Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Ja też mam problem z bakteriami w moczu. Mój gin. przepisał mi lek "Urosept" taki w niebieskim opakowaniu, jest sprzedawany bez recepty. Jest to lek ziołowy, wiec na pewno jest nie groźny, także polecam. I nie ma co się denerwować, bardzo dużo kobiet ma bakterie w moczu, bardzo często występuja właśnie podczas ciąży i nie jest to groźne dla dzidziusia. Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
moja lekarka powiedziala ze poki nie mam problemow z siusianiem i nie boli mnie dol plecow (od nerek) to nie powinnam sie martwic bo tak ma wiekszosc kobiet w ciazy. W ostatnim czasie jem duzo jablek i pije duzo wodyi narazie nic mi nie jest, a na badanie moczu ide we wtorek wiec zobaczymy czy mam dalej bakterie czy juz sie zmniejszyly. Ostatnio mialam duzo leukocytów 35-40 wpw i balterie ++ 😠

• Mamusia
cześć dziewczyny!
Widze że w porównaniu z waszymi brzuszkami jestem daleko w tyle. 🙂
Co 2 tygodnie robie badania moczu i wychodzi mi również że mam bardzo obfite te bakterie w moczu 😞 jednak gin nic mi nie przepisuje (non stop wystepuja: raz skąpo raz baerdzo obficie)własnie tak jak napisała Beti podobno to normalne. Raz mi przepisała globulki dopochwowe i one również nie pomogły i w sumie to nie wiem od czego jest to uzależnione.

• Mamusia
aha, ja mialam tylko grzybice i to moze od tego stanu zapalnego sa te bakterie, nie moge jesc tez zadnych owocow cytrusowych..
Piłam duzo herbaty zurawinowej i jadlam suszona zurawine (okropne nie lubie tego 🤢 )pije duzo wody no i jablek tez duzo jem i zobacze jaki jutro bedzie wynik moczu mam nadzieje ze lepszy...
Mi gin powiedziala ze jesli mnie nie bola plecy np od nerek albo nie mam problemow z sikaniem to to jest normalne i tak moge miec do konca

witam... 🙂 odnosnie tych bakterii w moczu to nie musisz sie na zapas martwic...lekarz powinien zlecic Tobie powtorne badanie...pamietajmy o tym aby mocz do analizy ogolnej oddawac:
- w plastikowym kubeczku,ktory mozna nabyc w kazdej aptece
-PAMIETAC PRZED ODDANIEM MOCZU O PORZADNE UMYCIE OKOLICY INTYMNEJ!!!
-i pamietac o tym,ze mocz oddajemy z drugiego strumienia tj.oddajemy troszke moczu-wstrzymujemy i znowu oddajemy mocz-ten drugi juz do kubeczka.
Tak oddany mocz-to mocz oddany prawidlowo do analizy i zmiejsza ilosc baterii.Sprobujcie ponownie i nie martwcie sie!!!
p.s.napisalam tak poniewaz ja sama nie wiedzialam co to znaczy oddawac mocz z drugiego strumienia 😉:P

• Mamusia
Wlasnie odebralam wyniki i okazalo sie ze mam nieliczne bakterie podobnie jak beti22 mam chyba grzybice i stad te bakterie ale ide w piatek do lekarza i zobaczymy co powie aha wyszlo mi tez ze ciezar wlasciwy wynosi 1,012 kg/l gdzie norma jest 1,015-1,030 kg/l to tez mnie martwi...

do goshe- nie martw sie bedzie dobrze...trzymam kciuki...na grzybice podobno dobra jest Nystatyna...a na mocz pij duzo soku zurawinowego wyplukuje bakterie 🙂chociaz kazdy ma inaczej...zobaczysz co powie Ci lekarz 🙂ale bedzie dobrze

• Mamusia
hej!

ciężar właściwy nie ma znaczenia 🙂

jeśli masz grzybicę, co się często w ciąży zdarza, to też nie ma związku z bakteriami w moczu. bakteria to bakteria a grzyb to grzyb 😉

a nieliczne bakterie jeszcze o niczym nie świadczą - jeśli np nie podmyłaś się przed pobraniem próbki albo próbka była z moczu początkowego strumienia a nie środkowego, to tych bakterii jest więcej.

wszystko lekarz Ci powie. nie denerwuj się na zapas bo to Ci bardziej zaszkodzi niż te nieliczne bakterie 🙂

pozdrówki!

• Mamusia
Witam
Ja z bakteriami w moczu borykam się od poczatku marca. Najpierw były nieliczne potem bardzo liczne a potem zaczęły mnie boleć nerki. I tak do dzisiaj. Co jakiś czas musze brać antybiotyk. Jestem pod opieką urologa więc myślę że będzie ok. Jeśli macie wyniki moczu prawidłowe a tylko te bakterie to nie ma się czym martwić. Mi potem oprócz bakterii pogorszyły się wszytskie parametry moczu stąd leczenie.

• Mamusia
A jeżeli chodzi o furagin to jest on na receptę i lepiej jest najpierw zrobic posiew moczu zanim zacznie się cos brać żeby wiedzieć na co dana bakteria jest wrażliwa. Jeśli w posiewie nie wyjdzie nic to lepiej nawet furaginu nie zażywać jeśli nie ma takiej konieczności.O tym powinien zadecydować lekarz.

kazda ciaza jest inna-idywidualna...dlatego przede wszystkim konstultacje co do lekow uzgadniac z lekarzem.Ja napisalam o furaginie-bo lekarz mi przepisal i wyzdrowialam-i nie mialam,zadnego posiewu robionego!!! Gdy tab.przepisane od lekarza nie zwlaczaja bakteri i zmian w moczu-Wtedy robiony jest posiew i na jego wzor dobierany jest odpowiedni antybiotyk na dana bakterie.Mi pomogl akurat furagin zazywany regularnie tak jak powiedzial lekarz.Zycze wszystkim mamom dobrych wynikow 🙂

• Mamusia
Rozumiem mi bardziej chodziło o to że ja nie byłam leczona bez posiewu 🙂. Zresztą furagin brałam kiedyś już dawno temu i wiem że pomaga, ale w ciąży nie brałam nic dopóki nie zrobiłam konkretnych badań 🙂 Nie bierz tego do siebie. Zresztą każdy lekarz jest inny i tak jak napisałaś każda ciąża tez inna. Również życze wszytskim Mamom samego zdrowia 🙂