Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
madalena20 napisał(a):
Inez w u mnie w 20 tygodniu już się uspokoiło i już tak często nie latam, przedtem to nawet w nocy musiałam wstawać do toalety.

W nocy też latam, przynajmniej 3 razy 😞

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
madalena20 napisał(a):
Wiesz do jakiegoś momentu póki macica się podnosi do góry to tak niestety jest, bo dziecko rośnie i uciska pęcherz.

Ja tam mogę nie wychodzić z toalety, byleby rosło zdrowo 😁

Inez ja też często latam, w nocy również po 2-3 razy a na noc staram się nie pić.
Czasami czuję taki nacisk na pęcherz, że szok 🤢 Najgorzej jak prowadzę auto lub jestem na mieście bo nie wiadomo co robić 😮 🤢

lydziaa84 znalazłam artykuł w internecie na temat pielęgnacji włosów w czasie ciąży, może to Ci pomoże:
"A co z łupieżem?
Niestety podczas ciąży to dosyć częste zjawisko. Nie czekajmy aż samo minie, bo nie zawsze tak się dzieje. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest zmiana równowagi hormonalnej oraz bakteryjnej. Nierzadko spotykamy się też z wypadaniem włosów u kobiet po porodzie oraz łojotokowym zapaleniem skóry. Aby temu zapobiec myjemy głowę, co 3-4 dni, używając specjalnych szamponów przeciwłupieżowych. Warto stosować także balsamy i odżywki przeciwłupieżowe, które zapobiegają zapaleniom skóry oraz przywracają naturalny jej odczyn (ph). Domowymi środkami są: wyciąg z czarnej rzodkwi (rzepy), płukanki z pokrzywy czy naftę kosmetyczną."

Moja mama jest farmaceutką i mówi, że na opakowaniu nafty kosmetycznej nie ma napisanych przeciwwskazań do stosowania w ciąży, ale radzi, żeby uważać bo zawiera witaminę A i E a przedawkowanie tych witamin źle wpływa na rozwój dziecka. Dlatego wszystko najlepiej z umiarem, nawet jeśli są to zioła naturalne to trzeba uważać, bo nigdy nic nie wiadomo.

Lydzia niestety nie wiem z naftą kosmetyczną. Przykro mi nie pomoge ci 😞.

Madalena lekarz zauważył to na USG. Widział dwa "wężyki", zamiast trzech. Jest dobrym specjalistą, ale oczywiście tez czytałam o tym co piszesz. Że czasem jeden "wężyk" się chowa.
Jednak on powiedział, ze skoro zauważył coś takiego, to ma obowiązek wysłać mnie na specjalistyczne konsultacje. I ponieważ nie zauważył innych nieprawidłowości powiedział że jego zdaniem to tylko weryfikacja.
Oczywiście zdarza sie tak jak piszesz, ale też tak że dopiero po porodzie dowiadujesz się że miałaś taką pępowinę (bo wcześniej żaden lekarz tego nie zauważył). Zobaczymy co mi powiedzą 7 kwietnia.

Inez już w kolejnej ciąży mięśnie brzucha nie są tak bardzo zwarte, trochę się rozciągnęły i wtedy macica szybciej podnosi się do góry i nie uciska pęcherza. A przy pierwszej jest to wolniejszy proces dlatego te częste wizyty w toalecie. 🙂

• Mamusia
madalena20 napisał(a):
Inez już w kolejnej ciąży mięśnie brzucha nie są tak bardzo zwarte, trochę się rozciągnęły i wtedy macica szybciej podnosi się do góry i nie uciska pęcherza. A przy pierwszej jest to wolniejszy proces dlatego te częste wizyty w toalecie. 🙂

Dzięki 🙂

marta-lion masz rację, nawet najmniejsze podejrzenie czegoś niedobrego warto a nawet trzeba bardziej zbadać. Dobrze, że masz takiego dobrego specjalistę, który tego nie zbagatelizował. Mimo to, życzę Ci z całego serduszka, żeby wszystko było dobrze i żeby okazało się, że Wasza córeczka jest silną i zdrowiutką dziewczynką.

Madalena wszystkie inne parametry są bardzo dobre. Serce oki, cztery jamy, po właściwej stronie, bicie 146/min. Pęcherz dobrze zbudowany, żołądek itp. Mała rośnie zgodnie z terminem ciąży. Więc myślę, że będzie dobrze.
Podobno połowa kobiet ma taka pępowinę i o tym wogóle nie wie.

Wiecie przyznam się Wam, że ja praktycznie co dziennie chwalę się innym, że piszę z Wami na forum i że mam takie super koleżanki, które jak trzeba to podtrzymają na duchu albo doradzą. Moja mama mówi, że mam wielkie szczęście, że w tych czasach tak można kontaktować się z innymi przez internet i jak trzeba dowiedzieć się czegoś np. o ciąży. Ona tak dobrze nie miała.

Lydziaa... ja nie pomogę z tą naftą, bo nie wiem... Ale zamiennie spróbuj dawać na włosy jedwab, podobnie jak nafta nabłyszcza i dodatkowa sprawia, że są miękkie. Stosuję go i naprawdę jest super.

Kurcze, kupiłam na allegro dżinsy ciążowe z pasem i niestety, nie dość, że są mocno za szerokie w udach, to jeszcze za krótkie...a miał być rozmiar 40... 😞

• Mamusia
madalena20 napisał(a):
Wiecie przyznam się Wam, że ja praktycznie co dziennie chwalę się innym, że piszę z Wami na forum i że mam takie super koleżanki, które jak trzeba to podtrzymają na duchu albo doradzą.

Ja też się chwalę 😜

Dziewczyny a słyszałyście o tym, bo od 4 miesiąca ciąży czytać brzuszkom bajki na głos?? Ponoć nasz spokojny głos i jego intonacja, podczas głośnego czytania pomaga dziecku lepiej się rozwijać, i poprawia jego rozwój intelektualny.. Byłam w bibliotece i wypożyczyłam więc bajki, tylko nie mogę się zebrać na to, by je głośno czytać 😉