Skocz do zawartości

Sierpień 2009 | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 13,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• goshe

2700

• kasia1986

3149

• marta1.cz

1884

• sandroos

1656

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Jaki słodki tygrysek 😁
Kochane zdjęcie małego wstawię ale troszkę później bo za bardzo nie mam czasu a tym bardziej jak bo mam inny telefon i nie mam kabla usb do niego a siostra ma zdjęcia alusia u siebie na aparacie i musze poprosić ja aby je zgrała. Sandra mój głos już został oddany 😉Ślicznie wyszła 🙂
A my naszemu musimy kupić buciki ale poczekam jak pojadę do szkoły do wrocławia to wejdę sobie do PEPKO i tam kupię bo mają śliczne rzeczy dla dzieciaczków bardzo tanio (w porównaniu z cenami u nas w mieście)
A my z naszym idziemy dziś do znajomych na spacer którzy maja roczną cóereczkę 🙂
A powiedzcie mi czy mogę podawać już swojemu startą marchewkę lub jabuszko??? Wiem że po 2 szczepieniu będę mogła ale chciałabym już zacząć go oswajać bo z lizakami to już jest za pan brat 😜

• Mamusia
Agniesia z jakimi lizakami??? :P Jedzonko możesz najwcześniej podawać dziecku od 4 miesiąca jeśli karmisz butelką, a od 6 jak piersią. Chociaż można podawać także od 4 m-ca jak karmisz piersią. Ja planuje tak na przełomie 4-5 miesiąca podawać pierwsze zupki.

Jakie pokarmy, inne niż mleko, należy wprowadzać do diety niemowlęcia w pierwszej kolejności i co za tym przemawia?
Optymalny wiek i kolejność wprowadzania produktów w posiłkach uzupełniających jest przedmiotem wielu dyskusji. Według polskich zaleceń wprowadzanie produktów w posiłkach uzupełniających (soki, owoce, produkty zbożowe, mięso, żółtko itd. ) należy rozpocząć po ukończeniu 4. miesiąca życia (120 dni życia), a przed ukończeniem 6. miesiąca życia (180 dni życia). U dzieci karmionych wyłącznie piersią posiłki uzupełniające wprowadza się nieco później niż u karmionych sztucznie. Zaleca się, aby nowe produkty wprowadzać kolejno i osobno w małych ilościach, np. 3-4 łyżeczki, obserwując reakcję dziecka. Kolejność wprowadzania poszczególnych pokarmów nie ma prawdopodobnie większego znaczenia i może być modyfikowana.

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2321797.html

Aguś także nie powinnaś jeszcze podawać Alusiowi nic poza mleczkiem 🙂

• Mamusia
Heh, widze ze wszystkich dopadaja jakies swinstwa, w tym okresie...
Ndulek strasznie kaszle od wczoraj, ale podejrzewam ze to przez katarek, ktory jej splywa do gardla 😞(
A jak czyszcze jej Frida to przez kolejne 30 minut na mie nie patrzy 😞

Wrzuccie zdjecia swoich maluszkow, bedziemy glosowac 🙂)
jak mozecie to dodajcie zdjecie z bobovity do ulubionych, bo mozna coddziennie oddac na nie jeden glos...
Wiec zachecam, moze nadulek cos ladnego wygra 🙂)

• Mamusia
Ja Wam kochane powiem że jak siostra była ze swoim synkiem na drugim szczepieniu (czyli 12 tydzień) to lekarka powiedziała jej że może już wprowadzać przecieraną marchewkę albo jabłuszko a karmi piersią do tej pory. No oczywiście wprowadzała tak jak Martusia pisała czyli po 2-3 łyżeczki dziennie i nic nie było 😉 A z lizakami... to tatuś bardzo rozpieszcza syneczka i daje mu tak ze 3-4 liźnięcia lizaka ale nic nie było więc tatuś dalej rozpieszcza syneczka:P

• Mamusia
Agniesia ja będę wprowadzała pokarmy tak od 5 miesiąca,ale jeszcze wszystko zależny czy Pati będzie lubiala nowe posiłki,jeśli nie to wstrzymam się chwilkę i dopiero po 6 miesiącu ponowie probe. Uważam że to sprawa indywidualna dzieciaczka czy może zacząć wcześniej jeść czy nie,mi np teściowa już od 3 tygodni głowę zawraca ze dziecko już duże i żeby koniecznie jej zacząć coś dawać poza malekiem:/ Ehhh te kochaniutkie teściowe:P

• Mamusia
Ja tam wolę się nie spieszyć z podawaniem jedzonka...tym bardziej, że nadal nie wiem na co mała jest uczulona 😞Dziwne, że lekarz kazał podawać już jedzonko, bo przecież mleko matki wystarcza do 6 miesiąca i nie trzeba nic podawać. Ale tak jak ostatnio pisały dziewczyny - co lekarz to inna opinia 🙂

Elasia moja córcia tez dzisiaj wstała szybko i też jest strasznie marudna i cały czas przy cycku chciała byc...a potem ulewa i wymiotuje....! Teraz właśnie zasnęła i mam nadzieję, że obudzi się w lepszym humorze 🙂

• Mamusia
Wrocilam ze szpitala i dalej nic nie wiadomo wyniki wszystkie dobrze a na dodatek doszly mi jeszcze zawroty glowy wrecz wesolo na calego 🙂.

A z nasza niunka wszystko w jak najlepszym stanie 😁 wariuje cieszy sie 😁 dzisiaj w kosciele byla z babcia to juz kawalera ma nowego 😁 kupilismy jej ostatnio tanczacego teletubisia zadowolona 😁

• Mamusia
Nasz tez dzisiaj nie dosc ze wstal o 6.30! 🙂 to do 13 nie chcial wogole spac i strasznie byl marudny:/ poszlismy z nim na spacerek i tez nie chcial spac ale po 30 min zasnal teraz tez nie spi ehh no dzisiaj nasze maluszki cos sie chyba umowily na marudzenie 😁
Asnet wlasnie najwazniejsze ze wyniki wyszly dobre ale swoja droga ciekawe co to moze byc...Ja mojemu nigdy teletubisia nie kupie no kurcze jakos tak nie lubie tych teletubisiow ze szok 😁
Sandra ja malemu jak czyszcze nosek frida czy gruszka to tak ryczy ze caly blok go chyba slyszy heh
Z tym wprowadzaniem pokarmow to tez dziwi mnie to ze pediatra pozwolila juz wprowadzac w 2 miesiacu...mi moja powiedziala ze od 5 miesiaca moge zaczac wprowadzac 🙂 teraz to maly tylko i wylacznie na piersi nawet nic do picia mu nie podaje ale jak skonczy 4 miesiace to zaczne podawac jakies soczki 🙂

• Mamusia
To wez Goshe zwykla bagietke nasacz sola fizjologiczna i wyczysc nosek i nie bedzie sie tak darl ja zaczelam tak robic bo mala te strasznie nie lubily fridy i gruszki i teraz mam spokoj a kozy wychodza duze jak diabli 😁

Co do wprowadzania napoi to my juz od 2-3 dajemy herbatki rumiankowa uspokajajaca z hippa a teeraz od 4 miesiaca wprowadzimy jablko gotowane te sloiczki z hippa od 4 miesiecy i soczki 😁 tylko wszystko stopniowo i powoli 😁

• Mamusia
Ja planuję od 4 miesiąca wprowadzic co nieco do diety małego - ziemniaczka, marchewkę, są także deserki w słoiczkach - owoce leśne. Ogólnie czekam do grudnia i będziemy próbować nowych smaków 🙂

Gosiu, a Oliwierkowi nie chce się pić wody? Mój z tego co widzę oprócz cyca potrzebuje też przepojenia, poznaje to po tym jak łapczywie ssie smoka i jest niespokojny - dostanie wodę i jest zadowolony 😉

A coś dziś łamało mnie w kościach 😞 wstałam z okropnym bólem pleców, krzyża, nóg - bolało całe ciało 😞 więc kupiłam co na grypę - w aptece poleciła mi babka oscillococinum ( czy jakoś tak się to pisze ) lek homeopatyczny, w sam raz dla matek karmiących. Nie zapeszać, póki co prawie nic mnie już nie boli, ale poczekam do jutra 🙂

• Mamusia
Kasia ja probowalam mu podawac jakies herbatki czy nawet zwykla wode ale lobuz nic oprocz cycka nie chce pic 🙂 ale widze jak jest spragniony to krociutko ssie cyca 🙂 wlasnie ja tez czekam do grudnia moze tak do polowy i zaczne jakies poczatkowe dania wprowadzac a od poczatku grudnia soczki 🙂
KAsia mam nadzieje ze juz Ci to lamanie w kosciach przeszlo...
Asnet ja probowalam mu ta paleczke wkladac i tez placze poprostu nie lubi jak mu sie cos z noskiem robi 🙂 bede musiala kupic nawilzacz powietrza bo odkad grzejemy kaloryferem to maly co noc budzi sie po kilka razy przez zatkany nosek 😞 a wtedy woda morka i gruszka czy frida i wyciagam kozy 🙂 ale placze strasznie... rozwieszalam juz mokre reczniki i miske z woda stawialam ale to nic nie pomaga 😞
U nas taka brzydka podoga ze az szkoda gadac..mgla straszna i bardzo zimno moze do poludnia sie rozpogodzi bo szkoda nie wyjsc z malym 🙂

• Mamusia
Ja herbatkę podaję bardzo rzadko - tak co drugi dzień jak widzę, że mała za często chce być przy cycku, a później ulewa...tak to przystawiam ją do piersi jak tylko chce.

Gosiu nawilżacz powietrza to naprawdę dobra sprawa. My na początku nie używaliśmy i mała miała rano suche "kozy" w nosku, a teraz używamy i jest dobrze. Na allegro można tanio kupić.

Kasiu oby Cię nic nie chwyciło...teraz tak pogoda, że łatwo coś złapać 🙂

Ja dzisiaj idę do ginekologa na kontrolę ☺️ - w końcu!!!! Mam nadzieję, że na mnie nie nakrzyczy, że tak długo zwlekałam. Jak pomyślę o badaniu to mnie skręca 🤢

• Mamusia
U mnie też jest paskudna pogoda. Pojechałam z siostrą i małym do Kępna kupić jemu buciki no i trafiłam na fajne papuchy i buciki- jedna para 8 zł i do tego kupiłam mu spodenki za 9,99 😉 Dobrze, tak w miarę blisko naszej miejscowości jest ten sklep Pepko bo bym musiał czekać na zjazd aby kupić mu buciki 😉
A od dzisiaj z małym zaczynamy naukę samodzielnego zasypiania- płakał mi nieludzko ale jakoś dał radę i nie trwało to długo bo może 10-15 minut, a uczę go tego dlatego że zaczyna mi siadać kręgosłup, i kolana strasznie mnie ostatnio bolą a jak wiadomo im szybciej się zacznie tym łatwiej się nauczy.
Goshe a próbowałaś mu podawać wodę z glukozą? Mój pije herbatki koperkowe no i mleczko oczywiście z puchy ale Aluś też nie chce pić samej wody jednak czasami z glukozą się napije 😉

• Mamusia
Agniesia - to Ty usypiałaś Olusia na rękach? Oj, dzielna z Ciebie kobita, ja chwilę ponoszę Grześka i mam dosyć 😞 dlatego też jak już usypia, to kładę go na leżaczek i czekam na rozwój akcji 🙂 zwykle powoli zamyka oczka. Ale jest jeden warunek, musi zasypiać przy nas i na słyszeć. A jak już uśnie to przekładam go do łóżeczka i gra gitara 🙂

No i grypa się nie rozwinęła. Ból kości przeszedł i dobre samopoczucie wróciło 🙂

Mój Grzesiulek 🙂 [img size=288]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/Zdj__cie204.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
No ja tez Cie podziwiam Aga 😁 takiego klocuszka na rekach usypiac 😁 ale walcz z Alusiem i ucz go samodzielnego usypiania 🙂 ja to mam szczescie bo moj maly od dawna samodzielnie zasypia klade go tylko do lozeczka i daje smoczek i pieluszke i spi 😁 wogole to tylko w swoim lozeczku potrafi zasnac 🙂
KAsia ale Grzesiu jest fajny 😁 i jakie ma duze oczka 😁 nasz tez probuje siadac ale te nasze maluchy silne 🙂 🙂 🙂
a wody z glukoza nie probowalam..a ile tej glukozy sie daje ???

• Mamusia
A mój jakoś tak się nauczył na rękach a jak nie chciał za bardzo zasnąć to go lulałam z czystej wygody i teraz mam tego skutki... ☺️ Po południu była masakra ale teraz troszkę pojęczał i jak na razie śpi. Tylko mój jeszcze za bardzo nie umie trzymać smoczka w buzi, ssać to go ssa ale czasami mu wyleci i si wtedy bardzo denerwuje