Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
MAMUSIE - TE KTÓRE NIE KĄPIĄ DZIECI W OILATUM TYLKO W ZWYKŁYM MYDEŁKU LUB PŁYNIE DO KĄPIELI Z DODATKIEM OLIWKI - JAK TO SIĘ ROBI 🙂???

MY DO TEJ PORY KAPALISMY TYLKO W OILATUM ALE CHCEMY TO ZMIENIC I KUPILAM MYDELKO NIVEA I ŻEL DO KAPIELI Z OLIWKA - jaka jest technika mycia mydełkiem a jaka żelem z oliwka??? RATUJCIE 🙂!

Wkładam małą do wanienki z wodą, ochlapuje ja woda , nabieram płyn na dłon i myję ciałko. Potem "spłukuję" ochlapując ta sama wodą z wanienki i tyle . Kurde, nie wiem czy dobrze , no ale jak inaczej??

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
mycloud napisał:
A to zdjęcia z dzisiejszego spacerku,nareszcie nam się udało wyjść. [img size=360]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/PICT5638.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Piękna dziewczynka! (prawie taka jak moja:laugh: )

• Mamusia
Czesc dziewczyny 🙂 Nie mialam i nie mam internetu wiec Wam nie moglam napisac 🙂Teraz chwilowa mam dostep wiec pisze.Moja Vanesska urodzila sie 21 stycznia o 23.22 przez cc.Rodzilam 23 h a potem sie okazalo ze mala ma kupke w jelitkach i traci tetmo wiec wzieli mnie na lozko od razu...Mala wazyla 3300 a ile mierzyla to nie wiem bo powiedzieli ze nie mierza tutaj.
Malutka rosnie w oczach je jak najeta czasami az mam dosyc jest naprawde malym glodomorem muzsze ja dokarmiac specjalnym mlekiem dla tak zwanych glodnych dzieci 🙂W nocy spi dobrze najgorzej jest wieczorem bo wtedy placze wydaje mi sie ze ma kolki bo strasznie sie prezy i czasem nie moze zrobic kupki;/Pozdrawiam serdecznie caluski dla slicznych malenstw.Buzka papa

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
a co do prężenia i krzyku - nasz tez biedny nawet przy wiekszych baczkach ciepi i sie wybudza 😞
Ale moze to przez to mleko...kurcze, skad my rodzice mamy to wiedziec 😞

moja ma to samo, te nasze kurczaki to chyba takie wrażliwce są- nie rozumiem, przecież fajnie tak sobie czasem bączka puścić, albo beknąć ☺️
Nie sądzę żeby to była wina mleka.

• Mamusia
Cześć Wam 🙂
Sarusia gratulacje dla WAS!całuski dla Vaneski:laugh:

Co do Chrzcin my chcemy zrobić na święta bo mama chrzesta z zagranicy nie będzie miała urlopu więc gdzieś w okolicy 1 -6 kwietnia.
A Michałkowi się strasznie wysusza skóra po Bambino 😞
dzisiaj musimy go wykąpać w oleju parafinowym bo aż płaty skóry mu odchodzą 😞
Jagoda,Mycloud,Dusia śliczne pysiaczki z waszych bobasów 🙂
Mycloud ale zazdroszczę ci spaceru.Nam położna kazała ubierać małego tak jak na dwór,wsadzić do wózia i otworzyć okno.
Wczoraj pierwszy "spacer" trwał 10 min a dziś ( właśnie teraz) 15 min jeszcze tak może 3-4 dni i myślę ze się w końcu wybierzemy 🙂

Hej Kochane dziekuje Wam wszystkim za gratulacje i zyczenia 😘 😘 😘 😘 😘
Pozdrawiamy no i Olafek posyla Ciociom oczko 😉 [img size=300]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/oczko-15363e1ed2f3bfc0543f95b2c610cf10.gif" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
Hej kobietki
Widzę,że nocki raczej nam się udały i kolek nie było 🤪

dusia będę mało oryginalna 😉piękne dziewczyny
mycloud,madziula,anitek słodkie te Wasze dzieciaczki

jagoda my od początku stosujemy do kąpieli tylko płyn,najpierw nalewamy wodę do wanienki a potem odrobinę płynu 🙂

Chciałam się też podzielić z info,które mam od położnej,mówiła żeby nie kłaść dziecka na boku,chodzi o bioderka a już parę razy przeczytałam,że niektóre mamy tak robią.Mi się też raz zdarzyło 😞 bo nie wiedziałam,bo niby skąd 🤔

• Mamusia
>SyLa1205 napisał:
nadrobila forum ale nie mam czasu pisac zmykam zagladne pozniej

Buziale dla was maamuski

p.s moja malutka ma strasznie tylek odparzony.. ehh co polecacie?
A mialam pytac Jagoda Ty pisalas ze kazdy lekarz odradza sudocrem dlaczegoo??

Syla nie wiem czy ktos ci juz cos poleciła ale ja polecam kapanie córci w krochmalu. Nasza jak miała odparzenie w szpitalu to ją w tym wykąpali i od razu pomogło. W domu jak tylko cos zauważymy na pupci to też od razu krochmal i naprawdę działa. Wiktoria ma pupcie jak marzenie 🙂 krochmalu robimy taki większy kubek o konsystencji kisielu i wlewamy do wanienki.

pinacolada napisał:
Hejka

Nadrobiłam zaległosci dnia wczorajszego bo mielismy gosci - przyszła mamę chrzestna z rodzinką. I własnie wczoraj poprosiliśmy ja o zarezerwowanie sobie 11 kwietnia bo wtedy chcemy zrobic Chrzciny. Ucieszyła sie bardzo - powiedziała ze to dla niej duze wyróżnienie - i taka właśnie powinna byc reakcja chrzestnych 🙂 (no nie Jagódka??) Oczywiscie z oficjalnym zaproszeniem pojedziemy sosbiscie ale termin trzeba juz rezerwować 😉

Młoda wczoraj nie mogła nam wieczór zasnąc bo przez tych gosci troszke jej sie zaburzył rytm dnia. Nie miała kolki ale nie mogła sie ułożyc ale jak juz padła o 1:30 to sie obudziła.... UWAGA!! o 7 rano (a jadła ostatni raz o 0:30!!). Bylismy w szoku!!

KUPKI - ktos pytała chyba Basia - grudki w kupce to rzecz normalna - kupka wygląda jak nie do konca scieta jajecznica - wszystko OK - nie martw sie.

ULEWANIE /REFLUKS - jak dziecko ma refluks to ulewa ale tez słychac ze mu podchodzi płyn do gardziołka (taki chlupotania) i to samo mozna usłyszec podczas czkawki - nie czka na sucho tylko tak chlupocze. Poza tym refluks jest przypadłoscia postępującą - u naszej małej na poczatku było tylko zwykłe ulewanie po jedzeniu a potem niestety coraz gorzej. Poza tym mozna zaobserwowac jak dziecko nagle sie krzywi - dokładnie tak jakby mu nagle do buzi wkropic cytryne - to znaczy ze mu własnie podeszły kwasy z żołądka i czuje niesmak i pieczenie w przełyku - i mieli jęzorkiem przy tym i mlaska.

Jagoda - a ja całą noc Ci zazdrościłam sex-u a tu masz babo placek - okres dostałaś!! I tak Ci zazdrościłam że az rano pozwoliłam sobie na małe "robótki ręczne" z mężusiem 😉 :P

Mycloud - u nas sprawdzaja sie poki co kropelki Espumisan - daje małej przed kazdym karmieniem dwie kropelki. Ale zapytaj pediatre - moze ma inne sposoby 😉

Sab Simplex - Jagoda , a jak do tej pory Ty dawkowałaś młodemu te krople. Bo w ulotce jest napisane ze 15 kropli do kazdej butelki! To sporo! jak przeliczyłam dawke w porównaniu np do Espumisanu (bo to ta sama substancja) to wyszło kilkakrotnie mocniejsza dawka!!!

Jagoda - zdjęcia cudo! Zdradź mi prosze przy jakim świetle Wy robicie te zdjecia ze wychodza takie urocze? Zapalacie tylko jakies boczne a głowne jest zgaszone? Bo rozumiem ze bez lampy błyskowej? Pewnie moje pytania wydadza Ci sie glupie ale ze mnie własnie taki głupol który sobie wykupił Nikona i nie umie nim robic ładnych zdjęć 😞

Dusia - jak Wy dziewczyny pieknie wygladacie razem! A szczęście to aż promieniuje od Was przez monitor 🙂 Całuski dla Was (ech, dla tatusia tez zeby mu przykro nie było 😉 )

Ale rąbnęłam elaborat 😉 Pewnie i tak coś pominęłam ale najwyżej dopiszę potem

no to ja dopisze sie do elaboratu :P
SAB SIMPLEX - lekarka kazala nam dawac po 7 kropli do butli 2 karmienia przed kolką - a my dajemy dzis w kazdym niemal mleku ale efektow chyba nie ma albo sa odwrotne..ale o tym za chwile...

ZDJECIA - powiedz mi jakiego masz nikona to Ci dokladnie powiem co i gdzie ustawic 🙂
Ale tak, nie uzywamy lamp blyskowych i staramy sie wykorzystac swiatlo takie jakie mamy [bo nikt nie bedzie ustawial lamp i parasolek fotogr. zeby robic "codzienne" rodzinne fotki]

Co do okresu - i okresu i seksu nie bylo 😉 i jeszcze poklocilam sie z mezem :P

• Mamusia
hej

jesli chodzi Chrzciny to planuje w święta bo Jarka ojciec przyjeżdza 🙂 wykruszyła mi się Matka Chrzestna- miala być siostra ale jest w ciązy a ponoć jest przesąd ze kobita w ciąży nie powinna trzymać dziecka do Chrztu i dupa...

a co do kupek to znów jest zielonkawa- mam dosc- jade w środe
do pediatry.

zresztą i tak musze pojechac bo mi mala spi tylko na jedna strone i co ją położe to i tak mi się obróci 😠 dziś moja wszystko wiedzaca siostra walczyła godz by główkę dała na 2 strone i wymiękła- to Vanesska stawia warunki:laugh:

• Mamusia
Basiu kochana, powiem Ci jedno. W zeszłym roku byłam chrzestną synka mojej kuzynki w 4 miesiącu ciąży. Też nam mówili że nie powinnam być chrzestną bo jedno dziecko drugiemu zdrowie odbierze ale ani ja ani kuzynka nie wierzymy w przesądy. Moja mama spanikowała i mi odradzała bycie chrzestną ale ciotka, mama kuzynki zadała jej jedno ważne pytanie "WIERZYSZ W BOGA CZY W PRZESĄDY? BO W RELIGII NIE MA MIEJSCA PRZESĄDY" no i sprawa się wyjaśniła. Byłam chrzestną mimo ciąży, moje dziecko jest zdrowe i mój chrześniak to prawdziwy okaz zdrowia! Nie wierz w te przesądy!!!

• Mamusia
Jagoda- co do tych kropelek to mozliwe ze maja odwrotny efekt przynajmniej tak u mnie było ale ja uzywałam Infacol. Teraz sie meczy prezy ale po czasie zrobi kupke i te pierdy.

aalice- pinacolada polecala krochmal ale nie w kapieli. Sprbuje jej wlasnie przemywac tylko tylek, zaczne od jutra. Dzieki

Mycloud- fajnie ze macie spacerek za sobaa 🙂

aniol- co do kladzenia dziecka na boku! szok ja moja baardzo czesto klade. Ale slyszalam zeby dziecko za kazdym razem gdy sie karmi wkladac i trzymac reke miedzy nogami(rozstawiac nogi dziecku)

Lece wziasc prysznic paa mamuski

• Mamusia
aaa mialam wam dac
http://chomikuj.pl/Venusjanka?fid=13550859
tuutaj macie bardzo duzo fajnych ksiazek w .pdf i ni etylko o wychowaywaniu zabawach pielegnacji i w ogole wsio 🙂 stad sciaglam sobie ten jezyk niemowlat bo cholery z WAS zadna mi nie wysłała:P

PINACOLADA - JEJKU, jaki piekny usmiech Lenki!!!
A nasz tak jeszcze nie potrafi 😞 Nie wiem czemu 😞
BASIA - a jak Twoja Vanesska w kwestii usmiechu??? usmiecha sie do Ciebie?

Poza tym musze przyznac ze macierzynstwo jest bardzo wyczerpuace - ja sie wykanczam nerwowo - dzis przezylam kolejny koszmar bo juz myslelismy ze znowu pojedziemy na pogotowie...
Od 16 do 17 Ksawciu tak strasznie płakał...pierwszy raz słyszałam taki płacz i wszystko wskazywało na zapalenie ucha na punkcie ktorego mam obsesje.
W końcu zasnął u mnie na klacie no i spal 4 godziny i musielismy obudzic bo sie juz zaczelam niepokoic...a caly dzien nie spal.
Odpuscilismy mu dzis kapiel, ale narazie jest spokojny poki co. Zjadl juz 150 ml i jest bardzo grzeczny.
Ale nie dalismy mu sab simplexu do tego karmienia i dziwne..ale nie krzyczal tak przy butlki jak ostatnio.
Teraz trzeba bedzie chyba powtorzyc eksperyment i sprawdzic czy to o to chodzilo.