Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Kochane!
Jak wspaniale, że Kornelka i Karolciakam urodziły! 😁 Cudowne wieści! 😁
Jola - super, że już jesteście w domu - co racja, to racja "nie ma to jak w domu"! 🙂
Fajnie się czyta mamusie, które już mają swoje maleństwa po drugiej stronie brzuszka... 🙂
U mnie niestety nic się nie dzieje... Brzuch mnie boli trochę czasem, plecy też... ale to chyba nie są żadne skurcze... 😞 Na wczorajszym KTG nic się nie zapisało, a lekarz powiedział, że mają sajgon na porodówce i byśmy się wstrzymali... tylko że w sierpniu cały czas słyszę, ze mają tam sajgon.. 😞
Do tego też już mnie wkurza, jak ktoś się pyta, kiedy rodzę albo mnie przekonuje, że to jeszcze nie czas... Wrrr... 😠
Czekam i czekam cierpliwie.... Super byłoby dzisiaj dołączyć do Karolci 🙂

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Jola jak popatrzyłam na Twój avatar to mi się Twoja niunia z moją Gabi skojarzyła 😁 😁 bo ona po urodzeniu też z rączką pod buźką spała 🙂

Agusia
ja to już przestałam czekać.....i liczyć że to już....trudno co ma być to będzie. Chociaż wolałabym uniknąć opcji-szpital i wywoływanie

...a najsmieszniej to by było, jakbyśmy razem z mapą urodziły! 🙂 Tylko Ty, mapa, już mnie wyprzedzasz, bo chociaż jakieś skurcze czujesz, a ja nic... 🤨
Ale co ma być - to będzie! Okaże się!

Daniela - no dokładnie! Lepiej bym tego nie ujęła. Właśnie się boję, że np. przenoszę...
Oj-ale już wolę o tym nie myśleć! Dobrze będzie!
Jak słyszę - to nawet jeśli są jakieś komplikacje albo nieprzyjemne niespodzianki, to zawsze kończy się to dobrze i mama i dzidzia cali i zdrowi!

lydziaa84 napisał(a):
dziewczyny ja też nie miałam żadnych objawów. W czwartek wieczorem rozmawiałam z koleżanką i się wkurzałam, że dzidzia nie chce jeszcze wychodzić a w nocy niespodzianka- wody zaczęły się sączyć 🙂 Więc brak objawów o niczym nie świadczy 😉
To jednym słowem mamy jeszcze dzisiaj szanse? 🙂 😎

agusiakowalczyk napisał(a):
lydziaa84 napisał(a):
dziewczyny ja też nie miałam żadnych objawów. W czwartek wieczorem rozmawiałam z koleżanką i się wkurzałam, że dzidzia nie chce jeszcze wychodzić a w nocy niespodzianka- wody zaczęły się sączyć 🙂 Więc brak objawów o niczym nie świadczy 😉
To jednym słowem mamy jeszcze dzisiaj szanse? 🙂 😎

hahahha 😉

• Mamusia
lydzia a zanim zaczely Ci sie wody saczyc to czulas to jakby pekniecie balona o ktorym dziewczyny pisaly?od razu wiedzialas ze to wody sie sacza?

u nas po spacerku byly 4 bole co 15 minut 😮 teraz cos tam cmi ale juz sie nie powtarzaja 😞 umylam auto wiec i kilka przysiadow przy tym zrobilam i rekoma sie namachalam a teraz dalej czekam 😜 😜

ale kocica szwagra dzisiaj urodzila kociaki a tu ostro zakladali sie ktora z nas bedzie pierwsza bo wyliczyli ze taki sam termin mamy 😮 😮 😮

• Mamusia
Inez ja za chwilę też wyślę Ci swój adres jeśli moge prosić o przesłanie dietki 🙂
U mnie nadal nic liczyłam że może dołączę do Karolciakam ale nic na to nie wskazuje, dziś zabiegany dzień sporo jeżdżenia, zakupy, wszamałam chińczyka, chipsy i colę póki jeszcze mi wolno to korzystam ☺️ ale mała wcale nie ma ochoty wychodzić, a Lydzia własnie jak odczułaś te sączenie się wód bo ja nie wiem czy bym poznała że to to

• Mamusia
Diviana napisał(a):
Paninka Twoja teściowa to na wszystkich frontach wymiata, a ja kurcze żadnych przesądów nie znam i tak żyję w błogiej nieświadomości a tu człowiek może taki błąd popełnić i oślepnąć 🤪 🤪 🤪

oj kochana nawet nie wiesz jak ja bym chciala byc blogo nieswiadoma 😉...a tu na kazdym kroku musze sie pilnowac a ile przy tym jest gadania jak nie chce sluchac i uzywam wlasnego rozumu 😉 😉 😉

• Mamusia
znalazlam objawy porodu pozornego i prawdziwego 🙃 i niestety mam wszystkie symptomy porodu...ale pozornego 😠 😉

Objawy porodu pozornego:

- Skurcze są nieregularne, nie zwiększa się ani ich siła, ani natężenie
- Skurcze znikają podczas zmiany pozycji, podczas chodzenia, po ciepłej kąpieli lub prysznicu
- W czasie skurczu ruchy płodu nasilają się
- Odczuwasz raczej ból podbrzusza niż okolicy krzyżowej
- Wydzielina pochwowa jest brązowa

Objawy porodu prawdziwego:

- Skurcze stają się regularne (co 20, następnie co 15, 10 minut), bardziej bolesne i częstsze. Prawdziwe skurcze porodowe występują nie rzadziej niż co 5-10 minut i trwają od 30 (z początku) do 60-75 sekund (podczas najbardziej aktywnej fazy porodu).
- Przy zmianie pozycji kobiety skurcze raczej nasilają się niż słabną
- Ból zaczyna się w okolicy krzyżowej i rozprzestrzenia się na podbrzusze, promieniuje w kierunku nóg
- Wydzielina pochwowa jest różowa, ze śladami krwi
- Skurczom może towarzyszyć biegunka
- Odpływają wody płodowe - powoduje pęknięcie pęcherza płodowego, który otacza dziecko w macicy. Czasem jest to tylko niewielka strużka, a kiedy indziej prawdziwy potop. Gdy masz wrażenie, że odpływają ci wody, załóż podpaskę i skontaktuj się z położną lub jedź do szpitala, w którym masz rodzić. Licz się z tym, że już tam zostaniesz. Zwróć uwagę na kolor wypływającego płynu. Zazwyczaj jest przezroczysty lub słomkowy. Zielony oznacza, że dziecko jest niedotlenione i oddało smółkę. Taki poród wymaga większej uwagi ze strony personelu. Lekarz lub położna zechcą też pewnie wiedzieć, kiedy odeszły wody, ile ich było i czy masz skurcze. Nie zawsze wody odchodzą na początku porodu. Niekiedy pęcherz płodowy jest tak mocny, że trzeba go w pewnym momencie przebić (jest to zupełnie bezbolesne).

Inez dzieki 🙂
Paninka w wiekszosci sie zgadza wszystko tylko z tym bolem mialam inaczej moze dlatego ze po oksytocynie. No nie wiem ale ja czulam taki ostry bol miesiaczkowy w dole brzucha, a dopiero jak parte przyszly to dwa razy mnie plecy zabolaly ale jak maz chwycil mi noge to przeszly. A i mowilam o tym peknieciu pecherza ze tak czulam jakby mnie ktos dwa razy kopnal w brzuch a ze bylo to z pierwszym skurczem to myslalam.ze tak po prostu bedzie caly czas. Ale polecialo mi cos i nie wiedzialam do konca czy siusiam czy to wody az ordynator mnie zbadal i powiedzial ze wod brak 🙂

Teraz moja mama stwierdzila ze chyba bylam w szoku i nie pamietam co sie ze mna stalo bo to niemozliwe ze tak milo to wspominam i ze to i tamto mnie nie bolalo hehehhee ale ja pamietam wszystko. Najdrobniejsze szczegoly. Z tym ze polozne mowily ze jestem stworzona do rodzenia bo oksytocyna roznie moze dzialac na kobiete a ja wpadlam na porodowke z usmiechem i dostalam nagrode w postaci szybkiego i malobolesnego porodu 🙂
uciekam bo kapu kapu bedzie zaraz 🙂

• Mamusia
karolcia dziekuje za informacje 😘 mnie dzisiaj tez caly dzien boli brzuszek jak na okres a do tego straszny ucisk na mariolke czuje....ale nie nastawiam sie co ma byc to bedzie 🙃 🙃mala wierzga przy tym bardzo wiec wszystko u niej ok...wyczytalam ze olejek rycynowy moze pomoc ( glownie biegunke wywolujac) ale u nas juz wszystkie apteki zamkniete, jutro sobie drinka z niego zrobie 😉 😉
wlasnie pizze zamowilam i ogromna mam nadzieje ze to ostatnia jaka bede mogla zjesc 😉 😉 😉

Witajcie 🙂

My już po urodzinowej impezce 🙂 Teraz kąpanie dziewczynek.

A dla upartych nierodzących obiecany tort 🤪 🤪 🤪

[IMG]http://i796.photobucket.com/albums/yy246/animarpa/private/IMG_1289-1.jpg[/IMG]

• Mamusia
marta-lion napisał(a):
Witajcie 🙂

My już po urodzinowej impezce 🙂 Teraz kąpanie dziewczynek.

A dla upartych nierodzących obiecany tort 🤪 🤪 🤪

[IMG]http://i796.photobucket.com/albums/yy246/animarpa/private/IMG_1289-1.jpg[/IMG]

To ja się z chęcią poczęstuję, a jak pięknie wygląda 🙂
No a dla Mai sto latek 🙂

Dzień dobry, a w zasadzie dobry wieczór.
Wow, Kornelka i Karolciakam - gratuluję z całego serca.
Karolciakam - ten twój gin potrafi zdziałać cuda. Mamusie zniecierpliwione czekaniem - może umówcie się do tego gościa, skoro po wizytach u niego są taaaakie efekty 😁 😁 😁
Kornelka - ty to masz siłę przebicia. Poszukiwania "ofiary" zakończyły się pełnym sukcesem. Uśmiałam się, jak dziewczyny cytowały twojego sms-a.
Paninka, ja odpowiem zamiast Lydzii, bo czytam, że pytałaś o wody płodowe.
Ja teraz czułam pęknięcie pęcherza płodowego, w pierwszej ciąży nie.
Obudziłam się w nocy na chwilę przed pęknięciem i poczułam - dokładnie tak jak napisałaś - pęknięcie balona w środku. Troszkę zabolało, ale bez szału.
Wtedy przypomniałam sobie, że któraś z dziewczyn na forum tak to opisała.
No i z bijącym sercem i na bezdechu zerwałam się z wyrka, no i... poleciało.
Nie pomylisz tego z nietrzymaniem moczu, wody płodowe mają inny kolor i inny zapach niż mocz.
Moje były jakby delikatnie różowe i miały jakby słodkawy zapach. Mogą tez być zupełnie przeźroczyste albo zielonkawe. Jak włożysz sobie podpaskę to zobaczysz jaki mają kolor.
Poza tym mi wody sączyły się długo - siedem i pół godziny - aż do zabiegu, co w przypadku nietrzymania moczu jest raczej niemożliwe 😉
No i u mnie dopiero po odejściu wód płodowych zaczęły się skurcze. I wierz mi skurczy porodowych nie da się pomylić ze skurczami Braxtona Hicksa.
A nawet jeśli skurcze złapią cię podczas snu - to NA PEWNO się obudzisz i NA PEWNO będziesz wiedziała, że to już 😁 😁 😁
P.S. Teraz to łatwo mi to pisać, ale cztery tygodnie temu sama trzęsłam gatkami, że coś przeoczę ☺️