Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
czesc dziewczyny mam nowe wieści od Skórki
Okazało sie że Mikołaj urodził sie w 35 tyg a nie w 37, na dzien dzisiejszy wazy 2820 i mierzy 54 cm, teraz leży w inkubatorku , i go ogrzewają zeby miał odpowiednia temperature ciała.

Narazie są obydwoje w szpitalu. Skórka odezwie sie niedlugo 🙂 pozdrawiam Was

Akompf to musi słodko wyglądać :laugh:

Dodi_W dziękujemy za wieści od Skórki 😘
Jak masz z nią kontakt to pozdrów ją serdecznie od nas grudniówek i powiedz że czekamy niecierpliwie na nią 😉

• Mamusia
hej dziewczynki!

Akompf pisz do nas, pisz!!!! Bardzo cenne są rady świeżo upieczonej mamy 🙂
Twoja Basieńka strzela świetne minki 😉
A tak przy okazji to co Ty jesz??? Co można???

Dodi dzięki za wiadomości od Skórki! Pozdrów ją gorąco 🙂

zapomniałam co jeszcze ☺️

Dziewczyny co do czopa to on może odchodzić kilka dni? Bo dzisiaj jak wstałam znowu miałam sporo wydzieliny z krwią 🤔

Witam kochane brzuszki 😘
Normalnie pospałam nawet od 5 bo od 5 ale do 10 więc luksus!:P

Dziękuję za całuski i słowa pocieszenia 😘 😘 😘

Ciesze się że mam oparcie w mężu no i niedługo w Kamilku też, czuję że poradzę sobie ze wszystkim!!! (dziś już lepsze nastawienie na szczęście mam do życia) 🙂

akompf dzięki za rady na pewno się przydadzą 🙂

AgnieszkoK
To prawda stresuję się cięciem i czy dzidzia będzie zdrowa. I zżera mnie ciekawość co do płci, chociaż ostatnio daję sobie rękę uciąć, że to chłopczyk :laugh:

Akompf ja właśnie celebruje ostatnie momenty kiedy mogę jeść co chce, bo potem to kleik i sucharki 😁

Asiula cieszę się, że dziś już masz lepszy humorek 😘

Tak Ewo może odchodzić kilka dni 😉
Ewo a Ty czujesz jakiś ucisk w kroczu bo niby są dwa rodzaje czopu z krwią i bez krwi, jeżeli z krwią to mały się pcha w kanał rodny i pękają drobne żyłki a drugie to samoistny wyciek czopu gdzie niektóre kobiety nawet nie zauważają tego tylko myślą że wydzielina z pochwy się dziwna pojawiła 🙂

• Mamusia
Czuję nacisk na krocze, mały na pewno już się pcha w kanał rodny bo tak mówiła mi gin w czwartek. Dzięki za odpowiedź Aga 🙂

Idę na spacerek bo tak mnie wszystko boli, że muszę się trochę poruszać.

PannoNikt ja już też się nie mogę doczekać żeby się dowiedzieć jakiej płci jest Twoje maleństwo 🙂

Asiula i o to chodzi! Trzeba mieć dobre nastawienie to wszystko się jakoś ułoży 🙂

Oj Skórce przesyłam moc buziaków i tule mocno. Wiem co to znaczy patrzeć na płaczące maleństwo w inkubatorku i nie móc nawet polulać... Wierzę, że szybciutko będzie leżał w ramionach mamy! 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘

Co do diety karmiącej to jest kiepsko narazie 😁

Ziemniaki; warzywa gotowane czyli marchewka, brokuły, buraki, seler; natka pietruszki; sosy białe, łatwostrawne, wczoraj pozwoliłam sobie na pierś z kurczaka panierowaną ale lekko zrumienioną tylko, wędlinkę lekką mało delikatnie przyprawioną, ryż, kasza, makaron, jabłka (ponoć najlepiej gotowane/parzone ale ja jem obrane ze skórki), banany, z herbat to niemocne, najlepiej melisa, rumianek. Nie wolno miętowej - hamuje laktację ani malinowej ani truskawkowej, ani morelowej, ananasowej, brzoskwiniowej ;/;/;/ wszystkie moje ulubione :P
Wcinam tez petitki i inne ciastka lekkie, oby nie zawierające kakao, te holenderskie są dobre 🙂

Zero czekolady, cytrusów, i wszystkiego co najlepsze i na co mam ochotę 😞 😞 😞 😞 😞 😞 😞 😞

Znalazłam taką oto stronkę i jest tu świetna tabelka:
http://poradylaktacyjne.republika.pl/page18772360347176595744e0.html

Panna Nikt - no ciekawa jestem co nosisz pod serduszkiem

Ewa - ja nie zauważyłam żadnego czopu ale na tydzień przed odejściem wód miałam bardzo intensywne upławy, bez krwi. Nie odchodź daleko od domu droga Ewo! A najlepiej to sobie podaruj spacery 🙂 bo Ci wody odejdą w sklepie albo w parku :P

Idę piec jakiś placek z mężuniem...

• Mamusia
🙂 🙂 Ewuniu ja Tobie tez oklaska daje 🙂 🙂ja juz po obiadku i bawie sie z dziecmi niestety w domu bo pogoda beznadziejna jest cały czas ppada......no i martwie sie o nich bo znowu zaczeły mi katarzyc i podkasływac miałam od choroby 2tyg przerwy 😞wiem ze to wszystko przez pogode mogło by juz przymrozic wtedy te bakterie i zarazki by nie przetrwały....niekwapi mi sie znowu do lekarza i niedaj Bóg antybiotyki....a jak mittka Twoja Dominisia sie ma???

• Mamusia
Hej laski!

Wróciłam od teściów, zdrzemnęłam sie chwilkę i teraz wcinam biszkopta i popijam kawkę czekając na męża aby pojawił się na skype.

Akompf aż bije od Ciebie radość, jak ja Ci zazdroszcze, że masz swoje maleństwo przy sobie i męża, który Ci pomaga ehh.

Ja chyba cierpie na depresję przedporodową 🤢 🤢 nic mi się nie chce i nawet już nic mnie nie denerwuje, apatia normalnie.... 🤨

• Mamusia
O jej Akompf to ja nie wiem jak ja na takiej dietce pociągnę :laugh: No, ale nie ma wyjścia.
Spacerek się nie udał bo tak mnie plecy bolą, że ledwo chodzę więc tylko kupiliśmy lody i popcorn w biedronie i będziemy się opychać póki można 😉

Jejku Akompf ja dalej nie mogę uwierzyć, że Ty już tulisz swoją Basieńkę 🙂

Wiola wierząc w przepowiednie i takie tam, najwięcej dzieci rodzi się gdy jest pełnia. A mamy ją... 2 grudnia 😉 Może wtedy Majeczka się skusi 🙂
A dziś mi się śniło, że urodziłaś 30 listopada i że śmiałam się, że nie dość iż mamy córki o tym samym imieniem, to urodzone 30go, 3 dni po terminie 😉

Ewa ale mi smaku na lody narobiłaś :laugh:

• Mamusia
Akompf a powiedz jeszcze ile razy dziennie przebierasz Basię? Często się brudzi, ulewa itd? A jak z karmieniem? Ściągasz mleko i karmisz ją z butelki? Wiem, że Cię męczę, ale najlepsze rady są od sprawdzonych i zaufanych mamusiek 😉

Wiola nie łam się 😘

PannoNikt kto wie, może Twój sen będzie proroczy?!
A do lodów mam jeszcze bitą śmietanę, owoce i polewę czekoladową 🤪

• Mamusia
Cześć dziewczynki 🙂

Przepraszam że tak dorzucę swoje trzy słowa :P ja też karmię piersią,i jem wszystko z tym że w małych ilościach,przysmażam na oliwie z oliwek,unikam tylko pikantnych,kwaśnych potraw,nic co z octem itd.Ostatnio zjadłam nawet odrobinkę lecza 🙂 i Malutka zareagowała świetnie :P Pije wszystkiego po trochu,mi kazali pić wszystko z tym że nie np cały dzień herbatę,czy kawę,urozmaicać,i jak do tej pory a już minęły dwa tygodnie,zero kolek,nie ulewa,nie ma żadnej wysypki,nic kompletnie.Nawet sobie pozwolę czasami na batonika :P wydaje mi się że te wszystkie diety to o kant tyłka rozbić,wtedy dzieciaczki uczulone,alergiki itd.

• Mamusia
Pewnie, ja tez uważam że nienalezy z niczym przesadzać, ani w jedną ani w drugą stronę ale ja się chyba tej dietki będę trzymać żeby zgubić kilogramki :P

W końcu przeszła mi ochota na słodkie, nie ciągnie mnie absolutnie czyli wróciło do normy sprzed ciąży 🙂 kiedy to zalegały mi w szawce słodycze aż ktos nie przyszedł i nie zjadł. Cieszę się bo wiem, że przynajmniej z tym nie będę miała problemu, widocznie do tej pory Majka czegos potrzebowała i dlatego jadłam czekoladę i wręcz nie mogłam się czasem opanować.

Ewa84 napisał:
Akompf a powiedz jeszcze ile razy dziennie przebierasz Basię? Często się brudzi, ulewa itd? A jak z karmieniem? Ściągasz mleko i karmisz ją z butelki? Wiem, że Cię męczę, ale najlepsze rady są od sprawdzonych i zaufanych mamusiek 😉

zaufana to ja może jestem 😁 ale z tym doświadczeniem to raczej jeszcze kiepsko 🙂 Basieńke przebieram za każdym razem przed karmieniem (a karmienie minimum co 3 godziny), bo jak Mała się opije to lepiej nią nie targać, bo uleje, zwróci i co tylko. W szpitalu mi wpoili taki nawyk. Zreszta Mała zasypia jeszcze w trakcie albo krótko po jedzeniu więc serce by się krajało ja rozbudzać...
Brudzic się nie brudzi, pokarmu tez nie ulewa ale mam kłopot, zeby odbicie od niej wyegzekwować - zbyt dobrze wychowana jest 🙂 chyba przez to ma czkawkę dość często 😞
Co do karmienia to karmię wyłącznie swoim pokarmem. Raz z jednej piersi, raz z drugiej. Jakby się z jednej nie najadła to przekładać mam do drugiej, a następne karmienie zacząć od tej, na której skończyłam. Ale z Baska to różnie bywa, czasami musze dokarmić z butli odciagniętym pokarmem. Niestety w moim przypadku musze pilnować, zeby Basieńka sie najadała, bo nie możemy sobie pozwolić na utrate wagi bo jest i tak juz kruchutka...

No i najważniejsze... Ewo.. Nie męczysz przecież!!!

Aha!

Gosiu - dziekuję 🙂 Już nie mogę się doczekać aż zaczniecie się na dobre rozpakowywać i będę mogła zobaczyć Wasze Maleństwa!

Upieklismy ciasto 😁 Jeszcze nie próbowaliśmy bo stygnie 🙂 Ale radochy co niemiara!!!!

Przyznam że to mężowy przepis byl z głowy 😁 hehehhe