Skocz do zawartości

\"Jestem jak male ziarenko..\"-Bejbiki styczniowe 2011 | Forum o ciąży

molala

Rekomendowane odpowiedzi

Wesa czyli w niczym 😁 😁 😁
Ja też nie miałam okazji łazić, może spróbuję w sobotę (-50%) to coś tam znajdę 🙂 za jakie grzechy normalnie.. a mam pytanko do was? co robicie z dzieckiem? dajecie komuś do bawienia - mamie/babci/opiekunce czy same zostajecie z maluchami? ale do ilu lat? czy może żłobek? Do ilu lat się zostaje z dzieckiem, a potem idzie do pracy?

• Odpowiedzi 23 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• wesa

2463

• kasiulek85

1984

• nusia27

1988

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja mam w planie do 3 roku życia Natalki siedzieć z nią w domu. Nie chce dawac do żłobka bo to obca baba wychowywałaby mi córkę. Ewentualnie jak mąż zmieniłby pracę na jakąś "od-do" czyli stałe godziny pracy może zdecydowałabym się pójść gdzieś do pracy na pół etatu

Bo ja nie wiem na co się zdecydować, mamie/babci nie dam, bo za daleko mieszkają - opiekunka nie wchodzi w grę.. a żłobek to wiecznie będzie chore.. z drugiej strony im szybciej rozpocznie się karierę zawodową tym lepiej.. bo potem jest taka wielka "pustka" w papierach, bynajmniej u mnie będzie, bo młoda jestem.. 🤨 tego się trochę boję, chyba, że coś własnego otworzę, bo cały czas o tym myślę.

• Mamusia
hej mamusie 🙂
ale miałam dzisiaj straszną noc 😞 mój Marcel jest chory na zatoki, ma tak zawalony nos że oddychać nie może, praktycznie żadne leki mu nie pomagają a w nocy przebudziłam się a on prawie nie oddychał, wzięłam go na ręce a on zaczął wymiotować i mdleć przy okazji i zrobil się blady i przestał oddychać no to z mężem zaczeliśmy go ratować, szybko w samochód i do szpitala a w naszym szpitalu cisza, nikogo nie ma, zaczeliśmy latać po wszystkich pokojach i w końcu mąż zadzwonil gdzie mamy pójść bo nikogo nie ma i wyłonila się jakaś zaspana piguła zadzwonila po lekarza i przyszedł taki zaspany, badał go wysłuchał i dostał mały inhalacje z jakimś lekiem i wróciliśmy do domu ale nie spalam już ani minuty bo słuchałam czy oddycha, po prostu czysty koszmar

• Mamusia
byłam wczoraj na wizycie u gina i mam nakaz leżenia. grozi mi wcześniejszy poród, macica w ciągu tyg urosła mi 2 cm więc dzidziuś ładnie rośnie. pytalam czy mogę urodzić przez to duże dziecko a on mówi że raczej nie.
jak zacznie mi twardnieć brzuch albo zacznie mnie ciągnąć w dół to mam brać No-Spę 3X1 tab a jak coś się będzie dziać więcej to na oddział. powiedział mi że jestem wieloródką i dlatego tak się dzieje u mnie ale kazał leżeć i się nie przemęczać. po prostu dużo odpoczynku

• Mamusia
kasia nie strasz, jak ja pomyśle ile zmartwień to będzie to szok, nieźle musiałaś najeść się strachu...
ja jeszcze do pracy 3 dni 🙂 i już mogę się polenić, ale zapewne znajdę sobie zajęcie 😉
mam zamiar siedzieć z Mają przez rok, a potem to babcia deklaruje zająć się małą, a jak skończy 3 latka to do przedszkola chciałabym ją dać...a jak się ułoży to się okaże 😉

• Mamusia
Kasiu współczuję, mam nadzieje, że mały szybko wyzdrowieje. U nas we wsi jest przedszkole unijne (mam nadzieje, że za 3 lata jeszcze będzie) od 3 roku życia. Warunek jest taki, że dziecko musi już wołać siku i mówić na tyle, żeby szło się z nim dogadać. Fajne jest i jak dziecko wychodzi w przedszkola do szkoły to dostaje plecak, worek na buty, piórnik i całe wyposażenie plecaka czyli jakieś tam nożyczki kredki wycinanki itp. Na drugie się zdecydujemy chyba jak pierwsze będzie miało 3-5 lat.
Kwiatki wykopane, a te co wyjdą wczesną wiosną już wkopane. Mam mocne postanowienie.Więcej odpoczywać. Ostatnio mam takie skurcze a nie bardzo się oszczędzam 😞 Koło domu jest tyle roboty, człowiek wszystko by chciał porobić a nie wiele da radę 😞

• Mamusia
Cześć Dziewczyny
U nas jeszcze słonecznie 🙂

Wesa tak jak Ci wczoraj pisałam, że żelazo pewnie pomoże poprawić wyniki! 🙂

Asia myślę, że nie powinnaś panikować.

Kasiulek to odpoczywaj kochana jak najwięcej synek Ci na to pozwoli! Trzymaj się

HONORATKA napisał(a):
witam dziewczynki
ja też szykuje się na badanie glukozy ale wizytę u ginki mam dopiero 9 listopada wiec zrobię kilka dni przed żeby się za długo nie stresować jeśli coś będzie nie tak
mam w domu glukometr i robię sobie sama w ciągu dnia kilka razy i nigdy nie mam powyżej 100 cukru wiec chyba jest dobrze
To bardzo dobrze. Noram na czczo to 70-90 a godzinę po posiłku poniżej 140 (wg Karowej, niektórzy diabetolodzy mówą o 120). Myślę, że tu nie ma mowy o żadnej cukrzycy

BlueLagoon napisał(a):
a mam pytanko do was? co robicie z dzieckiem? dajecie komuś do bawienia - mamie/babci/opiekunce czy same zostajecie z maluchami? ale do ilu lat? czy może żłobek? Do ilu lat się zostaje z dzieckiem, a potem idzie do pracy?
Ja wróciłam do pracy jak Natala miała 2 lata. Tak mi się już chciało. Przez kilka miesięcy zatrudnialiśmy panią, która zajmowała się Niunią przez kilka godzin a na miesiąc przed skończenie 3 lat poszła do przedszkola.

hej
macierzynski trwa 20 tygodni na jedno dziecko, w przypadku bliźniąt dłużej

ja tez chciałabym po maciierzynskim wrócic do pracy a do dziecka musiałaby moja mama przyjezdzac, mieszka od nas 100 km, troche bedzie ciężko.....

żłobki w warszawie są cholernie drogie, więc ta opcja raczej odpada, opiekunka tym bardziej

• Mamusia
U nas w rodzinie szczerze mówiąc każdy ma w nosie jak drogie są żłobki, opiekunki... Dla rodziców to normalne, że ja bedę siedzieć w domu z dzieckiem a tylko Adam będzie musiał zarabiać na naszą czwórkę, kredyt i wszystko inne. Musimy sami sobie radzić i nikt nawet nie zaproponuje pomocy przy dzieciach czy finansowej. Przecież sami nie zarabaiją kokosów a że nie są już młodzi są zmęczeni pracą i w ogóle.... Aż czasami mi się chce wymiotować. Niektórym z Wasm to jednak fajnie 🙂

Spadam po Natalę bo się nakręcę 😉

a....od odzis jestem na diecie cukrzycowej , ze wzgledu na slabe wyniki po glukozie lekarz kazal kupic glukometr i kłóć sie 4 razy dziennie i zapisywac wyniki
poza tym zero słodyczy, ciast, smazonych i tlustych potraw, za to duzo warzyw i owoców, ciemne, chrupkie pieczywo 😞 masakra

Mój dzisiaj przyszedł zadowolony z zakupów (kupił tylko chleb i ciastka) a przy okazji zajrzał do sklepu dziecięcego i kupił maskotkę takiego słodkiego dużego tygryska i stw, że nie wie czy to dla małej czy dla mnie, ale nie mógł się powstrzymać 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 Matko ja zwariuję, on się zachowuje jak typowa kobieta, jak się mała urodzi to on chyba będzie ciągle chodził do sklepów z zabawkami 😁 co do jedzenia to chciałam przejść na dietę, ale jakoś nie potrafię 🤢

• Mamusia
dlatego suzkamy niani wśród znajomych albo z polecenia u kogoś znajomego
na rodzinę nie mogę liczyć mamy młodych rodziców po 45 lat wszyscy pracują
a babcię mamy jedną moją ale już ma swoje lata i mieszka 100km od domu naszego
niania to jedyne rozwiązanie
na pewno nie zdecyduję się na kobietę z ogłoszenia a liczę na jakąś znajomą co chce dorobić
mam koleżankę która ma 1,5roczne dziecko i mówiła że chce siedzieć na wychowawczym do 3 lat bo jak ma zarobić 1500 a na opiekunkę wydac 1200 to woli w domu siedzieć
już proponowaliśmy jej dorobienie i ma nam dać znać

• Mamusia
dziewczyny miałam was wczoraj zapytać ale już wszystkie spały
co sądzicie o zakupie wózka przez internet??
wczoraj wybraliśmy już w sklepie model jest rewelacyjny Jedo Bartatina Alu Plus
w Szczecinie kosztuje 1200 a na Allegro można go dostać za niecałe 1000zł
różnica 200zł ale ja martwię się co w przypadku reklamacji
zaoszczędzę trochę a później wydam 2razy tyle na odsyłanie do sprzedawcy w przypadku jakiejś awarii