Skocz do zawartości

Marzec 20011, poczatek drogi | Forum o ciąży

katy_86

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• samantka

2319

• MonisiaD

1525

• Niunia26

2070

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Pięknie wyglądacie, jak tak na Was patrzę 🙂 mój brzuszek też już trochę przybrał, nawet poruszam się już nieco kołyszącym ruchem, mimowolnie niczym kaczka 😁

Ja nie dostałam jeszcze skierowania na krzywą cukrową, aż się boję na samą myśl odstawienia słodyczy. A czy przy zwyczajnej morfologii również cukier wskazywał Wam podwyższony poziom, czy to wyszło dopiero na teście po glukozie? Póki co kontrolować muszę ciśnienie a nie cukier... 😉

Dobrej niedzieli Mamuśki 🙂

• Mamusia
witam wszystkie przyszłe i obecne Mamy !
Jestem tu pierwszy raz, więc może najpierw powiem coś o sobie, mam 25 lat, jestem w 21 tygodniu ciąży i termin porodu mam na 23 marca 2011. Cieszę się, że jest ta stronka, bo nie ukrywam, że mam kilka obaw i mam nadzieje, że uczestnicząc w tym forum, zostaną one rozwiane.

pozdrawiam Was serdecznie 🙂)))))))

Witamy Cię Dota 🙂

Śledząc nasze zapisy we wcześniejszych postach na pewno odnajdziesz kwestie, które Cię interesują. W razie potrzeby zawsze możesz jednak zapytać lub czymś się podzielić, ubogacimy się przez to.

Pozdrowienia 🙂

• Mamusia
od razu może napiszę o czym dziś myślę. Otóż, dzisiaj byłam w szkole rodzenia, żeby się zorientować co i jak, od kiedy można zacząć chodzić i takie tam. No i Położna mnie poinformowała o możliwości przechowywania komórek macierzystych z krwi pępowinowej. Jakie macie zdanie na ten temat? J bardo bym chciała skorzystać z takiej możliwości, ale nie ukrywam, że koszty z tym związane są dość duże.
Napiszcie proszę co tym sądzicie.
I jeszcze jedna sprawa, czy jest ktoś z okolic Tarnowskich Gór?

• Mamusia
Hej dota!
Ja też z męzem rozważaliśmy kwestie przechowywania komórek macierzystych. To jest naprawdę rewelacyjna sprawa zwłaszcza w przypadku wcześniaków. (czego nikomu nie życzę)!!!
Poza tym ponoć mogą uratować życie w przypadku nowotworów. No ale faktycznie cena jest zabójcza. I narazie nie stać Nas na taki wydatek, jesteśmy młodym małżństwem dopiero kupiliśmuy mieszkanie (na kredyt oczywiście) no i trzeba to spłacać, więc siłą rzeczy musimy zrezygnować z tego pomysłu. A szkoda!

A ja z nieco innej beczki... otóż kupiłam ostatnio gazetkę "mamową" i była w niej dołączona płytka promująca książkę P. Zawitkowskiego pt.: "Mamo, tato co ty na to", obejrzeliśmy ją z mężem z otwartą buzią - autor przedstawia (bo do książki podobno też będzie dołączona 3 h płyta) w niej sposoby pielęgnacji i opieki nad Dzieciątkiem w wieku 0-18miesiąca. Publikacja wprawdzie dopiero ma mieć premierę pod koniec listopada, ale już jej wypatruję. Naprawdę sądzę, że przyda się to niejednej młodej Mamie. Dużo filmików, książek jest o niemowlakach, a taki noworodek to co? 🤨

Pozdrawiam Was 🙂

• Mamusia
Ja również jestem za przechowaniem komórek macierzystych, jednak jest to droga sprawa i większości ludzi na to nie stać ( włączając Nas także), a po drugie mieszkam w Angli ( jak narazie) i nie wiem jak tutaj miewa się ten temat, bo nie zostałam o niczym poinformowana, dopiero internet mnie nauczył 🙂
Co do tej książeczki to uważam,że rzeczywiście moze być fajowa i chyba poproszę swoja Mame, żeby na nią zapolowała i mi przysłała 🙂 Każda pomoc się przyda ... Pewnie wiekszość rzeczy przyjdzie Nam instynktownie, ale dobrze też zostać nieco poinstruowanym.... Pozdrawiam

• Mamusia
a ja dziś też się wybieram do empiku, ale w celu zakupienia bajeczek dla mojego maleństwa..... i od dziś będziemy z narzeczonym na zmianę czytać do brzuszka 🙂

Jutro mam wizytę u lekarza i pewnie będę miała do zrobienia krzywą cukrową, strasznie się boję....
Miłego dzionka mamuśki, ja tymczasem biegnę wybierać książeczki 🙂

Witam!
Widzę,że piszecie na temat książeczek:P chciałam już dawno kupić tylko cały czas myślałam, że jeszcze za wcześnie..no ale jak widzę nie 🙂

też muszę iść na to badanie, ogólnie muszę wybrać się jutro, bo wizytę mam w poniedziałek, a u nas w przychodni niektóre wyniki są dopiero na 2dzień.

Dzieciom podobno najlepiej w okresie, gdy są jeszcze w brzuszkach czytać bajki-rymowanki. Jeśli chodzi w ogóle o bajki to zachwyciła mnie ostatnio bardzo prosta w swoim przekazie a przy okazji bez agresji i niezmiernie edukacyjna "Świnka Peppa" - mało dialogów, a te które są mają jasny, klarowny przekaz i postaci są dwu-wymiarowe, takie proste 🙂
A na książeczkę mikołajkową na pewno chcę "Mamo, tato..." 😜

ja też słyszałam, że dobrze jest czytać dziecku jak jeszcze jest w brzuszku,ale myślałam, że tak pod koniec, a ja jestem w 25tyg.ciąży..no ale widze, że tutaj już jest mowa o czytaniu dzidziusiowi 🙂 to też zacznę czytać 🙂

• Mamusia
witajcie ponownie, wróciłam już z książeczką, zakupiłam "Najpiękniejsze baśnie". Dziś przeczytałam artykuł w "M jak mama", że dzieci słyszą już od piątego miesiąca i warto im czytać, zwłaszcza jeśli chodzi o tatusiów, do naszych głosów się przyzwyczajają cały czas.