Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011... | Forum o ciąży

guga

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaagaaa

2257

• pammat

2228

• novaM

2360

• coquelicot

1836

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hmmm... to ja też muszę się dowiedzieć z tym pediatrą.. położna nic nie mówiła.. a jak układacie dzieci do odbicia? może ja coś źle robię? moja prawie wcale nie odbija, a jak odkładam to ulewa.. ma ktoś tak? martwię się 😞

• Mamusia
nadia85 ja daje cyca jednego i drugiego później jak ona śpi juz tak prawie kłade ją na środku klatki piersiowej albo na ramieniu tak kazała położna i albo śpi albo się budzi i jeszcze ją dobijam cyckiem ale już wtedy kładę na pół godz na boczek a później kładę ją na wznak bo tak mi kazała .. mówi że dziewczynka tak ma spać bo nie może na boczku i dlatego musiałam też kupić klin bo nie miałam zapłacił mój M w sklepie 29zł 🙂

ja mojego małego odbijać chcę ale trzymam go i trzymam a on nic!!! to kładę go na boczku do łóżeczka a on i tak się sam przewraca na wprost tylko główkę trzyma w tej pozycji co mu położyłam!!! I śpi w nocy na boku i się przewraca jak chce!!! Co do spacerów to mój mały miał tydzień czasu i werandowanie i już 3 razy był na spacerze!!!

• Mamusia
meliska napisał(a):
Agami
dobra kobieto 😘 upiekłam dziś to ciacho i się rozpłynęłam... 🤪 zero nakładu pracy a taka radość dla podniebienia i zwichrowanej duszy młodej matki 😉 jakoś lepiej się poczułam 😎

ciesze sie bardzo ze ci smakuje ja go na okrąglo wcinam 😜PP jak dorwe jeszcze cos szybkiego to wam napisze moze ktos skorzysta jeszcze 🙂)
co do mycia maluszka przy przebieraniu to ja husteczek nie uzywam juz od 2 tygodni bo malego strasznie podraznialy... mam miszeczke wlewam 2mm w szczykawce oilatum i watka myje....husteczki tylko mam na wyjazdy i wyjscia.... nawet do mamy zestaw myjacy wzielam hehe na poczatku to wkurzajace bylo bo w nocy trzeba isc przyniesc ciepla wode (ale nie przegotowana) wlac oiilatum i sie myje ciezej niz husteczka ale dajemy rade;p
co do szczepien niestety my bierzemy normalne bo kasa;/ nie stac nas na te drogie skojarzone bo to drogie .. ale szczepimy na pneumokoki i rotawirusy bo maly do zlobka idzie jak ja wroce do pracy....co do spacerku to my chodzimy... ale powiedzcie zucacie dzieciom na spacerku na buziaka pieluche? bo ja tego nie robilam a dzis uslyszalam ze powinno sie bo takie powietrze dla noworodka zimne to nic dobrego i zdebialam jak to uslyszalam...
no poza tym my juz z Kubusiem u mamy zostajemy do poniedzialku...

• Mamusia
nadia85 napisał(a):
Hmmm... to ja też muszę się dowiedzieć z tym pediatrą.. położna nic nie mówiła.. a jak układacie dzieci do odbicia? może ja coś źle robię? moja prawie wcale nie odbija, a jak odkładam to ulewa.. ma ktoś tak? martwię się 😞

moj tez nie odbija dlatego ciagle na boku spi bo sie boje.. tylko w dzien na wznak pozwalam mu spac... a tak to co noc na boczku...zreszta ja dalej poschizowana jestem i co pol godziny budzik ustawiony i sprawdzam czy z nim ok wszystko w nocy... wy chyba tak nie macie co???
co do wizyty pediatry to w niektorych przychodniach lekarz przyjezdza do domu tylko trzeba sie umowic... za darmo do skonczenia 6 tygodnia przysluguje 1 wizyta na nfz zapytajcie u siebie.. u mnie byla pediatra w domu zeby malego po zarazkach nie ciagac przychodzi lekarz do domu...
a jak wasze plany dietowe na swieta?? suchy chleb i woda?

• Mamusia
Jutro ruszam na spacer - OBIECUJE!!!!

Dzias Yasmine skonczyla 2 tygodnie, a ja jeszcze sie kisze z nia w domu 😠
Dom na glowie stoi - w nocy imprezy, spanie do 15... ale jutro chocbym na rzesach miala isc i straszyc ludzi -> wychodze!!! W dodatku temeparatury miedzy 4 - 9 st. wiec cieplo, choc to powietrze takie zgnite. 🤨

• Mamusia
witam 🙂

długo nie zaglądałam, wczoraj wyszliśmy z Maciusiem ze szpitala. teraz już wiem, że mieć dziecko to najpiękniejsze uczucie na świecie 🙂 Maciuś jest zdrowy, w szpitalu przeszedł żółtaczkę 🙂 jest tylko jedno ale... urodził się z podwiniętą stópką... i do tego potrzebne jest jej nastawienie.... już się wypłakałam co nie miara z tego powodu, cały czas mam do siebie pretensje... podobno takie rzeczy dzieją się od tego, że dziecko włoży nóżkę między żebra i mu się stópka podwinie... udało nam się załatwić wizytę u bardzo dobrego ortopedy dziecięcego już jutro (terminy ma na marzec najwcześniej) i jutro jedziemy z Maciusiem, bo im wcześniej się to zrobi tym lepiej... i wsadzą mu nóżkę w gips... nie wiem na ile... boję się tego wszystkiego

a wiecie co jest najgorsze? że ja też urodziłam się z taką stópką i też lewą... i też masakrycznie kopałam moją mamę... te 24 lata temu miałam nogę w gipsie pierwszy rok życia, uczyłam się chodzić z gipsem... potem jak miałam 1,5 roku to miałam operację na ścięgnie Achillesa... i u mnie widnieje różnica pomiędzy stopami... mam nadzieję, że u Maciusia uda się tego uniknąć...

• Mamusia
Hejka 🙂
Wstalam z lozka i sobie troche chodze do kibelka i przewijac corcie.
Macie dziewczyny jakies sposoby na pojawienie sie pokarmu? Ja nie mam ani kropli 😞(
Przystawiam Sare,ale zaraz i tak daje butle,bo jest glodna. Mam nadzieje,ze ten kryzys pokarmu minie.

• Mamusia
pammat napisał(a):
czesc dziewczyny :-) nam tez kazano myc pipke i oczka woda przegotowana i własnie musze zadz jutro o pediatre sie dowiedziec :-)

ja też buźkę, oczka i pipkę przegotowaną... ale w pipce to przy wargach sromowych... najważniejsze żeby stamtąd pousuwać maź płodową, bo siedzi w zakamarkach... a co wy jeszcze w pochwie gmeracie 😮 😮 hmmm??

• Mamusia
nadia85 napisał(a):
A jak ubieracie na spacer maluchy?

tak jak w domku + kombinezon +czapeczka + 2 kocyki , ale to nasz pierwszy spacer był... 20 min i mała nie zmarzła... wszystkie kończynki i karczek ciepłe 🙂
ale niech się wypowiedzą może mamy bardziej wprawione w boju 😉

• Mamusia
hej mamuski 😘 meldujemy sie całe i zdrowe z domku
po pierwsze gratuluje wszystkim mamusiom 🙂
po drugie dziekuje za życzonka i przepraszam za nieodpisywanie na wiadomości ale mieliśmy troszkę problemów-na szczęście chwilowych i wszystko już ok 😁
jutro postaram sie poczytac co u Was i bobasków-dzisiaj tylko na szybciocha sprawdzam po łebkach wszystkie stronki

w skrócie tylko napisze że nasz poród odbył sie ekspresowo- dotarcie do szpitala godz 17:20 a Majkę trzymałam w ramionach o 19:15 mam nadz ze u Was odbyło sie to bądx odbędzie równie szybciutko 🙂 Majka pierwsze 2 doby spędziła w inkubatorku bo miała kłopoty z oddychaniem ale już jest wszystko ok -je-śpi spi-je i paskudzi w pampersy hehe ja tylko walcze jeszcze z nawałem mleka i nie rozstaje sie z laktatorem
no to do juterka-postaram się wyczytać jak najwięcej -buziaki 😘

• Mamusia
aaagaaa napisał(a):
witam 🙂

długo nie zaglądałam, wczoraj wyszliśmy z Maciusiem ze szpitala. teraz już wiem, że mieć dziecko to najpiękniejsze uczucie na świecie 🙂 Maciuś jest zdrowy, w szpitalu przeszedł żółtaczkę 🙂 jest tylko jedno ale... urodził się z podwiniętą stópką... i do tego potrzebne jest jej nastawienie.... już się wypłakałam co nie miara z tego powodu, cały czas mam do siebie pretensje... podobno takie rzeczy dzieją się od tego, że dziecko włoży nóżkę między żebra i mu się stópka podwinie... udało nam się załatwić wizytę u bardzo dobrego ortopedy dziecięcego już jutro (terminy ma na marzec najwcześniej) i jutro jedziemy z Maciusiem, bo im wcześniej się to zrobi tym lepiej... i wsadzą mu nóżkę w gips... nie wiem na ile... boję się tego wszystkiego

a wiecie co jest najgorsze? że ja też urodziłam się z taką stópką i też lewą... i też masakrycznie kopałam moją mamę... te 24 lata temu miałam nogę w gipsie pierwszy rok życia, uczyłam się chodzić z gipsem... potem jak miałam 1,5 roku to miałam operację na ścięgnie Achillesa... i u mnie widnieje różnica pomiędzy stopami... mam nadzieję, że u Maciusia uda się tego uniknąć...

Witaj Aguś z powrotem 😘
Nic się kochana nie martw i w żadnym wypadku się nie obwiniaj... takie rzeczy się zdarzają... dobrze, że zaczynacie szybko działać... wszystko będzie dobrze 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Agami napisał(a):

a jak wasze plany dietowe na swieta?? suchy chleb i woda?

Eeeno... tak źle nie będzie 🙂
barszczyk i pierogi ruskie
pierogi z jabłkami... na deser zamiast kutii
kawałek rybki po grecku
haha... jakoś opękamy 🙂
aaaaaaa... i mnóstwo tego jabłecznika 😜 pycha

• Mamusia
aaagaaa wszystko będzie dobrze kochanie 😘
beata26 ja ci powiem tak pierwsza doba siara druga dobra kryzys trzecia doba pojawienie się pokarmu ja piłam od pierwszej dobry w szpitalu dawali herbatę HIPPA W GRANULKACH na laktację 3 razy dziennie ją piłam po 3 dobie mam nawał leje się mi z cyców kup sobie ją polecam Hipp Natal z anyżem koperkiem itd.. 😘
meliska ja tylko przemywam z góry na dół bo na siłę nie można tej wydzieliny wyjmować
ty jesz rybe po grecku ? niby nie wolno 😮 barszcz? ocet ma przecież 😮 tez nie wolno 😮

• Mamusia
beata26 napisał(a):
Hejka 🙂
Wstalam z lozka i sobie troche chodze do kibelka i przewijac corcie.
Macie dziewczyny jakies sposoby na pojawienie sie pokarmu? Ja nie mam ani kropli 😞(
Przystawiam Sare,ale zaraz i tak daje butle,bo jest glodna. Mam nadzieje,ze ten kryzys pokarmu minie.

Super, że już się uruchomiłaś 🙂 Z tym karmieniem to fakt na początku problem, ale w żadnym wypadku nie wolno się poddawać... przystawiaj córcię, możesz pić herbatki wspomagające laktację, ale uważaj, bo ok 5 doby nawał i możesz się zalać 🙃

• Mamusia
pammat napisał(a):

meliska ja tylko przemywam z góry na dół bo na siłę nie można tej wydzieliny wyjmować
ty jesz rybe po grecku ? niby nie wolno 😮 barszcz? ocet ma przecież 😮 tez nie wolno 😮

ale że co nie wolno... ryby czy marchewki? morską rybkę można wciągnąć 🙂
a barszczyk taki bez octu też da się zwarzyć 😉
nie dajmy się zwariować 😎

• Mamusia
Jej Aggaa współczuję Ci bardzo... Na pewno wszystko będzie ok.. zobacz prawie każda z nas miała jakieś problem, jak nie z porodem, to z dzidzią, ale wszystko się ułożyło i tak też będzie u Ciebie.zobaczysz. A co do obwiniania się, to też to przerabiałam 😞 na niektóre rzeczy nie mamy po prostu wpływu...

• Mamusia
Rita napisał(a):
hej mamuski 😘 meldujemy sie całe i zdrowe z domku
po pierwsze gratuluje wszystkim mamusiom 🙂
po drugie dziekuje za życzonka i przepraszam za nieodpisywanie na wiadomości ale mieliśmy troszkę problemów-na szczęście chwilowych i wszystko już ok 😁
jutro postaram sie poczytac co u Was i bobasków-dzisiaj tylko na szybciocha sprawdzam po łebkach wszystkie stronki

w skrócie tylko napisze że nasz poród odbył sie ekspresowo- dotarcie do szpitala godz 17:20 a Majkę trzymałam w ramionach o 19:15 mam nadz ze u Was odbyło sie to bądx odbędzie równie szybciutko 🙂 Majka pierwsze 2 doby spędziła w inkubatorku bo miała kłopoty z oddychaniem ale już jest wszystko ok -je-śpi spi-je i paskudzi w pampersy hehe ja tylko walcze jeszcze z nawałem mleka i nie rozstaje sie z laktatorem
no to do juterka-postaram się wyczytać jak najwięcej -buziaki 😘

Rita witaj również 😘
Dzisiaj jakiś zbiorowy wypis ze szpitala był 😉
Dobrze, że z córcią już ok 🙂
I zazdroszczę porodu... taki szczypiorek z Ciebie...
... brrr... jak sobie swój przypomnę 🤢

• Mamusia
meliska napisał(a):
pammat napisał(a):

ale że co nie wolno... ryby czy marchewki? morską rybkę można wciągnąć 🙂
a barszczyk taki bez octu też da się zwarzyć 😉
nie dajmy się zwariować 😎

no to masz to samo menu ;D mi mama robi barszczyk bez octu z odrobinka cytrynki dla smaku, ruskie pierogi, sernik, jabłecznik ten moj, makowca tez mozna chyba zjesc nie? 😜 rybka po grecku mniami a czemu nie wolno? bo mialam zamiar wciagnac... jak sie delikatna zrobi to chyba mozna nie? 😜a na drugi dzien schab opiekany w foli w wodzie i przyprawach.. bez tluszczyku tez mozna bo juz probowalam i nic mu nie jest po schabie z wiolach z zabkiem czosnku..
co do pokarmu tez mialam kryzys... jak byl to piersi byly podziabane i tez byl problem... nova poradzila nakkadki maluy nauczyl sie lepiej piers chwytac bardziej usteczkami obejmowal nakladka ppomagala lepiej scigac pokarm a jak on sie dossal 3 dnia to 4 dnia w domu juz plywalam w pokarmie 😜 ale herbatke na laktacje pije do dzis 3x dziennie, 1x dziennie pije koperek wloski i wtedy maly lepiej sobie pierdzi i sie zalatwia... tak mi poradzila w szpitalu polozna.. a od wczoraj ja pije herbatke na uspokojenie ta dla dzieci z meliska... ciekawe czy pomoze troszke malego wyciszyc bo narazie jak nakrecony... mysle ze jak ja pije to w pokarmie ciutke moze dostanie.. a i ja sie wyciszam troszke i mniej placzliwa jestem jak pije ta niby melise:P
w zdjeciach foto z dzisiejszej kapieli u mamy...
nie uwierzycie... mama ma lozeczko, wanienke, kupila kosmetyki malemu i reczniczek i pieluszki... ja przyjechalam obladowana a tu wszystko bylo... reczniczek ma rozowy bo innyuch nie bylo i slodziasto w nim wygladal ;p