Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Bowka napisał(a):
witam Ja tez Listopadowka 2011 🙂 a dokładnie 2 listopada choc fajnie zeby wyszlo 11.11.11 😮

ja mialam termin na 13.10 a maly urodzil sie 10.10.10 🤪

• Mamusia
Witam kobitki 🙂 U mnie piękna pogoda, słonecznie, czystko niebo bez żadnej chmurki, choć rano mroźnie było 🙂 Jak jest u was z ciążowymi objawami, bo ja mnie męczą mdłości i wymiotuję, przeszkadzają mi też niektóre zapachy. Nie mogę strawić widoku ani zapachu smażonego mięsa, )odrzucają mnie też ziemniaki i np szpinak (to i to lubiłam wcześniej).
Dowiedziałam się na innym forum, że nie należy jeść wędzonych ryb, ani mięsa - a mnie tak ostatnio wędzony dorsz smakował.
miłego dnia i pozdrawiam - y 😉

• Mamusia
Gonia84 napisał(a):
Witam kobitki 🙂 U mnie piękna pogoda, słonecznie, czystko niebo bez żadnej chmurki, choć rano mroźnie było 🙂 Jak jest u was z ciążowymi objawami, bo ja mnie męczą mdłości i wymiotuję, przeszkadzają mi też niektóre zapachy. Nie mogę strawić widoku ani zapachu smażonego mięsa, )odrzucają mnie też ziemniaki i np szpinak (to i to lubiłam wcześniej).
Dowiedziałam się na innym forum, że nie należy jeść wędzonych ryb, ani mięsa - a mnie tak ostatnio wędzony dorsz smakował.
miłego dnia i pozdrawiam - y 😉

Hej Goniu,
U nas też sie juz wiosenniej zrobiło, jednak dziś 13h w pracy/na zajęciach jestem, więc mogę sobie poobserwować słoneczny dzionek za okienkiem. 🙂

U mnie kompletna rewolucja w układzie pokarmowym od dwóch tygodni. Trzy dni było lepiej (mogłam jeść, wyspać się, chodzić na spacery wyprostowana), ale teraz znów wróciły mdłości, zaparcia, wzdęcia, skurcze jelit w nocy, zmęczenie, senność, etc.

Odnośnie wszystkich ciążowych zakazów, to przejmując się wszystkimi, można popaść w paranoję...
jednak nasze Mamy nie miały tak specjalistycznej wiedzy, a urodziły zdrowe Dzieciaki!

Zatem zamiast dietetycznej paniki trzeba zachować zdrowy rozsądek. Też czytam, że ryb wędzonych nie można, ryb dużych, ryb gromadzących rtęć, ryb surowych; poza tym znalazłam, że surowego mięsa (salmonella), pasztetów, parówek(salmonella), serów niepasteryzowanych (listerioza), soków z marchwi (wzdęcia+nadmiar witaminy A), wątróbki (nadmiar wit. A), czekolady (wzdęcia), kawy i coli (kofeina), mocnej herbaty (teina), różnych ziólek etc.... i czytam o kobietach, które stosując się do wszystkich ciążowych nakazów mają problemy z ciążą oraz o takich, które jedzą to, co im organizm podpowiada (niekoniecznie poprawnie z poradami forumowisk) i rodzą piękne, zdrowe maleństwa...

uff...ale się rozpisałam, jednak reasumując:
jak zjadłaś pysznego, wędzonego dorsza, pewnie nic złego się nie stało 🙂

Odnośnie mięsa też mnie odrzuca...czyli widocznie Dzidzi ono chwilowo potrzebne nie jest 🙂
Życzę wspaniałego dzionka

• Mamusia
Witaj Coriana 🙂 Masz rację -kiedyś nie było USG, nikt nie słyszał o rodzinnych porodach, a kobiety w stanie błogosławionym jadły to na co tylko miały ochotę. Ja też z początku byłam przerażona, gdy szukałam jadłospisu ciężarnej, bo lista produktów całkowicie zakazanych była przerażająca!!
A ja w tym momencie mam wielkąąąąąąąą ochotę na sernik, albo jakieś ciacho z czekoladą i orzechami 😁 (chyba to moja druga po sobotnich gołąbkach zachciewajka 😉 Bo do tej pory to tyko poranne rozmowy z sedesem i zero chęci na cokolwiek 😉
pozdrawiam -y 😉

• Mamusia
Cześć dziewczynki 🙂Ja też czytałam ostatnio o diecie dla kobiety w ciąży i byłam przerażona bo wychodzi na to ze same zakazy,rozmawiałam z lekarzem i mówił zeby jesc wszystko po troszeczku,ale uwazac na niektóre produkty bo moga uczulac...ja jak narazie to chciałabym móc zjesc cokolwiek bo od piątku mam takie mdłości,bóle brzucha i głowy ze z łóżka nie moge sie podniesc...wierze ze to niedługo przejdzie.Miłego popołudnia dla przyszłych mam 🙂

• Mamusia
Gonia84 napisał(a):
Witaj Coriana 🙂 Masz rację -kiedyś nie było USG, nikt nie słyszał o rodzinnych porodach, a kobiety w stanie błogosławionym jadły to na co tylko miały ochotę. Ja też z początku byłam przerażona, gdy szukałam jadłospisu ciężarnej, bo lista produktów całkowicie zakazanych była przerażająca!!
A ja w tym momencie mam wielkąąąąąąąą ochotę na sernik, albo jakieś ciacho z czekoladą i orzechami 😁 (chyba to moja druga po sobotnich gołąbkach zachciewajka 😉 Bo do tej pory to tyko poranne rozmowy z sedesem i zero chęci na cokolwiek 😉
pozdrawiam -y 😉

Skoro nie masz problemów z zaparciami, to sobie folguj z czekoladą Szczęściaro (ja mam awersję do słodyczy całkowitą 🙂!
Czemu sobie nie zrobić dobrze i nie sprawiać małych, smakowitych przyjemności, wcinaj serniczek 🙂

• Mamusia
karolina8587 napisał(a):
Cześć dziewczynki 🙂Ja też czytałam ostatnio o diecie dla kobiety w ciąży i byłam przerażona bo wychodzi na to ze same zakazy,rozmawiałam z lekarzem i mówił zeby jesc wszystko po troszeczku,ale uwazac na niektóre produkty bo moga uczulac...ja jak narazie to chciałabym móc zjesc cokolwiek bo od piątku mam takie mdłości,bóle brzucha i głowy ze z łóżka nie moge sie podniesc...wierze ze to niedługo przejdzie.Miłego popołudnia dla przyszłych mam 🙂

Musimy żyć z tymi niedogodnościami ze strony układu pokarmowego, taki urok naszego stanu. Jednak podobno to mija od II trymestru, więc jest nadzieja!!!
Jednak z dwojga złego wolę odczuwać te bóle (wcześniej poroniłam i wówczas czułam się znakomicie, nic mnie nie bolało poza piersiami...więc teraz te wszystkie mdłości, wzdęcia, zaparcia, wstręty na smaki i zapachy oceniam jako pozytywny objaw)!

Ważne, by dostarczać sobie produktów odżywczych, nie odwodnić się i jeść folik...a resztę natura wyreguluje 🙂 pozdrawiam

• Mamusia
coriana moja historia jest podobna do Twojej za pierwszym rzem tz systko było oh i ah nic mnie nie bolało,chodziłam do pracy czułam sie rewelacyjnie jakbym w ciazy nie była i niestety...dlatego masz racje lepiej czuc sie gorzej ale czuc ze to maleństwo w nas jest 🙂

• Mamusia
Witam dziewuszki!
Mam przyjemnosc do was dolaczyc 🙂
pare dni temu wyszly mi dwie slodkie kreseczki 🙂 Jeszcze nie bylam skonsultowac z lekarzem ale jestem dobrej mysli 🙂
To moja druga ciaza 🙂 pierwsza wypadala tez na listopad tyle ze 2009 😁
W tej czuje sie zupelnie inaczej wlasciwie bezobjawowo - moze i dobrze dla mojej aktualnej pociechy, ze mamuska sie nie rozczulac nad soba 😉

• Mamusia
Gratulacje dla wszystkich oczekujacych!
Dziewczyny bylam w ciazy calkiem niedawno i nie ma co przesadzac z tymi zakazami - wiadomo co jest nie zdrowe lepiej omijac dla zdrowia malenswa i naszego ale generalnie nic co dobre i zdrowe nie powinno nam zaszkodzic. Radze jednak zwrocic uwage na picie duzych ilosci mleka w ciazy bo tu gdzie mieszkam chodzi opinia, ze ciezarne pijace duze ilosci mleka czesto rodza dzieci ze skaza bialkowa - uczuleniem na krowie mleko. Wiem cos o tym, bo moja corcia miala alergie na mleko jakos 4 tyg po urodzeniu jej wyszlo.(na szczescie w wiekszosci przypadkow alrgia przechodzi sama) Moge wam tylko powiedziec, ze dieta przyszlej matki to nic w porownaniu z dieta matki karmiacej piersia a nie daj boze jeszcze z dzieckiem ze skaza bialkowa (odpada wszystko co pochodzi z mleka, czesto rowniez jaja) Wiem z doswiadczenia, ze to koszmar pierwszych miesiecy dla mamy. Dlatego teraz bede jesc to na co mam ochote- w miare rozsadku oczywiscie i rozsadnych ilosciach. 😉
Dodatkowo polecam picie duzych ilosci wody mineralnej, owoce, warzywa i inne pysznosci 😉

Kochane Mamusie!!

Bardzo prosimy o głosy na mojego synka Mateusza 🙂

spadliśmy na 2 ale dalej mamy szansę!

prosimy o głos 🙂 http://pl.lennylamb.com/#chusty_do_noszenia_dzieci/konkurs/2961
dziękujemy!!!

• Mamusia
karolina8587 napisał(a):
Czesc dziewczyny 🙂jak się czujecie,jak wasze nastroje?bo u mnie kiepściutko,nie moge jesc,i moge spać cały dzień...ogółem nie czuje sie najlepiej;/ Dużo zdrówka dla kolejnych listopadówek 🙂

twoje objawy to czysta piękna ciąża kochana 😁 😁 😁 mi przeszło po 14tc 🙂
gratuluję z całego serca maleństwa.

• Mamusia
Witam dziewczęta .

Moje objawy ciężarowe 😉
- nudności (najczęściej rano, gdy tylko otworze oczy, ale zdarzają się też o każdej porze dnia) + wymioty (niestety)
- biust z 70B (staniki typu push up) do 70C 😁
- na pocz. chodziłam częściej siku, teraz w normie
- dziwne uczucie w dole brzucha, jakbym miała @ dostać, czasem też czuję dziwne ciągnięcie
- nio i co dziwne na pocz. nie moglam zniesc zapachu smażonego mięsa i w ogóle wszystko w okół wydawało mi się, że dziwnie, nieładnie pachnie. Od kilku dni z kolei mam smaki na wszystko co słodkie, np racuchy, naleśniki, ryż z truskawkami, owoce itp, za to nie dam rady jeść mięsa 😞

• Mamusia
Gonia84 napisał(a):
Witam dziewczęta .

Moje objawy ciężarowe 😉
- nudności (najczęściej rano, gdy tylko otworze oczy, ale zdarzają się też o każdej porze dnia) + wymioty (niestety)
- biust z 70B (staniki typu push up) do 70C 😁
- na pocz. chodziłam częściej siku, teraz w normie
- dziwne uczucie w dole brzucha, jakbym miała @ dostać, czasem też czuję dziwne ciągnięcie
- nio i co dziwne na pocz. nie moglam zniesc zapachu smażonego mięsa i w ogóle wszystko w okół wydawało mi się, że dziwnie, nieładnie pachnie. Od kilku dni z kolei mam smaki na wszystko co słodkie, np racuchy, naleśniki, ryż z truskawkami, owoce itp, za to nie dam rady jeść mięsa 😞

Hej Goniu,
U mnie podobnie: nudności cały dzień z chęcią wymiotów (na szczęście jeszcze nie miałam "przyjemności"), bóle brzucha w nocy, niechęć do jedzenia (nic mi nie smakuje, ale staram się odżywiać zdrowo i regularnie), piersi odczuwam jako ciężkie (ale nie urosły jeszcze nic, mam ciągle 75b), a sikanie chyba w normie (zawsze dużo piłam, więc często odwiedzałam WC). Poza tym notoryczna senność i zmęczenie... Mój M nie rozumie, jak w ciągu kilku tygodni mogłam się tak "zepsuć" 🙂

• Mamusia
karolina8587 napisał(a):
coriana moja historia jest podobna do Twojej za pierwszym rzem tz systko było oh i ah nic mnie nie bolało,chodziłam do pracy czułam sie rewelacyjnie jakbym w ciazy nie była i niestety...dlatego masz racje lepiej czuc sie gorzej ale czuc ze to maleństwo w nas jest 🙂

Jednak tym razem musi być dobrze, urodzimy zdrowe i cudne Maleństwa! Zobaczysz!