Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dziewczyny a teraz wycyztałamze wypicie tego olejku przyspiesza poród- działa oczyszczajaco na jelita i wtedy dzidzidzus ma iwecej miejsca aby zjesc w dół. Ponoc kiedys tak wywoływano tak porody w szpitalach???!!! Co o tym myslicie????

ciekawe czy ktoras z nas sie skusi?!!!! 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ella1 napisał(a):
ManaLoa napisał(a):
Ella, mi położna poleciła okłady z oleju rycynowego robić tak od 36-37 tygodnia, żeby przygotować piersi. 2-3 godzinki dziennie. Więc jak zacznę przygotowywać krocze to od razu też okładziki na brodawki 🙂

Mówisz, ze moze pomóc az mi sie micha cieszy 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪
A to na na krocze tez ten olejek pomaga?????!!!!

Podobno... Mam zamiar wypróbować i mieć nadzieję, że pomaga 🙂
Zaraz znajdę karteczkę i przepiszę wszystko, co tam jest napisane. Więc tak:

Ojel rycynowy: Od 37 tyg. ciąży przykładamy na krocze. Na tampon z waty bawełnianej wylewamy ciepły olej i przykładamy na całą noc, aż do porodu. Hartujemy piersi: 3 razy dziennie po pół godziny okłady z oleju rycynowego na brodawki. Masaż krocza: oliwa z oliwek + wit. e + olejek migdałowy. Masujemy codziennie od 36 tyg. ciąży. Zapobiega pęknięciu krocza.

Zamiast oliwy można stosować też ten olej i z tego co słyszałam, to tak nie bardzo kobiety chcą całą noc z watą w majtkach przeleżeć, to można kilka godzin dziennie tak pochodzić i też będzie. A! I herbatka z liści malin od 37 tygodnia zmiękcza szyjkę, więc dzidzi łatwiej się wydostać 🙂

• Mamusia
ManaLoa napisał(a):
ella1 napisał(a):
ManaLoa napisał(a):
Ella, mi położna poleciła okłady z oleju rycynowego robić tak od 36-37 tygodnia, żeby przygotować piersi. 2-3 godzinki dziennie. Więc jak zacznę przygotowywać krocze to od razu też okładziki na brodawki 🙂

Mówisz, ze moze pomóc az mi sie micha cieszy 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪
A to na na krocze tez ten olejek pomaga?????!!!!

Podobno... Mam zamiar wypróbować i mieć nadzieję, że pomaga 🙂
Zaraz znajdę karteczkę i przepiszę wszystko, co tam jest napisane. Więc tak:

Ojel rycynowy: Od 37 tyg. ciąży przykładamy na krocze. Na tampon z waty bawełnianej wylewamy ciepły olej i przykładamy na całą noc, aż do porodu. Hartujemy piersi: 3 razy dziennie po pół godziny okłady z oleju rycynowego na brodawki. Masaż krocza: oliwa z oliwek + wit. e + olejek migdałowy. Masujemy codziennie od 36 tyg. ciąży. Zapobiega pęknięciu krocza.

Zamiast oliwy można stosować też ten olej i z tego co słyszałam, to tak nie bardzo kobiety chcą całą noc z watą w majtkach przeleżeć, to można kilka godzin dziennie tak pochodzić i też będzie. A! I herbatka z liści malin od 37 tygodnia zmiękcza szyjkę, więc dzidzi łatwiej się wydostać 🙂

Brawko dla Ciebie Moja Kochana 😘 Bardzo cenne informacje!!!!!!!! Musze sobie wszystko przepisać 🤪 🤪

• Mamusia
ManaLoa patrzac na twoje zdjecie pomyslalam sobie"" AH ale bym sobie w jeansach pochodzila"" juz nie pamietam kiedy mialam na sobie 😮 😮 😮 Kupilam sobie 2 pary jeansow ciazowych ale jak siedziałam to mnie juz uwierały wiec zrezygnowalam i teraz dresy getry dresy i tak w kółko 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁

• Mamusia
jadwiga-roza napisał(a):
hmm jak napisalas o tym oleju to mi sie przypomnialo ze czytalam cos na ten temat i znalazlam 😁 jest na tej stronce wiecej pomyslow oraz tez jest jak przelknac ten olej 🙂 chyba wlasnie lipcowki pisaly o tej stronie

http://umamy.homestead.com/porod.html

Jadwigo super dzieki za ten link brawko dla Ciebie tez!!!!!!
Ale sie naczytałam 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 az cos mnie zaczelo kłuć w srodku- chyba z wrazenia albo przerazenia 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪

Martka pisałaś o bephantenie. Dzis polozna pwoiedziala ze nie mozna go uzywac gdy sie karmi bo producent zmienil ulotke i nie jest od juz bezpieczny dla dziecka, trzeba by go dokładnei zmywac. Polecała za to Maltan.
Co do karmienia to mówiła jak ważne jest nasze nastawienie i tylko 1-2% kobiet nie moze karmić. Ważne żeby przystawic maluszka w ciągu 30 min od porodu siłami natury i do 2h od cięcia. Ustawa z 8 kwietnia gwarantuje nam 2h skóra do skóry po porodzie siłami natury i mamy prawo z tego korzystac jeśli tylko chcemy. Ważne żeby malsuzka dobrze przystawiac zeby nie poranil brodawek i sam sie nie męczył że nie może ssać, bo np. pierś została mu podana jak płakał i języczek ma przy podniebieniu a nie na dole pod brodawką. Myślę że każda z nas dostanie wsparcie na oddziale jak karmić. I nie nalezy się poddawać nawet jak czasowo jest mniej pokazrmu bo w 1 dobie dziecko potrzebuje około 5ml mleka bo jego żołądeczek więcej nie pomieści. Można przystawiac maluszka co 1,5 h jeśli chce a nie poddawac się i dawać butelkę bo po butelce spi 3h. Mleko mamy jest lekkostrwane i dlatego dziecko częściej domaga się piersi ale to też pobudza laktację więc tak ma być 🙂 Tyle chyba z wazniejszych porad od położnej 🙂

• Mamusia
Stronkę muszę zapisać. Chcę zrobić jak najwięcej, żeby poród był jak najszybszy i jak najmniej bolesny... Tylko tak się obawiam, że będę sie przygotowywać solidnie, a potem i tak cesarkę będę miała z jakiegoś powodu 😉

Zdjęcie moje chyba jeszcze z lipca, teraz nie ma szans, żebym się w jakieś spodnie wcisnęła normalne. Najwygodniej mi w dresach albo... w ogóle bez 😉

Czuję, że się dziś wyśpię 🙂 Mam jakiś nastój na spanie... lecę z niego skorzystać. Dobranoc 🙂

martka3 napisał(a):
Dzieki za info o bepanthenie - kurka wodna jak to się zmnienia, 2,5 roku temu było dobrze, teraz źle i sobie teraz myśl, na ile to zaszkodziło dziecku.

podobno ulotka została zmieniona 2 lata temu. Położna która z nami rozmawiała robi certyfikat na doradcę laktacyjnego i jest najlepszą położną w rankingu Małopolski więc wie co mówi 🙂

podobno pacjetnki chwalą też maść firmy Avent.
Mówiła też o laktatorach, ze te reczne Avent sa dobre ale na początku jak sa małe kanaliki to się nie sprawdzają i że lepsze sa te Medela elektryczne. Można je wypożyczac w wypożyczalni, bo są drogie. Nie poleca ręcznych z taką gruszczką którą wytwarza się ciśnienie ssące.

• Mamusia
ManaLoa napisał(a):
Stronkę muszę zapisać. Chcę zrobić jak najwięcej, żeby poród był jak najszybszy i jak najmniej bolesny... Tylko tak się obawiam, że będę sie przygotowywać solidnie, a potem i tak cesarkę będę miała z jakiegoś powodu 😉

Zdjęcie moje chyba jeszcze z lipca, teraz nie ma szans, żebym się w jakieś spodnie wcisnęła normalne. Najwygodniej mi w dresach albo... w ogóle bez 😉

Czuję, że się dziś wyśpię 🙂 Mam jakiś nastój na spanie... lecę z niego skorzystać. Dobranoc 🙂

Dobranoc 😘

Ja czekam na Kuchenne rewolucje 😜 😜 😜- jak zwykle program o jedzeniu 😜 😜

ella1 napisał(a):
ManaLoa napisał(a):

Dobranoc 😘

Ja czekam na Kuchenne rewolucje 😜 😜 😜- jak zwykle program o jedzeniu 😜 😜

ella1 ja też oglądam. uwielbiam teksty Gessler.

• Mamusia
dziewczyny jestescie niesamowite! qrcze tyle informacji.. swoją drogą cieawe jak to z tym olejkiem 😁

Cherry ja mam te kosmetyki:

musze dokupić jeszcze z tej serii puder do pupci. Dodatkowo mam jeszcze oliwke z bambino, krem i mydełko. Nie znam dzieciątka które byłoby na nie uczlone 😮 zobaczymy jak to z nami będzie. Gdyby jednak coś niespasowało to zawsze ja to wykorzystam 😉

Wiecie, tak sobie myśle, że to będą niesamowite święta.. Np u mnie się dużo zmieniło.. bo ostatnie święta Bożego Narodzenia byłam jeszcze panną.. a teraz żona matka! Marcin mi obiecał, że następne święta spędzimy razem jako rodzina.. no i prosze! tzn miał na myśli 2+1(pies) a teraz jest 2+1+1!
Mieszkamy już na swoim, więc to będzie pierwsze nasze ubieranie choinki, strojenie domu, i do tego taki mały aniołeczek w łóżeczku.. Najlepszy prezent na świecie!
Teraz tak myśle, że gdyby udało nam się w następnym cyklu to.. termin byłby na 23 grudnia! 🤪

• Mamusia
Marinel napisał(a):
Cherry i lala89 a jak się tę czkawkę odczuwa? Bo ja chyba przegapiłam 🙂

U mnie nie widac rytmicznych ruchów brzucha czy jakoś tak... Po prostu ja to czuję... Jak czka to wiem, że nadal jest obrócony główkowo ponieważ takie bardzo rytmiczne ruchy czuję tam w środku... ale ich nie widzę tylko czuje - stad wnioskuję, że to czkawka. Mam to już od ponad miesiąca dwa-trzy razy dziennie.

• Mamusia
uczucie czkawki ja czuję tak:
że coś mnie stuka w środku.. mała często się wierci jak ma czkawke co mi ułatwia jej rozpoznanie, bo kiedy Maja się wierci ja przykładam ręke, a że łożysko mam na tylnej ściance to czuję dość mocno jak mała ''puka,skacze'' takie bardzo rytmiczne ruchy 😉 i czasem ten rytm jest zakłócany jak sie mała wkurza i próbuje zmienić pozycje żeby jej przeszło.

• Mamusia
oj lala ja przeczytalam twojego posta to az mi lezka poleciala, cos ostatnio strasznie sie wzruszam, i u mnie tak jak u ciebie wszystko sie zmienilo 🙂 takze kazdemu zycze wszystkiego dobrego !! 😉

czyli to co czuje to czkawka meczy Wiktorka 😁 😁 a ja sie zastanawialam co to moze byc i co robi moj maluszek w tym czasie 😁 😁

• Mamusia
Trudno jest mi się włączyć do Waszych rozmów jak odpalam kompa o 21 ale trudno....a więc:
Lala 89 jestem pod wrażeniem kącika dla maluszka 🙂 🙂 Macie osobny pokój dla maleństwa czy wydzielony kącik w Waszej sypialni?
Jadwiga-róża jeśli chodzi o paznokcie to wiem, że trzeba mieć naturalne....moja koleżanka dostała „zjebkę” bo do porodu miała pomalowane u rąk i nóg........w przerwie między bólami zmywała 🙂 🙂 ja już zmyłam u nóg (przyznaję, że coraz ciężej mi się je malowało) u rąk mam pomalowane ale już niedługo zaprzestanę...
Gosia nie martw się i leż zgodnie z zaleceniem.....będzie dobrze 🙂 Niestety Twoja mama ma jakieś dziwne teorie na temat rozwarcia......leż jak najwięcej !!!
Ja jutro idę na wizytę do lekarza i już nie mogę się doczekać aby zobaczyć Dominika.....mam niestety obawy, że nadal jest ułożony pośladkowo.....coś za bardzo wierci się na górze....obym się myliła....

• Mamusia
lala89 napisał(a):
u mnie cherry też czkawki nie widać przez brzuś, bo już nieraz leżałam z brzusiem na wierzchu i sie wpatrywałam. Średnio 2-3 razy dziennie.. praktycznie codziennie!

Lala dokładnie. Te stukania mają inny charakter niż ruchy normalne...
Kosmatyki muszę tez kupić ale powoli powoli bo mam mnóstwo wydatków w tym miesiącu. Jutro kasa z Zusu i zaraz będzie po kasie.

Pożarłam dwa chlebki Vasa i 2 jajka i chce jeszcze jeść.... ale chyba 2h poczekam jogurt wciągnę i pójdę spać...