Skocz do zawartości

na Październik :) więc to dopiero początek | Forum o ciąży

Lidka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

dzień dobry!!!

za mną znowu "przeturlana"nocka...co chwilę siku i tak w kółko...a dzisiaj boli mnie brzuszek 😞 ...Do terminu jeszcze 5 tygodni a ja już bym chciała być po wszystkim heh ☺️
No i straszny leń mnie ogarnął,ale trzeba wykorzystać jeszcze czas na odpoczynek bo później nie będzie już możliwości...

Miłego dnia!!!! 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘

Hej!
Ja dopiero wstałam...w nocy sie krece i chodze do ubikacji a w dzien nadrabiam brak snu... 🙂 A w dodatku jak wstawałam z łóżka to złapał mnie silny skurcz w brzuszek...ale zabolało...pierwszy raz miałam skurcz...ale skonczyło sie tylko na tym jednym... 😞
Teraz brzuszek mnie dziwnie pobolewa...tak jak na okres... 😲 kto wie może wkoncu cos sie ruszy i synek zechce wyjsc... 🙂
Dzieki Maxaro za rady 🙂 juz dzis nerwy opadły po wczorajszym... 🤨

Make a pregnancy ticker

A co u was słychac ciekawego? 🙂 🙂 🙂 wczoraj siostra kupiła dla mojej niuni 2kombinezony i podgrzewacz do mleka z aventu...na tak zwanym carbudzie(używane rzeczy)zapłaciła za to wszystko 4funty wiec opłacało sie... 🙂 ale niestety zobacze te rzeczy dopiero za 2tygodnie jak przyjedzie do Polski... 😞
Jestem juz tak podekscytowana tak tym ze zbliza sie dzien w ktorym zobacze moje malenstwo no a jednoczesnie boje sie nie samowicie... 😲 juz bym chciala miec to za soba... 🤨

Pozdrawiam:laugh:

Make a pregnancy ticker

moja kolejna znajoma się rozpakowała dzisiaj...jaaaaaaaaaaak jaaaaaaaaaaaaaaa jeeeeeeej zazdrooooooszczę!!!! ☺️
malutka ma 58 cm i waży 3340g...
a ja zarejestrowałam się na 23 na USG i się dowiem w przybliżeniu jak urósł mój skarbuś...

• Mamusia
No witam Mamusie.....Ja dzisiaj pokupiłam kilka rzeczydo szpitala....pantofle....koszulkę do karmienia....biustonosz....i dżinsy ciązowe.....ale zaj.....będe w nich mogła śmigać jeszcze z miesiac po porodzie,bo na pewno w stare jeszcze dłuugoooooooo się nie zmieszcze....ale to drogie wszystko....same spodnie 129zł.......żal aż,bo za tą cenę można już normalne dżiny kupić.....Ja juz nie chcę brzucha i grubej d.....!!!WYŁAŻ MAŁY!!!!!heehh.....żartuję....niech jeszcze piklak urośnie troszke......też juz mam pojedyncze skórcze....ale to przepowiadajace....ja w czwartek zaczynam 37 tydzień....więc Dzidzia będzie donoszona.......mam nadzieje.....bo tyle sie teraz słyszy o tym,ze lekarze zle termin wyznaczają i jedzie taka Mama na porodówkę....a tam mówią ,ze to 36 czy 37 tydzien.....masakra.....

• Mamusia
Witam mamuski...
Niewiem komu jeszcze ten numer poslac...wogole to sie pogubilam...;/;/ ja mma tylko jeden .
Mam nadzieje,ze i tak dacie znaka jak sie juz rozpakujecie;D
Ja mam chyba instynkt uwijania gniazdka bo sprztaam segreguje...meza po farbe wysylam..szok...mam taka wene do roboty ,ze czasu poklikac malutko :P
A tu jeszcze tyle przedemna..mam jeszcze klka pralek prania..bo sie okazalo,ze ciuszkow wiecej niz myslalam ;D
Dobrze,ze sie za to nie zabralam tydzien przed porodem bo na bank bym nie zdarzyla..
23 ide do lekarza i powie mi kiedy sciagaja mi "ringo dla kundla" niby mialo byc w 37 tc ale moze jakies plany sie pozmieniaja .
Widze,ze wy to jzu macie rzot beretem do rozwiazania..ale fajnie szybciutko beda wasze malenstwa z Wami...
Moja corcia odwrocila sie tyleczkiem wiec bedzie cesareczka...mam nadzieje,ze wczesniej nizeli w 40 tc bo sie juz nie moge doczekac :P 😜

• Mamusia
Lekarz powiedzial,ze ma czas do 36 tc sie obrocic ,ale na tym etapie ciazy maja dosc malo miejsca wiec niewiadomo co to bedzie..
W sumie powiedzieli tez ,ze jesli zostanie tak ulozona to przyspiesza cesarke bym sie juz nie meczyla wiec do 40 napewno czekac nie bede...
A szczerze mowiac to z moich brzusiem juz ciezko nawet skarpetke ubrac a juz nie wspomne o zaiazaniu butow hihi 🙂

• Mamusia
Dziewczyny moje Małe to już chyba od 28 czeka główką w dół...i mam nadzieję ,że tak pozostanie....No ale w Waszym przypadku jeśli Maluch jest pośladkowo to lepiej jest zrobić cięcie,bo nie wiadomo jak taki poród sie potoczy....Jedynie dziwię sie Dziewczynom,które bez przeciwskazań ....dla wygody decyduja się na cesarkę....a jeszcze bardziej lekarzom,którzy godza sie ja wykonac.....To jest wygodnictwo i tyle....Po cos starać się o dziecko jeśli nie jest sie w stanie zniesć bólu porodu....Oczywiście licze na szybki poród....ale osobiście wolałabym rodzić 12 godzin niż mieć cesarkę.....Dlatego bardzo Wam Kochane współczuję,ale dla dobra dZidzi też bym się poświęciła....natomiast wygodzie mówię NIE.......A tak wogółe to już kiedyś Wam pisałam chyba,ze moja kuzynka poszła na umówiona cesarkę,bo Dzidzia była pośladkowo ułozona.....Jej dr do ,której chodziła prywatnie robi jej ostatnie usg przed cięciem.....a tu Maluszek sie w ciagu 1 dnia obrócił.....takze zawsze trzeba mieć nadzieję.....czego Wam serdecznie Brzuszki życzę

• Mamusia
Hej dziewczynki 🙂
Wczoraj bylam u lekarza.Wszystko ladnie pozamykane i twarde....ciesze sie, ze wszystko ok, ale mialam cicha nadzieje, ze jednak cos juz sie ruszylo....Teraz prawdziwa bomba ktora mnie przerazila.....zgadnijcie ile wazy moj synek....3900 Boze a tu jeszcze caly miesiac. Lekarz pobieral wymiary dwa razy, bo nie wierzyl.....Nie wiem jak ja go urodze przy mojej takiej drobnej budowie.Mam 158 cm wzrostu i bardzo waskie biodra.Niestety z tego powodu tez grozi mi cesarka. Juz teraz wiem dlaczego maly tak bardzo zleje a dla mnie jest to takie bolesne.Mam sredni brzuszek i miejsca chlop nie ma 😉

• Mamusia
O MATKO!!!Masakra jakaś.....Natalko no nie wierzę.....O rany to chyba lepiej żeby była ta znienawidona cesarka,bo jak Ty go bidulo orodzisz....To za miesiąc on z 5 kg będzie warzył.....Jejku....Moze idz jeszcze do innego gin prywatnie i nie mów mu nic o wadze żeby go nie nastawiac i niech on jeszcze opinię swoję da......A co do tych pomiarów usg.....to one bardzo czesto błędne są.....nie wiem co Ci jeszcze napisać.....bo w szoku jestem....Ja mam nadzieję,ze mój bedzie w normie tak jak mi się marzy....Chociaz ostatnio podejrzanie mi brzuch rośnie.....wielki sie zrobił...

• Mamusia
o boze natalio wspolczuje 5 kilowy bobas 🤪 jak go bedziesz rodzic 🥴 🥴 allllaaaaaaaa jak masz waskie biodra to zapewne zrobia ci cesarke jak nie podolasz zadaniu ... tak samo jak napisze idz do innego gina pamietaj tez ze usg to nie waga... 5 kilowe dziecko to juz takjak by mialo z 3 miesiace ja chce takie 3 kilowe lepsze do porodu oraz taka kruszynka ....
natalio to ciuszki 56 62 wybij sobie z glowy ale tak jak ci mowie zobaczysz jak urodzisz usg to nie waga
ide obierac zeimniackzi potem jade o 16 na zajecia do szkoly na godzine a potem jade do tesciow bo sa dla mnei zas rzeczy - dla niuni 🙂 stelaz pod wanienke komplet poscieli spiwor do wozka jakies ciuskzi masakra za duzo ich juz jest zrobie cdzis fote i wrzuce wam ile mam ciuszkow w romiartze 56 bo narazie tylko ten popralam masakra bodow mam 43 pary

maxara napisał:
Dziewczyny moje Małe to już chyba od 28 czeka główką w dół...i mam nadzieję ,że tak pozostanie....No ale w Waszym przypadku jeśli Maluch jest pośladkowo to lepiej jest zrobić cięcie,bo nie wiadomo jak taki poród sie potoczy....Jedynie dziwię sie Dziewczynom,które bez przeciwskazań ....dla wygody decyduja się na cesarkę....a jeszcze bardziej lekarzom,którzy godza sie ja wykonac.....To jest wygodnictwo i tyle....Po cos starać się o dziecko jeśli nie jest sie w stanie zniesć bólu porodu....Oczywiście licze na szybki poród....ale osobiście wolałabym rodzić 12 godzin niż mieć cesarkę.....Dlatego bardzo Wam Kochane współczuję,ale dla dobra dZidzi też bym się poświęciła....natomiast wygodzie mówię NIE.......A tak wogółe to już kiedyś Wam pisałam chyba,ze moja kuzynka poszła na umówiona cesarkę,bo Dzidzia była pośladkowo ułozona.....Jej dr do ,której chodziła prywatnie robi jej ostatnie usg przed cięciem.....a tu Maluszek sie w ciagu 1 dnia obrócił.....takze zawsze trzeba mieć nadzieję.....czego Wam serdecznie Brzuszki życzę

Moja siostra miala cesarke na zyczenie i nie potepiam jej za to.to jest jej sprawa! i kazda kobieta ma prawo wyboru (przynajmniej tak powinno byc)jak sie rodzi naturalnie tezs podaja epidural (przynajmniej tutaj w Irlandii tak jest) fakt ze po cesarskim trzeba lezec 5dni zamiast 2-3 ale uwazam ze skoro kobieta nie chce rodzic naturalnie to dlaczego mialaby sie zmuszac. Moja siostra nigdy nie chciala miec dzieci nie wiem czemu w koncu sie zdecydowala i od samego poczatku mowila ze nie bedzie rodzic naturalnie bo nie chce. Ja mam nadzieje ze bedzie mi dane urodzic naturalnie 🙂 ale szczerze powiedziawszy nie uwazam zeby cesarka na zyczenie byla czyms nie na miejscu...

Maxara a co do bolu to wiem po mojej siostrze i kolezance ktora rodzila naturalnie ze cesarka moze i jest bezbolesna za to pozniej kobiety cierpia po kilka tygodni a nawet i miesiecy. Moja siostra 4miesiace po jeszcze nie ma do konca zagojonej rany. Wiec nie uwazam ze tu chodzi o bol podczac porodu. Jak ktos nie chce to to jego decyzja a nie wygodnictwo!

Po naturalnym porodzie 2-3tyg i juz jest lepiej ale moja znajoma po takim porodzie ma taki uraz psychiczny ze brak slow! i wierz mi nie zalezy to tylko od kobiety. Czasem takie rzeczy przerastaja nas same i ciezko z tego pozniej wybrnac. Mam tylko nadzieje ze ja sie w miare pozbieram po tym wszystkim i szybko wroce na swoje tory mam na mysli rowniez sex po porodzie bo wiem ze sa i tak kobiety ktore po naturalnym porodzie nawet rok sie nie kochaly... straaaaszne

• Mamusia
Anitek....nie jestem pewna zle z tego co piszesz to Twoje 1-sze dziecko,wiec chyba jeszcze nie wiesz co to jest poród...ja natomiast doskonale to wiem....i nigdy w życiu nie zgodziłabym się na cesarkę bez oczywistej przyczyny....oczywiście gdyby chodziło o moje zdrowie lub Dzidzi to na 100% bym się zdecydowała....a już samo to co napisałaś,że Twoja siostra nie chciała mieć Dzieci jest dla mnie wystarczającym dowodem na potwierdzenie moich wcześniejszych słów....Ja mam takie ,a nie inne zdanie,a moje macierzyństwo i poród są świadomym wyborem....więc świadomie nigdy bym się bez wskazań medycznych nie zdecydowała na tak poważny zabieg jak cesarskie ciecie.....no ale to tez wina polskiej służby zdrowia.....bo wystarczy poczytać trochę literatury ,aby dowiedzieć się,ze w całej Unii E....zaledwie kilka procent porodów kończy się cc......tymczasem w Polsce jest to kilkadziesiąt procent.....także nie przekonałaś mnie anitek ani trochę.....chociaż dziękuję ,zer zainteresował Cię mój post.....Powodzenia na najbliższe miesiące i szczęśliwego rozwiązania jakikolwiek sposób wybierzesz

Phiii co to zmienia czy rodzilam czy nie??? wazne ze mam wiele kolezanek ktore rodzily i naturalnie i przez cesarke i zdania sa podzielone na ten temat.I nie ma prawa oceniac mojej siostry teraz...skoro mowisz ze to jest wyrazenie zdania to jak mozesz nazwac kobiety chcace miec cesarke ze sa wygodnickie jak dla mnie to nie jest wyrazanie zdania tylko wyzwanie kogos od jakis paniusiek wygodnych. Kazdy ma prawo robic to co uwaza za sluszne. I co z tego ze Ty juz rodzilas...gdybys spedzila 18godzin rodzac w bolach i prawie braku swiadomosci z bolu jak moja kolezanka (i tak zakonczylo sie to cesarka) to ciekawe czy bys teraz tak pisala???od samego poczatku miala przeczucie bo jest mala drobna kobietka, ale tez jje wszyscy odradzali i na koncu biedna po takim koszmarze i tak miala cesarke. Trzeba wziasc wszystkie za i przeciw! a tak apropo to uwazam ze cesarka jest lepsza niz porod kleszczowy...I prosze nie obrazaj tutaj tych Mamusi ktore wybraly cesarke...Bo to jest kazdego indywidualna sprawa i nic Ci do tego...

Ja bede rodzic naturalnie ale tutaj to inaczej wyglada. Nie to co w Polsce trzeba biegac i dawac w lapke poloznej zeby dostac znieczulenie jakis skandal!!!
Poza tym uwazam ze kobiety powinny zostac uswiadomione przez swoich lekarzy plusach i minusach obu metod. Bo niestety nie kazda kobieta moze rodzic naturalnie...wiesz co zrobili mojej kolezance w Polsce? dziecko mialo ulozenie posladkowe i na sile probowali dziecko odwrocic krzyczala z bolu a oni sobie nic z tego nie robili a na koncu oczywiscie skonczylo sie to cesarka... Lekarz do samego konca zapewnial ja ze dziecko moze sie odwrocic albo je odwroca przed porodem...co za glupota...jak dla mnie to jest ryzykowanie zdrowia matki i dziecka...Wiec nie uwazam ze jesli jakas kobieta z okreslonych przyczyn moga to byc jak dla mnie nawet kwestie psychiki badz strachu przez porodem naturalnym ma prawo na cesarke. i takie jest moje zdanie na ten temat.

Ktos tu widze ma olewczy sposob traktowania innych osob na forum lacznie z odpowiadaniem na posty. Ktos zaczyna dyskusje i nawet nie potrafi jej dokonczyc... hehe dobre
No coz Mamusie zycze Wam milych i szczesliwych porodow 🙂