Skocz do zawartości

Sierpień 2009 | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Moja na szczęście teraz bez problemu zasypia w łóżeczku - daje dydusia, głowę przykładam do ochraniacza- tak żeby dotykała czołem i brodą 🙂 i śpi 🙂 Dzisiaj wyjątkowo zasnęła już o 21:30 🤪 zobaczymy ile pośpi 🙂 Wydaje mi się, że obudzi się gdzieś o 2 na jedzonko...zobaczymy czy się sprawdzi 🙂

Jutro idę na kontrolę do pediatry 😞 Jestem ciekawa co powie...przy szyjce niestety jest nadal to gówno....schodzi i się pojawia na nowo 😞

• Odpowiedzi 13,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• goshe

2700

• kasia1986

3149

• marta1.cz

1884

• sandroos

1656

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ale słodko wygląda 😁 A mój powoli uczy się trzymać dydoczka w buzi ale mu jeszcze czasami wyleci. Ja szczerze mówiąc bałabym się zostawić tak Alusia jak śpi Gabrysia...
Goshe zapomniałam napisać Ci że tą glukozę kupuje się w aptece (około 5 zł) a nie w supermarkecie chyba że jest w dziale dziecięcym i pisze że można podawać dzieciom i dajesz jej tyle aby woda był słodka to zależy od Ciebie czy dasz łyżeczkę czy dwie. Mój też nie chciał pić samej wody ale glukozę pił 😉

• Mamusia
Kurcze mnie chorobsko dopadlo n calego...smarkam tak, ze katastrofa, oczy lzawia, gardlo boli 😞

My wczoraz tez sukces Nadusia zasnela o 21 30 i spala d0 3 10...a pozniej od 4 do 6 i tez u siebie w lozeczku, bo zazwyczaj niestety spi z nami...
Ale zeby zasnela sama to nie ma opcji, mamusia musi lezec obok i przytulac... no i oczywiscie pilnowac smoka zeby nie wypadl bo wtedy histeria ogromna :P)

• Mamusia
A powiedzcie mi kochane czy myślałyście już o prezentach dla dzieciaczków n a Boże Narodzenie??? My z mężem niestety musimy trochę tych prezentów zrobić i już o nich myślimy bo wolęrobić zakupy na raty a nie na raz wyrzucić nie wiadomo jak dużą sumę dlatego podsuńcie jakiś pomysł na prezent 😉 My na pewno kupimy książeczkę z bajkami ale co jeszcze???

• Mamusia
Cześć Dziewczynki...
Długo by opowiadać co u nas, ale troszkę się działo, ale już wszystko opanowane.

Mam do Was pytanie, może któraś z Was będzie wiedziała, otóż chodzi mi o taką sprawę. Tuż tuż kończy mi się urlop macierzyński (20 grudnia) i chciałabym wrócić do pracy, ale obawiam się że gdy tylko wrócę wręczą mi wypowiedzenie i tu jest pies pogrzebany. Czy w momencie gry pracodawca wręczy mi wypowiedzenie, mogę mu wręczyć wniosek o urlop wychowawczy?

• Mamusia
Cześć Dziewczynki...
Długo by opowiadać co u nas, ale troszkę się działo, ale już wszystko opanowane.

Mam do Was pytanie, może któraś z Was będzie wiedziała, otóż chodzi mi o taką sprawę. Tuż tuż kończy mi się urlop macierzyński (20 grudnia) i chciałabym wrócić do pracy, ale obawiam się że gdy tylko wrócę wręczą mi wypowiedzenie i tu jest pies pogrzebany. Czy w momencie gry pracodawca wręczy mi wypowiedzenie, mogę mu wręczyć wniosek o urlop wychowawczy?

• Mamusia
Mojemu to tez jak smoczek wypadnie to czasem sie strasznie denerwuje hehe i wtedy musze szybciutko mu go znowu wlozyc do buzki zeby nie rozplakal sie na dobre 😁
Dzisiaj w nocy moj malutki wogole nie mial katarku kurcze teraz to juz naprawde nie wiem od czego zalezy ten jego katarek;/ i jak zasnal po 21 (jak na niego to strasznie pozno;/ bo zasypia przed 20 od jakiegos czasu 😁)to dopiero o 5.30 uslyszalam jak sie zaczal krecic (to znak ze glodny hhehe)no to nakarmilam i do 8.30 spal 😁
Sandra to nie dobrze ze zachorowalas ...musisz sie szybciutko wyleczyc wiesz zeby malej nie zarazic
MArta ale smiesznie to wyglada jak Gabi zasypia 🤪 hihi slodka 😁

• Mamusia
Aguś szukałam ale nic o takiej sytuacji nie znalazłam 😞
Wolę być przygotowana na ową ewentualność...

Co do prezentów to ja nie mam takiego problemu odnośnie swojego maluszka, planuję kupić drewniane krzesełko wielofunkcyjne do karmienia a później np. do zabawy 🙂
Prezentów to co święta mamy dużo do zrobienia, a najgorsze jest to że już czasem brak pomysłów 🙂

Gosia co do katarku to moja mała ma już od półtora tygodnia i nic nie pomaga, tak jakby w dzień zanikał ale za to w nocy a właściwie nad ranem znów nawrót, że czasami frida nie daje rady.

• Mamusia
Dorcia Aluś takie krzesełko dostanie na chrzciny bo siostra kupiła swojemu synkowi takie i powiedziała że jak chcemy to kupią Alusiowi takie na chrzciny i coś jeszcze. Ja chciałabym mu na pewno kupić jakieś bajki bo ma ich mało a zaczynam jemu je już czytać- niech przynajmniej poogląda obrazki a później jak zacznie rozumieć to przynajmniej będzie ćwiczył wyobraźnię 😉
Tak oglądam książki i myślałam o czymś takim:
http://www.kdc.pl/klasyczne-bajki-na-dobranoc_p1577634.html
tylko brak pomysłu na dodatek do tej książęczki... 😞

• Mamusia
Dorcia ja wyczytalam w necie ze tak:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,630,84883680,,zwolnienie_z_pracy_po_urlopie_macierzynskim.html?v=2
http://forum.gazeta.pl/forum/w,584,78994559,,zwolnienie_z_pracy_po_macierzynskim.html?v=2
wynika z tego ze moze cie zwolnic ale jak zlozysz wniosek o wychowawczt=y to powinien Ci go udzielic 🙂
powodzenia Dorcia 🙂
Ja mam umowe do konca macierzynskiego czyli do 19 grudnia a pozniej zloze wniosek o zasilek dla bezrobotnych 😁 😁 😁 zawsze to jakas kaska z 600 zl bedzie a i posiedze z malym jeszcze pol roku bo raczej pracy mi nie znajda w tym czasie 🙂

• Mamusia
Fajny pomysł z tą książką, ponadto widać że solidnie jest wykonana i dużo bajek w niej jest. Uważam, że to genialny pomysł zwłaszcza, że jak sama mówisz iż zaczynasz mu już powolutku je czytać.

Mi nie ma kto narazie takiego fotelika kupić :P
a chrzciny kiedy robicie??

• Mamusia
Co do prezentow to my mamy az 4 dzieci z naszym 😁 Aleks 13 lat, Dawid 5 lat i Zuzia prawie 2 latka i nie mam pojecia co im kupimy 🙂
JA planuje kupic kszeselko ale takie nie drewniane tylko takie niebieskie z baby design juz mam upatrzone w hurtowni 😁
http://allegro.pl/item804806353_krzeselka_do_karmienia_pepe_baby_design_gratis.html

• Mamusia
w następny weekend czyli 21 listopada...
Tearz właśnie znalazłam swoje książki z dzieciństwa i wyszła ich cała półeczka tylko że... jak to dzieci poniszczyłyśmy je... ☺️ dlatego chcę kupować mu nowe i na pewno nie pozwolę mu niszczyć tak jak ja robiłam to w dzieciństwie.
A ja chcę skończyć szkołę i iść zaraz do pracy.koleżanka ma mnie wkręcić do siebie do pizzerii bo tam zawsze pracownice się zmieniają a ona też ma roczną córeczkę więc wiem że dziecko nie będzie przeszkodą. tylko znaleźć opiekę dla małego a od 2 latek do żłobka...

• Mamusia
Ale świetne krzesełko 😁 A my huśtawkę pożyczymy od znajomych bo oni mają tą roczna Weronisię i mała prawie już w nią nie wchodzi więc powiedzieli abyśmy nie kupywali huśtawki tylko oni nam pożyczą bo nie warto a ich wygląda jak nowa.
Ale to krzesełko jest super 😁 przyznam się że pierwszy raz takie widzę 😉

• Mamusia
Kurcze maly nie pozwala mi przy komputerku siedziec heh caly czas marudzi jak nie cycek to co chwile smoczka wypluwa a teraz wlasnie zasypia 😁
JA tez kupilam malemu ksiazeczke ale taka "prosta" i mu czytam czasem 🙂 ale najbardziej uwielbia wierszyk " w pokoiku, na stoliku..." hehe

• Mamusia
Mój za to śpi już prawie 2 godziny... niedługo się przebudzi to wezmę go na spacer kupić dziadkowi bukiecik od małego na urodziny- jutro ma i coś pradziadkowi na imieniny- też jutro ma czyli jutro będą 2 imprezy pod rząd... A do tego muszę zrobić zakupy i iść po decyzję na zasiłek rodzinny bo od listopada przecież idzie w górę...

• Mamusia
Gosia, mnie się kończy macierzyński 22 grudnia i tez planowałam złożyć wniosek o zasiłek dla bezrobotnych. Powiedz mi to się w zusie składa czy w urzędzie pracy? Tylko jestem ciekawa czy będzie mi się należał, no na uniwersytecie stypendium socjalne nie wypaliło ;/ Wzięli dochody moich rodziców i (_|_)! przekroczyłam minimalny próg dochodów. ( wzięli zarobki moich rodziców bo ja dla nich nie byłam stabilna finansowo, tzn. nie miałam ostatniej umowy o prace na okres roku, tylko na 8 m-cy 😠 )

Co do prezentów, to Grześkowi prababcia kupuje karuzelkę do łózka, babcia matę edukacyjną.. no i zostaliśmy my - rodzice :P też myślałam o krzesełku do karmienia, ale drewnianym. Chociaż jak zobaczyłam linka Gosi o jej upatrzonego tronu, to powiem Wam że bardzo mi sie podoba, tylko cena trochę przygniata ;/

Dorcia, fajnie że o nas zajrzałaś. Jak się Julka chowa? Co do wychowawczego, to poczytaj sobie kodeks pracy, tam powinno być coś napisane.
a tu znalazłam coś:
http://urlopy.wieszjak.pl/wychowawczy/79262,Kto-ma-prawo-do-urlopu-wychowawczego.html
z tego artykułu wnioskuje, że nie może Ciebie zwolnić 🙂

• Mamusia
Ale naskrobałyście 🙂 Ale już wszystko przeczytałam 🙂
Gosia fajnie tak się wyspać...nie :P Ja też wstałam jakies pół godzinki temu, a moja Gabi śpi nadal 🙂 hehehe - wczoraj zasnęła ok 21:30 i obudziła się o 6:30 🤪 na karmienie...i poszła spać dalej. Przebudziła się o 9 dostała cyca i zobaczymy do której będzie spała.

Agniesia co do pozycji Gabi przy spaniu, bo śpi tak calutką noc 🙂 to ja na początki też miałam obawy, ale mój mąż mnie uspokoił, że przecież ona umie ruszać główką i na pewno gdyby coś się zaczęło dziać to odwróciłaby głowę...Jak dziecko nie chce spać to wszystkiego się próbuje 🙂

Dorcia fajnie, że do nas wróciłaś 🙂 Powiedz chociaż w skrócie co u Ciebie się takiego działo 🙂 Niestety co do umowy to trudno mi powiedzieć, ale Gosia już Ci chyba odpowiedziała na Twoje pytanie 🙂

Sandra
no to się musisz kurować 😞 Biedna-byleby Nadusia się nie zaraziła od Ciebie.

• Mamusia
Tez bym chciala hustawke ale chyba maly dostanie od chrzesnej na mikolaja 🙂 no to krzeselko jest swietne tylko wlasnie ta cena ale jak Oliwierus sliczne sie usmiechnie do babci 😁 to moze mu kupi 😁 😁 😁
Kasia po ustaniu macierzynskiego trzeba sie zarejestrowac do urzedu pracy i tak skladasz wniosek o zasilek musisz tylko miec przepracowane 365 dni w ciagu 1,5 roku 🙂

• Mamusia
Gosia, dzięki za info 🙂 w grudniu podejdę do urzędu pracy 🙂
Marta, też da mnie to dziwne, bo ta jak mówisz, nie jestem już na ich utrzymaniu, mam własną rodzinę. No ale tak sobie wymyślili i nic na to nie poradzę 😞

Ale Wasze dzieciaczki ładnie śpią w nocy 🙂 U Grzesia też się poprawiło, potrafi do 4 h spać bez przerwy, ale to nic w porównaniu z Wami :P

eh, ostatnio coraz mniej mleka mi się produkuje ;/ Pełniejsze piersi mam zwykle w nocy a za dnia to takie małe i puściutkie 😞 tez tak macie?