajeczka na dobranoc, najlepiej czytana przez mamę i tatę 😉. A czasami mała od razu zasypia - jak miała wyjątkowo \\\'zapracowany\\\' dzień.

U nas dokładnie tak samo, bez bajki nie ma spania, najważniejsze są też regularne godziny, aby dziecko miału ustalony tryb dnia, to pomaga, u nas jak zbliża się godzina snu, to Oliwka już sama dobrze o tym wie.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
  • 4 lata później...

Ja badzo długo szukałam sposobu. W końcu dwa miesiące temu znalazłam i od tamtej pory święty spokój. NA YouTubie znalazłam muzykę relaksacyjną z obrazem zwierząt w oceanie - ryby, koniki morskie, foki, rafa koralowa, żółwie etc. Muzyka jest bardzo kojąca, spokojna, starsza córka (2.5) wymienia zwierzaki i po 10 minutach odpływa a roczny synek chwilę później. Najgorsze jest to, ze są skutki uboczne - ja zasypiam z nimi. Filmik znalazłam na hasło relaxing fish music czy jakoś tak.

• 5 miesiące później...