Skocz do zawartości

Marzec 20011, poczatek drogi | Forum o ciąży

katy_86

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Maja Ja cały czas o Tobie myślę, bardzo dobrze, że pojechałaś. Trzeba dmuchać na zimne, Ja zdecydowałam, że jak teraz coś mi się będzie działo to też już nie zwlekam tylko jadę, najwyżej odeślą do domu, ale będę spokojniejsza. Póki co u mnie ok, zobaczymy jak będzie w ciągu dnia.

• Odpowiedzi 15,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• samantka

2319

• MonisiaD

1525

• Niunia26

2070

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

no to MajaP dobrze, że u Ciebie już lepiej i naprawdę dobrze, że pojechałaś do szpitala. No to ja muszę powiedzieć, że dziś w nocy spałam bardzo dobrze, do WC wstałam tylko jeden raz i nawet maluszek jeśli się wiercił to mnie nie obudził, tak więc troszkę odespałam te wcześniejsze noce z brakiem większej ilości snu. Wstałam o 9. Ja jeśli chodzi o meble to nie mam zbyt dużej swobody wyboru, bo mamy mieszkanie dwupokojowe i jest ono małe...na razie w mniejszym pokoju będziemy spać z maluszkiem, bo póki co mamy tu sypialnię, a później będzie to pokój dziecka. Mamy w tym pokoju dużą szafę, ogólnie bardzo dużą i maluszek ma swoją część, ja swoją no i mąż swoją 🙂 nam kuzyn męża pożyczył taki mebelek http://allegro.pl/zestaw-pielegnacyjny-suzie-wanna-przewijak-tanio-i1351014312.html, my mamy kolor zielony, tj. przewijak wanienka i półki na pampersy czy tam kosmetyki. No i oprócz tego do pokoju wejdzie nam tylko łóżeczko jeszcze i koniec z wolnym miejscem. Nasze mieszkanie ma 38,5m2, więc wiecie.. Ja nie jestem przyzwyczajona, bo mieszkałam ogólnie cały czas w domu, więc nie mogłam narzekać na brak miejsca.. minie trochę czasu aż się przyzwyczaję.

• Mamusia
Maja słyszałam o tym szpitalu, raczej dobre opinie, ja mam w sumie do niego niedaleko, bo mieszkam na granicy, podobno najlepszy szpital w okolicach Wroc. to ten w Trzebnicy, jednak jak tylko los pozwoli to chce rodzic na Kamieńskiego 🙂
Tuska ja też mam mieszkanie dwupokojowe i w mniejszym pokoju dużą szafę, ale zapchana jest na maxa, oprócz tego mam długa komodę i tam niedługo zacznę robić porządki, żeby zrobić miejsce dla małej, w sumie tez jeszcze trzeba będzie dokupić małą szafkę na kosmetyki i na przewijanie, mam dylemat z miejscem na łóżeczko, koło okna czy bliżej drzwi, z jednej i drugiej strony są przeciągi.

no z łóżeczkiem też jest mały problem, bo ogólnie, żeby było na nie miejsce musimy zlikwidować biurko.. dobrze, że mamy latopa to się kupi router bezprzewodowy i jak będziemy chcieli użyć kompa to położymy na ławę i będzie ok! 😁 bo na raze nie mamy bezprzewodowo tylko do modemu podłączony na kablu.

• Mamusia
no a ja raczej długaśnej komody zlikwidować nie mogę, a zajmuje 1/3 miejsca w pokoju, jest pojemna, ale ma beznadziejny rozkład półek, dlatego muszę zapchać pokój dodatkową szafką 🙂
router dobra sprawa, my tak własnie korzystamy z netu, tylko, ze on musi stać w małym pokoju bo tam jest gniazdko od netu, tv itp i znowu kolejne miejsce na łóżeczko wyłączone

• Mamusia
Patrzę, już kilka tematow było poruszonych. EdytaS tylko, że ja to nie kupowałam szablonu tylko sama go robiłam http://www.benc.pl/zdjecia/zdjecie/123092/ tylko jeszcze wtedy trochę przebijało, ale już pędzlem poprawiłam, bo trzeba było 3 razy.(trzeba mi było duży a za drogie jak dla mnie, poza tym jestem poza polską).
Co do mebli to ja kupuję, łóżeczko, szafę przewijak i pólkę wiszącą z serii hensvik z ikei no i reszta dodatków też z ikei, robiłam listę i powiem wam że wyszlo całkiem rozsądnie z ceną. Mam nadzieję, że jak już dokończymy nasze dziela w pokojach to się wymienimy fotami :P Ja już nie mogę się doczekać, aż skończe 🙂
MajaP to miejmy nadzieje, że jutro już wyjdziesz, niezły szpital. Najpierw pielęgniarka, a teraz remonty i odpocząć nie można.
No to chyba tyle 🙂

• Mamusia
Ja też mam tylko dwa pokoje, w tym malutką sypialnię i salon. W salonie dzidzia nie może mieszkać bo jest tam kominek, a wiadomo dym, oparzenie itp. Na razie w sypialni się jakoś pomieścimy, a później może uda nam się wyremontować górę domu to będą 3 -4 pokoje. ale na razie kasy bark ;-(. Denerwuję się tymi skurczami i zadzwoniłam do mojej gin. i dziś mnie przyjmie. Jadę na 16, czekam na rodziców żeby mnie zawieźli. Odezwę się później.

Coś ostatnio z niektórymi z nas kiepsko 🤨 tyle tych odwiedzin lekarskich.
Ja również dołączam do dwupokojowych 😉 Póki co bytujemy w dużym, ale jak Mała sie urodzi to będziemy nocowali przy niej, no i oczywiście mały pokój należy do niej 🙂 Zastanawiam sie jak to będzie, gdy pojawią się kolejne Dzieci, czy sie pomieścimy. No cóż dawniej mieszkało kilka rodzin w jednym mieszkaniu i jakoś się wiodło. Najważniejsze, by nie zabrakło miłości.

no ja ogólnie brałam i dzieliłam pokój z siostrą mimo tego, że mieszkałam w domu..le dom to jednak dom, no i dużo więcej miejsca niż w mieszkanku małym.. No my też mamy mały pokoik, który teraz robi nam za sypialnie, no i większy pokój, jako salon. Póki dziecko malutkie będzie, będziemy w tym małym pokoju z nim, a później my do większego, a mały pokój będzie jego! 🙂
No mnie znów stwardniał brzuch, bolał mnie rano, ale ogólnie przeszło.. ja mam co miesięczną wizytę w środę, więc tydzień i dowiem się co i jak, czy wszystko ok i w ogóle. no właśnie nie wiem czemu tak ostatnio źle z nami mamusiami!
no to Niunia daj znać jak wrócisz od lekarza co Ci powiedziała. Na pewno będzie dobrze.

• Mamusia
ammi napisał(a):
Dziewczyny a co znaczy ból w dole brzucha podobny do menstruacyjnego??balało mnie ok. 3 min i przestało i tak dwa razy..

Mnie też tak bolało tylko, że ok 30s. i przestawało, powiedziałam o tym swojej gin. i przepisala mi progesteron. no i juz mnie nie boli. ale tez zalezy to jak bardzo cie boli, bo normalnie nie powinno, jesli ten bol ci bardzo dokucza to zadzwon do swojego lekarza.

• Mamusia
tak, biorę go od 17 tc i chyba będę brała do końca. Moja gin powiedziała, że to mi nie zaszkodzi, a zmniejsza ryzyko skurczy i wczesnego porodu. Tutaj w belgii to ten lek sie nazywa utrogestan, ale w polsce sa chyba inne odpowiedniki.

ammi możesz jeszcze wziąć no-spe. jak zaczelo mnie bolec w 16 tc akurat bylam w polsce i zadzwonilam do lekarza to powiedziala zebym to wziela jak bardziej bedzie bolec i bedzie sie czesto powtarzac.

ja też miałam takie bóle, no i wtedy wzięłam no-spę. Ogólnie słyszałam, że takie bóle mamy przez to, że macica się powiększa i raczej będą się powtarzać, no i żeby no-spę wziąć wtedy.
Też dzisiaj miałam taki ból, ale u mnie trwał nie całą minutę..

• Mamusia
Samantka dzięki, ja znowu się pojawi ten ból to wezmę. Wizytę u lekarza mam dopiero 29.12 i mam nadzieję, że do tego czasu nic złego się nie wydarzy. W ogóle mam nadzieje, ze my wszystkie doczekamy tych Świąt bez takich rewelacji, ciekawe jak tam przebiega wizyta Niuni
uf tuska jeśli to tylko macica się powiększa to ulga, a tak widzę, że Ty to bijesz rekordy w oklaskach 😉

• Mamusia
Jak macica się powiększa to kłuje bardziej po bokach lub w podbrzuszu, ale to są kłucia, a jak boli jak na miesiączkę to jest co cos innego, bo raczej gdyby to był objaw rozciagania to by mi progesteronu nie przepisała. Na pewno się nie martw, bo żadnych innych objawów czy czegoś taki ból nie wywoła, ale koniecznie na wizycie o tym powiedz.

• Mamusia
Oj miałam co czytać po całym dniu. I tak się zastanawiam nad tym co piszecie. Ja też swego czasu miałam takie twardnienie brzucha i takie jakby skurcze. Byłam na wizycie u lekarza i mu o tym powiedziałam. Zapytałam też o No-spę... On mi powiedział, że mam nic nie łykać. Sprawdził mi długość szyjki, itp. i stwierdził, że jak już tak bardzo chcę coś łykać to mogę sobie witaminki pobrać dla kobiet w ciąży. A że Np-spy kategorycznie nie brać. Nie wiem... mój lekarz chyba ogólnie jest przeciwnikiem faszerowania się czymkolwiek. No, ale ja jestem z niego bardzo zadowolona. Ogólnie jak tak czytam to stwierdzam, że ja jak na razie to jestem okaz zdrowia... I życzę Wam wszystkim tego samego.
Co do mieszkanka to też mam dwa pokoje. Wymyśliłam tak, że w małym (ale naprawdę małym) będzie łóżeczko Antosia, komoda i amerykanka na karmienie, no i ze dwie półki. A my dalej w dużym pokoju będziemy spać. Może kołyskę tam wstawi się jeszcze tak na dzień. Nie chcę zagracać tego pokoiku i tylko to co potrzebne tam będzie. Jutro w końcu po farby jedziemy. Może też jakieś szablony fajne znajdę. Zobaczymy.

no nie wiem mnie tak powiedziano..bije rekordy z oklaskami, bo piszę jeszcze na innym wątku, tzn. katowice i okolice, no i tam dajemy sobie oklaski i na dzień dobry i na do widzenia i właśnie za jakieś nowe fajne zdjęcia 🙂

no ja mam 22.12 🙂 ja też muszę powiedzieć mu o tym, tylko u mnie taki ból był dziś no i z 2 tygodnie temu raz i tyle. No i tak będzie musiał sprawdzić co i jak, bo dzwoniłam do niego, ale to pisałam o to twardnienie brzucha i wtedy kazał mi brać nospę i magnez i wtedy przeszło po dwóch dniach. Miałam przyjechać jakby jednak nie przeszło, ale było ok 😁
oooo..mój maluszek się obudził i gimnastykę sobie w brzuszku robi! 😉 teraz jest etap rozciąganie 😜

no mój mały pokój również jest bardzo mały eMKa 🙂 my pokoje mamy już pomalowane wszystkie, tylko właśnie myślę nad szablonami 😉 ja chcę tylko jeden szablon, żeby nad łóżeczkiem coś było fajnego 🙂

• Mamusia
Ja decyzję odnośnie spania w innym pokoju niż Mały podjęłam, bo myślę, że jak ja pójdę karmić to mogę tam spać. Jak się mały obudzi to będę blisko, a Tatuś się wyśpi. A tak to oboje byśmy byli budzeni...
A w ogóle mogę się pochwalić, że zaklepaliśmy sobie dziś termin ślubu na 18 stycznia... 🙂)) dzień kiedy się poznaliśmy 😁DDD

• Mamusia
Mój szablon też będzie tak jakby "otulał" łóżeczko 🙂 a pod szablonem zawiesze 3 zdjecia w bialych ramkach. link do zdjecia juz wczesniej podałam. my mielismy tez odmalowywac mieszkanie, ale na odmalowaniu pokoju małej i drzwiach sie skonczylo, bo te zapachy mi strasznie dokuczaly.

eMKa gratulacje 🙂

• Mamusia
Jeszcze myślałam, żeby samej namalować postacie z bajek... Tygryska itp... ale to chyba bardziej sobie... hihi... bo mam fazę na Tygrysska i i kotki :PPP taki dzieciuch ze mnie 😁
Czasem się zastanawiam, w jakim jesteście Dziewczynki wieku... bo takie rozsądne i poważne, a ja mam 27 lat i jak widać daleko mi do poważności :PPP

no to gratuluję eMKa! 😁 My co do daty ślubu mieliśmy wielkie szczęście, bo my musieliśmy przekładać, bo ślub miałam brać dopiero w sierpniu,czyli dziecko już by było, a na weselu z 5.miesięcznym dzieckiem nie jest wygodnie.. a nasze szczęście polegało na tym, że w sumie straciliśmy 100zł zaliczki za remizę, bo orkiestra miała ten termin wolny ta sama co miała być w sierpniu, a kamerzysty i fotografa wtedy nie mieliśmy jeszcze zaklepanego i znaleźliśmy fajnego. 😉 ja też zastanawiałam się długo nad tym czy jedno, czy może dwa nazwiska, ale jednak zdecydowałam się tylko na nazwisko męża. No i powiem Wam, że tak chyba lepiej jest.