Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
hej widze ze juz wszytskie spicie a ja dopiero zaczelam czytac-nie mialam internetu.
odnosnie paznokci-dzisiaj w szkole rodzenia mialam temat higiena dziecka i bylo na temat paznokci. obcinac nozyczkami dla niemowlat takimi zaokraglonymi po 2 tyg jesli plytka jest twarda i sie nie wykruszy sama, odnosnie obgryzania to bzdura! polozna mowila wlasnie ze ktoras dziewczyna wyczytala to na necie i mowila o tym na zajeciach. pod żadnym pozorem nie wolno obgryzac paznokci!!

Jeśli chodzi o szpitale itd. w Sosnowcu z 3 oddzialow polozniczych zrobili jeden!! do tego sala poporodowa to korytarz przy sali porodowej, po zabiegach na ginekologii wypisuja po kilku godzinach bo miejsc brakuje!! mam tylko nadzieje, że jak zaczne rodzic to bedzie miejsce :P

Jak Was nie ma to ja tez sie klade

dobranoc

• Mamusia
Dzień dobry brzuchatki!
Ja wczoraj po wizycie u gina juz się nic nie odzywałam, bo jakoś opadłam z sił i też jakoś płaczliwy nastrój miałam.
Z malutką wszystko ok 😆 Zapowiada się, że będzie duża choć to jeszcze nie wiadomo. Waży już 1490 szok 🤪 a w 22 prawie 23 tygodniu jeszcze taka maleńka była, ze się martwiłam, ze bardzo mała będzie, a tu masz, kawał baby 😁 Moze to witaminy tak ja podtuczyły, bo ja o dziwo przytyłam tylko 0,5kg.od ostatniej wizyty, choć myślałam, ze więcej bo jakoś mi się wydawało, że brzuchol urósł.
Najdłuższe ma nóżki:P Termin porodu na 05 luty.
Dobrze, ze piszecie o paznokietkach, bo ja bym chyba zaraz po powrocie do domu obcinała, bo nawet na jakiejś stronie w necie było napisane nie pamietam już o którym tygodniu ciąży, że rosną wtedy paznokcie i moze się okazać, ze pierwszą czynnoscią jaką zrobimy, to bedzie obciecie paznokci u dzidzi, kurcze ale wprowadzaja w błąd 🤔
Dzisiaj z rana wstałam, bo musiałam zrobić posiew na mocz, mam się jak najszybciej udać do gina na oddział z tym wynikiem, mam nadzieję, że jutro będzie 😞

• Mamusia
dzien dobry 🙂
dzien zaczal sie bardzo wczesnie, ale jestem juz po kolejnej konsulatcji z lekarzem i stwierdzil, ze jezeli bol mi troche odpuscil i sie oszczedzam, to moge leciec do pl, bo i tak zawsze lepiej tak niz samochodem 🙂) z tym, ze o jakimkolwiek bagazu moge zapomniec. Torebka i koniec 🙂)
Co do podwojnego pieluszkowania, to tez wlasnie zauwazylam, ze sa dwie szkoly, ale ja bardziej sie sklaniam do tego, aby nie meczyc dzieciaka dodatkowa pielucha, tylko kontrolowac na biezaco czy wszystko ok.

aaana! za przemeczanie sie dostaniesz klapsiora na pupsko!! 😉

• Mamusia
Hej dziewczyny ja dzisiaj w miarę wyspana 🙂 - w końcu!! 🙂
chociaż musiałam o 6.30 wstać żeby krew zbadać - stałam w pełnej poczekalni wypinałam brzuch i myślicie ze ktoś przepuścił? wszyscy odwracali wzrok ! jestem w szoku - ja zawsze przepuszczałam i myslałam że to normalne a tu taki zong :/ ech szkoda liter...

Mona na posiew czeka się min 48godz bo posiew = bakterie które trzeba wychodować a na to trzeba czasu

Anitek ile waży Twój mały bo mamy podobny tydz a moja jakaś mała - 890gr 🤔

• Mamusia
Jai Ho i wzajemnie!! hhhehe ja zmęczona bo zgaga mnie męczy i spać nie mogę ale wzięłam rennie i jest lepiej a tak w ogóle to nigdy się bardziej nie leniłam niz w okresie ciąży 🙂 - cały czas prawie leze jak nie leżę to jem 🙂 aha ! już mam 11kg na plusie!! 🤪 o dzisiaj nie jem słodyczy!!

• Mamusia
aaana, wiem, wiem, przyganial kociol garnkowi 🙂) ale fakt faktem, tez wydawalo mi sie, ze to najspokojniejszyi najbardziej leniwy czas w moim zyciu, ale to pewnie jest relatywne 🙂) zalezy jak sie bylo aktywnym wczesniej i do czego sie to porownuje 🙂
A co do wagi to ponoc najwiecej sie tyje w II trym.
U mnie waga jakos sie trzyma ok. ale fakt, ze staram sie pilnowac,ale i tak T. sie smieje, ze niedlugo ze wzgledu na rosnacy tylek powinnam zmienic nick z Jai-Ho na J.Lo 🙂)))
Bo faktycznie jakos poza brzuchem, rzecz jasna, nic mi nie zgrublo ( ostatnio nawet biust zmalal nieco) a tluszcz mi sie odklada na biodrach, gdzie nigdy nie mialam takich kobiecych 🙂)

• Mamusia
niestety ciagle panuje przekonanie, ze ,,skoro rozlozylas nogi i jestes w ciazy to sobie stoj" a do tego jeszcze to, ze skoro jestes w ciazy to pewnie nie pracujesz, nic nie robisz i mozesz sobie poczekac, bo masz czas... smutne.

wlasnie cos mi pocieklo z piersi, pierwszy raz. kilka kropel doslownie.

• Mamusia
JaiHo / J.Lo ja przed ciążą to praca 20godz/dobę + co weekend z wawy do 3miasta a często w tyg leciałam do niemiec lub włoch więc fakt relatywnie rzecz ujmujac myślałam że zwolniłam ale widocznie jeszcze za mało :laugh:

ad tycia 4liter to mój chcac sprawić mi komplement powiedział że jak teraz siadam mu na kolanach to w końcu go nie gniotę kościstym tyłkiem! hehehe myslałam że go zabiję heehhehe

• Mamusia
aha i najważniejsze ) pierwszy raz przyśniło mi się moje maleństwo!! - trzymałam je na rękach 🙂 obudziłam się płacząc ze szczęścia :laugh: to było piękne! jak sen tak działa na emocje to co dopiero jest w realu!! 🤪
żeby nie było zbyt pięknie - we snie trzymałam Małą uciekając przed mordercą :laugh:

• Mamusia
Mi też się jeszcze nie zdarzyło zeby mnie ktoś przepuścił w kolejce, a w autobusie to nawet tłum się tak przepychał, ze moja kolezanka się wkurzyła złapała jakąś babe za szmaty i zaczeła się wydzierać, żeby uważała bo ja w ciąży jestem 😆 chamówa
Mi z piersi ciakło najbardziej tak jakos w 5 miesiacu podczas snu, a teraz to sporadycznie małe kropeczki widuję na pizamie

• Mamusia
moje sny sie jakos uspokoily, choc dosc czesto sni mi sie, ze Victor juz jest.
A juz niedlugo nasze dzieci sie beda zastanawiac ,,co jest z ta mama, ze co mnie bierze na rece to placze?":laugh:
wlasnie czytalam, ze juz moze pojawic sie siara dosc wczesnie, nawet przez chwile sie obawialam ze u mnie nie ma nic i ze tak mi zostanie, a jednak chcialabym karmic piersia przez pierwsze miesiace.

• Mamusia
Straszne są te emocje senne zwiazane z dzidzią ja parę razy obudziłam sie z krzykiem, ale nie pamiętam co oprócz maleństwa mi się śniło.
Jai Ho oby to była prawda, ze w II trymestrze się najbardziej tyje, bo ja już nie chcę 😞 chociaż jak widzę jakie brzuchy wyrastają pod koniec ciąży to mi się wierzyć nie chce:P Ale patrząc tak po sobie to może coś w tym jest, bo mi teraz jakoś wywaliło brzuszek, a przytyłam tylko 0,5kg, a wcześniej zero brzucha, a tyłam przynajmniej 1kg na miesiąc 😉

• Mamusia
witam wszystkich 🙂
widzę że nie tylko ja miałam dziś fantastyczne sny:laugh: mi śniło się że atakuje mnie wielki doberman i co ciekawe wyuczona bestia była bo nawet drzwi do klatki potrafiła sobie otworzyć 😮 na szczęście budzik zadzwonił w porę ,uff.
tak poza tym to mam ostatnio świetny nastrój agresja w skali od1 do 10 u mnie wynosi jakieś 60 😠 , ciekawe kiedy kogoś pobiję na ulicu a najbardziej wkurzają mnie kierowcy i rowerzyści 😠
co sie tyczy pieluszkowania to rację ma Anitek , coś na ten temat wiem ponieważ moja córcia miała właśnie dysplazję stawów biodrowych ( większe zagrożenie jest u dziewczynek) do tego późno wykrytą(zasada jest taka w którym miesiącu jest wykryta tyle trzeba to później leczyć)moja mała miała wtedy 3 miesiące i tyle właśnie musiała nosić rozwórkę a polega to na tym że trzeba naciągnąć nóżki na boki pod kontem 90 stopni do tułowia i założyć takie ustrojstwo między nogi, powiem że jest to straszne i ja płakałam razem z Wiktorią gdy to zakładałam, nie życzę żebyście musiały przez to przechodzić 😞

• Mamusia
czesc brzuchatki 🙂

czytam czytam co piszecie i sie zastanawiam o co chodzi z tymi pieluszkami ???

Co do mleczka to ja nie mam jeszcze, sny narazie o dziwo mnie nie dreczą 🙂 chociaz jak duzo myslałam przed snem to potrafiły mi sie śnic dziwne i zle rzeczy zwiazane z dzidzia 😞 oby ich wiecej nie było .

Mam dzis misje do spełnienia musze wywołac nasze zdjecia i kupic ładną ramkę, bo we wtorek 2 latka nam puka 🙂 a na 19 szkola rodzenia, wiec dzien zapowiada sie aktywnie 🙂

• Mamusia
Dodi z pieluszkami chodzi o to,ze niektórzy zalecaja zakładanie 2 pieluszek naraz czyli pampersa i tetrowej by bioderka dobrze się ukształtowały.Dzieciak ma wtedy nóżki mocno odchylone na boki.

Ja jestem zdania,że i owszem ale jeśli zaleci to ortopeda stwierdzając nieprawidłowości.Nie widzę sensu w męczeniu bobasa jeśli z nóżkami jest ok.

Dziewczyny mam pytanie czy wszystkie z Was to pierworódki?

• Mamusia
Witam Mamusie!!!!!!!!!
widzę że aktywne od rana 🙂
aaana dobrze że z Wami wszystko dobrze, ale odpoczywaj i nie przemęczaj się, to samo tyczy się Jai_Ho , wiem wiem czasem nie da się leżeć, no ale jak trzeba to nie ma wyjścia 🙂
ja się wyspałam , choć mała znowu w nocy troszkę wojowała 🙂 ale szubko zasnęła i mogłam dalej spać 🙂
a Ty Dodi nie przesadź z tą aktywnością , ojoj 😉

• Mamusia
jak naj bardziej pierworódki , ale nikoś pomyśl skoro mogą wystąpić takie problemy z tymi bioderkami , to po co męczyć dzieciaka ćwiczeniami i bólem strasznym jak można temu zapobiedz, wkładając 2 pieluszki, nie robimy im żeadnej krzywdy tym, a możemy tylko pomóc,

• Mamusia
no ja pamietam ze moja mama po 2 pieluchy zakładała mojemu rodzeństwu, a wiec o to chodziło 🙂

ale tak najlepiej od samego poczatku robic ?? od narodzin ??

Iwjokej wyjde tylko do sklepu mam blisko, a na szkole to juz autem z moim jedziemy , a tam mamy takie wielkie czerwone mieciutkie pufy do siedzenia 🙂 bardzo wygodne