Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam łożysko na tylnej ścianie macicy ale za to położenie płodu mam miednicowe 🙃
Darusia tu babka pisze, że u niej było ok z tym przednim ułożeniem http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,93610888,93614139,Re_polozenie_lozyska_pytanko_do_madrzejszych_.html

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

OPIS: umiejscowienie łożyska w całości lub części ponad ujściem wewnętrznym szyjki macicy;

* łożysko przodujące brzeżnie - umiejscowione w niewielkiej odległości od ujścia wewnętrznego może być przyczyną krwotoku podczas skracania się i rozwierania szyjki w czasie porodu,
* łożysko przodujące częściowo - umiejscowienie powodujące częściowe pokrywanie ujścia wewnętrznego szyjki macicy,
* łożysko przodujące całkowicie - umiejscowienie powodujące całkowite zakrycie ujścia wewnętrznego szyjki macicy;

Częstość występowania: od 0,5% do 0,8% wszystkich ciąż.

OBJAWY:

* w drugim lub trzecim trymestrze ciąży bezbólowe krwawienie jasną krwią,
* niekiedy występują skurcze macicy,
* pierwsze krwawienie ustępuje samoistnie,
* w przodowaniu całkowitym krwawienie może być wcześniejsze i może się nie wydobywać na zewnątrz dróg rodnych.

CZYNNIKI RYZYKA:

* łożysko przodujące w poprzednich ciążach,
* wcześniejsze rozwiązania za pomocą cięcia cesarskiego,
* wielodzietność,
* zaawansowany wiek ciężarnej,
* ciąża wielopłodowa,
* wcześniejsze poronienia,
* palenie tytoniu.

TRYB LECZENIA:

* początkowo hospitalizacja i wypoczynek w łóżku,
* ciężarne przed terminem porodu i baz dolegliwości mogą być leczone ambulatoryjnie.

AKTYWNOŚĆ ŻYCIOWA:

* leżenie,
* abstynencja seksualna.

DIETA: początkowo ścisła, potem w zależności od decyzji co do rozwiązania.

INFORMACJE DLA CHOREGO:

* pierwsze krwawienie jest rzadko śmiertelne,
* ryzyko powtórnego krwawienia jest związane z aktywnością lub stymulacją szyjki,
* częstą przyczyną śmiertelności okołoporodowej jest wcześniactwo.

ZAPOBIEGANIE:

* obniżyć aktywność życiową, aby uniknąć powtórnego krwawienia,
* przyczyną powtórnego krwotoku mogą być: badania przezpochwowe, kontakty seksualne, irygacje lub inne zabiegi w pochwie.

PRZEBIEG I ROKOWANIA:

* jeżeli łożysko jest przodujące częściowo lub całkowicie w terminie porodu, należy wykonać cięcie cesarskie,
* jeżeli łożysko przoduje brzeżnie można spróbować porodu siłami natury,
* przed terminem porodu - jeśli stan matki i płodu jest zadowalający, należy uważnie obserwować pacjentkę i opóźniać poród.

• Mamusia
moj ma 193 i wazy 104 hehe no to mamy podobnych naszych "olbrzymków:P " smiesznie wygladamy razem bo ja mam 160 🤪 hahahaa
moje cycuszki tez fajne sa miałam rozmiar 75b wiec takie krusznki a teraz przeszłam na C 🙂 i wieczorem jak sie smaruje to az lubie na nie patrze. a Mariuszowi zawsze sie podobały nawet te sprzed ciazy 🙂

No to mamy takich samych faectow hehe no ja mam 175cm wiec jest oki hehe :P
buty na obcasie moge nosic choc nie lubie :P
ech przeczytalam ten artykul i sie zalamalam teraz 😞 zawsze bo badaniu mialam plamienia...
Czemu tak ech niech ucieka gdzies na gore a nie sie musialo utowrzyc na dole 😞 ginek mowi ze to najlepsze miejsce bo najbardziej ukriwione ale niestety niebezpieczne...ech bedzie dobrze przeciez odpoczywam leze sobie duzo itd 🙂
miejmy nadzieje ze sie podniesie i tyle 🙂

Tak trzeba być dobrej myśli 🙂

Ale się dzisiaj zasiedziałam tu z Wami 🙂 Idę się ubrać, umalować i do sklepu po suróweczke do obiadku.
O 16 mama wraca i chce już mieć wszystko gotowe 🙂

Miłego dalszego dzionka brzuchatki :*

• Mamusia
dziewczyny !!!

czy któras z Was juz czuła czkawkę dzidzi ???

ja własnie zaobserwowałam ze przez dobre pare minut brzuszek mi lekko podskakiwał , w tym samym miejscu i w równych odstepach czasu, znowu sie zlękłam ze cos sie dzidzi moze dzieje. Bozd ja kiedys poprostu padne na zawał, tak sie boję o mojego skarbka kochanego, w sobote mam wizyte, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok i ginek zajrzy do dzidzi 🙂

Dodi nie wkrecaj sobie prosze...Nie czytaj itd...
Ja tez juz czulam tak mi sie wydaje czkawke wczoraj 🙂 tak 2-3minutki takie podskakiwanie w tych samych odstepach czasu 🙂 nie ma powodow do zmartwien to tylko czkawka 🙂

• Mamusia
podobno jak dziecko ma czkawka to normalny objaw poniewaz dziecko łyka wody płodowe i dlatego
Moja siostra czuła czkawke złaszcza wtedy kiedy zjdała cos słodkiego

Ja mysle ze nie ma czym sie przejmować
ja jeszcze czkawki nie czułam ciekawe to musi być :P

• Mamusia
Witam Mamusie!!!!!!!!!
ale się dzisiaj rozpisałyście 🙂 17 stron
ja byłam dzisiaj u stomatologa to mi zapisała jakiś antybiotyk bo mam jakiś stan zapalny przez tą moją 8
i poszłam do lumpka kupiłam 19 body z krótkim i długim rękawem , śpioszki czy pajace jak kto uważa i sweterek tak słodziuchny wszystko stan idealny jestem mega zadowolona bo za to wszystko zapłaciłam niecałe 60 zł.
czasem warto zajrzeć do takiego sklepu 🙂
moja maleńka też już miała czkawkę śmieszne uczucie 🙂

• Mamusia
ja tez polecam ciuszkolandy ubranka wogóle nie zniszczone a czasami nawet z metkami nowe i wszystko za jedyne kilka złotych
ja body kupiłam ostatnio w lidlu maja bardzo dobrej jakości no i dwa kocyki (takie jak wczesniej dziewczyny pisały) zółty i niebieski
a w biedronce dokupiłam malusie skapetusie dwie pary za 2,50
jejciu jak ja lubie robic takie zakupy 😆

No ja wole nowe ciuszki nie wiem jakos sie brzydze z lumpka 😞 Moja siora kupowala ale na takie wieksze...Chociaz jak sie wypierze to powinno byc ok 🙂
Aaana ja tez tak mam jem na maxa ze nie mam miejsca a za 5min czuje glod 😞 i nie wiem co robic bo az mi tak dziwnie bo glodna ale nie mam miejsca w brzusiu ciekawe od czego hehe :P
Co do czkawki to ja mysle ze to co czulam wczoraj to bylo to ale nie jestem pewna czekam az sie znow pojawi to bede pewna 🙂
Iwiokej co do zaparc tak namieszalam ze dostalam biegunki hehe :P ale dzis juz ok 🙂

• Mamusia
aaana napisał:
qurcze też mnie kusi wyprawka z lumpexu i jak mała podrośnie to na pewno tam będę kupować ale dla noworodka trochę się boję bo nigdy nie wiadomo co się z tym wcześniej działo

ja w sumie nie zastanwiałam sie ale to zawsze pierzesz
ja kupuje jedynie spioszki jakies spodenki, swterki
body to chyba lepiej nowe a poza tym body nie sa takie drogie jak śposzki np. welurowe gdzie kosztuja 20-30 zł