Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Witam was 😉

PINACOLADA to nawet przystępna cena z przesyłką i fajna ta podstawka bo ma poduszkę po główkę 🙂

co do PRASOWANIA I PRANIA to ja na razie nic nie robie tylko wyukładałam ciuszki do komody i tyle w grudniu będę prała i prasowała chodź nie wiem czy dam radę może na siedząco :laugh:

• Mamusia
aallicee nie sugeruj się moim przypadkiem,tak wyszło,mówi się trudno 🙂 my i tak się cieszymy-obojętnie co się urodzi-najważniejsze,że maleństwo jest zdrowe 🙂 a co do różu-chłopcom też w takim kolorku do twarzy,gorzej z sukienkami:laugh:

PRANIE i PRASOWANIE to sobie na razie odpuściłam.Nie mam jeszcze wszystkich ciuszków tych na 56 i 62 więc bez sensu brać się za robotę 😉 jeszcze jest czas 🙂

Dokładnie za 3 miesiące mam termin porodu 🤪 🤪 🤪

Dusia, Pinacolada - 🙂 dowświadczone mamy 🙂 - tzn. że jak puszczam Ksawciowi muzyczkę i on zaczyna szaleć to nie jest to znak, że go to drażni? 🙂 nie zrobię mu tym krzywdy??? myslalam ze jak mu sie spodoba to po prostu zaśnie sobie.
Mąż mówi, że to jest dla Małego nowość, więc narazie kopie w miejsce skad słyszy dzwieki (sluchawki mi zrzuca z brzucha! 🙃 ) bo nie wie co to.
A jak głośno to puszczacie? bo też mialam wątpliwosci...
Aniol - ale numer! ja w sumie nie pomyslalam nawet ze lekarze teraz moga sie mylic 🤢
Poza tym kurcze, juz tyle razy widzielismy siusiaka ze ..nie, no, na pewno u nas bedzie synek :P
Basia - ja też nie przepadam za prasowaniem 🥴
Na szczescie dostalismy w dniu slubu super fajne zelazko i moj Maz teraz lubi nim prasowac 🙂

Jeny dziewczyny wy to możecie urodzić jeszcze w tym roku w grudniu szok szok!!!wy już będziecie mieć swoje pociechy a ja jeszcze będę czekała 🤨 Co się przejmować,że chłopiec w różu a kto wam zimą będzie je widział jak dziecko będzie w kombinezonie i śpiworku.Chyba tylko do lekarza,więc i tak zaraz trzeba będzie kupowac nowe ciuszki.Nie sądze,że wszystko macie w różu? ja mam różowych tylko kilka rzeczy a tak inne neutralne kolory,nawet jedne ogrodniczki mam niebieskie.Wiecie ,że kiedyś chłopcy chodzili w różu a dziewczynki w błękicie 😉

Faktycznie oklaski znikają z dnia na dzień to jest dopiero dziecinada!!!

aaa i dostalam dzis w koncu dobra wiadomosc! 😆
Kolega taty zajmie sie generalnym remontem naszego mieszkanka i cene nam podal - blisko 1/3 tego co poprzedni "fachowiec" - oczywiscie za dokladnie te same prace!!!!
Takze moze nam starczy na wszystko co sobie zaplanowalismy 🙂
Dzis dopiero administracja konczy nam wymieniac grzejniki i kanalizacje, gaz mamy juz zrobiony, dzis weszli elektrycy i hydraulicy a od przyszlego tygodnia juz konkretny remont - tak sie ciesze!!! 🙂 🙂 🙂
Jutro czeka nas caly dzien jezdzenie po skladach budowalnych.

Dziewczyny - nie wiecie jak to jest z odliczaniem VATU ???
Można remonty odliczac????

• Mamusia
Jagoda to nie znaczy ze Ksawciu nie lubi muzyki poprostu to jest dla niego inny bodziec 🙂
Agata wiecej w ciazy sluchala ulubionych utworow moojego meza i teraz woli tanczyc przy nich niz przy dzieciecych piosenkach. Moj brzuszek tez kopie w sluchawki 🙂 sprobuj sie z malym pobawic jak lezysz i wiesz, ze on nie spi to rob koleczka na brzuchu a zobaczysz ze odpowie Ci zaraz kopniaczkiem w to miejsce 😁 Podobno puszczanie muzyki w ciazy w jakis sposob okresla pozniejsze upodobania malenstwa 🙂

Dusieńko - z tymi zabawami to juz zauwazylismy ze tak rzeczywiscie jest! 🙂
Jak maly szaleje to ewidentnie sie z nami bawi! 🙂 🙂
Szczegolnie z moim M. - gdzie on np. przystawi usta i mocno cmokajac i dociskajac broda mowi cos do synka to zaraz tam dostaje kopniaka 🙂 🙂 to jest takie niesamowite!!! 🙂

• Mamusia
Jagoda specjalnego pita sie robi wiec zbierajcie wszytskie faktury np w Castoramie zbiera sie paragony i potem (w przeciagu miesiaca) mozna zrobbic zbiorowa fakture, jak wroci maz to zapytam sie go jak sie ten pit nazywa
a i uwazajcie np. na takie sztuczki jak w Komforcie z panelami, ze przy zakupie paneli z montazem -12% ceny paneli...ale przy przeliczeniu sie nie oplaca bo "fachowcy"z Komfortu zycza sobie sporo za montaz, i wtedy juz nie mozna skorzystac z ulgi bo zaplaciliscie mnie w Komforcie

mycloud - bo to byla ruina chociaz na taka nie wygladala 😉
Byly niby panele - czesciowo na podlodze, czesciowo na scianach i sufitach...a pod nimi...DOBRZE TO TO SCIAGNELISMY! np. okazalo sie ze w kuchni cos sie musialo palic bo jest czarna a oni na to zalozyli panele...zeby to zaslonic..szok.
Grzejniki, kanalizacja, gaz, prad - to wszystko bylo jeszcze sprzed 30 lat...wiec lepiej wymienic niz bac sie o wlasne bezpieczenstwo tymbardziej ze patrzac na koszty calego remontu nie jest to az tak drogie.
(zdziwiliy mnie tylko ceny grzejnikow - a poniewazkupilismy w LEROY musielismy je wszystko oddac bo to podobno chlam straszny no i za 20 zeberek lepszych plus grzejnik w lazience zaplacimy blisko 1700 pln...) 🥴

Dusia dzieki za info! ja myslalam ze te ulgi na remonty zostaly zniesione.
nam i tak na szczescie panele bedzie robil ten jeden pan - kolega taty wiec my bez montazu.
Ale jesli cos Ci sie jeszcze przypomni waznego na co laik remontowy taki jak ja 🙂 moze nie zwrocic uwagi - pisz - bede ogromnie wdzieczna 😉

• Mamusia
my tez jak kupilismy mieszkanie to wygladalo jak po remonie a jak sie za cokolwiek bralismy to sie sypalo...ehhh bylo poprostu zrobione na slowo honoru byle szybcie i zeby tylko wygladalo a nie musialo dzialac - np grzejnink w lazience nie grzal bo "majstrom" nie chcialo sie zrobic kolanka zeby zagac rurke, to zgieli ja na sile no i ciepla woda nie plynela....
wiec lepeiej zrobic to podczas remontu i nie denerwowac sie ze cos nie dziala jak sie skonczy remont

• Mamusia
Jagoda:
z tym VATem to jest tak ze trzeba miec wszystkie fv na materiały budowlane które maja stawke VAT 22% teraz a w 2004 miały 7%. i ta różnice ci urząd zwróci. Na rozliczenie masz 6 m-cy od zakończenia inwestycji....ale może chyba tez etapami składać o takie zwroty. Na kase czeka sie do 6 m-cy.
te materiały to z tego co wiem to m.in. kafelki, fugi, kleje, farby, gipsy.
Składa się chyba wniosek VZM-1 i załącznik VZM-1A.

No ale tak na pewno to nie wiem bo właśnie sama dziś wypełniam wniosek o ten zwrot bo mi narzeczony wczoraj skserował FV 🙂

Te fv muszą byc na ta osobę której jest nieruchomość.

Dusia - u nas wlasnie tak bylo...
Np. do starego grzejnika w duzym pokoju puscili rurki przez caly pokoj pod sufitem a potem to zabudowali tak po chamsku regipsem...
Lazienka byla totalnie bez sensu ustawiona nam doradzili jak uzyskac przestrzen w tych raptem 3m2 i pozmienialismy uklad i miejsce wszystkiego.

• Mamusia
Doberek

O boziu Jagoda szok masz racje lepiej teraz a dobrze raz a porzadnie i bedziecie mieli spokoj.

Mam pytanie ?!
czy odczuwacie napiecie podbrzusza? takie delikatne skurce tzymajace kilka minut i po chwili odpuszcz?

Ja tak mam od wczoraj trzyma mnie do dzis odczuwam to caly czas.

• Mamusia
Jagoda widzę,że remoncik idzie pełną parą-rewelacja 🙂

Moje maleństwo 😆 non stop się odzywa-czy muzuka czy nie.
A liczycie już ruchy,wyczytałam że w 27 tygodniu powinno ich być 10 na godzinę.U Mnie jest ich chyba ok.30 🤪 takie ruchliwe to nasze dziecko:P

A mam jeszcze pytanko do Was?
zrobiłam sobie syrop z cebuli,ile razy dziennie powinnam go zażywać?Lekarz przepisał Mi tylko antybiotyk-tak się doprawiłam na grzybkach 😞 a na kaszelek nic nie zaordynował 😞

To faktycznie Jagoda nieźle Ci ludzie zapuścili mieszkanie.Już niedługo i będziesz miała ślicznie i czyściutko.

Musze sobie głowę pofarbować ,ale zupełnie mi się nie chce.

Mam ochotę dziś na placki ziemniaczane i chyba zrobię:P