Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Pinacolada - oklask ode mnie rowniez 🙂
A moja liczba oklaskow wrocila do stanu sprzed wiadomo czego 😉
Uwaga mamusie córeczek - dzwonila do mnie wlasnie moja przyjaciolka i opowiadala mi o USG bioderek - robi sie je w 6 tygodniu zycia dziecka - u nas w Krakowie jest na ul. Barskiej dobry sprzet i na NFZ tylko trzeba sie rejestrowac od razu po porodzie bo sa dlugie terminy.
Problemy z bioderkami podobno dosc czesto dotykaja dziewczynek - jej Zosia dostala skierowanie na zalozenie tej sztywnej pieluchy - nosi sie ja ok. 2 miesiecy zeby cos tam w stawie dojrzalo i uroslo kilka mm (zeby potem w wieku 30 lat dziewczynki nie musialy miec endoprotez!)

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
własnie oglądam program2 przed chwila nad niemnemich teraz syzyfowe prace puszczaja za moich czasów to książek aż tyle w bibliotece nie było i trzeba było czekać na kolejkę aż inni przeczytają wydaje mi sie że te dzieci to chyba nawet czytać nie bedą potrafiły... my z moim to pochłaniamy ksiązki nie wiem co dobrego ta nowa edukacja da tym naszym dzieciaczką

• Mamusia
Przypomniały mi się jeszcze 3 teksty z wczesnego dzieciństwa mojej Julki, a ponieważ wczorajsze poprawiły Wam humorki to pozwalam sobie dzisiaj znowu napisać:
1.Święta Bożego Narodzenia, tłok w kościele jak cholera, Julka (2,5roku)wierci się i kręci i w końcu mąż mówi do niej żeby była grzeczna bo jak ksiądz będzie chodził po składce to wrzuci mu pieniążka a on ją pogłaska. Pomogło - czekała cierpliwie na "jegomościa". W końcu przyszedł, ona wrzuciła monetę a "gość" odwrócił się na pięcie i poszedł. Wtem moje dziecko na całe gardło ( a natrafiła akurat na absolutną ciszę): "Hej, Ty, nie pogłaskałeś mnie!!!" Ludzie parsknęli śmiechem, ksiądz na szczęście tez i wrócił się i pogłaskał 🙂
2. Sytuacja również z kościoła. Mąż trzyma ją na rękach, Julka (ok.2lat) puszcza nagle bączka (dość cichego) i na cały głos informuje wszystkich dookoła: "przepraszam, zrobiłam pur" - i tak trzykrotnie rozglądając się za każdym razem w inną stronę 🙂
3. Julka (ok.2lat) kąpie się w dużej wannie, ja siedzę obok i pilnuję. Wchodzi mąż (mała zajeta zabawą) i proponuje zwracając się do mnie żebyśmy nazajutrz poszli na basen. Ja na to, że jutro nie bo mam jeszcze okres ale za kilka dni chętnie. Po kąieli owiniętą ręcznikiem zgodnie z rytuałem niosę do kuchni żeby dała dziadkowi buziaka. U dziadzia jest sąsiad, który na widok Julki zaczyna z nią "rozmowę". W końcu pada z jego strony pytanie: "to skoro tak lubisz pływać w wannie to może pójdziesz z mamusią na basen?" Na co moje dziecko bez zastanowienia odpowiada: "Nie mogę , bo mam okres ale jak mi się skończy to chętnie" . Najpierw doznaliśmy szoku a potem ataku śmiechu 🤪

• Mamusia
moja siostrzenica lat 2,5 ostatnio ma okres typu diabelek wcielony i nie zastanawia sie nad tym co mowi ..... Otoz odwiedzila ja ciotka i mala mowi do mojej kuzynki a swojej mamy " Mamo powiedz cioci lucynce zeby juz sobie pojechala bo ja juz jestem zmeczona" z jednej strony ma sie ochote rozesmiac ale z drugiej strony trzeba zachowac powage i wyjasnic dziecku ze tak nie wolno mowic 😉

• Mamusia
oj dziewczyny zostawic Was bez pinowania na troszke to nadrabania zawsze cos bedzie 🙂

Jagoda no to teraz juz wiem czemu corcie pozniej o 11 dni urodzilam, bo przed pierwsza ciaza nie okresy mialam strasznie nieregulernie..., za to druga urodzi sie chyba w terminie lub przed bo po porodzie mialam jak w leb strzelil co 28dni 🙂 wyszlo na to ze tylko my dwie nie nosimy 😉 chyba zaczne nosic
Pinacolada cos wiem o szukaniu plytek - my mielismy nie robic lazienki bo wygladala przyzwoicie i nawet nam sie podobala, ale grzejnik wisial pod katem i chcielismy go wyprostowac...i wtedy sie zaczelo odpadanie plytek, ccielismy kupic takie same ale wyszloze to jakis chinski gres i ostatnia dostawa do Polski byla 2 lata temu 😞 po naszym remoncie na wszelki wypdek zostawilismy kilka w piwnicy 🙂
mycloud skoro ma spasc snieg to sie musze z moimi kozakami do szewca wybrac, a nie znam w okolicy zadnego dobrego ...ehh
Jagoda co do bioderek - wszedzie sa straszne kolejki do poradni preluksacyjnej....do 1roku zycia sa 3 badania no chyba ze cos dzieje sie niepokojacego to wiecej, no i przede wszystkim szerokiepieluchowanie, ktorego nienawidze, ale co robic lepiej pomeczyc dziecko teraz niz potem ma miec klopoty.

• Mamusia
Niedawno gramy w grę planszową "Eureko, ja to wiem". Julka trafia na pytanie z geografi i od razu jęczy, że nie będzie wiedziała bo nie ma jeszcze w szkole geografii. na to jej mówię ,żeby nie jęczała tylko posłuchała pytania a my z tata spróbujemy jej tak podpowiedzieć ,że może uda się jej wpaść na prawidłową odp. Pytanie brzmiało: Gdzie powstał 1-szy na świecie park narodowy? Chodziło o USA a ponieważ mój tata był tam kilkakrotnie o czym opowiadaliśmy Julce to jej podpowiadam: "dziadziu Kuba był tam kilka razy". Julka uradowana podpowiedzią krzyczy: "wiem ,wiem w sanatorium!":laugh:

• Mamusia
co do smiesznych historyjek to dwie z mojego dziecinstwa:
Po przedszkolu zawsze chodzilam z mama do babci do pracy i ktoregos dnia babcia miala urwanie glowy, ze mowi ze chyba dostanie kota, a ja na to ze stoickim spokojem "babciu a ja psa"

Innym razem mama dostala kwiatka w doniczce na imieniny, jak byla w pracy postanowilam go "zbadac" i oberwalam wszytskie liscie, ale zeby mama sie nie zorientowala to na nowo przyczepilam je szpilkami...myslalam ze przyrosna 😉
:P
Synus mojej kuzynki na bilansie:
Pani doktor sprawdza plucka i mowi do nie go : oddychaj.
A jego odpowiedz: nie, dlaczego? bo nie umiem 😁 😁

• Mamusia
Witam was mamusie
Julio oklask już pojawił się dla was 😉))
u nas jakoś leci jestem strasznie zmęczona tym remontem ale jedziemy teraz jeszcze po farby i sprawdzić czy się cos dzieje na mieszkanku czy robota stoi w miejscu bo mnie trafi buziolkiii kochane dla was;**** i waszych maleństw 🙂)))

• Mamusia
kurcze zaraz do reszty sie zirytuje ostatnio zadne elektroniczne urzadzenie mnie nie lubi .... Komorka sama sie wylacza szczegolnie lubi to gdy z kims rozmawiam .... do mnie mozna zadzwonic ale ja nie moge zadzwonic nigdzie nawet na biuro obslugi a komputerek z upodobaniem sie zawiesza masakra

ale tu cichutko 🙂
Ja po obiedzie - czuje sie jak ogromna kula...
🤢
Jak mój synek tak sie bedzie rozpychal to bede brzuchem bila rekordy swiata 🙃
Przejrzalam raz jeszcze ubranka dla Ksawerego i musze dokupic jeden zestaw roz. 56 do szpitala.
Tu mam pytanko - czy Wy mamusie szykujecie takie tradycyjne wyprawki czyli kaftanik+spioszki+bluzeczka+czapeczka+niedrapki?
Bo ja sobie jeszcze skompletowalam jeden zestaw:
body z dl. rekawem, na to pajacyk bawelniany, czapusia i niedrapki i zastanawiam sie czy to jest ok.

Jagoda ja nie kupowałam takich kompletów tzn.wszystko od stóp do głów w takim samym kolorze i wzorku-nie podoba mi się.Jednak przeważają koszulki białe ,śpiochy,kaftaniki,czapeczki białe,żeby pasowały do każdego stroju,niedrapki różowe i niebieskie,oraz body,jednak mam też sporo pajacyków.Do szpitala chyba najlepiej brać koszulki lub body,śpiochy,czapka,rękawiczki.

• Mamusia
witam
dawno to nie zaglądałam wiec od razu ściskam wszystkie mamusie!!!
co do ostatnich postów to ja zbieram wyłącznie body z dł i krótkimi rękawkami a do tego półśpiochy. od świeżo upieczonych mam wiem że kaftaniki i pełne body zupełnie się nie sprawdzają śpiochy się odpinają guziczki przeszkadzają a kaftaniki to się podwijają. rewelacyjne są też pajacyki

• Mamusia
dziewczyny ja wogole nie uzywalam kaftanikow - spiochy tylko jako pizamka, a jestem zakochana we wszelkiego rodzaju body, a najbardziej z dlugim rekawem i pajacach 🙂
Jagoda taki zestaw jak opisalas chya wystarczajacy jest no moze dodalabym skarpetunie bo malenstwom marznom stopki, wiec pod pajaca jak znalazl 😆

Każda z nas będzie ubierała dzidziusia jak będzie uważała,każda ma inny gust ,ale dzięki temu jest różnorodność 😉

Dziewczyny czy zdarza się ,że bolą was biodra? mnie niestety tak,ale wtedy kiedy leżę i chcę się podnieść ,albo długo siedzę.Mam wtedy wrażenie jakby mój tyłek ważył tonę.

• Mamusia
Te historie WASZE o dzieciaczkach haha śmiechu WARTE!:P
z tym księdzem too mega! 😁 😁 😁 wyczyn!:P

Ja Wam powiem że podkupuje cały czas coś ale już się wstrzymuje bo chce jeszcze jakąś ładną pościel łóżeczko i wózek reszte ubranek kupie jak wróce 🙂 a mam już 8worów! ciuchow hehe tak od 0m-do12m 🙂 no i Fride trzeba kupic 😉 podgrzewacze nie kupuje sterylizatora tez nie, nawilzacz w Irlandii mi nie potrzebny hehe taam wilgotność 90%:P wystraczy ze przewietrze dom 🙂 a na noc trzeba temperature zbijac do 18 maluchom:P
A do kapieli to i tak z pewnościa bedzie sie dogrzewało pokoj 😉 noo i w ogolee juz nie moge sie doczekac az zobacze moja niunie 🙂
Powiem Wam że te USG to naprawde fajna sprawa jak prawdziwe dziecko a ona niby nadal w brzuszku. Na zdjeciu juz widac ze ma włosyy a zgaga meeczy mnie znowu nie milosiernie hehe a no i podobna do tatusia jak narazie 😉

• Mamusia
Za tydzien Nasz Wielki Dzień po prostu maaasakraa:P hehe ten czas leci! ale ciesze się bardzo 🙂 🙂
No i moja córcia MA juz nadane imię NELA 🙂 na drugie będzie Anna(po babci i po chrzestnej hehe 🙂 ) no i niby tez powinno sie dać dziecku imie zeby jednoz imion to był jakis świety patron więc Anna równiez odpowiadaa 🙂

No i terazz bedzie dziewczynka ale nastepny bedzie już chłopczyk hehe moj mowi ze po roku:P ja mu mowie że za szybko tylko dlatego że bede miala teraz cesarke.

Nie wiem czy Wam mowila. Tak sie bałam tego wirusa teraz czekam na wyniki badan.
A tu i tak cesarka mnie czeka bo mi sie moja przepuklina obudzila, najgorsze jest to ze nie moge sie przemeczac bo gdy wyjdzie i nie bedzie sie chciala schowac to lece od razu na stół operacyjny bez względu na to że jestem w ciąży. No i oczywiscie uwazam na siebie 🙂 jak tylko moge 😉

Aaaa i jeszcze mi dzis tesciowa opowiadala że mój przysyszły M. gdy ona zapytala czy cieszy sie ze bedzie dziewczynka powiedzial ze taak, a potem zapytala o co chodzi chyba mial krzepka mine 😁 hehe to wiecie co powiedział!! 😁 haha
A co bedzie jak ona mi do domu z brzuchem przyjdzie ! 😁 no nie moge:d tesciowa sie rozesmiala i powiedziala : Moze Ty daj sie jej najppierw urodzic 😁
Faceci to sa niemozliwi naprawde!:P