Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry

My po wizycie, wszystko jest dobrze 🙂 Zapisały się jakieś skurcze na KTG, rozwarcie na 2,5cm, główka nisko. Pani doktor powiedziała że niedługo powinnam urodzić ale jak to będzie zobaczymy 😉
Chciała mi wypisać skierowanie do szpitaal w razie gdybym do 24 nie urodziła ale stwierdziła żebym jednak jeszcze się na wizytę zapisała na 26.08 Więc czekamy.......

Mapa dużo zdrówka kochana i szybkiego rozwiązania 🙂

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

madalena20 napisał(a):
Diviana napisał(a):
Jola jest w domku, musiała mieć przetaczaną krew bo dużo straciła podczas porodu a na drugi dzień zasłabła chociaż dostała 7 kroplówek 😞 urodziła bardzo szybko, teraz mąż sie nią opiekuje bo ma urlop. Jola ma pytanie do mamuś, bo bardzo bolą ją sutki przy karmieniu bo mała podrażniła i co może na to pomóc? Póki co smaruje kremem ale nie działa.

Divianko już jej odpisałam. Ja słyszałam, że pomagają takie specjalne nakładki na brodawki do kupienia w aptece. Moja bratowa je stosowała i mówiła, że jej dużo pomogły w szybkim wygojeniu. No i mniej bolało jak karmiła córeczki.

Madalena, Diviana, Jola - ja potwierdzam skuteczność tych osłonek - też ich używałam. Ja używałam Avent w rozmiarze średnim (są również w rozmiarze S, ale wg mnie są za małe - jedynie niewielka część brodawki się tam "mieści" i w związku z tym dzidziuś nie chwyta jej prawidłowo). W szpitalu polecali mi właśnie te z Aventu oraz z Chicco

witam kochane brzuszki,mamcie i maluszki 🤪
mapa sto latek no i szybkiego bezbolesnego rozpakowania 😜

Wszystkim umęczonym dwupaczkom życzę rychłych rozwiązań 😉 ,wiem jak ten ostatni czas i wyczekiwanie doskwiera...
co do szczepionek ja i Bartusia i teraz Tosię będę szczepić wg programu na "6" i dodatkowo rota i pneumokoki...u nas kupuję szczepionki w przychodni
Madzia dzięki za radę - kupiłam małemu prebiotyki i od razu mu lepiej 😘 😘 😘

miłego dnia kochane 😁

• Mamusia
a my poszlismy na spacerek do lasu, teraz mnie brzuszek troszke pobolewa ale nic konkretnego sie nie dzieje 😉 😉...zaraz jedziemy do urzedu dowiedziec sie jak z nazwiskiem malej i...zlozyc podanie o dowod osobisty m. bo nie ma 😠 ciekawe czy nie bedzie z tego zadnych problemow...jak zwykle wszystko na ostatnia chwile

mapa sto lat!!!!

moniq1984 napisał(a):
DZIEŃ DOBRY 🙂
Mamusie chciałam się zapytać o jakiej porze podajecie witaminki dzieciaczką??
GRATULUJĘ ROZPAKOWANYM MAMUSIĄ 🙂

moniq ja podaje witaminki zawsze przy wieczornej toalecie 😆

• Mamusia
DZIEŃ DOBRY 🙂
My już od wczoraj w domku 🙂 Nie pisałam, bo jeszcze nie za bardzo mogę siedzieć - niestety byłam nacinana.
Jeśli chodzi o mój poród to skurcze takie maleńkie czułam już od poniedziałkowego poranka, ale nic głośno nie mówiłam żeby nie zapeszyć 🙂 Około południa zrobiły się mocniejsze i o godzinie 18.30 byliśmy juz na porodówce. Do 22.00 bóle byłe w miarę nie najgorsze, dopiero po odejściu wód się zwiększyły. Niestety w momencie kiedy rozwarcie doszło do ośmiu zatrzymało się i musieli mi podać oksytocynę. O 23.30 dostałam bóli partych, a 15 minut póżniej trzymałam Hanię na rękach 🙂
W trzeciej dobie życia Hani postanowiono nas puścić do domku i tu szybciej na pewno wrócimy do formy, a Hania jest kochanym i jak na razie mało absorbującym szkrabikiem - tylko je i śpi.
Mam pytanie szczególnie do mam dziewczynek 🙂
CZY U WASZYCH CÓRECZEK TEŻ POJAWIA SIĘ WYDZIELINA Z POCHWY - COŚ JAKBY UPŁAWY? Jako mam dwóch synów nie znam się na tym za bardzo.
I jeszcze jedno. Jak często kąpiecie swoje maluszki codziennie czy co drugi dzień? Bo na ulotce z Oilatum przeczytałam, że powinno się maluszki kąpać co dwa dni, żeby nie wysuszała im się skórka. No i napiszcie mi jeszcze czy oprócz płynu do kąpieli i kremu do pupci używacie jeszcze jakiś kosmet5yków dla maluszka?

jo-aneczka napisał(a):
A tak w ogóle to pytam wszystkich - czy jak urodzi się ostatni sierpniowy dzidziuś to mykniemy na mamusie. net czy zostajemy tutaj?

ja jestem za mamusie.net 😁

ann witaj i gratuluję raz jeszcze 🙂

Ja bez doświadczenia, ale czytałam,
ze wydzielina z pochwy u dziewczynek po porodzie jest naturalna;
w organizmie malutkiej jest jeszcze dużo Twoich hormonów 😉

• Mamusia
mapa napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):
A tak w ogóle to pytam wszystkich - czy jak urodzi się ostatni sierpniowy dzidziuś to mykniemy na mamusie. net czy zostajemy tutaj?

ja jestem za mamusie.net 😁

A mi jest to bez różnicy, dostosuje sie do wiekszości 🙂 🙂
Właśnie zobaczyłam ogromniasty kawałek czopa na wkładce czyżby coś się zaczynało ... 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
mapa napisał(a):

Dziękuje Mapa 🙂 Tak też myślałam, ale nie byłam pewna 🙂 Mój mąż się bardzo zaniepokoił, więc postanowiłam się Was zapytać, bo tu zawsze otrzymam odpowiedż 🙂 🙂 🙂 A napiszcie mi jeszcze co należy złożyć do zakładu pracy w celu uzyskania urlopu macierzyńskiego?

ann5353 napisał(a):
mapa napisał(a):

Dziękuje Mapa 🙂 Tak też myślałam, ale nie byłam pewna 🙂 Mój mąż się bardzo zaniepokoił, więc postanowiłam się Was zapytać, bo tu zawsze otrzymam odpowiedż 🙂 🙂 🙂 A napiszcie mi jeszcze co należy złożyć do zakładu pracy w celu uzyskania urlopu macierzyńskiego?

Zaświadczenie ze szpitala o tym, że urodziłaś. I akt urodzenia dziecka.

• Mamusia
madalena20 napisał(a):
ann5353 napisał(a):
mapa napisał(a):

Dziękuję Madalenka 🙂 Teraz przynajmniej wiem, że wszystkie dokumenty posiadam i mogę już wobec tego je złożyć 🙂

ann5353 napisał(a):
[color=green]Mam pytanie szczególnie do mam dziewczynek 🙂
CZY U WASZYCH CÓRECZEK TEŻ POJAWIA SIĘ WYDZIELINA Z POCHWY - COŚ JAKBY UPŁAWY? Jako mam dwóch synów nie znam się na tym za bardzo.
I jeszcze jedno. Jak często kąpiecie swoje maluszki codziennie czy co drugi dzień? Bo na ulotce z Oilatum przeczytałam, że powinno się maluszki kąpać co dwa dni, żeby nie wysuszała im się skórka. No i napiszcie mi jeszcze czy oprócz płynu do kąpieli i kremu do pupci używacie jeszcze jakiś kosmet5yków dla maluszka?

Witaj w domu Ann 🙂 I Jolę tez witam oczywiście 🙂
Co do upławów Ann, to tak u moich dziecwzynek tylko Majka nie miała. U Emilki zdarzały się nawet uplawy podbarwione krwią.
Co do kąpania ja zawsze i wszystkie dzieci kapię codziennie. Teraz Julkę kąpie tylko w Balneum, nie stosujemy na razie nic więcej, prócz alantanu. Po tym uczuleniu chcę troche odczekać.

Mapa sto lat 🙂

Evelina gratuluję 🙂
Moniq ja podaję witaminki przy okazji rytuałów pokąpielowych 🙂

ann5353 napisał(a):
madalena20 napisał(a):
ann5353 napisał(a):
mapa napisał(a):

Dziękuję Madalenka 🙂 Teraz przynajmniej wiem, że wszystkie dokumenty posiadam i mogę już wobec tego je złożyć 🙂
Akt urodzenia nie jest potrzebny do urlopu macierzyńskiego. Tylko zaświadczenie ze szpitala.

Dziękuje dziękuję 🙂

Zamówiłam sobie właśnie prostownicę w prezencie urodzinowym
i wcinam Liona powtarzając mojemu Dziecku, że chcę by było Lionkiem jak Mamusia 🙃

Zaraz zabieram się za obiadek i inne aktywności 🙂

marta-lion napisał(a):
ann5353 napisał(a):
madalena20 napisał(a):
ann5353 napisał(a):
mapa napisał(a):

Akt urodzenia nie jest potrzebny do urlopu macierzyńskiego. Tylko zaświadczenie ze szpitala.

Mój ZUS wymaga oryginał aktu urodzenia i oddaje dopiero po zakończeniu macierzyńskiego.