Skocz do zawartości

z terminem na styczeń:) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kruszyna123

753

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Skoreczka moja koleżanka miała zatrucie ciążowe i też wiem tylko tyle, że objawia się białkiem w moczy i opuchlizną. I ona była w szpitalu dostała antybiotyk i wypuścili ją do domu. Nic więcej nie wiem. (jakby nie ona to bym wcale o tym nie słyszała)
Urszulka najważniejsze że dotarłaś. 😉
Kacha będziesz miała net w szpitalu? Jeśli nie to napisz sms-ka co u Ciebie.

Co do koszuli to albo wezmę ta co mi po synu zastała do porodu albo kupię jakąś tanią XXXL tak żebym ją do kolan miała i w tej będę rodzić.
A ja jutro do ginekologa.

• Mamusia
Nikusia przerażają mnie te informacje o zatruciu ciążowym 🤨 Mam nadzieję, że mnie to nie spotka...
I czekamy jutro na Twoje info po powrocie od ginekologa 😉

Ja nie wiem czy w szpitalu, w którym będę rodzić dają koszule szpitalne, dlatego na wszelki wypadek wezmę t-shirt. Cieszę się, że Wam pomysł się spodobał 🙂

Biedna Kacha... ale dobrze, że to wykryli i idzie do szpitala. Najgorzej chyba jesli takie rzeczy są niewykryte! A jak wiadomo o co chodzi to są leki i na pewno będzie ok.

Ja jutro powtarzam badanie moczu i zobaczymy czy nadal wychodzi cukier. Oby nie 🙂

Jak mój tata był w szpitalu ostatnio to szpitalne ubrania dostawali tylko Ci, którzy nie mieli swojego i chyba taka jest teraz polityka oszczędnościowa. Już się rozglądam za jakims śmiesznym t-shirtem na poród. Koszule do karmienia na poźniej już mam; chce jeszcze dokupić jakieś ciepłe podkolanówki bo pewnie w styczniu w szpitalu będzie mi zimno (zmarźluch jestem straszny i mam slabe krążenie).

Ciekawe czy można mieć też podkolanowki w czasie porodu czy nie bardzo? A może w sali porodowej jest bardzo gorąco?

beata8811 - no te choroby ciążowe są straszne ale nie można o tym myśleć. Trzeba się tylko regularnie badać i jak coś potrzeba to szybko się leczyć. Ja wolę nawet nie myśleć o tych chorobach - bo jak sie o tym wszystkim myśli, to aż dziwne że przez tyle wielków kobiety rodziły bez badań, leków, usg i tego wszystkiego. 😲 Nie chciałabym żyć w tamtych czasach 😮

Nikusia - fajnie 🙂 Będą nowe zdjęcia Emilki 🙂

Vespera temperatura jest pokojowa ( 21stopni). Jednak jak rodzisz to masz poty, raz jest zimno, raz goraco.
A koszulke szeroką tez naszykowałam, ale to tylko dlatego jakbym miała lezec na patologii bo wygodniej przez cały dzień niż w piżamie 🙃 No ale to sa moje doświadczenia a kazda pewnie ma inne 🙂

Beata jak moja koleżanka miała to zatrucie to nie wyglądało to tak strasznie jak w necie.
Vespera jak się szykowałam do porodu z Kubą to dużo czytałam i spotykałam się z radami, żeby na porodówkę zabrać skarpetki. Ja rodziłam w sierpniu i było ciepło więc nawet jak pojechałam do porodu w nocy to ich nie miałam. Za to teraz w styczniu to lepiej mieć niż marznąć.
Skoreczka leżąc na patologi ja wolę piżamę. Inaczej wiecznie bym spała z tyłkiem na wierzchu 🙂
Koszulkę na pewno będę miała dłuższą, żebym mogła przed porodem chodzić i w ten sposób go przyśpieszyć.
Vespera nie wiem czy będą nowe fotki, bo nie wiem czy mi lekarz USG zrobi. Ostatnio nie chciał powiedzieć czy jutro czy 15.11 tylko powiedział, że zobaczymy bo powinnam mieć w 32 tyg a to pomiędzy wizytami wypadnie. Może zrobi 😜

Nikusia ja biore i koszulkę i getry 🙂 Dupka nie chce swiecić 😉 a lezałam prawie dwa miesiące i to za długi czas na piżamkę 😉 Dziewczyny w dresach nawet urządowały a co poniektóre w sweterkach 😉
Oczywiście mam nadzieje ze na patologii nie będę lezeć ale szykuje sie na kazda ewentualność.

Vespera jak pomyślę o pozycji do porodu to mnie trafia. Przed urodzeniem Kuby czytałam dużo gazet i tam było tak super napisane jak w szpitalu można wybrać pozycję lub położna doradza. A w rzeczywistości leżysz jak na foteli ginekologicznym, przesz i jeszcze musisz pokona grawitację.
Dziewczyny napiszcie czy od tego czasu coś się zmieniło???
Skoreczka jak ja teraz byłam w szpitalu to pełna dowolność, cześć w koszulach nocnych, cześć w piżamach (mniej), wcześniej jak byłam u koleżanki to i w getrach i w dresach. Jak komu wygodnie.

Miało się zmienić zgodnie z ostatnim rozporządzeniem - dlatego zachęcają lekarzy prowadzących ciąże i ciężarne do omówienia i spisania planu porodu. Brzmi śmiesznie, ale w takim dokumencie określasz m.in. czy wyrażasz zgodę na leżenie płasko, czy preferujesz kucki lub wiszenie na partnerze porodowym. Mam taki artykuł z gazety, która przyszła do taty 🙃 jutro przepiszę i dam do wątku z opieką okołoporodową. Zamierzam coś takiego spisać, wręczyć na porodówce, męzowi w jakąś teczkę, żeby mieć możliwość negocjacji 😉

Kacha nie daj się zatruciu! Zdrowiej!

• Mamusia
Ja dziiś pierwsza!? 🙂

Witam waskochane 🙂... nie było mnie 2 dni 😞 mimo że miałam wolne.. ale jak to bywa jak się ma wolne to tyle spraw do załatwienia że człowiek sam dla siebie czasu nie ma 🙂... no ale 2 dni teraz mam pierwsze zmiany... niedługo musze wyjść na autobus, ale jeszcze wpadłam do was zobaczeć co tam u was słychać...

Nikusia piękny brzusio 🙂 ... masz nosa co do płci 🙂 to fakt 🙂

Kacha ja też mam problem z żyłami... i też przechodziłam pobieranie z dłoni... masakra... 3mam kciuki za wasz szybki powrót do domciu 🙂 i do nas :]

Anabel gratuluję córci 🙂 Jaka duża 🙃

Skoreczka.. kolejne rodzinne piękne zdjęcie (ty to masz głowę do ich robienia) 🙂

Vespera ja mam zamiar kupić 3 koszule i jeden męski tshirt duży xD do porodu

Mra.. czekam na wieści od Ciebie o rozporządzeniu 🙂

Dzień dobry 🙂

Pamii dziękuje ze uswiadomiłas mi że Anabel ma córcię 🤪 Wczoraj musiałam przeoczyć. Miłej pracy dla Ciebie 🙂
Anabel MOJE SERDECZNE GRATULACJE 🙂 🙂 🙂

Nie wiem jak minie dzisiejszy dzień, chyba na porządkach. Nawet nie mam pomysłu co ugotować
na obiad...

Dziś wybiło 29 tygodni 🙂

Kasiulka noc wyjatkowo dobrze mineła, my brzuszki to sie chyba zamieniamy, jak jedna śpi dobrze to druga nie 😉
Nikusia pytałaś o tę pozycję do porodu. Mnie położne zganiały z fotela, ciagle coś kazały robić np. skakać na piłce, chodzić, brać prysznic. Przyznam że wolałam leżeć i cierpieć w zaciszu ☺️

• Mamusia
Czesc dziewczynki

Co do skarpetek to ja rodziłam w sierpniu a i tak na koniec p[orpdu zakładałam je ale ja dostałam prawie 40 stopni temperatury dlatego mnie otrzasało zimno tak nor,malnie to pewnie nie sa potrzebne choc w styczniu moga sie przydac

Co do pozycji do porosdu to na poczatek chodzenie kołysanie sie prysznice dozwolone ale jak podłacza osytocyne to lezenie no i u nas koncówka porodu tez lezenie nie było innej opcji...

Dziekuje dziewczyny za gratulacje 😉 jeszcze nie moge uwierzyc a juz dostałam śliczny rózowy kombinezonik 😉

Chcia;am zrobic fotke brzuszka i wstawic na avatarek ale coś mi nie idzie chyba musze męza poprosic...

Chyba pojade dzisiaj do babci bo ja ostatnio zaniedbałam z odwiedzinami...A ze Jakub jeszcze przeziębiony to spacerek mu dobrze zrobi dla zdrówka moze w koncu pozbedziemy sie katarku...

Hej,

wstałam i zaraz sklepię obiecanego posta 😉 ale dajcie mi z pół godziny heheh.

Anabel jedź do babci, na pewno się ucieszy 🙂 ja uwielbiam wpadać do mojej!

Pamii im więcej wolnego czasu, tym mniej na głupoty 😉

A, i Ciocia Boja mi nie odpisała w ogóle 😞

• Mamusia
Hej dziewczęta,
Kacha trzymaj się cieplutko, mam nadzieję, ze szybko ci pomogą. z tego co wiem zatrucie ciążowe to ega poważna sprawa, ale rozsądnie myśląc Kacha pewnie nie ma strasznych wyników skoro odesłali ja do szpitala dopiero następnego dnia. Wierzę, że jest ok 🙂
Vespera nie wyobrażam sobie, że można rodzić z pupą do góry!!!Na fotelu w strzemionach. ?w dzisiejszych czasach chyba nikt tego nie praktykuje bo to i dla kobitki i dla dziecka wbrew fizjologii. To trochę tak jakby kazali ci kupkę robić stojąc na głowie 🙂

Co do ubranka porodowego to widziałam jak kobitki rodzą w T-shirtach za dużych, po mężu np. i to się sprawdza bo koszula to chyba się pod tyłkiem roluje. Potem i wcześniej można chodzić w szlafroczku wiec pupka zakryta 🙂 no i obowiązkowo miejcie skarpetki bo marznie się os stóp 🙂
Polecam Wam zapoznanie się z tym nowym rozporządzeniem o opiece okołoporodowej co dawałam wam linka parę postów wcześniej . Jest ono od 04.2011 wprowadzone w życie a dużo w nim zmian 🙂