Skocz do zawartości

Jak nauczyć dziecko korzystania z nocnika? | Forum dla mam

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Niedługo mój szkrab będzie miał 2 lata, jednak nie pali sie do siadania i korzystania na nocnik. Co próbuję go posadzić to ucieka i zaczyna go kopać ;/ Zanim skończył roczek chętnie siadał i udało mu się nie raz załatwić, a teraz znów nocnik - wróg..
Macie Mamusie jakieś dobre sposoby na przekonanie malca do nocnika?

• 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Jak uczyłam Sabrinkę korzystania z nocniczka to miałam ogromne problemy, tym bardziej, że strasznie bawiło ją robienie w majtki. Taka z niej złośnica już jest. Bardzo lubi muzyczkę, więc mąż kupił jej na JestemDzieckiem.pl nocniczek z pozytywką, dziwna sprawa ale sama zaczęła biegać na nocnik nawet nic nie mówiąc, a jak widziałam jak się załatwia i sobie nuci to zbierałam szczękę z podłogi 🤪

• Mamusia
Ferinia napisał(a):
Jak uczyłam Sabrinkę korzystania z nocniczka to miałam ogromne problemy, tym bardziej, że strasznie bawiło ją robienie w majtki. Taka z niej złośnica już jest. Bardzo lubi muzyczkę, więc mąż kupił jej na JestemDzieckiem.pl nocniczek z pozytywką, dziwna sprawa ale sama zaczęła biegać na nocnik nawet nic nie mówiąc, a jak widziałam jak się załatwia i sobie nuci to zbierałam szczękę z podłogi 🤪

my mamy niegrający nocnik 😉

• 2 miesiące później...
  • 5 tygodnie później...
Było lato - trzeba było je wykorzystać 😆 Mój mały jak miał 2 lata i nadal nie mógł patrzeć na nocnik, został wypuszczony z gołym tyłkiem na podwórko. Po krótkim czasie obsikiwania swoich nóżek, zaczął przystawać, rozkraczać się i patrzeć, jak siusia. Potem z nocnikiem już poszło łatwo - była to grająca foczka - jak nasikał i zaczynało grać, to się cieszył i klaskał.

• 3 lata później...
  • 2 lata później...
  • 4 lata później...