Skocz do zawartości

SKRÓCONA SZYJKA MACICY | Forum o ciąży

małgi

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
skrócona szyjka stwarza ryzyko wcześniejszego porodu ale nie koniecznie babeczki spokojnie można donosic terminu

ps mi jeden lekarz powiedział że mam skróconą szyjkę i rozwarcie na 1 cm poszłam do drugiego okazało się że szyjka długaaaaa i wszystko zamknięte także warto to sprawdzic

Hej, ja poprzednio miałam skróconą szyjkę już od 33 tc, a od 37 tc już rozwarcie na 1cm i brak szyjki. Ale to super, bo poród trwał dwie godziny ( bezbolesny do 8 cm rozwarcia), a urodziłam w terminie.

• Mamusia
TAK WŁAŚNIE SIE DOWIEDZIAŁAM ZE MAM SKRÓCONĄ ALE ILE TO NIE WIEM W PIERWSZEJ CIĄŻY JUŻ W 34TYG LEŻAŁAM W SZPITALU BO MIAŁAM ROZWARCIE LEŻAŁAM DO KOŃCA.A JAK Z WASZĄ WAGĄ DZIDZI MOJA KAROLINKA WAŻY 1900gr. A WASZE MALEŃSTWA!!!! MAM TERAZ LEŻEĆ I SIĘ OSZCZĘDZAĆ ZA DWA TYGODNIE DO KONTROLI

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
ja w 19 tyg. dowiedzialam się że mam skróconą i miękką szyjkę, rozwarcia nie było.Dostałam zalecenie bezwzględnego leżenia i zażywania nospy,oraz kontrole za 2 tyg.i być może będe miała zakladany szew okrężny 😞 😞 😞 😞 😞 😞
w czwartek wizyta i się okaże co dalej........a martwie się bardzo

• 1 rok później...
  • Mamusia
U mnie podobny problem... 😞 ciekawa jestem jak się u Ciebie skończyło. Większość "skróconych szyjek" mają kobiety przynajmniej po 30tc, a ja jestem w 19tc i mam nakaz bezwzględnego oszczędzania się, ale czy szyjka ma prawo się wydłużyć ponownie? nie mam pojęcia... a to niemal półmetek dopiero... 🥴
Suwaczek z babyboom.pl