Skocz do zawartości

wzdęcia w ciąży- jak sobie z tym radzić? | Forum o ciąży

capslocc

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
witam...jestem w pierwszym trymestrze drugiej ciąży...od jakiegoś czasu borykam sie ze strasznymi wzdęciami które pojawiają się 20-30minut po każdym pierwszym posiłku i trwają cały dzień...wiadomo co sie z tym wiąże...ból brzucha ..uczucie ciągłej ciężkości i przejedzenia (pomimo faktu że się mało co zjadło np.jedna bułeczkę)...brzuch pomimo że to początek ciąży to wygląda na co najmniej 6ty miesiąc...tragedia ...pomóżcie jak sobie pomóc ...jem przemyślane rzeczy i niewzdymające a problem nadal jest!!! 😞brałam espumisan i nie ma poprawy...jak to zmienić?

• Mamusia
Problem znajomy 🙂 ...mnie też espumisan nie pomaga, może po activii jest nieco lepiej, ale i tak nadal jestem...wzdęta. Naprawdę, pomysłów brakuje jak z tym walczyć...do tego trudno unikać "gazujących" pokarmów, bo akurat na kapustkę i fasolkę często mam smaka...mniam

• 4 miesiące później...
podstawą jest tylko ciemne pieczywo... ponoć z samego rana szklanka wody z cytryną pomaga. z owoców to kiwi, morele, suszone sliwki, i min raz dziennie activia - mi troche pomagaja 😉

• 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Mi ponieważ pracuję lekarz zalecił na wzdęcia i twardy brzuszek co 2 godziny zrobić 15 minutowy spacer, może być na zewnątrz ale jak jest tak okropnie zimno to wystarczy po biurze. A ostatnio odkryłam że na mnie działa dobrze pomelo, ten wielki słodki zielony grejfrut, jak zjem 2 kawałki przed snem to i zaparć nie ma i twardego brzuszka, ale nie wiem czy to ma coś w sobie, czy tylko na mnie tak działa.

• Mamusia
Ciemne pieczywo, woda mineralna, pełno warzyw (!) i owoców. Unikać gazowanego, słodzonego picia, jasnego chleba, ciężkostrawnego i tłustego.
Miałam różne problemy do momentu gdy podniósł mi się w ciąży cukier i musiałam przejść na dietę (nie trzeba być cukrzykiem by przestrzegać tych podstawowych, w/w zasad). Od tamtej pory wzdęcia, zaparcia miałam z głowy. W dodatku czułam się świetnie, nie przytyłam za dużo (tylko 7 kg), nie puchły mi nogi...
Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
Kurcze nie jestem przekonana które np. leki można brać w ciąży. U nas do domu to zawsze kupuję espumisan, wydaje mi się że działa spokojnie i żadnych rewelacji żołądkowych nie czyni, do tego jest wydajny bo za opakowanie 100szt zapłaciłam ostatnio u nas w płocku w aptece za grosze raptem z 15zl a to na pół roku starczy nam. W ciąży natomiast to trzeba by przecztać ulotkę. Z naturalnych sposobów to podobno błonnik pomaga, ewentualnie jakiś suplement błonnikowy?

• 2 lata później...
  • Mamusia
ja jeszcze nie mam problemów ze wzdęciami. W poprzedniej ciąży było inaczej i wtedy pomagała szklanka przegotowanej, ciepłej wody pół godziny przed śniadaniem. Skończyły się problemy ze wzdęciami i zatwardzeniem 😜